tiistai 30. lokakuuta 2012

PeltohommiaTalvikeli yllätti meidät ihan tosissaan ja nyt ollaankin menty pellolla, kun on vielä alla nuo "kesärenkaat". Onneks pelto on ollu aika hyvä mennä nyt, ainaki tietyistä kohdista. :)

Tässäpä seuraavaksi vähän koostetta eiliseltä ja tältä päivältä. 

Eilen menin tallille aamulla. Sain taas hörinät tervehykseksi talliin tullessani. :) Ihan ensimmäiseksi annoin Taaville heinää ja sitten laittelin sapuskat valmiiksi ja laittelin Taavin kuntoon. Menin ilman satulaa. Jopa jo pikkupakkasella tuo lampaankarva houkuttelee kummasti, vaikka en helposti  kylmästä hetkahakkaan.

Pihapiiri ja tienylityskohta pellolle oli aika liukkaat, joten mentiin varovasti ihan hissukseen pihan poikki. Pellolla alkuun vain käveltiin ja etsittiin hyvää kohtaa ratsastaa. Haahuiltiin ees sun taas ja lopulta löydettiin ihan hyvä kohta mennä. Mentiin alkuun käynnissä ympyröitä, pysähdyksiä ja peruutuksia. Sitten lisäsin raviympyröitä. Taavi oli alkuun varovainen ja vähän nihkeä. Lopulta se rentoutui ja alko kulkea eteen. Ontin muutamia väistöjäkin ja väistöissä se oli tosi tarkka ja mussutti kuolainta tyytyväisenä. :) Otin muutaman ison laukkaympyränkin ja laukka nousi hyvin. Tosin vasen laukka oli hukassa. Laukkojen jälkeen annoin Taaville pitkät ohjat ja käveltiin pitkät loppukäynnit. Tulin jo pellolla Taavin selästä alas, koska aattelin että sen olisi helpompi kävellä liukkaan pihan poikki ilman ratsastajaa. 

Tallissa otin Taavilta varusteet pois ja harjailin sitä samalla kun se söi aamulta jääneitä heiniä. Laitoin Taaville vielä ennen ulos viemistä villavuorisen sadeloimen kaulakappaleen kera, koska se oli vähän hikinen. Ennen loimenlaittoa tutkailin taas Taavin vointia ja painelin kylkiä, mutta se ei mitenkään protestoinut tähän.

Ulos Taavilla oli vähän kiire ja tarhassa se valtasikin itelleen Clasun vierestä paikan heiniä syömään.

Tänään menin iltapäivällä töistä päästyäni tallille. Laittelin Taaville sapuskat valmiiksi ja hain varusteet karsinan luo. Sitten lähdinkin hakemaan Taavia sisälle. Portille mennessäni hevosia ei nökyny missään. Aikani huudeltuani Taavi tulikin laitumen puolelta puoleenväliin kattelemaan, että kuka huutelee. Muukin lauma tuli perästä ja Reiska tulikin oikein vauhdilla pukkilaukan kera, siitäkös muukin lauma innostui ja kaikki tulikin sitten portille oikein vauhdilla. Patistin muun porukan sivummalle ja otin Taavin kiinni ja rapsuttelin sitä kiitokseksi. Portista ulos päästyämme annoin sille vilä palan porkkanaa. :) Taavilla oli kiire talliin. Taitaa olla hevosetkin vielä kesäajassa kun niin ajoissa sisään kiirehtivät. 

Tallissa harjailin Taavin ja laittelin kuntoon. Tänään laitoin vaihteeksi Taaville satulankin. 

Käveltiin Taavin kanssa pellolle ja nousin vasta sielä selkään. Käveltiin eilen löytämälleni paremmalle pohjalle ja alotettiin hommat taas pysäytyksillä ja peruutuksilla. Sitten lisäsin mukaan voltteja. Mentiin aina voltti oikealle sitten pysähdyn ja peruutus ja hetken käveltyämme suoraan tein vuorostaan voltin vasemmalle. Jatkettiin tällä tehtävällä koko pellon tien puoleinen sivu. Sitten hain hieman kentänmuotoista aluetta työskentelyyn. Tein aina "kulmaan" käyntivoltin ja voltin jälkeen otin pätkän ravia, pysäytyksen ja uuden pätkän ravia, sitten lisäsin vielä pysäytykseen peruutuksen. Tehtyämme tätä tehtävää molemppiin suuntiin samanverran, annoin Taavin venyttää pitkälle eteen pitkinohjin.

Hetken käveltyämme otin ohjat tuntumalle ja lisäsin väistöharjotuksia. Jatkoin edelleen suorakaiteenmuotoisella alueella. Tein päätyihin aina isot pääty-ympyrät ravissa ja suoralla uralla väistätin uralta pois muutaman askeleen, sen jälkeen ratsastin pari askelta suoraan eteen ja sitten väistettiin takaisin uralle ja tehtiin jälleen uusi pääty-ympyrä. Taavi oli tehtävänaikana tosi tarkka ja hyvä. Se oli suusta tosi herkkä ja meni ajoittain pitkiäkin pätkiä kuolaimella. Lisäksi se kuunteli hyvin pohjetta, eikä raippaa tarvinnut käyttää ollenkaan. :) 

Lopuksi otettiin vielä laukkaa. Ensin otin useamman noston oikealle ja kun laukka nousi hyvin ja oli pyörivää (suorastaan reipasta!), sitten otin vielä muutaman noston vasemmalle. Yhden kerran sain vasemman laukan, tai siltä se ainakin tuntui. :) Sitten laukkojen jälkeen käveltiin pitkin ohjin tallin luo, tulin alas selästä ja käveltiin molemmat tallille. 

Tallissa taavi sai syötäväksi heinää ja otin siltä varusteet pois. Vein varusteet paikalleen ja harjasin sen. Lopuksi vielä vähän taivuteltiin ja sitten lähdinkin kotiin.

- Sanni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.