sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Taavi-tuntiponi


Eilen sain aamulla tallinomistajalta viestin, että saisiko Taavia lainata jos ahkerasti tallitöissä auttaneille tytöille pidettäisiin tunti. Sanoin, että sopii hyvin, kun tulen itse paikalle. Vähän jännitin, kuinka Taavi toimii, siirtyykö se edes raviin jne.

Kaikki jännittäminen oli turhaa, Taavi toimi niin hienosti! Tytötkin olivat taitavia ja näppäriä sekä tarpeeksi päättäväisiä. Taavi liikkui kiltisti ja nosti laukankin käskystä.

Hyvin se jaksoi puksuttaa, vaikka "tunnilla" mentiin ravia ja laukkaakin Taavin mittakaavassa paljon. Loppuajasta se alkoi tosin pysähdellä portille laukkapätkän jälkeen ja kyseli multa leipää.
Taavi käyttäytyi kokoajan hyvin ja vaikka Timi vähän riehaantuikin ja juoksi vapaana, ei Taavi mennyt mukaan hillumiseen. Lisäksi se antoi molemmille tytöillä turvalliset laukat omaan rauhalliseen tapaansa. On se vaan niin ihana. :)

Kuvauskeli ei tosin ollut kauhean hyvä, joten jälki on sen mukaista. 







 
Kyllä se sitten saikin puuroa liikunnan jälkeen johon laitoin greenlinea, pellavaa ja vähän nivelyrttejä. Ulos se sai niskaansa fleecekerraston (fullneck+tavallinen) ja Horsewaren ohuen sadetoppiksen ja vielä kaulakappaleenkin, kun ulkona satoi reilusti lunta. Taavi hikoili yllättävän vähän, mutta hyvähän se on pitää lämpimänä.

Taavin yleissatula vaan on jäänyt ahtaaksi (sitä ostettaessa oli ajatus, että Taavi hoikistuu, kun saan kipsin pois...) ja vyö ei meinannut ensin yltää kiinni. Huh. :D Tuo yleissatula onkin ollut niin vähän käytössä, että olen harkinnut sen myymistä pois kokonaan.. Täytyy nyt miettiä, mitä sen kanssa tekisi.








Lyhyen videonkin otin Taavin tuntiponeilusta, se oli niin suloinen. :) 




13 kommenttia:

  1. Tuut loukkaantumaan seuraavasta kommentista vaikkakin sitä ei oo millään tavalla (käsi sydämellä) tarkoitettu loukkaavaksi. Oon lukenu sun blogia jo pitkään nimettömänä ja noita kuvia katsellessa on jo pakko sanoa, hevosesi on valtavan lihava. Aivan valtavan lihava. Sitä ei voi puolustella rakenteella tai millään, se vaan on lihava. Tiiätkö mitä ylipaino tekee hevoselle, koiralle, muille eläimille? Taavin ois varmasti helpompi olla ja liikkua sekä vaivat pienempiä mikäli se olis edes lähempänä ihanne mittojaan. Eläimen pitäminen lihavana ei oo välittämistä varsinkin kun ylipaino on huomattava. Hevonen voi olla hyvässä kunnossa hoikempanakin eikä se tarkota että jos joskus on ollu huonossa kunnossa, eläin pitäis pitää lihavana ja kuvitella sen voivan hyvin.

    Anteeksi jos loukkasin mutta haluisin vilpittömästi ihanalle hevosellesi vain parasta, pitkää ikää ja terveyttä!

    t. Julia (Julle)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti viel kysyä että mikäli et ite kiinnitä huomiota tuohon valtavaan lihavuuteen niin oisitkohan sokeutunut hevostasi kohtaan? Tälleen ulko puolisena asiaan vaan kiinnittää kovin huomiota esim tota videota katellessa.

      t. Julle

      Poista
    2. En minä siitä pahastu, näenhän sen lihavuuden itsekin. Tiedän kyllä ylipainon vaarat ja tiedän mitä se tekee hevoselle. Tosin Taavin kohdalla sen vaivat ovat kokoajan olleet pienemmät, kun viime vuonna, kun sen kylkiluut pystyi laskemaan ja lonkkaluut törröttivät. Tilanteisiin vaikuttaa niin moni muukin asia. Toki sen nivelille olisi parempi olla laihempi ja siihen nyt pyritäänkin.

      Taavi on päässyt lihomaan osittain vapaan heinän takia, mutta suurempi ongelma on ollut ehkä liikunnan puute. Se on seissyt koko syksyn ja kuten muistaakseni olen tännekin kirjoittanut, olen ottanut tavoitteeksi sen liikuttamisen useammin ja koetan jokaisella lenkillä ottaa ravia ja laukkaakin. Heinän rajoittaminen ei ole mahdollista, koska hevosilla on heinää vapaasti saatavilla. Minä en myöskän halua olla tekemisessä nälkäisen Taavin kanssa, olen ollut ja se ei todellakaan ole turvallista eikä kivaa.

      Lihavuus on todellakin tiedostettuna, liikuntaa on lisätty ja koitettu keksiä keinoja, joilla se voisi liikkua jalkoja kuitenkin säästellen. Niinkuin alempana oleva anonyymi kirjoittaa, ei ole helppoa koettaa tasapainotella mahavaivaisen, jalkavaivaisen ja lihavuuden kanssa.. Seuraavaksi joku ihan varmasti sanoo, että tuollainen pitäisi laittaa pois, kun on niin sairas, arvaan sen. :D

      Paras ratkaisu Taavin suhteen olisi heinä pienisilmäisestä verkosta syötynä vapaasti, mutta niinkuin olen sata kertaa kirjoittanut; se ei ole mahdollista! Eikä täälläpäin todellakaan ole sellaista tallia jossa tällainen onnistuisi yhdistettynä laumatarhaukseen isoissa tarhoissa, saatika jos haluan hevosen vielä pihattoon.

      Poista
  2. voinko kopioida noita kuvia blogiini? :)
    -sonja

    VastaaPoista
  3. Komppaan tavallaan Juliaa, mutta kyllä Taavin lihavuuskunto taitaa olla tiedostettuna. Se on kyllä tosi iso... mutta asia ei ole niin helppo korjata kuin voisi luulla. Miten saada jalat kestämään treenausta ja ylipainoa samaan aikaan? Tsemppiä ihanan, suloisen Taavin omistajalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Se on valtava... Tiedän sen itsekin ja siksi sen liikuntaa onkin nyt lisätty. Mutta niinkuin sanoitkin, se on hiukkasen haasteellista, jottei mennä ojasta allikkoon.

      Poista
  4. Olen samaa mieltä julian kanssa. se on ihan liian lihava ja hevosen liikkeistä jopa näkyy miten sitä ahistaa liikkua ravissa. Takajalat eivät pääse niin eteenpäin työntymään, joten stoppaa aina askel siihen mahan kohtaa. :( näin vaan on. Sitten tekee hallaa lihavuus myös jaloille entistä enemmän kun on jo nivel rikkoa. sekä myös terveydelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on liian lihava, se on tiedossa, mutta sen tapa liikkua on sille normaali. Sillä on takajaloissa sanomista ja se liikkuu noin ihan aina. Se on totta, että jalkojen kannalta painoa on saatava alas ja se on kokoajan projektina.

      Poista
  5. Ei se lihavuus sentään tuota askellusta aiheuta eiköhän oo ihan Taaville tyypillinen ja normaali askellus :D. Onhan se tuhti ja jos on tätä blogia lukenut niin tietää että se on myös tiedossa. Painon pudotus ei oo niin helppoa kuin luulisi kun on koko hevoskokonaisuus otettava huomioon.

    Mutta asiaan, ihana video, siellä se viipottaa menemään pieni tyttö selässä niin kiltisti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Liikkuminen on tosiaan minusta ollut kokoajan ihan samanlaista, varsinkin kentällä. Kun lähdetään maastoon, niin ei takajalat "töksähtele mahaan". ;)

      Poista
  6. Blogia lukeneena, jokaikisen postauksenkin vielä tiedän että bologin pitäjä ei todellakaan ole tullut sokeaksi hevosensa suhteen ja yllämainituilla seikoilla varustettuna laihdutus on aika kinkkistä. Vapaa heinä on hankala ahneelle hepalle joka mieluusti asuu paalilla. On kyllä niin harmi tuo ettet voi rajoittaa henää se ratkaisi varmasti jokseenkin ongelmaa. Tutullani tässä on eestinheppa joka on ahne ja söi vaikka talli olisi vieressä kaatunut ja sille tuli kinnerpatit ja muutakin kipua, epäsopivaa satulaa yms. Se oli pitkään vain juoksutuksen, talutuksen varassa. Hän kuitenkin pystyi hevosta laihduttamaan kun pystyi rajoittamaan heinän saannin. Samoin heppa sai vain olla satunnaisesti vihreällä koska reagoi valkuaispateilla heti ruohoon ja turposi ahmittuaan sitäkin aivan tolkuttmasti. Tiedän että hän teki mielettömän työn pitäen kiukkuisen hepan liikkeessä, laihduttaen sitä ja silti liikutti päivittäin kentällä mutta ei selästä käsin. Nyt tuo heppa on todella timmissä kunnossa ja silti lihaksikas sitkeän työn tuloksena ja nyt sillä treenataan viidesti viikossa ja liikkuminen on paljon parempaa kun paikat on kunnossa. Tiedän kuitenkin sitä heppaa hoitaneenakin ja sivusta seuranneena että todellakin se on monen tekijän summa ei se vaan että annetaan vähemmän ruokaa ja enemmän liikuntaa. Siihen vaikuttaa moni seikka! Joten me blogia lukevat vaikka kuinka hyvää tarkottaisimmekin emme ole aina niitä jotka tietävät asiat paremmin kuin omistaja itse kun omistajakin joutuu siinä monen ongelman eteen. Hyvää kritiikkiä kestetään tässäkin blogissa että ei sinällään ja aina voi oppia jotakin uutta ja herätä ajatuksia toisten kokemuksista ja kommenteista mutta kommentit että Taavi on lihava ovat täysin aiheettomia mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inkku viestäsi!

      Taavihan ei onneksi sentään enää ihan asu paalilla, se kyllä puuhaa tarhassa muutakin ja mm. leikkii ystäviensä kanssa päivittäin. Nyt kun ruokaa on, se on oppinut myös tekemään muuta, kun ahmimaan.

      Taavin kanssa tilanne tosiaan on se, että jos sen heinää kovasti rajoittaa, alkaa vatsaongemat ja äkäily. Ja sitä äkäilyä en halua katsella, koska tiedän silloin, että Taavi on kipeä. Verkkoruokinta olisi varmasti Taaville optimaalisin, mutta niin vaikea järjestää vieraalla ollessa.. Se on joko tai ja tämä nyt on meidän valinta ja sen kanssa on elettävä. Toivotaan, että liikutus vähän auttaisi Taavia hoikistumaan, sekin on ollut katkolla hävyttömä kauan ja edesauttanut turpoamista.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.