perjantai 26. lokakuuta 2012

Ensilumi, kesäkengät ja vieraitakin

Tänään täälläkin saatiin maahan ensilumi! Taavilla vaan on alla kesäpopot, vaikka aikeena alunperin olikin tälle viikolle soittaa se kengittäjä. Unohdin koko jutun ja sitten oli tallin kanssa puhetta, että soitellaan sitten samaan aikaan laittamaan Clasukin.

Taavilla kävi tänään vieraita tai eivät kai nuo enää kovin vieraita Taaville ole, nimittäin K:n porukat. Taavikin jo tietää, että se tarkoittaa karkkipäivää.. Taavi lähtikin minua vastaan, kun huhuilin sitä portilta ja tuli mielellään mukaan. Varovasti tultiin sisälle, mutta tarhamatka sujui hyvin, kun polku on jäätynyt mudan ansiosta epätasaiseksi.
Tallissa K:n äiti harjaili Taavin hyvin ja mie sillä aikaa tein sille pöperön valmiiksi aamuksi. Annoin myös Chia-siemenet ja päälle melassivettä puoli ämpäriä. Näytettiin myös Taavin oppimia temppuja, vaikka kumarrus ei alkuun meinannut millään onnistua. Lopulta kuitenkin saatiin jalat tarpeeksi levälleen, että mahtuu pää välistä ja hienosti se sitten sujui.


Odotetut vieraat
Taavin pellava on loppumassa ja tarkoitus olisi nyt siirtyä tuohon Chia-siemeneen. Ongelmaksi vaan tulee sen pieni syöttömäärä, vain 0,5dl päivässä. Nythän Taavi on saanut kaksi kertaa päivässä puuron (pellavaa, progutia ja kalkkia), aamulla ja ennen ratsastusta. Mietin sitten millä korvaisin pellavaliman, koska haluaisin sen kuitenkin saavan aamulla puuronsa (hevoset saavat aamulla sisälle väkirehut ja vasta ulos heinät, joten Taavi joutuisi sitten olemaan tyhjin vatsoin ulos asti).
Ajattelin kokeilla Greenlineä korvaavana, sehän on käytännössä hyvää heinää ja sen pitäisi lisäksi olla vatsalle hyväksi, siihen saisi kätevästi sitten sekoitettua Chia-siemenet. Iltaisin Taavi on saanut pelkästään vajaan desin Hippolytin Gemuse Krauter-kivennäistä ja muutaman palan leipää tai porkkanaa. Nyt kivennäinenkin on loppumassa ja ajattelin testata aiheuttaako se vatsavaivoja ja jättää sen hetkeksi pois. Saa sitten illalla syödä vaikka Progutia jota on vielä vajaa säkki jäljellä ja joka on aloitettu vatsaongelmien jälkeen (ei siis ole syy).Nivuset (tai siis nälkäkuopasta alaspäin) oli taas kipeät, Taavi tarjosi ihan kaviota mulle molemmin puolin! :( Päätettiin kuitenkin K:n kanssa, että lähdetään pellolle kävelemään, josko se oloa taas helpottaisi ja siellä ehkä pysyisi pystyssäkin.
Laitettiin lännensatula ja -suitset sekä suojat. Talutin Taavin isomman pellon reunaan ja se jonkin verran alamäkeen liukasteli. Pelto kuitenkin tuntui pohjaltaan pitävältä, joten eikun K kyytiin vaan. Jalustimet oli mun silmään lyhyet, mutta en saanut niitä pidentää, joten olkoot sitten.. :)
Taavi liikkui ihan hyvin ratsastaessa ja aika nopeasti teki jo ekan kakankin ja olo piristyi. Yhteensä se kakkasi kolme kertaa(!!) ratsastuksen aikana, otin kahdesta kasasta näytteet kotiin.
Talvi vaan pääsi yllättämään, enkä tajunnut että tilsathan sille kerääntyy, kun vasta toisella puolella peltoa.. No en raaskinut kävelyttää sitä niiden kamalien korkojen kanssa, joten puhrasin sitten tallilta hakemaan vasaran ja kaviokoukun. Pojat pärjäsi keskenään tosi kivasti, vaikka Taavi olisikin halunnut lähteä perään. Ja kun pääsin takaisin, oli tilsat jo tippuneet.. Ei se hukkareissu ollut, kun pari kertaa vielä sain kuitenkin napauttaa tilsat pois ratsastuksen aikana.

Yhden kerran Taavi pelästyi metsän laidassa ja teki U-käännöksen, mutta K pysyi urheasti kyydissä. On kuulemma tukeva ja hyvä istua tää oma lännenpenkki, eikä Taavikaan moittinut.
Kierrettiin koko pelto kerran ympäri ja lisäksi Taavi ja K ottivat yhden ravipätkänkin (vähän varovasti Taavi ravasi, varmaan osittain pohjan ja osikseen ratsastajan takia) ja tekivät ympyröitä.


Ravi sujuu hienosti! (kuva kaapattu videolta)

Tallissa Taavi saikin jäädä jo syömään karsinaan, kun muutkin olivat kohta tulossa sisään. Nyt kyljetkin oli pehmeät, eikä tullut edes luimukorvaa kun kokeilin. Ilmeisesti se ei ollut tarhassa yllättävän lumen takia paljon liikkunut ja ehkä siksi maha ei ole toiminut tarpeeksi hyvin. Nivusetkaan ei hionneet yhtään enää liikutuksen jälkeen.
Hiekkaakaan ei näytteistä enää löytynyt, eli jos maha edelleen kovasti kipuilee ensi viikon jälkeen niin täytyy miettiä mitä sitten.
 


Tässä vielä kuvia tältä päivältä:


 


Tiukka käännös!


Rapsutuksia ratsulle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.