sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Uusi laumanjäsen ja opetushevosena oloa


Reiska on jonossa ensimmäisenä

Laumaan saapui tänään uusi jäsen ja tultiin paikalle juuri sopivasti seuraamaan laumaan laskua. Reiska otettiin laumaan ihan hyvin ja ilman suurempia taisteluja. Taavi piti vähän perää lauman tutustuessa uuteen tulokkaaseen ja saikin yhden mojovan potkun Reiskalta. Muuten se kyllä aika hyvin onnistui pitämään puoliaan.

Karrin vanhemmat tulivat tänään Taavia katsomaan, joten otinkin samoista vauhdeista Taavin sitten talliin. Laiteltiin se kuntoon käytävällä ja se sai syödä pellavavellinsä. Tarkoitus oli Karrin äidin tänään harjoitella keventämistä Taavilla. Kävin ensin itse selässä näyttämässä mallia ja samalla näytettiin, kuinka hienosti Taavi jo tapailee pohkeenväistöä ja avotaivutusta. 

Epäsuoran ohjasotteen kanssa oli tänään vähän hankaluuksia, vaikka aikaisemmin se on suoriutunut niistä hyvin, pitää taas vähän harjoitella etuosan siirtämistä, kunhan keretään.
("
Epäsuora ohjasote on ns neck reining eli tukeva ohja. Tämä tarkoittaa hevosen ohjaamista käyttäen hyväksi paineesta poispäin menetelmää. Eli laitat ohjan vasten hevosen kaulaa, joka käskee hevosta väistämään paineesta poispäin eli kääntymään vastakkaiseen suuntaan. Tämän oppiminen vie hevoselta hieman aikaa. Eli jos käännyt vasemmalle, laitat oikean ohjan ( ulko-ohjan) vasten hevosen kaulaa ja vasen ohja pysyy paikallaan tai se viedään kauemmaksi, poispäin hevosen kaulasta. 
Tärkeintä on, että poistat paineen hevosen reagoidessa oikein. Hevonen oppii paineen poistamisesta, ei paineen antamisesta."
lähde)

Otin pari nostoa laukkaakin oikealle ja laukka nousi hyvin, sekä pysyi ylläkin. Vähän Taavi oli tahmea tänään, mutta sillä on ollut aika rankkaa kaksi edellistä päivää, joten ei ihmekään. 

Näin hienosti Taavi on jo oppinut: 



Sitten vaihdettiin seuraava pilotti kyytiin ja koetin ensin liinan päässä Taavia juoksutella, mutta ei siitä tullut yhtikäs mitään. Se ei halunnut mennä isolle ympyrälle, koitti välillä kääntyä ja ravissa se puksutti iloisesti mamman tykö keskelle.. :D Olen juoksuttanut sitä ehkä kaksi kertaa ja se on sujunut kohtalaisesti, mutta ratsastajan kanssa asia olikin sitten eri. Koska en muutenkaan pidä juoksuttamista minään rakentavana liikuntamuotona, niin aika vähän sitä on tullut tehtyä ja harjoiteltua.
Otin sitten Taavin vain talutukseen ja ja sitten homma sujuikin jo kivasti, ratsasjakin löysi rytmin ja pääsi kevennyksessä hyvin alkuun. Lisäksi harjoiteltiin vähän pysähdyksiä ja peruutuksia sekä vähän käänneltiin ympyröitä.

Tallissa Taavi saikin sitten palkinnoksi porkkanaa ja leipää ja näytettiin vielä kuinka se on oppinut kumartamaan ja venyttelemään hienosti. Sitten päästiin Taavi takaisin kavereiden luokse, sillä olikin jo kova kiire uuden kaverin luokse tutustumaan. Leikkiin se ei tosin innostunut ollenkaan, vaan tarjosi perää Reiskalle. Hyvä kuitenkin että osaa edes vähän pitää puoliaan, se kun on vähän turhan nössykkä.

Siis kuka toi on??

Pomo saa ensin tutkia...

Nätisti jonossa odotetaan vuoroa.. :)

Kimot kiusaa!

Se oliki äkänen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.