torstai 20. helmikuuta 2014

On aikaa nähdä, on aikaa huomata. Ei ne paljon tarvitse, ne pienet onnen hetket.

Taavin vointi on ollut vähän päiväkohtaista, mutta yhtä pahaksi se ei ole enää äitynyt, kun viikonloppuna.

Keskiviikkona Heidi tuli Taavi moikkaamaan ja ajoin suoraan töistä tallille. Näin heti, ettei kaikki ollut ihan kunnossa, Taavi huitoi hännällä ja lepuutti jalkaansa tarhassa. Otin sen hetken päästä syömään Ranixal-puuron ja se oli selkeästi äkäisempi, kun tiistaina. Tilanne kuitenkin tasoittui hyvin nopeasti ja Heidin tullessa se oli jo rauhallisempi ja iloisempi. Siinä valjastuksen aikana se rauhoittui entisestään. Lenkille se lähti mielellään.

Käytiin samassa suunnassa, kun viimeksikin ja tälläkertaa juna tuli takaa, kun olimme radan vieressä. Taavia sen verran jäsnkätti, että se siirtyi raville, mutta muuta kummallista se ei junasta sanonut. Lenkki oli varmaan 7km ja suurin osa mentiin ihan rauhallista käyntiä. Sopivissa kohdissa otettiin pätkiä raviakin, sai kyllä käskeä useampaan kertaan, ennenkuin Taavi suostui ravaamaan, ihan hyvin se sitten kuitenkin ravasi.

Hiki oli taas tullut lenkillä, onhan se tietysti rankkaakin näin alkuun vetää painavaa kuormaa. Taavi oli kuitenkin lenkin jälkeen todella hyvällä tuulella ja iloinen. Ranixal on saattanut tehdä sille vähän ummetusta, sillä se kakkasi lenkin aikana peräti kahdesti ja olo selvästi helpottui.
Laitoin Penetrolin polviin ja heitin Tapsun loimi päällä pihalle. Täyttelin vielä heinäverkotkin ja lopulta aikaa tuhrautui niin kauan kaikkeen puuhamiseen, että jaettiin vielä ruuatkin hepoille tallinomistajan kanssa.




Torstaina kävin heti töiden jälkeen antamassa Ranixal-puuron, ottamassa loimen pois ja täytin heinäverkot. Pyöröpaali on loppu, joten ovat nyt verkkojen varassa. Kylmäköt pitävät kyllä huolen, että he saavat syödä verkoista ensin ja muilla ei ole silloin asiaa pihattoon ollenkaan. Heitin sitten muillekin vähän ulos heinää.
Tulin illemmalla uudelleen tallille ja verkot oli nypitty lähes tyhjiksi, aikaa siihen siis kului noin neljä tuntia, ovat varmaan asuneet verkoilla kokoajan..

Otin Taavin harjattavaksi ja tänään oli ihan ok-päivä, vähän kupeista luimistelua, mutta ei mitään hälyyttävää tai vakavaa. Harjauksen jälkeen vein Taavin takaisin ulos ja täytin verkot jälleen yötä vasten. Taavi sai pitää vapaan, sillä oma olo oli yksinkertaisesti niin vetämätön ja löysä. Huomenna sitten olisi tarkoitus taas käydä liikkumassa vähän, katsotaan mitä keksitään.



 
Tänään pihattoa siivotessani, Taavi ja Väinö heinää rouskutellen seuranani, muistin taas sen, miksi niin kovasti pidän tästä harrastuksesta. Nautin kaikkein eniten juuri tästä; hevosten kanssa yhdessäolosta leppoisissa merkeissä, pelkästä hevosen rapsuttelusta, päivittäisistä hoitotoimista, ruokkimisesta ja sille höpöttämisestä. Minusta on ihana nähdä miten Taavi on jo selvästi ottanut minut omaksi ihmisekseen ja tykkää seurastani pihatossa, kun lähden esim. hakemaan talikkoa tai olkipaalia, se tulee kurkkimaan ovelle, että minne katosin. :) Voisin viettää sen seurassa loputtomasti aikaa, kun se hyväntuulisena pitää minulle seuraa ja kuuntelee höpötyksiäni.

Nyt olen taas liikuttanut Taavia aktiivisemmin ja se onkin ollut jokaisen tallikäynnin päämäärä; liikuttaa hevonen. Ja hyvin äkkiä tunsin taas, kuinka homma menetti kiinnostuksen; ihan kummankin osalta. Pakollinen ratsastus tekee illoista kiireisiä ja koska suurin osa ajasta menee ratsastamiseen, jää kaikki muu yhteinen aika vähemmälle, paljon vähemmälle. Ja homma menettää silloin minulle merkityksensä.

Minulle on terapiaa siivota pihattoa, laittaa vesiä, lisätä heiniä verkkoihin, höpötellä mukana olevalle Taaville, rapsutella sitä ja unohtaa kaikki muu. Ratsastusta en koe minulle läheskään niin vapauttavana. Ehkä se johtuu siitä, että joka askeleella kuuntelen ja tarkkailen, että liikkuuko hevonen puhtaasti, onko sillä kipuja, onko sen epämiellyttävää olla jne. Joku anonyymi ihmetteli sitä, miksi hankkia hevonen jos sitä edes liikuta. Niinkuin yritin nyt selventää, itselle hevonen on muutakin, kun ratsastusväline. Ennen itsekin ihmettelin ihmisiä, jotka eivät ratsastaneet hevosiaan ja ehkäpä ihmettelen vieläkin jos hevonen seisoo suurimman osan päivästä sisällä tai pienessä tarhassa tai jos sitä ei edes käydä muuten katsomassa. Mutta jos hevosella on mahdollisuus liikkua vapaasti ja purkaa mahdolliset patoutuneet energiansa se tulee kyllä liikkuneeksi itsekin. Enkä koe siinä suhteessa olevani huono ihminen tai hevosenomistaja, kun hevoseni ei joudu pääse lenkille joka päivä.
Ehkäpä siis kaikesta huolimatta me jatkamme Taavin kanssa tekemistä ihan ilman paineita, ilman päämääriä ja ilman hoppua sekä pakkoa. Jos ei huvita mennä lenkille, niin sitten ei mennä, eikä siitä oteta paineita. Mennään sitten, kun keretään ja muuten vietetään aikaa yhdessä. Pidetään kuitenkin kiinni siitä, että liikutaan säännöllisesti. Se on minun tapani harrastaa ja olla. Nautin myös hevoseni seurasta enemmän silloin, kun se todella haluaa olla kanssani ja lähteä lenkille, se on iloinen ja pirteä ja haluaa itse liikkua ilman patistamista.

Meillä on ollut mitä mainioin syksy, kun ollaan juurikin tehty niinkuin ylempänä kirjoitin. Taavi oli myös erityisen iloisena aina lenkille päästessään ja mikä tärkeintä; se ei oireillut mahaansa millään lailla. Jalatkin ovat olleet kunnossa ja menohaluja on riittänyt.

Ehkä toisenlaiset hevosen kanssa myös kiinnostus ratsastusta kohtaan saattaisi olla toisenlainen. Toisaalta, ajatusmaailmani on muuttunut paljon ihan viime vuosina, enkä oikeastaan itsekään tiedä, miten haluaisin hevostani ratsastaa. Vaikea sanoa siis, motivoisiko osaavampi, terveempi ja reippaampi hevonen yhtään sen enempää. Eikä se terve kuitenkaan kauaa olisi, ainakaan hysteerisen tädin silmissä. ;)
Taavia en silti vaihtaisi mihinkään, pidän siitä, sen seurasta ja sen koko olemuksesta. Ihan koko sydämelläni pidän siitä.

Talvikarvan pudotus on muuten viimein alkanut Taavillakin! Kesäkuvissa se näyttää niin hassulle lyhyessä karvassa, saa nähdä minkälainen hevonen sieltä karvan alta paljastuukaan.



8 kommenttia:

  1. Olet niin oikeassa että parasta on juuri se puuhailu, tekeminen, rapsuttelu. Minä olen ihan kajahtanut ja kylähullu :) Olin viime yönä liki tunnin ulkona yhdestä kahteen ja seisioin ja olin kyykyssä hevoseni vieressä ulkona ja syötin sille omenaa. Juttelin sille uudesta hevosesta ja puhelin ihan kaikkea pöhköä. Oli täysin hiljaista vain hevosen hengitys ja se tutki pipoani, korvia ja puhalteli lämmintä ilmaa. Se on vaan ihan kaikkein parasta kun saa olla hevosen kanssa kaikessa rauhassa ilman suorittamista. En ole tätäkään kenellekään kertonut kun mies ei herää siihen että lähden pihalle yöllä. Minä taas vaan näin pihatto kamerasta että Diisa oli ulkona ja itsellä unimatti hukassa. Sen jälkeen tuli unikin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin ihanalta Irkku! Ei hullulta ollenkaan. ;) Ja varmasti unikin tulee, kun saa noin ihanaa rentoutusta.

      Minäkin haaveilen, että saisin Taavin omaan pihaan, jotta voisin käydä rapsuttelemassa sitä aina kun ikävä yllättää ja tuntuu olevan tarve Taavi-terapialle, vuorokauden ajasta riippumatta.

      Poista
  2. Osuit naulan kantaan mietteissäsi hevosharrastuksesta. Olen monessa niin samaa mieltä. Aivan kuin olisin itse ollut kirjoittamassa osaa tästä postauksesta! Täällä on siis toinen hevosharrastaja joka nauttii kovasti kaikenlaisesta puuhastelusta hevosen kanssa. On ihan parasta tehdä kaikenlaisia tallihommia varsinkin jos ei ole kiire mihinkään. Se on vaan niin rentouttavaa ja kuten sanoit, terapeuttista, sellainen kiireetön puuhastelu hepan kanssa. Toki ratsastus on kanssa kivaa mutta olen todennut jo moneen otteeseen että se ei ainakaan mulle riittäisi pelkästään. Tästä syystä olen usein pitänyt hevosiani itsehoitotallilla jos se vaan on mitenkään ollut mahdollista töiden puolesta.

    Kun hieman yllättäen jouduin luopumaan ylläpitohepastani ennen joulua, ja varsinkin sen jälkeen, sain useasti selitellä ihmisille miksi en nyt vaan käy tunneilla tai vuokraa kun olisi niin "helppoa" ja huoletonta. Monet tarjosivat heppojaan liikutettavaksi ihan ilmaiseksi mutta mua ei kiinnostanut.

    Paras tallipäivä,saattoi olla sellainen että siivosin tarhaa, laittelin vesia ja ruokia, järjestelin sitä sun tätä ja istuskelin pitkät tovit hepan kanssa tarhassa seurustelemassa, rapsuttelin ym. Se ei välttämättä pitänyt sisällään liikuttamista ihan joka kerta.

    Eli pitää harrastaa ihan niinkuin se parhaalta tuntuu ja mistä eniten nauttii. Mitään järkeä ei ole, jos touhusta tulee pakko pullaa ja suorittamista. Hauskoja hengailupäiviä sulle ja Taaville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kirjoituksesta. On mukavaa huomata, että meitä on muitakin, yksi Facebook-ystäväni sanoi minusta sopivasti; tämä on pehmohepostelua. :D

      Minäkään en osannut vuokrata muiden hevosia, enkä kokenut tunneilla käymistä vaihtoehtona silloin, kun olin pari vuotta ilman hevosta. Olen niin kova puuhaamaan muutenkin ja ei-oman hevosen kanssa se on vähän hankalaa, kun aina pitää kysyä lupa kaikkeen tekemiseen.
      Minun parhaat tallipäiväni sisältävät harvoin ratsastusta ollenkaan, toki joskus onnistunut ratsastus tuottaa iloisen mielen. Mutta rentoutuneempi olen, kun lähden tallilta vain pihatto siivottuna, vesi vaihdettuna, hevonen rapsutettuna jne. Silloin pää tyhjenee ja olo keventyy. Ja tietenkin silloin, kun hevonen on ollut iloinen ja ihana itsensä. :)

      Poista
  3. Ennen itsellekkin oli ehkä se ratsastus toosi tärkeä osa tätä harrastusta,mutta sen jälkeen kun Joselle tuli nivelvaivaa ja ratsastus muuttui enemmän sellaiseksi matkustamiseksi siellä selässä, kun kävellen ei hirveitä lenkkejäkään enää tule tehtyä, niin sen jälkeen ehkä enemmän alkoi tekeminen painottua kaikkeen muunlaiseen puuhailuun. Ja koko ajan kiinnostun lisää hevosesta eläimenä ja siitä mikä on sille luontaista ja miten hevonen voisi paremmin. Tarhan siivous on mukavaa, kun varsinkin Jippu kulkee usein kottikärryjen vierellä ja pitää seuraa. :)

    Uudessa Hevosenomistaja-lehdessä oli muuten kiva juttu positiivisen vahvisteen käytöstä hevosten koulutuksessa. Innostava kirjoitus mm. siitä miten kouluttaa hevonen seisomaan vapaana hoitotilanteissa. Tuttua juttua sinulle varmasti jo, itse sain jotenkin uutta innostusta hevosten kanssa puuhailuun tästä jutusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minullekin kävi vähän sama, kuin sinulle. Kun hevonen vaivaantuu, joutuu etsimään uuden tavan harrastaa. Oikeastaan jo Elmon sairastelun aikaan olin valmis uhraamaan vaikka koko ratsastuksen, kunhan olisin saanut pitää sen hevosen elämässäni, ikävä kyllä se ei ollut kivuton edes täyslevossa. :( Taavin kanssa sitten oltiin aika äkkiä vähän samassa tilanteessa, että kovin rankkaa liikuntaa se ei kestä, oikeastaan se oli vain vapauttavaa minulle, koska olin ostanutkin sen lähinnä sellaiseen puskailuun.

      Samalla tavalla olen kokoajan enemmän kiinnostunut hevosen luontaisesta käyttäytymisestä ja oppimisesta. Ja sitä mukaa, kun tieto kasvaa, niin into itse ratsastukseen katoaa ja olen koettanut löytää hevoselle mahdollisimman hyvän ja viihtyisän tavan elää ja olla. Tieto lisää tuskaa jne.. :)

      Olisi kyllä mielenkiintoista lukea kyseinen juttu, mulle ei tuo lehti tulekaan. Pitäisi varmaan liittyä jäseneksi, jotta lehden saa. Minusta on aina mukavaa, kun joku innostuu ja kiinnostuu positiivisesta vahvisteesta ja operantista koulutuksesta enemmän. Se on vaan oman kokemuksen mukaan niin paljon parempi tapa kaikkien kannalta, eikä sen edes tarvitse sisältää niitä makupaloja jos se tuottaa ongelmia. Palkkiohan voi olla jotain muutakin hevosen kannalta palkitsevaa (rapsutus, lepo, kehu, paineenpoisto jne.)
      Tämäkin on (kuten ratsastuskin) loputon tie, jossa koskaan ei tule valmiiksi ja aina voi oppia uutta. Mielenkiintoista ja mukavaa!

      Poista
  4. Olipa lohdullinen kirjoitus! Itse kuulun samaan "kastiin" eli hevosista nautiskeleva omistaja. Tasaisin väliajoin saan selitellä ihmisille hevosteni "tarkoitusta". Mulla on niitä 8 kpl, (harrastan hevoskasvatusta) eli on ihan itsestäänselvää että en edes ehtisi kaikkia liikuttamaan joka päivä. Se kaikki muu touhu on sitä parasta terapiaa, toki ratsastus, ajo ym koulutus siihen myös kuuluu, mutta se ei ole se tärkein juttu.
    Tosi monelle jolle olen selittänyt hevosistani jotain, ainoa hyväksyttävä hevosen käyttötapa olisi kilpailuttaminen. Ihmeellinen ajatusmaailma, mutta eipä kai se omakaan ajatusmaailma ihan kaikille aukea.
    Hevonen on mulle kokonaisvaltainen "terapeutti", ilman niitä en varmasti enää osaa olla, vaikka onhan niissä työtäkin. Mutta, kumma juttu, työn määrää ei edes huomaa, kun sen tekeminen on niin mukavaa!
    Jatketaan nautiskelua!

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.