maanantai 3. helmikuuta 2014

Tuhti-Taavista

Viimeisin postaus Taavista tuntiponina aiheutti aikamoista keskustelua Taavin lihavuuskunnosta. Asiasta kirjoitettiin mm. etten itse ole huomannut Taavin lihavuutta ja että sen liikkumistavassa näkyisi myös sen lihavuus.

Tottahan se on, että Taavi on lihava, mutta sen liikkeisiin se ei ole vaikuttanut. Sen liikkeet ovat matalat, lyhyet ja töksähtävät muutenkin, osittain varmasti johtuen huonoista takapolvista. Varsinkin kentällä sen liike on lyllertävä, ellei sitä oikein erityisesti vaadi liikkumaan.

Liikettä voi verrata esim. tähän:




Lisäksi sen lihavuus on erittäin hyvin tiedossani ja sen asian eteen on alettu tekemään jotakin.

Taavin laihduttamisessa on kuitenkin muutama mutta:

1. se on vapaalla heinällä, johon en voi vaikuttaa 
2. se on mahaongelmainen ja mahahaavaherkkä, joten sen on saatava korsirehua melko vapaasti
3. se on jalkavikainen, joten se ei kestä himotreeniä, eikä sen puoleen psyykekään

Ensimmäiseen kohtaan en tosiaan voi vuokralaisena vaikuttaa. Hevosilla on tarhassa pyöröpaali vapaasti saatavilla, se on laadukasta esikuivattua säilöheinää. Lisäksi niille on tarjolla myös iltaisin kuivaa, jotta ne saavat tarpeeksi kortta.

Toiseen kohtaan: Olen kyllä moneen otteeseen blogissakin kirjoittanut siitä, että Taavin kannalta kaikkein paras ratkaisu oli tiheäsilmäisin verkoin rajoitettu vapaa heinä ja sellaisen sille järjestäisin jos olisi mahdollisuus omaan talliin. Tällä seudulla tämä nykyinen on kuitenkin kaikista vaihtoehdoista paras, koska lähes kaikilla talleilla heinäjakelu on kolme kertaa päivässä ja se on rajoitettua, josta Taavin kaltaiselle hevoselle luultavasti seuraisi ongelmia. Lisäksi jos tallipaikkavaatimukseen vielä lisää pihaton tai edes laumatarhaamisen, niin sellaista ei löydy. Lisäksi viihdymme erittäin hyvin nykyisellä paikalla.

Kolmanteen kohtaan sitten kulminoituu kaikki tämä; toki voin liikuttaa ja juoksuttaa Taavin joka päivä kunnolla hikeen, jolloin minulla on kohta taas kiukkuinen, stressin takia vatsahaavainen ja sitä myötä myös laiha hevonen. ;) Liikunnan merkitystä ei voi korostaa, mutta tämä syksy ei oikein ole antanut siihen kauhean hyviä olosuhteita, maastot ovat litimärkiä ja kentällä ei jalkavikaisen kanssa voi jatkuvasti pyöriä eikä siinä paljon ole mieltäkään, kun se menee jatkuvaksi vääntämiseksi. Sitten kun viimein ilmat kylmenivät ja kuivuivat, on kaikki paikat olleet aivan kivikovia. Maastossa sentään on päässyt ravaamaan ja laukkaamaankin vähän.
Nyt kun lunta on tullut, alkaa taas liikutusintoakin olemaan, koska kaikki tiet ovat ratsastuskunnossa! 


Lisäksi omat kiireeni ovat rajoittaneet Taavin liikuttamista varsinkin pimeimpään aikaan. Omat työpäiväni venyvät välillä iltakahdeksaan, joten sen jälkeen on ihan turha kuvitella enää liikuttavansa ja aamullakin kerkeäminen oma ohjelmansa. Yksinkertaisesti en vain repeä siihen. 
Mitään vuokraajaa en hanki, olen sen verran niuho omistaja, ettei minua siedä kukaan enkä uskalla antaa Taavia oikein kellekään, koska haluan itse nähdä joka päivä sen liikkumisen ja arvioida sen vointia omin silmin. Lisäksi minua ahdistaa "myydä" hevoseni jollekin tiettyinä päivinä. Ja koska työajat vaihtelevat, en oikeastaan koskaan tiedä milloin tarvitsisin liikutusapua.

Nyt olen ottanut tavoitteeksi, että Taavi liikkuu vähintään sen kolme kertaa viikossa reippaasti, loput päälle on plussaa. Mitään puolen tunnin kävelylenkkejä sen kanssa on ihan turha ruveta tekemään, koska se liikkuu ulkona paljon, leikkii Maunon kanssa jne. Ei siinä mitkään puolen tunnin kävelyt tunnu missään. Lisäksi olen ottanut ohjasajon kuvioon mukaan, jolloin voidaan työskennellä kentällä useammin, kun en ole painona kyydissä. Lisäksi siinä saa hyvää liikuntaa itsekin. Kärrytkin on hankintalistalla, jotta saataisiin vielä yksi liikuntamuoto lisää.
Toisaalta olen vähän varovainen Taavin liikkumisen suhteen, en kuitenkaan haluaisi kipeyttää sitä tai liikuttaa sitä aina väsymykseen asti. On hankalaa arvioida ei-niin-eteenpäin-pyrkivästä hevosesta, että milloin sille ei vain meno maistu tai milloin sillä on kipuja. Liikkumishalukkuus on kuitenkin kokoajan ollut kasvussa ja saan varsinkin kotiinpäin ihan reipastakin kyytiä, liikakiloista huolimatta.
Se, miksi Taavi sitten on lihonut niin hurjasti onkin toinen tarina. Viime talvena en saanut sitä pysymään lihoissaan millään ja nyt siten taistellaan päinvastaisen ongelman kanssa. Kaikki on kiinni heinästä ja sen laadusta. Se söi viime talvena litran greenlinea, kaksi litraa lusernehaketta ja viisi kertaa päivässä heinää, yöllä suurimman osan eli varmaan 5-6kg tiheäsilmäisestä verkosta. Sitä liikutettiin 5-6 kertaa viikossa (koska se seisoi paljon karsinassa) ja silti sillä ei yhtään lihaksia.
Siihen, että sen vaivat vähenisivät laihdutuksella; niin mitkä vaivat? Se on ollut vaivattomampi kuin pitkiin aikoihin. Se on notkeampi, iloisempi, pirteämpi ja vatsavaivattomampi kun ikinä. Sitä ei toki voi kieltää, ettei ylipaino tee hallaa nivelille, mutta suoranaisesti vaivoja Taavilla ei ole ollut. Mahavaivojakin vain murto-osa viimetalvesta, jolloin tähän aikaan itkin ja tuskailin mahahaavalääkkeiden kanssa.

Keräsin tähän kuvia Taavin ajasta meillä, missä vaiheessa se teistä on ollut parhaimman näköinen? Huomioikaa kuitenkin, että syyskuun 2012 jälkeen kaikki on ollut pelkkää alamäkeä mahan hyvinvoinnin kanssa ja hevosen elopaino (sekä mieliala) vain tippui tippumistaan. Syyskuun kuvassa näkyy jo selvää hoikistumista ja kiinteytymistä ja siitä vielä iloittiin. Lokakuun kuvan aikaan se sai jo kipukohtauksia ja oli tiputtanut paljon massaa ympäriltään, sen kylkiluut olivat heti nahan alla, vaikkei sitä kuvissa erotakaan (huomaa hikiset kupeet, jotka kertoivat mahakivusta!). Tämän totesi klinikkaell joulukuun alussa klinikallakin. Myöskään helmikuussa otettu kuva ei minusta imartele, vaikka hevosen mieli oli jo pirteämpi. Maaliskuun kuvassa se näyttää minusta jo vähän paremmalta, mutta sitten taas huhtikuun kuvassa ei.

Taavin olo alkoi parantua samaan aikaan, kun se alkoi saamaan tuoretta ruohoa heinän lisäksi. Erityisesti se alkoi pyöristyä, kun peukaloni murtui ja se joutui kevyemmälle ja heinä muuttui hienokortisemmaksi (eli luultavati ravinteikkaamaksi, mikä myös maistui paremmin). Eläinlääkärin mielestä Taavi oli sopivassa kunnossa elokuun kuvassa.

Elokuun puolivälissä Taavi oli lomaillut kaksi viikkoa laitumella, sen jälkeen se siirtyi nykyiseen tallipaikkaan ja syyskuussa otetussa kuvassa se on minusta ihan hyvässä kunnossa, toki aina sitä toivoisi vähän vähemmän rasvaa ja niiden tilalle lihasta. Pitkän, pimeän ja mutaisen syksyn myötä kyljille on kertynyt vielä vähän lisää rasvaa ja tässä sitä nyt ollaan. Tammikuun rakennekuva on tuorein ja totuus tästä hetkestä. Karvanlaadussa ja hevosen yleiskunnossa muutos on kuitenkin valtava!

12.7.2012
16.9.2012

28.10.2012
2.2.2013
21.3.2013
6.4.2013
3.5.2013
3.8.2013
7.9.2013
19.1.2014


41 kommenttia:

  1. Itselläni on kokemuksia lihavan ja vain kevyttä liikintaa kestävän hevosen laihdutusyrityksistä. Ei ole helppoa eikä kivaa kellekään. Lihavuudesta ei tuntunut olevan hevoselle mitään haittaa, paitsi että sitten yht' äkkiä jalat meni. Mitä luultavammin lihavuudesta johtuen jalat ei enää kestänyt. Hevosille lihavuus on oikeasti älyttömän pahasta, joten kannattaa kaikin mahdollisin keinoin saada heppa normipainoikseksi! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi samaa mieltä, toivotaan että Taavi saadaan vähän laihtumaan.

      Poista
  2. Aikanaan lihavan, vanhan jalka- ja keuhkovaivaisen hevosen omistaneena voin karvaasti sanoa kantapään kautta oppineena, että ennemmin laiha kuin lihava hevonen. Tosiasia on, että lihavaa jalkavaivaista et voi liikunnalla laihduttaa rikkomalla jalkoja enempää ja ruokinnan vähentäminen on ainoa "turvallinen" keino tapella ongelmia vastaan.

    Vähän, heikkoravinteista heinää ja usein olisi se resepti, mutta toteuttamiskonsepti onkin sitten haastavampi. Tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laiha on toki parempi, kun lihava, mutta sairauden takia laiha ei. :( Sellaisen kanssa viime talven tapelleena en sitä takaisin halua.

      Heikkoravinteinen heinä on vähän kirosana mulle siinä mielessä, että usein sillä tarkoitetaan kortista ja vanhaa heinää. Joka taas arvoiltaan on köyhää valkuaisen osalta ja erittäin rikasta sokerien osalta. Ja sellaisesta heinästä kasvaa maha ja tippuu lihakset, niinkuin kuvista voi päätellä. Oikealla tavalla köyhä olisikin parasta, mutta tosiaan, toteuttaminen vieraan tallissa on vähän hankalaa... Se vaatisi tosi paljon joustoa kaikilta osapuolilta ja täälläpäin sellaista ei ole (siis yleisesti talleilla).

      Poista
  3. En usko että kukaan osaisi tasapainotella Taavin terveyden suhteen yhtä hyvin kuin sinä :). Hyvin toit tässä asioita esille vaikka eihän sitä pitäisi joutua muita varten selittelemään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas alkaa tuntua, että kaikki muut sen näköjään osaavat paremmin. Huoh.

      Kiitos kuitenkin, siinä olet ihan oikeassa, että mikäpä velvollisuus minulla on muille selitellä. Enkä aiokaan jatkossa selitellä. Jääkööt tähän.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Uusi yritys..

    Minä en nähnyt "aikamoista keskustelua" vaan ihan kohtuullisen asiallisia kommentteja. Hevosta tälläkin hetkellä laihduttavana on pakko todeta lempisanontani; "Ihminen, joka haluaa, keksii keinot. Ihminen, joka ei halua, keksii selitykset." ;)

    Joskus on myös tingittävä omasta mukavuusalueestaan ja esimerkiksi hankittava liikutusapua, mikäli ei itse ehdi tai pysty liikuttamaan hevosta tarpeeksi. Lihavalle ja mahdollisesti jalkavaivaiselle hevoselle sopivaa liikuntaa ovat esimerkiksi pitkät käyntilenkit. Niitä voi (ja pitää) tehdä huoletta ja paljon! Pitkät käyntilenkit ovat myös loistavaa ja sangen usein aliarvioitua kuntoliikuntaa. Järjettömässä hikeen juoksuttamisessa ei ole järjen hiventäkään ellei tiedä, mitä tekee ja miten liikuntaohjelma tulisi rakentaa. Liikunnan pitää myös olla säännöllistä! Oikeastaan pahinta mitä voi tehdä, on repiä hevonen vaikkapa kaksi kertaa viikossa rajumpaan "kunnonkohotukseen" ja seisottaa loppupäivät. Ei ihme, jos hevonen tulisi kipeäksi.

    Muilla talleilla voi myös olla mahdollisuus useampaan ruokintakertaan rahaa vastaan tai sitten junailee itse yhden tai kaksi ylimääräistä ruokintakertaa. "Easy keeper" -tyyppiselle hevoselle vapaaheinä harvemmin sopii, vaikka se olisikin kovin kaunis ajatus. Varsinkin vatsavaivaiselle ja lihavalle hevoselle sopiva ruokintakertojen määrä olisi 4-6 krt/pv. Tuon tosin pitäisi toteutua kaikkien hevosten kohdalla, mutta lihavan kohdalla erityisesti pätee sanonta vähän heinää ja usein. Ilman heinää hevosta ei voi missään nimessä jättää eikä edes laittaa liian vähäiselle karkearehuruokinnalle, mutta toisaalta ilman tiukempaa linjaa lihava harvemmin laihtuu. Varsinkin, mikäli liikunta jää vähemmälle.

    Ylipaino alkaa olla nykyhevosten suurin vitsaus liian vähäisen liikutuksen ohella ja "elintasosairaudet" lisääntyvät hevosillakin. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/hevosetkin-k%C3%A4rsiv%C3%A4t-elintasosairauksista-1.54206

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärrä olen täysin samaa mieltä kanssasi, joku kerranki puhuu asiaa ! :)

      Poista
    2. Ärrän kanssa samaa mieltä! Ylipaino on hevoselle todella pahasta, ja joskus omistajan on vaan pakko poistua omalta mukavuusalueeltaan hevosensa terveyden tähden.
      Ja käyntihän on tosiasiassa tehokkain liikuntamuoto, kun hevoselta halutaan painoa pois.

      Poista
    3. Ärrä: En tiedä, oletko lukenut tätä blogia pitkäänkin vai vaan tsekannut viimeisimmät kirjoitukset, mutta itse olen blogia alusta asti lukeneena ymmärtänyt, että Taaville ei vaan sovi ns. "ruokailuajat", vaan vapaa heinä on sille paras vaihtoehto. En myöskään usko, että selitykset Taavin lihavuuteen olisivat tuulesta temmattuja. Ymmärtääkseni Taavin ruokinnasta on juteltu sen oman eläinlääkärinkin kanssa ja hänkin on nähnyt vapaan heinän Taaville paremmaksi vatsavaivojen ehkäisyyn. Elina on mielestäni perehtynyt hyvin ja perusteellisesti hevosensa hoitoon ja miten sen ongelmien kanssa pitää toimia sekä miten eri asioita voi soveltaa sille sopiviksi.

      Vielä tuosta "oman mukavuusalueen ylittämisestä": itse en ainakaan antaisi omaa hevostani muiden ihmisten käsiin, sillä tahdon oikeasti tietää mitä sillä tehdään. Jos hevosessani vaikkapa ilmenisi jotakin häikkää, ulkopuolinen ei sitä välttämättä niin helposti näkisi, sillä hevonen ei ole hänen omansa, (jolloin sen ongelmat eivät niinkään tunnu usein kiinnostavan...), eikä hän tunne hevosta niin hyvin, että huomaisi jotain pieniä mutta merkittäviä muutoksia. Siksi ymmärrän erittäin hyvin, ettei Taaville hankita ulkopuolista apua liikutukseen.

      En ymmärrä, miksi yhtäkkiä syntyy kaamea kiihko Taavin lihavuudesta. Uskon, että Elina itse tuntee parhaiten oman hevosensa ja osaa kyllä ilman besserwissereitäkin tehdä asialle jotain. Asiat eivät aina ole niin mustavalkoisia, ja etenkään ihmistä tai hevosta tuntematta on vaikeaa arvostella toisten tapoja tehdä asioita, sillä ne tavat saattavat olla juuri niitä parhaita heille. Toisten on helppo mennä neuvomaan vierestä, jos ei tiedä tilanteista mitään. Totta kai vinkit (hyvät sellaiset...) ovat aina avuksi, mutta päteminen ei auta yhtään mitään. Elina varmasti yrittää parhaansa mukaan pitää Taavin hyväkuntoisena sekä fyysisesti että etenkin psyykkisesti.

      Tsemppiä Taaville ja erityisesti Elinalle! :-)

      Poista
    4. Huomaatko sä että selittelet jo toisten puolesta??? Varsinainen besserwisser kun toiset on tässä kirjottanut asiaa. Meinaatko että neuvot ja sellaset pitäis jättää kirjottamatta jos toinen ei niitä ole ite tajunnut?

      Poista
    5. Olenko minä jossain kohtaa väittänyt, että keskustelu ei ollut asiallista? Aikamoista-sanalla viittasin vain keskustelun määrään, siihen verrattuna paljonko tänne yleensä kommentoidaan (ylipäätään esim. anonyymit avaavat sanaisen arkkunsa vain negatiivisissa asioissa ihan paria lukuunottamatta ;))
      Kyllähän niitä keinoja voi keksiä ihan pilvin pimein, se on sitten eri asia, miten ne toteutetaan kaiken muun elämän lisäksi. Niinkuin jo ylempänä kerroin, liikutusapua en ole hankkimassa, koska haluan itse nähdä hevoseni liikkeessä, en luota muiden arvioihin. Ihan siitäkin syystä, että olen kolmeen kertaan itse nähnyt hevosissa (edellisessä ja nykyisessä) kipuja tai vikoja paljon ennen muita, joka kerta olen saanut lääkäriltä vahvistuksen epäilyyni vaikka muiden mielestä hevosessa ei ole mitään vikaa.
      Pitää myös ottaa huomioon, että Taavi asuu pihatossa, joten pelkällä seisomisella se ei ole välipäivinäkään, se on sata kertaa notkeampi heti alussa, kun asuessaan karsinatallissa. Enkä ole mitään hikitreeniä sen kanssa vetämässäkään, niinkuin sanoin, ei siinä ole järkeä. Kävelyä Taavin kanssa kyllä harrastetaan, ihan oman ajan puitteissa, Taavi vaan yksinkertaisesti kävelee (käskyistä) huolimatta poispäin kotoa niin hitaasti, että olen nähnyt helpommaksi molemmille mennä nöpöhölkkää poispäin kotoa ja kävellä sitten kotiin, kun käynti on reipasta ja siitä on enemmän hyötyä. Tämä on molemmille mielekkäämpää, kun se jatkuva komentaminen.

      Tällä seudulla on tasan yksi tallipaikka tällähetkellä vapaana, sekin itsehoidolla, joka ei mitenkään sovellu työni kanssa yksiin. Ei, vaikka kuinka tulisi mukavuusalueen ulkopuolelle. Tätä kyseistä paikkaa kyllä harkittiin aikanaan. Ja noh, nyt jo tiedän siitäkin paikasta vähän enemmän.
      Vaikea on tyhjästä nyhjäistä niitä tallipaikkojakaan, saatika sellaista jossa suostutaan lisäruokkimaan hevosta pitkin päivää. Suurin osa tallipaikoista (pienistä varsinkin) on jonkun kotipihassa, eikä siellä ole ketään edes kotona päivisin hevosia lisäruokkimassa.
      Lisäksi en haluaisi seisottaa hevostani postimerkin kokoisessa tarhassa ilman lajitovereita ja se sitten karsii aika monta tallipaikkaa. Sitten on vielä se heinäongelma, se kun ei ole joka paikassa todellakaan laadukasta ja siitä asiasta en tingi enää koskaan.

      Se on totta, että ylipaino on suuri ongelma ja terveysriski, mutta aina asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Elämää on hevosenkin ulkopuolella ja minun on pakko myös välillä käyttää aikaa muuhun, töihin, parisuhteeseen, nukkumiseen, sukulaisten auttamiseen jne.. Lisäksi tämän harrastuksen (nimenomaan näiden ruokinta-asioiden ja tallipaikkaongelmien) kanssa painiesssa on into ollut kokoajan hyytymään päin. Nyt se alkoi juuri sopivasti nostaa päätään, niin jo päästään lyömään lattianrakoon! :)
      Olen maksanut itseni kipeäksi kaikkien mahavaivojen kanssa, joista suurin osa ei ollut kiinni omasta toiminnasta (esimerkiksi en tajunnut ollenkaan, että joka paikassa heiniä ei jaetakaan edes kolmea kertaa päivässä) ja nyt ollaan sitten menty vähän ojasta allikkoon. Kun ei vaan voi aina valita optimaalisinta. Mietin tänään jopa kopan laittamista Taaville, mutta miten se sitten leikkisi kaverien kanssa tarhassa? Entäpä tarhaaminen yksin ja omat heinäannokset? Sitä kokeiltiin edellisessä paikassa ja stressi yksin olemisesta ei todellakaan tehnyt hyvää, lisäksi tallinomitaja kyllästyi joka aamu tappelemaan tarhan portilla. Verkko pyöröpaalin ympärille? Onnistuisi varmaan muuten, mutta nykyinen tallinpitäjä ei ole siitä kovinkaan innoissaan kiinnijäämisriskin takia.
      Tietysti kylmäköt voisi periaatteessa aidata omaan lohkoonsa, mutta silloin Taavia liikuttavat leikkikaverit jäisivät toiselle puolelle, lisäksi käytettävissä oleva liikkumistila pienenisi.

      Poista
    6. No huhhuh ootko sekasin? Eihän kukaan tässäkään oon lyönyt lyötyä vaan asiallisesti tosiaan kommentoitu. Taitaa olla kovin arka paikka. Toivottavasti näät vielä joku päivä metsän puilta etkä suhtaudu noin vihamielisesti. Jos aika ei riitä hevoselle niin miksi pitää hevosta eikä edes hanki sitä liikutusapua? Luuletko että kaikilla muilla hevosen omistajilla on vaan onnea ja auvoa?? Marttyyrikehä niskaan vaan vai?

      Poista
    7. Heh, kyllä täällä taitaa joku muu nyt suhtautua asiaan vihamielisesti. :) Se on ihan okei jos saat jotain eritystä sisältöä sun elämään haukkumalla muita ja kiillottamalla omaa sädekehääsi. Senhän anonymit yleensä osaavat.
      Ei kaikkien muidenkaan hevoset liiku seitsemänä päivänä viikossa. Ja katsos, kun elämässä saattaa tulla eteen muutoksia ja ennalta-arvaamattomia tilanteita, mutta sinulla ei varmaan ole niistä mitään kokemusta joten mitäpä sitä selittelemään, kun ei tämä mitenkään rakentavasti kanssasi kuitenkaan etene.

      Poista
  6. Mulla sama ongelma, on lihava pv paappa 17 v joka on lisaksi erittain ahne. Valkuaiset menee heti takajalkoihin jotka turpoaa tukeiksi. Olen ottanut ohjelmaan 5 x viikossa liikutusta ratsain ja juoksuttaen (en kamalan kauaa koska paapan jalat eivat ole ihan priimaa) ja kerran kavelya . Ehdottomasti lisaa vaan likutusta, esimerkiks kavelya ja sita voi tehda vaikka maasta kasin jos ei ole kavelykonetta. Mulla hevonen turpoaa tankiksi ja sita pitaa todella varoa. KUmma kylla toinen ruunani samoilla ruuilla on laihahko eli niilla on vaan erilainen aineenvaihdunta. Yleensa raskasrakenteiset hevoset lihovat helposti. Tuo pienisilmainen verkko on mielestani hyva idea. Minun paapan paivat alkavat kylla olla luetut, vaikkei se onnukaan eika ole vatsavaivoja niin ratsastus on mennyt todella hankalaksi kun hevonen ei kerta kaikkiaan liiku eteenpain. Elattelen viela toivoa etta saan sen kuntoon niin etta silla olisi viela pari vuotta kayttoa mutta ei auta kuin yrittaa liikuttaa vaikka hevonen jumittaa, uskon etta se tekee noin koska laiskottaa liikkuminen mahasta johtuen, ell mukaan jalat kuitenkin vaikuttavat normaaleilta. Olen ehka vahan painvastaista mielta maasta kavelyttamisesta, kylla sekin on liikuntaa ja kavelytan itse hevosiani paljon. Minulla on kaksi kopukkaa ja siinahan se ilta aina vierahtaa. Tsemppia ja toivottavast hevonen pysyy hyvassa kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on se on, kun aineenvaihdunnat on niin erilaisia. Tuollakin on kolme hevosta, joissa ei yhtään ylimääräistä. Maasta kävely on tosiaan ihan hyvää liikuntaa, mutta sitä pitäisi sitten tehdä enemmän kun puoli tuntia. Onkin ollut suunnitelmissa, että ennen kärryjen saantia lähden ohjasajamaan taavia maastoon, tulee samalla itsellekin hyvää liikuntaa.

      Tsemppiä teillekin, toivottavasti papparainen vielä kuntoutuu ja kiitos kokemusten jakamisesta!

      Poista
  7. "Ihminen, joka haluaa, keksii keinot. Ihminen, joka ei halua, keksii selitykset."

    VastaaPoista
  8. Mäkun taas oon seurannu tätä blogia pitkään niin oon vaan huomannut märinää tai vaihtoehtosesti iloitsemista hevosen lihavuudesta. Mitään asialle ei kuiteskaan oikeesti tehä. Samanlainen pallo se vaan on. Kyl se vaan niin on että hyvinvoiva hevonen ei oo lihava vaikka millä ongelmilla asiaa itelleen puolustelis. Tää näin pitkäaikaisen lukijan huomiona. En oo tainnu aiemmin ees kommentoida mitään mutta tää aihe herättää ajatuksia! Mä laihdutin suokkiani puol vuotta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummallista, että Taavi on suurimman osan blogin olemassaoloajatusta ollut ihan muuta kun lihava.. Sen lihavuudesta ei suoranaisesti ole iloittu, mutta siitä on, että se voi paremmin.

      Hyvinvoiva hevonen voi olla lihava, nimenomaan hyvinvoiva suolistoltaan ja psyykkiseltä puolelta. Toki taas sen jalat voisivat paremmin jos se olisi hoikempi. Tässä on vaan paljon muutakin, kun tämä hevonen tässä elämässä, enkä varmasti edes kaikkia asioitani tänne blogiin kirjoita.

      Poista
    2. Nokun tarkotin nimenomaan tätä aikaa kun hevonen on päästetty lihavaksi..... Ainahan se ei oo ollu lihava. Huonossa kunnossa vaan.

      Poista
    3. Ei ole ollut lihava ei. Kun ei se lihonut, koska sillä oli niin paljon vatsaongelmia, niin mahalaukussa kun suolistossakin. Siinähän se ongelma juuri piileekin, nyt on vatsa kunnossa ja se sitten näkyy olomuodossa. Se on tosiaan päässyt lihavaksi, sitä en kiellä. Mutta kuten yllä jo kirjoitinkin on oma elämä ja muukin ollut enemmän tai vähemmän hukassa ja jaksaminen kaikenkaikkiaan erittäin kortilla, jolloin ei ole ollut yksinkertaisesti puhtia liikuttaa hevosta. Mielenkiinto harrastukseen on onneksi pikkuhiljaa palannut, joten katsotaan mihin kuntoon Taavi saadaan.

      Poista
  9. No mieluummin vanhana jalkavaivainen kuin koko ajan mahahaavainen, joskus on vain valittava. Työhevoset kuten suokit ja Taavi on hyviä rehun käyttäjiä ja jos väkirehut on jo pois eikä hevonen laihdu, niin sitten se on paksumpi. Mahahaavaisen hevosen elämä on ihan helvettiä, lihavana se voi silti ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämäpä se onkin. En ole tietääkseni missään vaiheessa sanonut, että olisi kamalaa jos Taavi olisi laiha, mutta jos siihen laihuuteen liittyy se mahahaava ja suolisto-ongelma-helvetti, niin ei kiitos. Väkirehuja Taavi ei saa.

      Olen tullut siihen tulokseen, että Taavi laihtuu, minkä laihtuu liikunnalla. Mahahaavaisena en katsele sitä päivääkään, se on kuitenkin jo elämänsä ehtoopuolella, että laitetaan sitten pois jos muuten liikaa vaivaantuu. Kaikkea kun ei voi saada, on vaan koetettava tasapainotella. Ja nyt tosiaan myönnän, että Taavi on ollut liian vähällä liikutuksella, mutta koetan korjata asiaa parhaillaan.

      Poista
  10. Jokaisen omistajan ongelma on varmaankin mista loytaa aikaa siihen liikutukseen....itsellanikin on aina joskus ajatus etta annetaanpa paapalle vapaapaiva mutta taistelen sita vastaan, otan sitten vaikka paapan maneesiin ja kavelytan sita jos ei kerta kaikkiaan jaksa enaa ratsastaa. Nyt olen saanut paapalle sovittua viikottaiisen kavelykoneen missa se kavelee tunnin, vaan joka tallilla ei ole sita mahdollisuutta. Tuo aineenvaihdunta on todella janna juttu, koska toinen ruunani on lihotuskuurilla ja toinen laihdutuskuurilla....

    VastaaPoista
  11. ja PS. itsellani kokemus myos vatsavaivaisesta hevosesta ja sellaista en varmaankaan enaa ottaisi, mieluummin tosiaan sitten vahan pyoreahko paappa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Sinällään minusta Taavin tilanne on eri, kun se asuu pihatossa. Se ei seiso siis karsinassa paikallaan ollenkaan. Aika usein otankin sen mukaan pihalle haahuilemaan, kun laitan ruokia tai heinä tmv., mutta ei se nyt oikein liikuntaa korvaa. Lähinnä se on sellaista yhdessäoloa ja samalla näen, että kaikki on hyvin.

      Kävelykone on varmasti hyvä keksintö ja tekee varmast paapalle hyvää. :)

      Poista
  12. Ei kannata valehdella asioista, sen edestään löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kerropa toki missä asiassa tässä on valehdeltu?

      Poista
  13. Ootko käynyt toisinhevostelijat-foorumilla? Sieltä voisi saada asiallisia neuvoja ja vertaistukea. Suosittelen! :) Kannattaa ehkä laittaa myös kommenttien hyväksyntä päälle, kivaa lokaa ihmiset heittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä täytyy käydä katsastamassa. Oon varmaan joskus siellä piipahtanutkin. :)

      Laitoin juu kommenttien hyväksynnän päälle, eipä ole aikaisemmin ollutkaan tarvetta, mutta kun täällä tapellaan jo keskenäänkin. :)

      Poista
  14. oho, sulla olikin jo se kommenttien hyväksyntä päällä, sori :D

    VastaaPoista
  15. Hei Elina!
    Onpas anonyymit taas innostuneet... Toivottavasti pystyt jättämään ne huomiotta. Jos kerran osaa kommentoida, niin osaa varmasti myös ihan nimellään liittyä lukijaksi ;)
    Itse keskusteluun mä en upota lusikkaani, koska olet jo paljon hyvää ja "hyvää" vinkkiä saanut..
    Mutta toivottavasti jaksat pitää blogisi edelleen avoimena. Moni saattaa löytää avun omiin ongelmiinsa sun ja Taavin tarinasta. Paljon tsemppiä, teille molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisevasta kommentista, se todella tulee tarpeeseen. Täytyy myöntää, että hetkellisesti mielessä kävi blogin piilottaminen (varsinkin sen jälkeen, kun joku älyn jättiläinen linkitti tämän myös ht-nettiin kehoituksena tulla kirjoittamaan mulle järkeä...), mutta pääosin blogiin tulee vain mukavia kommentteja ja niin moni on tuntunut saaneen edes jotain tukea ja apua täältä. Ja onhan tässä nyt sitten muillekin hyviä laihari-vinkkejä käytettäväksi. ;)

      Poista
  16. Anonyymit ovat siintä hauska ihmisryhmä heillä on aina pathaat neuvot kaikissa julkisissa palstoissa mutta ei pokkaa esittää sitä nimellään kun jokuhan voi tuntea. siksi ne kannattaa jättää omaan arvoonsa . eli jos on pokkaa kirjoittaa niin pitäisi olla myös pokkaa esittäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpähän se on. Ja usein on sitten vielä ongelmia sen ulosannin kanssa siinä määrin, että ei niitä kovin vakavasti voi edes ottaa. Rakentava kritiikki on toki ok, mutta toisten kommenttien apinointi sekä suora kopsaaminen ja muuten vaan pään aukominen omaa oloaan helpottaakseen on älytöntä ja naurettavaa. :)

      Poista
  17. älä lopeta blogii! taavin kunto kyl taitaa olla tiedos ja asialle yritetää tehä jotain. jos ei kerran uskalla eet kannata välittää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei me näin pienestä lannistuta, kiitos hyvän tukiverkon ja kannustuksen.

      Poista
  18. Niin kauan, kun anona arvostellaan, ei niillä sanoilla oo mitään painoarvoa. :) Ovat hyviä vaan ja tulevat itse näyttmämään miten asiat kuuluu hoitaa. Etköhän sä tiedä kuitenkin itse mikä on Taaville parasta. Lihoamisongelmaisen kanssa elävänä voin kertoa ettei sekään hääviä oo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymit vaan on niiiin ihania, ne hylkkää aina silloin, kun jokin on pielessä. Näytit sinäkin taas saaneen ihan asiatonta kommenttia.. Huhhuh.

      Poista
    2. Se on rankkaa kun ei oo omaa elämää ja päätä pakottaa :) Pitäis vaan osata sivuttaa noiden jutut, mutta se on välillä helpommin sanottu kun tehty.
      Se kommentti oli niin nätisti kirjotettu etten voinu kun naurahtaa. Jälkiviisaus on paras viisaus ;) Oli tosin vasta toinen tai kolmas mulla, joten aika vähällä oon päässyt.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.