perjantai 19. lokakuuta 2012
Turvajalustin on halpa henkivakuutus
Äitini soitti minulle pari päivää sitten ja kertoi erittäin ikävän jutun ratsastajasta, joka oli pudonnut hevosen selästä ulkomailla ollessaan. Hän oli jäänyt kiinni ilmeisesti jalustimeen ja roikkunut vauhkoontuneen hevosen mukana kivikkoisessa maastossa pitkän aikaa. Löydettäessä kaikki ylävartalon vaatteet olivat kuoriutuneet pois. Nainen on hengissä, kasaan tikattuna ja paikattuna, mutta koomassa.
Tämä kirvoitti ajatuksia meillä töissä ja muutenkin siitä, miksi yleensä on olemassa enää tavallisia jalustimia. Markkinoilla on kuitenkin kasapäin turvajalustimia, joista osa kauniita ja huomaamattomiakin. Jalustimeen jäävä jalka on surmanloukku ja yleensä hevoset vielä vauhkoontuvat perässä roikkuvaa hervotonta ratsastajaa juosten entistä kovempaa. Toki hevonen voidaan ehdollistaa ja totuttaa pysähtymään, kun ratsastaja jää roikkumaan, mutta se ei ole koskaan sataprosenttisen varma keino, sillä hevonen on aina elävä olento ja lisäksi arvaamaton saaliseläin.
Ratsastuskouluissa olisi hyvä kaikilla hevosilla olla turvajalustimet, niillä voidaan säästää henkiä. Olen myös nähnyt ja kuullut, että joillain on mukana omat turvajalustimet, joita sitten vaihtaa aina sille ratsulle jolla kulloinkin ratsastaa. Ei minusta pöllömpää sekään jos vaihtoehtona on tämä kaikkien ratsastajien painajainen, jäädä jumiin jalustimeen.
Laittaessa googleen hakusanaksi "turvajalustin", saa aika paljon kaikenlaisia vaihtoehtoja. On olemassa reunasta aukeavia, reunoistaan joustavia tai muotoiltuja, lisäksi on olemassa koppa jolla estetään jalan luiskahtaminen liian syvälle ja vähennetään riskiä jäädä kiinni.
Itse olen vähän harmissani, ettei muovijalustimissa löydy edullista turvavaihtoehtoa.. Koppaa vuorattuna ajattelin muusta syystä, nimittäin varpaiden lämmitykseen. ;)
Muutamia yleisimpiä malleja:
Kumilenkeillä varustettu jalustin. Ideana on, että jalan jäädessä jalustimeen jumiin, kumilenkki reunassa aukeaa ja näinollen vapauttaa jalan.
Erittäin toimiva ja yksinkertainen malli, jonka hintakaan ei päätä huimaa lisäksi saatavilla on varaosia.
Näitä näkee tänäpäivänä aika harvoin enää käytössä, kun uudet nivelletyt jalustimet ovat tulleet muotiin. Esimerkiksi ratsastuskouluhin tämä olisi edullinen investointi turvallisuutta parantamaan.
Kuva lainattu Hööksin sivuilta
Mountain Horsen vähän vastaavalla tavalla toimivat turvajalkkarit.
Nämä varmaan aukeavat vielä varmemmin ja ovat ulkomuodoltaan huomaamattomammat, kuin kumilenkillä olevat.
Toki näillä on myös enemmän hintaa.
Näissä jalustinkumi on yhdistettävissä saman sarjan kenkiin ja saappaisiin, joissa sama kuvia pohjassa, näin pito paranee.
Kuva Caballo
"Foot Saver"-turvajalustin, "jonka ulkoreunaan on integroitu ainutlaatuinen irrotusmekanismi. Mekanismi estää jalan tarttumisen jalustimeen mahdollisen onnettomuuden sattuessa."
Kuva Hööks, mutta esim. Horzeltakin saa
Australialainen turvajalustin, jossa toinen reuna on kaarrettu jalan irtoamisen helpottamiseksi. Varmasti tämäkin on toimiva ja edullinen vaihtoehto.
Kuva Hööks
Taavilla on koulusatulassa kuvankaltaiset islantilaiset turvajalustimet. Ne ovat päätyneet meille alunperin tuon käännetyn kiinnityslenksun takia, mutta ovat myös todella turvalliset.
Nämä kiinnitetään satulaan niin, että ulkopuolelle jäävä kaari on eteenpäin, esim. kuvassa oleva jalustin tulisi selästä katsoen vasemmalle puolelle.
Meillä tällähetkellä on jalustimet väärinpäin kisojen jäljiltä, pitäisi kääntää taas takaisin oikeaan asentoon.
Kuva Hööks
"Kwick-Out"-turvajalustimet, joiden sivu aukeaa jalan painautuessa sitä vasten, lisäksi myös astinosa nousee varmistaakseen jalan irtoamisen. varmasti erittäin toimiva jalustin, en ole koskaan itse nähnyt käytännösä.
Kuva Hööks
Sprengerin "Bow Balance"-jalustin oli ainakin yhdessä vaiheessa kovassa huudossa varsinkin esteratsastajien piireissä.
"Uusien HS Sprengerin jalustimien kaareva muotoilu auttaa jalkaa löytämään parhaan mahdolliseen asennon. Kevyiden jalustimien leveä jalustinkumi jakaa ratsastajan painon tasaisesti, ja kumin pehmeä keskiosa tuo erinomaisen pidon.
Maksimaalisen turvallisuuden ja käyttömukavuuden takaa patentoitu System 4 - nelinivelmekanismi" Kuva Horzelta
Taavilla on estesatulassa kuvankaltaiset Metalab-turvajalustimet, nekin on nivelletty ja siten joustavuutensa ansiosta helpottavat jalan irtoamista ja vähentävät nivelille tulevaa tärähdystä. Itse kuitenkin suosin enemmän muunlaisia turvajalustimia joissa sivu muotoiltu tai aukeava.
Näitä nivellettyjä on monella valmistajalla ja kaikki hiukan erilaisia, mutta toimintaperiaate on kaikissa sama ja hinnat vaihtelevat 40-150€
Kuva Hevoskalliolta
Uutusmalli turvajalustinmarkkinoille taitaa olla tämä "FreeJump"-jalustin. Sen toinen reuna on kokonaan joustava ja näin ollen kiinnijäämisen riskiä ei käytännössä katsoen ole ollenkaan. Lisäksi siinä on käännetty jalustinhihnan kiinnityslenkki, eli jalustin on aina suoraan eteenpäin.
"SOFT'UP Pro on Freejumpsin uuden sukupolven jalustinmalli, jossa yhdistyvät mukavuus ja turvallisuus. Uudentyyppinen jalkalaatta on entistäkin pitävämpi. Joustava ulkopuoli helpottaa jalan irrottamista jalustimesta mahdollisen satulasta suistumisen yhteydessä. SOFT'UP tukee jalkaa erittäin hyvin ja ohjaa pohjetta oikeaan asentoon."
Kuva Hööks
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyvä kirjoitus, olen miettinyt ihan samaa että pitäisi melkeen kieltää normijalustimet. Se on vielä 100 kertaa vaarallisempaa kuin pelkkä putoaminen, että jää raahautumaan hevosen perässä, ihme jos siitä voi etes selvitä hengissä. Meillä on sprengerin 4-niveljalustimet ja sitten tuommoset joissa toinen sivu on kumilenkillinen, vanhat tavalliset jalustimet annoin pois. Olen miettinyt noissa sprengereissä että toimiiko ne oikeesti että irtooko se jalka niistä...? Ainakin niin lupaillaan.. Ostin semmoset cashel cozy toes varvaskopatkin mutta kankaisina ne on tosi epäkäytännölliset, pitäisi hankkia kovat ja kunnolliset jotka vois pistää kiinni jalustimeen ja antaa vain olla kiinni niissä niin ois aina käytössä.
VastaaPoistaOffsett eye jalustimet meilläkin on, en enää koskaan halua normijalustimia siltäkään osin :D
Minäkin noita nivellettyjä olen miettinyt, että ovatkohan oikeasti kuinka turvalliset..
PoistaNuo "offset eye"-jalkkarit on parhaita. Juuri pohdin, että pitäis ostaa toiseenkin satulaan samanlaiset, kun ne vaan oikeasti tuntuu jalassa paljon paremmalta! Mulla on vielä vinot jalustinkumit (joilla ei mitään tekemistä turvallisuuden kanssa), joissa sisäpuoli korkeampi. Jalat oikeasti lepää tukevasti jalustimessa, eivätkä kipeydy pitkälläkään lenkillä.
Kyllähän se jalustin ainakin taittuu tosi paljon, saapi toivoa että myös irtoaa. Pitäs ne jalustinkopat hankkia tosissaan.
PoistaMinulla kipeytyy nilkat helposti, liekö auttaisi asiaa minullekin tuommoset vinot jalustinkumit:D. Myyköhän sprengeri semmosia ni sais noihin jalustimiin sopivat. ..
Empäs tiedä myykö Sprenger. Meilläkin niitä piti hiukkasen muotoilla noihin islantilaisiin jalkkereihin, eihän niistä kamalan kauniit tulleet, mutta toimivat. ;) Itsellä ne toivat 100% avun nilkkakipuihin!
PoistaItse opin eilen kantapään kautta turvajalustimien tärkeyden. Laukkasin maastossa täysiä, kun hevonen teki sivuloikan ja jäin jotenkin kiinni toiseen jalustimeen, ja nilkka vääntyi pahasti ennen kuin irtosin. Nyt on sitten jalka paketissa ja turvajalustimet ostoslistalla. Vuosia meni ratsastellessa ihan tavallisilla jalustimilla asiaa sen enempää miettimättä kun ikinä ennen ei ole käynyt mitään.
VastaaPoistaEi niitä tosiaan turhaan ole keksitty. Nykyään en enää itsekään ratsasta muilla (vaikkei itselle olekaan mitään käynyt), kun turvajalustimilla, kukahan keksisi länkkäsatulaankin turvajalustimet?
PoistaParanemisia paljon sinulle! Toivottavasti nilkka tulee kuntoon.
Meillä on Tahvon kanssa ollut koko yhteiselon ajan nuo missä on ne kumilenkit. Itse kans olen monet kerrat miettinyt miksi kukaan enää pitää normijalustimia.. Toivottavasti ne menevät muodista pois kokonaan ja pysyvästi.
VastaaPoistaKumilenkkijalkkarit on hyvät ja edulliset, melkein samanhintaiset kun tavalliset, siksi minäkin asiaa ihmettelen.
PoistaMoni oppii tän asian ns.kantapään kautta. Minä myös, viikko sitten jäin kiinni jalustimeen kun tipuin. Onneks en murtanut luita,pienillä ruhjeilla selvisin
VastaaPoistaNo näinhän se ikävä kyllä on. Onneksi sinulle ei käynyt pahemmin!
Poista