Paksumpi sisäloimi tekee sen, ettei ulos tarvitse vielä vaihtaa paksumpaa toppaa päälle. Sen paikka on sitten jos lämpötila alkaa huidella yli -15. Tiistaille on sellaistakin luvattu, mutta katsellaan nyt.
Kaikkein huonoin yhdistelmä on pakkanen ja kovat tienpohjat sekä klipattu hevonen. Voit lähinnä vain kävellä, mutta olisi lämpimämpää kaikille jos voisi mennä myös hölkkää. Jos olisin ajatellut asiaa vähän pidemmälle ja tiennyt, että on tulossa pakkasia, olisin jättänyt kaulan ajalematta ainakin puoliksi.
Luulisin, että hikoilu olisi silti pysynyt kurissa, mutta loimittaminen ja lenkkeily olisi paljon helpompaa jos hevonen voisi olla ilman kaulakappaleita.
Tai jos tulisi sitä lunta, eikä vain pakkasta. Mutta eihän kaikkea voi saada.
Luulisin, että hikoilu olisi silti pysynyt kurissa, mutta loimittaminen ja lenkkeily olisi paljon helpompaa jos hevonen voisi olla ilman kaulakappaleita.
Tai jos tulisi sitä lunta, eikä vain pakkasta. Mutta eihän kaikkea voi saada.
Nyt olen pitänyt kylmillä ilmoilla villaista torkkuvilttiä vähän kaulaa suojaamassa, mutta se on auttamatta pieni. En raaski nyt alkaa tuhlaamaan sellaiseen isoon villavilttiin jolle ei sitten luultavasti ole muuten käyttöä ollenkaan. Tein hätäapuratkaisuna kotona olleesta ylimääräisestä viltistä fleecekaulurin, jollaista olen jo pidempään suunnitellut kuivatukseen. Se ratkaisee ongelman ja pitää kaulan suojassa kävelylenkeillä. Katsotaan huomenna, miten se sitten käytännössä toimii.
Samma här loimikokojen kanssa. Nyt ostin ekan horsewareni jossa on siis 6'3 eli n. 140 cm. Istuu kuin hansikas! Käytävällä ainakin, koska kelithän veti heti ostosten jälkeen sellaisiksi ettei kevyesti topatulla sadetakilla tee mitään ;)
VastaaPoistaMä pähkin klippaamista kun Penalla on sitkeesti vähän kurarupea lavoissa. Mutta en omista yhtään talliloimea enkä myöskään tiedä miten aktiivista liikkumista meillä on luvassa nyt kun musta tuli taas opiskelija. En haluaisi klipata turhaan...
Taavilla oli aikanaan Horsewaren sadeloimi se 60g toppauksella oleva. Välikoko istui sillekin, mutta muuten se ei minusta kyllä ollut kaiken hypetyksen ja hinnan arvoinen lopulta. Se oli melkoinen teltta matalajalkaisen Taavin päällä ja kinnasi lavoista kävellessä, vaikka alkuun ajattelin sen olevan paras loimi. Minä siis vannon yhä edelleen isojen ja korkeiden lapalaskosten nimeen edestä leveiden kanssa. :)
PoistaKaverin hevonen sitten pisti sen perinnöksi saamansa loimen palasiksi keväällä. Se on nimittäin hävyttömän helppo riisua päältä, kun etukiinnitys lähtee helposti auki. ;) Hevonen otti edestä kiinni hampailla, ravisti vähän ja etukiinnitys oli auki.
Se kyllä ainakin horsewaren loimissa on ollut, että ne eivät juurikaan valu, mutta ainakin Taavilla loimi tuli reilusta sään etupuolelle. Olenkin miettinyt, että se aiemmin mainitsemani rypytys tekee vähän saman loimille (=pienentää kaula-aukon, jotta loimi ylettyy sään yli). ja estää näin valumisen.
Sehän tuon klippauksen kanssa vähän on ongelma, että se aiheuttaa päänvaivaa sitten loimituksen ja liikutuksen suhteen. Meillä tarkoitus oli lisätä liikuntaa ja vauhteja kunnon maastoissa, mutta nämä pakkaskelit pistivät vauhdinotot kirjaimellisesti jäihin.. Mutta Ripen ihon terveyden takia minäkin päädyin klippaamaan, kun ei se sitten kuivunut millään ja hautui kosteana pitkään. Kaulaan olisi ehkä pitänyt kuitenkin jättää ainakin puolet tai olisi voinut kokeilla myös jättää sen ajelematta kokonaan. Joskushan se vauhtiraitakin vähentää hikoilua jo tarpeeksi. Toisaalta vauhtiraitaisen loimitus on aina aavistuksen hankalampaa kun on vaikea arvioida, miten kylmä tai kuuma sillä on.. Mutta näin maastokäytössä kokoklippaus olisi minusta liioittelua.
Oikein lämpöisessä tallissa ohuella raidalla klipattu varmaan pärjäisi takitta, mutta yhtään enempää klipattu kyllä minusta jo takin vaatii. Meillä talli on kyllä lämpöisempi, kun ulkona mutta siltikin melko viileä.
Musta on outoa miten monissa loimissa kaula-aukko on ihan järjettömän suuri. Sitten loimi valuu sään taakse ja kinnaa lavoista joka askeleella. Tarpeeksi pientä ja ylösnousevaa kaula-aukkoa on vaikea löytää. Ja samaa mieltä lapalaskoksista, ne on monesti pienet ja hassussa paikassa, liian takana. Olen funtsinut tätä vuoritonta loimea kokeiluun https://www.viljarshop.com/tuote/rain-buster-pro-sadeloimi-nylonvuori/W09080-0/ , sen muotoilu näyttää kuvassa aika kivalta.
PoistaTosileveille suositaan ilmeisesti Mastaa. Tarttis kokeilla Emmille sitä, se on leveydeltään varmaan samaa kaliiberia kuin Taavi oli, ja sille taas useimmat tavisloimet on ahtaita. Selkämitaksi sille riittäisi 150. Loimilöytöjen tekeminen vaan vaatisi jatkuvaa ale- ja kirppispäivystämistä...
Hei tuo voisi toimiakin! Siis tuo Rainbuster. Harmi, että se on vain nailon-vuorella. Itse tykkään, että loimessa olisi edes pieni toppaus. Mutta esim. tallitopan tai talliloimen kanssahan tuo menisi erinomaisesti.
PoistaSe on ihan totta, että monien loimien suunnittelussa ei ole kyllä järjen häivääkään... Lapalaskokset ovat enemmän kainalolaskoksia ja kaula-aukot auttamatta isoja.
Taavilla oli käytössään juurikin sen Horseware, vaikkei sen istuvuus ihan paras ollut, niin aika lähellä kuitenkin.. Sitten sillä oli vanhoja Thermo Mastereita jossain vaiheessa ja niissä istuvuus oli leveälle aika hyvä. Lisäksi sille istui kohtalaisesti ihan se Horzen Avalanche ja niissähän kaiketi on myös välikokoja tarjolla?
Mastaa en olekaan koskaan koettanut, mutta samaa olen kuullut, että se istuisi leveillekin.
Rippe on onneksi ollut paljon kiitollisempi loimien istuvuuden kanssa, vaikka sen putoaminen välimallin kokoon tuottaa tuskaa.
Loimet ovat kyllä todella kalliita ja itsekin yritän aina päivystää kirppiksillä. Olen yrittänyt Ripen kanssa pitää sitä linjaa, että ostan käytettynä mahdollisimman paljon, siin kyllä säästää selkeää rahaa. Välillä toisaalta tuntuu, että ihmiset pyytävät käytetyistäkin loimista hervottomia summia.