sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Mahavaivoja ja nahat rullalla

Menin päivällä tallille ja hain taavin ulkoa. Se ei olisi taas millään halunnut tulla, kun heil oli Clasun kanssa siellä puuhat kesken. Mut kun aikamme toisiamme tuijoteltiin, niin Taavi päätti sitten kävellä kuitekin luokse. Hah!
Hauska nähä, että Taavi on viimein ystävystynyt Clasun kanssa, jota se alussa pelkäsi ihan kuollakseen, aika usein olen yllättänyt pojat puuhamassa kahdestaan milloin mitäkin. :)

Meillä oli pitkä tuijotuskilpailu, jonka lopulta voitin
Heti, kun Taavi tuli luokse huomasin, että sillä on nenästä nahat kurtussa. En tiedä mihin on sen tölväissyt, mutta puhdistin haavan samalla, kun pesin jalat. Taavi irvisteli puhdistusoperaation ajan, kun Cothivet on niin voimakkaan tuoksuinen aine. :D
Se sai taas annoksen Chia-siemeniä pellavavellin joukossa ja ne tekivät hyvin kauppansa. Näytti olevan kupeet vähän nihkeät, eli ilmeisesti maha on kipeä. Ehkä se on vaan hyvä, josko siellä siis hiekkaa olisi ja se liikkuisikin.. Taavi söi heinää sillä aikaa, kun laittelin sen kuntoon ja se olikin vähän tavallista kärttyisempi esim. satuloitaessa. Otin turparemmin nyt toistaiseksi pois, ettei se osu vahingossa tuohon haavaan, eipä se maastossa sitä turpista muutenkaan tarvitsisi, josko muutenkaan.Miehekkää naarmut!

Kun oltiin lähdössä, niin hain vielä pesupaikan luota vähän porkkanaa taskuun ja Taavi sitten samalla kerkesi nuolla melassiämpärin kannessa olevaa siirappia. Oli vissiin hyvää.. Vähän nauratti pihalla, kun se lipoi huuliaan niin antaumuksella, muutama kuvakin onnistui:


Pusuhuulet oikein..

Namnam..

Vähänks hyvää!!

Käytiin aika pitkä lenkki, siellä pehmepohjaisella hiekkatiellä asti. Taavi oli koko lenkin vähän nyhjääntyneen oloinen ja koetti muutaman kerran kääntyä kotiinkin. Se kulki tosi paljon nenä melkein maassa päätä roikottaen, en tiedä haisteliko se vai johtuiko se sitten mahasta, annoin kuitenkin mennä naama viistäen jos kerran siltä tuntuu.. :)
Tuntui selvästi maha vaivaavan ja kovasti odottelin, että se kakkaisi ja siksikin lenkki venyi. Käveltiin pitkin ohjin muuten, mutta pehmeällä tiellä otin ihan lyhyet reippaat ravit molempiin suuntiin, josko se auttaisi vähän. Ihan mielellään Taavi kuitenkin ravasi, mutten viittinyt hirveästi höykyttää.
Kotiinpäintullessa se kakka sitten viimein tuli, ähkinä oli kova ja vähän vettä tuli alkuun, eli ilmeisesti suolen seinämä on vähän ärtynyt tällä hetkellä (jossain oli, että hiekka voi liikkuessaan ärsyttää suolen seinää ja aiheuttaa esim. veden tuloa ennen ulostusta). Mut muuten ei ollut kyllä kuralla tai mitään ja olokin tuntui sitten helpottavan. Syötiin vielä pari kertaa vähän lenkin varrella, mutta ratsastajalle alkoi tulla niin kylmä, ettei pitkiksi ajoiksi pysähdelty.

Tallilla otin varusteet pois ja sanoin tallihenkilökunnallekin Taavin hiekkakuurista, että jos on vähän outo tai kiukkuinen. Ruoka on kuulemma kuitenkin maistunut normaaliin tapaan ja se on hyvä! Tehtiin vielä venytykset ja kavionkin pyysin kerran, kumarrusta Taavi ei tänään halunnut tehdä, joten jätettiin välistä.
Annoin vielä lähtiessä kuppiin yhden leivän ja vähän Chiaa, hyvin se näytti kelpaavan ihan sellaisenaankin. Eli voisi alkaa antamaan ne kuivana, jolloin hiekanpoistoteho luultavasti paranisi..


Vähän tietoa niistä Chia-siemenistä:

"Chia-siemeniä voisi kuvata “paremmaksi pellavansiemeneksi” sen samankaltaisten geeliintyvien ja suolistoa hellivien ominaisuuksien, mutta pellavaa korkeampien ravintoarvojen vuoksi. Sinun ei myöskään tarvitse murskata chia-siemeniä kuten pellavansiemeniä, jotta ne imeytyisivät hyvin kehoosi. Chia imee itseensä 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliintyy nopeasti (jopa viidessä minuutissa).
Chia hidastaa hiilihydraattien (sokereiden) imeytymistä ja saa meidät siksi tuntetemaan olomme kylläiseksi."

"Kuinka käyttää hevoselle:

Voit antaa siemenet hevoselle joko kuivana tai vedessä turvotettuna. Jos annat siemenet kuivana, ne imevät itseensä nestettä ruuansulatuskanavassa. Siellä ne muuttuvat geelimäiseksi massaksi, josta imeytyy arvokkaat ravintoaineet elimistöön ja joka poistaa tehokkaasti myös hiekkaa. Chia siemeniä voi turvallisesti syöttää hevoselle päivittäin.
0,6 dl hevosille jotka ovat laitumella tai ylläpitoannoksena. Tällä annoksella 1 kg:n pussin kesto 1 hevoselle n. 22 päivää.
1,2 dl hevosille sisäruokintakaudella, nuorille kasvaville hevosille, toipilaille tai kilpaileville. Tätä annosta käytetään myös hiekanpoistoon 2 vkon ajan. 1 kg:n pussin kesto 1 hevoselle n. 11 päivää."
Kopioitu Vainikan Aitan kotisivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.