keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Taavi koekaniinina


Taavi pääsi tänään kokeilemaan uutta hierontamuotoa, kun meidän hieroja kysyi saisiko Taavia lainata harjoituskappaleeksi, kyseessä on O.T.E.-hieronta, siitä voit lukea tästä ja tästä. Taavin herkkyys on tässä onnenomiaan, se antaa palautetta herkästi ja vastaa hoitoihin hyvin. Eli tottakai Taavia sai lainata!

Taavi piti hakea vähän aikaisemmin sisään loimen alle lämmittelemään, joten ajelin töistä tallille. Huutelin Taavia tarhalla ja se ryntäsi korvat hörössä pihatosta, niin suloinen. Olisipa ollut video päällä. Vein sen Camun karsinaan ja heitin fullneck-fleecen päälle, annoin vähän heinää pureskeltavaksi ja laitoin lämmintä vettä ämpäriin. 


Nooran tullessa siirsin Taavin käytävälle ja päästiin aloittamaan. Taavi alkoi rentoutua tosi nopeasti ja se ilmiselvästi tykkäsi tästä hoitomuodosta. Katsojan silmään hoito on hyvin samantapaista, kun kraniokin; hellää ja huomaamatonta. Taavin eleistä ja ilmeistä pystyi kyllä hyvin päättelemään, että käsittely todella tehoaa.
Selässä oli keskikohdan paikkeilla tiukkaa ja sen auetessa Taavi teki kunnollisen selän venytyksen vetäen kaulan kaarelle ja selän köyryyn, se olisi pitänyt saada videolle. Myös kaulan oikealla puolella peitinkalvo oli tiukka, samaten oikea etujalka oli tukkoinen.
Hoidon aikana Taavin alahuuli roikkui löysänä, se haukotteli ja venytteli. Se myös luimisteli huonoissa kohdissa ja nautiskeli hyvissä, se oli todella aktiivinen antamaan palautetta.


















Tälläkertaa hoidettiin selkä (joka hoidetaan aina) ja sitten etupää. Seuraavalla kerralla hoidetaan sitten takapää, hoito pitää jakaa osiin, koska se voi olla hevoselle todella rankka, ei liikaa siis kerralla. Aivan niinkuin kraniossakin keho jatkaa itsensä korjaamista hoidon jälkeen, niin myös tässä tyylissä keho korjaa itseään muutaman päivän ajan.


Hoidon jälkeen Taavi sai päällensä loimen ja kehoituksen lisäjuottoon ainakin parina päivänä. Huomenna on vapaapäivä. Kävin vielä kaivassa sille villavuorisen sadeloimen ja sen kaulakappaleen (vaikka se vähän nafti onkin), kun kaikista muista loimista on kaulakappaleen kiinnikkeet irronneet. Täytyisi ommella uusia.

Taavi meni ulos hyvillä mielin, oli jo vähän kiirekin. Sitten pistettiinkin leikiksi Maunon kanssa. Saa nähdä miten hoito vaikuttaa, jännittävää!

Pari videotakin otin, niihin tarttui pääasiassa nuokkumista. Pitäisi olla sellainen kokoajan kuvaava videokamera, jotta parhaat kohdat tallentuisivat teillekin nähtäväksi.
Toisessa videossa Taavi antaa palautettakin, kun on kireä kohta, juurikin siinä oikeassa etujalassa. Laatu ei päätä huimaa, kun tallissa oli hämärää. Koetin niitä muokkailla Youtubessa vähän vaaleammaksi, mutta sitten kuva kärsi jonkin verran. Kannattaa ainakin vaihtaa mutterista parempi laatu!





 




Onko muiden hevoset päässeet kokeilemaan tätä hierontaa? Tai muita hoitomuotoja? Olisi mukava kuulla kokemuksia!



8 kommenttia:

  1. Hevoset on niin ihania, kun yleensä pystyvät tosi hyvin rentoutumaan tuollaisessa käsittelyssä! :) tuli muuten tuosta taavin painoasiasta mieleen; voisitko pyytää eläinlääkäriltä arviota paljonko painoa pitäisi saada pois, ja olisiko hänellä mitään ideaa miten järjestää ruokinta ja liikunta niin että paino lähtee, mutta ei tule maha tms muita ongelmia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, hevoset usein rentoutuvat ja niistä näkee selkeästi hoidon vaikutukset, koska ne eivät esitä. :)

      Kyllä tarkoitus olisi kysyä, kun ollaan menossa klinikalle. Tietenkin hän suosittelisi ruokintaa mahdollisimman monta kertaa päivässä tai verkoista, joka siis on nykyisellä paikalla mahdotonta.. Ja lähes jokaisella tallilla vielä mahdottomampaa.. :( Viimeksi näistä on juteltu hänen kanssaan mahahaavan aikoihin, silloinkin hän sanoi, että vapaa heinä on paras, mutta vaarana on lihominen. Usein jaettu heinä on seuraavaksi paras ja väliin voisin antaa vähän olkea pureksittavaksi (tästäkin ollaan sitten montaa mieltä).
      Heinäkuun lopulla hänestä Taavi oli vielä sopiva, silloin se painoi mittanauhan mukaan muistaakseni noin 520-530kg ja tänään mitattuna 580kg, viime talvena 455-480kg. Toki painomittanauha on vaan arvio ja sen lukema voi heittää todellisesta, mutta näkeehän siitä suunnan. Jonkin verran siis pitäisi pois saada.

      Mutta katsotaan alkaako liikunta yhtään sulattamaan rasvoja ja murehditaan sitten lisää.

      Poista
  2. Hevonen on niin ihana kun se selvästi on aivan läsnä ja kokee täysillä tuntemuksiaan. Tuo vaikuttaa melko samantyyppiseltä kuin shiatsu :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, todella hellää, mutta tehokasta tuntui hoito olevan. Taavi ainakin reagoi tähän voimakkaammin, kun kranisakraalikäsittelyyn. :)

      Poista
  3. Hei Elina! Satunnaisesti luen sinun ja Taavin yhteistä matkaa, olen joskus ht.netin kautta kanssasi keskustellut Psylliumista ja niihin liittyvistä asioista. Kommentoin tuota painoasiaa sen verran, että kun omalla hevosellani oli vatsajutut pahimmillaan niin kyllä meille klinikalla suosittelivat mielummin lievää ylipainoa kun rajoitettua heinää. Sanoivat että kun kahdesta huonosta täytyy valita, niin valitaan se hiukan parempi huono vaihtoehto eli ylipaino. Mutta painottivat kyllä että kun vatsavaivat saadaan pois, tulee ylipainokin saada pois. Meillä toipuminen kesti yli vuoden ja vieläkin välillä on "huonoja aikoja". Viime syksynä pyysin tallinpitäjältä että saan hankkia slow feed-verkot, olin valmis kustantamaan ne muillekin tarhassa asuville (ja siis kaikki kengällisiä hevosia). Hienosti on toiminut ja päivässä ei ole kun muutama tunti ettei ole heinää verkossa ja se on ihan ok.
    Hevoseni on 158cm roteva putte ja on lihavimmillaan painanut 580kg. Eläinlääkärien mukaan hyvä paino tuolle kropalle olisi 530-540kg ja alamme olla nyt lähellä sitä.
    Ylipaino pitkällä ajalla voi tuoda nipun uusia ongelmia, mutta silti uskon että kun tosiaan on kaksi "huonoa" vaihtoehtoa niin ensin vatsa kuntoon, se kun vaikuttaa niin moneen asiaan.
    Mukavaa kevättä sinulle ja Taaville, olen kirjoituksiasi lukiessani löytänyt paljon yhtäläisyyksiä oman hevoseni kanssa näissä vatsa-asioissa ja miten hevonen niitä osoittaa.
    Terveisin Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anne! Kiitos kommentista ja kokemusten jakamisesta, ne ovat aina tervetulleita. Mukava kuulla, että hevosesi voi jo paremmin! :) Meillähän Taavi on alkanut kokonaan toipua vasta elokuussa, eli siitä on vasta puolisen vuotta, nyt on taas havaittavissa ihan lievää oirehdintaa (niin pientä, etten ole vielä siihen reagoinut, kun en ole edes varma kuvittelenko).
      Teillä on aika samanlainen tuo painoskaala sitten kun meillä; Taavi painoi mittanauhan mukaan tuon 520-540kg silloin, kun se oli ell mielestä hyvässä kunnossa, silloin tosin uupui vielä paljon lihasta, nyt se painaa noin 580-600kg.. Vähän olisi siis tehtävää, jotta saataisiin paino kohdilleen.

      Tuo slowfeed-verkko olisi kyllä kätevä. Meillä hevosilla on tarhassa esikuivattu säilöpaali, mitenhän tuollainen sopii tiheäsilmäisen verkon kanssa? Olisin valmis myös kustantamaan tuohon päälle sen hintavahkon verkon, mutta toistaiseksi ainakin tallinomistaja pelkää hevosen kiinnijäämistä. Ymmärrän pelon hyvin, sillä laumassa on ainakin yksi hevonen, joka kuopii heinää etusillaan, vaikka se onkin sellaisessa syöttötelineessä. En sitten tiedä kuopisiko se jos heinä on verkossa. Taavin osalta tuskin tarvitsisi pelätä, eihän se saa edes jalkaa tarpeeksi korkealle. ;)
      Lisäksi mielessäni kävi, että seisovatko ne paalilla sitten enemmän aikaa ja liikkuvat vähemmän jos verkko vähentää heinän saantia. Vai kävisikö siinä kuten hitaasti syövälle ihmisille; hevonen tulee kylläisemmäksi nopeammin ja jää aikaa muuhunkin pienemmällä määrällä.. :) Pitäisi joskus päästä koko päiväksi seuraamaan, paljonko siinä paalilla aikaa vietetään. Tuollainen pyörö (painoa en tiedä) riittää näille viidelle viikoksi, kolme asuu yöt tallissa.

      Poista
  4. Olen tutustunut kirjallisuuden ja muutaman videon kautta tähän O.T.E hierontaan. Käytän itse tehdessäni hierontaa niin ihmisille kuin hevosillekin näitä kaikenlaisia hierontoja hyväkseni. Ihan mobilisointia, kevyttä akupainantaa, sidekudoshierontaa, triggerkäsittelyä ja klassistahierontaa ja venytksiä. Koen itse sen todella hyväksi että skaalassani on useampia tapoja. Enkä osaa kenellekään selittää miksi hieron jotakin hevosta jollakin tavalla...se vain jotenkin löytyy koskemalla ja olemalla hevosta lähellä se juuri siihen sopiva tyyli ja tapa. Hevoset ovat todellakin ihanan yhteistyökykyisiä ja antavat rehellisesti palautetta hommasta. Olen saamassa itse lisäksi laserhoitolaitteen ja olen kanssa saanut luvan tutun hevosesta ottaa oikean harjoituskappaleen tätä hoitoa varten kun tunnen hevosen sairaskertomuksen ja olen sitä hieronut pitkään joten osaan aika hyvin tiedostaa sen ongelmat ja meidän välinen yhteisymmärrys on hyvä. Tiedän sillä myös olevan paljon erilaisia nivel ja lihasjumeja joihin kokeilen nyt sitten tätä laserhoitoa ja kuinka saan sille vastetta. Kivat videot joista näki hyvin kuinka Taavi oli hommaan keskittynyt ja antoi palautetta lähes jatkuvasti ja nautiskeli myös selvästi. Tehoa todella tuossa näyttää olevan vaikka joku luulisikin että vain hipsutellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä meidänkin hieroja käyttää monia tekniikoita kraniota, klassista hierontaa, O.T.E.-hieronta ja laseria.

      Minä luulen, että Taavi tykkää näistä hoidoista, jotka ovat kevyitä ja joissa ei painella kovaa mitään. Laseriakin se on saanut pari kertaa. Yksilöitähän nämäkin ovat, joten toiselle toimii toinen ja toisella toinen. Hienoa on, että on monia tapoja hoitaa, on kevyempiä ja sitten näitä tavallisia ja kaikkea siltä väliltä. Minusta on mukava jos hieroja osaa käyttää erilaisia tapoja ja lukea hevosen tarpeita, silloin saadaan aina paras mahdollinen hoito ja lopputulos. :)

      Täytyy kohta lähteä katsomaan, että millainen heppanen siellä on tänään vastassa, yleensä kranion jälkeen Taavi on ollut erityisen hyväntuulinen aina.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.