tiistai 26. tammikuuta 2016

Chian siemenet - oliko hyötyä?




Chian siemenet loppuivat, joten on aika purkaa kokemuksia siemenistä. Rippe söi siemeniä siis joulukuun alusta viime viikonloppuun, yhden 2kg:n purkin. Välissä oli yksi noin viikon mittainen tauko muuton yhteydessä, koska siemenet jäivät auton takapaksiin muun muuttokuorman kanssa. Syötin siemeniä kuivana ja liotettuna, annostuksella ½-1dl päivässä.

Oikeastaan minulla ei ole paljon kerrottavaa. Rasvakertymät pysyivät ennallaan, mahan kunto on pysynyt ennallaan (itseasiassa se ainut ähkyn tapainenkin oli juuri chiakuurin aikaan). Ei ole tapahtunut mitään ihmepiristymistä tai muutakaan silminhavaittavaa muutosta missään. Hevoseen on kyllä massa  tarttunut, mutta siihen syy on todennäköisesti uuden tallin parempi heinä.

Siemenet menivät ruuan seassa ihan hyvin alas, se onkin niiden ehdoton plussa. Mitään herkkua ne eivät Ripen mielestä kuitenkaan olleet, sillä kuivana annettuna niitä saattoi löytää kupista vielä seuraavanakin päivänä. Puuron seassa ne yllättäen menivät alas paremmin. En tiedä, että kuinka hyvin ne sitten pureksimatta ja kokonaisia mitään hyödyttävät..

Että se siitä sitten. Ei tule meille jatkossa chiaa enää. :) Ellei nyt sitten tapahdu mitään selvää takapakkia, kun siemenet on jätetty pois.

8 kommenttia:

  1. Mä oon aina ollu sitä mieltä, ettei chia nyt mikään ihmekasvi ole. Pitkät kuljetusmatkatkin sieltä jostain taitaa olla kaupan päälle. Käyttää sitten mieluummin ihan Suomen luonnon tarjoamia huippukasveja esim. nokkosta :). Sieltäkin yrttejä löytyy kyllä ihan joka lähtöön.

    Ainiin, ja oma poni ainakin tykkää paljon marjoista, mustikat varsinkin menee hyvin. Mutta ne nyt on enemmänki vaa herkkuja, ei se niitä joka päivä syö, ei niitä tähän aikaan metsästä edes löytyisi, pakastimesta ehkä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Ja esim. rasvahapot saisi paremmin ihan kotimaisesta hampusta jos niitä haluaa. Taavihan sitä söikin, niinkuin muitakin yrttejä, koska sen maha ei teollista kivennäistä kestänyt. Ripeltä sensijaan olen pyrkinyt jättämään kaiken ylimääräisen pois ja se syö vaan perusruokia. Yksi syy on se, että mulla on rahalle muutakin käyttöä.. ;) Ja itse kuivattamamisessa on aivan kaamea työ! Kivennäiset ja vitamiinit syököön poni purkista.

      Poista
  2. Kiva oli kuulla tälläinen oikeasti aito kokemus, jossa niiden vaikutusta hevoseen on seurattu ihan kunnolla! Itse olen fb:ssä sellaisessa ryhmässä kuin kaviokuumeisten omistajat ja siellä tuntuu joka toinen syöttävän omilleen noita Chian siemeniä ja ne kehutaan ihan maasta taivaisiin. Samoin kaupoissa, joissa niitä myydään kehutaan ihan hulluna. Oonkin aina miettinyt että minkälaista ihmeainetta ne sitten oikein on kun kaikki sitä niin hehkuttaa.

    Omakohtaisia kokemuksia ei ole enkä usko että tuleekaan, mutta näin mielenkiinnon vuoksi oli tosi kiva lukea tää lyhyt ja ytimekäs selostus :D
    Tokihan voi olla että joillain toimii, mutta sellaisia postauksia en ole ainkaan itse vielä löytänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie kuulun siihen samaan ryhmään (yllättäen..)ja olen huomannut saman, että chiaa kovasti ylistetään.. Hyvä ryhmä muuten, mutta ruokinta-asioissa välillä vähän hassu. :) Minä olen nähnyt sellaisiakin kokemuksia, joissa apua on saatu tai koettu saavan. Välillä tuntuu, että omistaja haluaa uskoa tuotteen tehoon niin kovasti, että kuukaudessa on kaviotkin paljon paremmassa kunnossa ja jouhet vahvistuneet.. Ja että hevonen laihtuisi syömällä - ostan heti itsellekin sellaista ihmeainetta. :)

      Poista
  3. Enpä olisi sinun uskonut olevan noin ahdasmielinen. Jos Ripen mahavaivoihin auttaa greenline, mutta minun hevoselleni ei, niin en rupea huutelemaan pitkin nettiä että se on pelkkää huuhaata ja uskomushoitoa. Kuitenkin jos olet noin epäsäännöllisesti ja vaihtelevia määriä syötellyt, niin et kai oikeasti luullut että noin lyhyessä ajassa tallissa odottaa joku kiiltäväkarvainen lihaksikas hevonen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, arvasin, että joku ottaa nokkiinsa. :) Enhän minä ole sanonut, ettei niistä kellekään ole apua vai olenko? "Pitkin nettiä" on aika laaja käsite, tämä on minun blogini joka käsittelee oman hevoseni asioita, miksen saisi todeta, että eipä ollut meille mitään apua?

      Viikon tauko tuskin on syy tuloksettomuuteen ja syöttömääräkin on ohjeiden mukainen. Minä en alunperinkään uskonut siemenien tehoon, mutta ajattelin kokeilla, kun ylimäääräistä rahaa on. Kuinkahan kauan siemeniä sitten pitäisi syöttää tuloksien toivossa? Suurin osa on raportoinut hevosessaan suuria eroja jo nopeasti.

      Tuskin sitä chialla lihaksia hevoselle saa muutenkaan, siihen auttaa liikunta. :)

      PS: Ripellä ei ole mahavaivoja (siis mitään kroonisia), se syö Greenlinea ihan ennaltaehkäisevänä, koska se on tutkimuksissakin todettu hyväksi mahalle. Ja koska pitää olla joku, mistä voi tehdä vellin.

      Kahden hevosen kokemus minulla on nyt noista siemenistä ja se saa riittää. Toisella tilanne vaan paheni ja toisella en huomannut mitään eroa. Ei se varmaan ole keltään pois jos kaikki eivät chiaa syötä. ;)

      Poista
  4. Yllä olevan Anonyymin kommentti nauratti, tuli mieleen, että eihän kukaan oikeasti luule, että näitä pikkuruisia siemeniä syöttämällä tallissa odottaa kiiltävä ja lihaksikas hevonen, oli syöttömäärä ja -aika mikä tahansa... ;)

    Minä syötin Maisalle viime talvena Tummy Saveria, missä näitä ihmesiemeniä oli kanssa. Johtuen siitä, tai ihan mistä tahansa muusta, oli Maisan maha viime talvena parempi kuin nyt. Okei, uskon, että aika lailla mistä tahansa muusta, kun se puolen desin annos tuskin ihmeitä tekee päivässä shettiksenkään kokoiselle otukselle, vaikka säännöllisesti syötettiinkin. Maisa on muuten syönyt greenlineäkin, ja pellavarouhetta, näistä vaihtoehdoista sen maha oli ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun se söi Tummy saveria! Ehkä viime vuonna heinäkin oli vähän eriä kuin nyt, liikunnan määrä aivan toinen, lauma oli osin erilainen, säätkin toisenlaiset...

    Mutta tuskin niistä siemenistä haittaakaan olisi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näimpä... En minä nimittäin epäilekään, etteikö näistä jollekin olisi hyötyä. Nimemonaa mahan kunnossapysymiseen on moni tuntunut saavan apua ja se ehkä vielä jollain järjellä voisikin selittyä. :)
      Mahaongelmien kanssa olenkin tullut siihen tulokseen, että ihan sama mikä auttaa jos joku vaan auttaa. Taavilla ei auttanu chiansiemenetkään.
      Eikös siinä Tummy Saverissa ollut jotain muutakin? Muistan sitä(kin) joskus epätoivoissani katsoneeni, mutta en kokeillut..

      Heinäkin vaikuttaa niin paljon esim. kurailuun. Ripen kanssa huomaan sen nyt, kun tallilla on ollut pari kortisempaa pyöröä; heti on vähän hännässä raitaa ja pakaroiden väliin valunut tavaraa, vaikka kakka ihan kokonaista onkin. Lehtevämpien paalien kanssa ei värjäyy häntä ollenkaan.
      Ja ne tarhakaverit ; Rippe kurailee aina, kun sen laittaa kaverin kanssa. Yksinollessa maha tasoittuu... Niin kummallista, kun se onkin.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.