lauantai 18. toukokuuta 2013

Vauhti-Taavi ja ötökkäsodan alku...

Miten noita ötököitä voi olla näin paljon jo nyt? Jos koko kesä menee samaa rataa, niin hevonen on kupattu rusinaksi ja omistajalla on hermot riekaleina. 

 
Eilen käytiin maastoilemassa ja törmättiin maastossa kettuun! Sen jälkeen Taavi ei uskaltanut melkein millään mennä samaan suuntaan, mihin kettu sinkosi. Kyllähän sellainen nyt helposti Taavin poskeensa pistelisi. Muuten Taavilla oli todellakin vauhti päällä, se ravaili ja laukkaili (!) omatoimisesti ja saikin sitten ahkeruudesta palkaksi syödä vihreää. Motivaationsa kullakin liikkumiseen.. ;) Liikekin tuntui kokoajan ihan puhtaalta ja jopa ylämäkiin Taavi jaksoi hyvin ponnistaa, vaikuttaa siis aika hyvälle kunto tällähetkellä.
Viileällä vedellä pesu (tallin lämmitys on otettu pois päältä, jolloin myös lämmin vesi katkeaa) ei ollut todellakaan Taavin mieleen, se koetti kaikin tavoin väistellä ja veti lihaksia kireälle. Jatkossa Taaville siis lämmin pesu ämpärin ja vedenkeittimen avulla.. :)


Tänään menin kahden aikaan tallille ja ajattelin siivota laatikon ensin. Päätin kuitenkin käydä suihkuttamassa ötökkämyrkkyä Taaville jos näyttää sitä tarvitsevan. Ja mitä vielä; siellä oli viisi aika tuskaisena ravistelevaa ja viuhtovaa hevosta. Taavi lähti samantien helpottuneena portille, kun saavuin ja olisi sieltä tullut pari muutakin.

Taavilla oli mahanalus pyörteiden kohdalta ihan kupattu ja turvoksissa. Hui! Myös nivuset ovat olleet jo pari päivää paukamilla. Ja voi sitä kutinaa! Taavilla on hassu tapa rapsuttaa kaikkea lähellä olevaa, kun sitä rapsuttaa oikein hyvästä kohdasta. Usein se alkaakin rapsuttaa omaa jalkaansa kaverin puuttuessa. Tänään sain sen videollekin:

(piti käyttää youtuben heilumisenpoistajaa, kun rapsuttaessa käsi heiluu aika voimakkaasti..)Laitoin sitten Remedy Cream-rasvaa niihin turvonneisiin kohtiin, se on antiseptinen voide ja siitä on teepuuöljyä. Lisäksi levittelin Stubbenin ötökkägeeliä mahan alle ja korviin sekä nivusiin. Pitäisi käydä ostamassa Effolin hyönteisgeeliä, se oli tänävuonna palannut markkinoille. Se oli mun suosikki monena kesänä, mutta toissakesänä koin pettymyksen, kun ei sitä enää saanutkaan! Ostin sitten jostain verkkokaupasta Stubbenin geeliä, ei ole ollut niin tehokasta, vaikka purkki on kieltämättä kätevä.

Täytynee käydä ostamassa ensi viikolla sumutetta (ajattelin kokeilla sitä kallista Dr Rebeliä, onko oikeasti niin hyvää?), sitä Effolin geeliä ja jotain kutinaa helpottavaa ainetta, esim. tätä. On meillä se loimikin (kunhan kerkeän sen vaihtamaan), mutta en haluaisi koko kesää seisottaa loimen alla.
Patteja siellä, patteja täällä.... 
Pattien hoitelun jälkeen olikin sitten uusien varusteiden sovitus! 1Hevosvoima.comista tilaamani Polypad ja laidunriimu saapuivat viime viikolla, mutten ole jaksanut niitä tallille rahdata.

Polypad huopa oli ihana ja jämäkämpi, kun vanhempi: 
 
Huomaa ilmassa leijuvasta pölystä, että harjasin juuri Taavin... :)Laidunriimu oli myös ihan sopiva ja ihanan pehmeää materiaalia. Sen toinen nimi on "turvariimu", sillä siinä on metallilukon tilalla tarranauhaa, sopii siis vetopaniikkiselle tai laitumelle jos hevonen jää johonkin kiinni. Tämä olisi tosi kätevä ja kiva ottaa käyttöön, mutta epäilen mahtaako se pysyä päässä leikeissä... :) Kiskomista se sietää aika hyvin alaspäin, mutta jos tuosta liepareesta ottaa kiinni, niin äkkiä lähtee päästä. Toistaiseksi jätin riimun laatikkoon, voisihan sitä kokeilla jossain vaiheessa.

Vaihdoin jokatapauksessa Taaville tänään toisen kevyemmän riimun ja uuden narun. Heijastinriimu päätyi laatikkoon odottamaan ensitalvea.


Kysyin luvan pellolla ratsastukseen (kun niitä ei ole vielä kylvetty) ja saatiin lupa mennä, kunhan pohja ei upota, jee! Suuntasimme ilman satulaa (uusi huopa kuitenkin välissämme) pellolle vähän taivuttelemaan. Taavi tosin yritti kokoajan syödä, sen mielestä oli ihan järjetöntä talloa hyvää ruokaa!
Alkuun ajatukseni oli tehdä käynnissä kunnon taivuttelua ja jumppaa, sitten ravissa vähän jne. Nopeasti kävi selväksi, että kävellessä ötötkkäpilvi peittää näkyvyyden ja olo tulee tukalaksi ihan molemmilla. Tehtiin sitten ravissa isoja ja laajoja ympyröitä. Vasemmalle sujui oikein hyvin, mutta oikealle oli vähän jäykkyyttä havaittavissa. Hyvin Taavi kuitenkin jaksoi yrittää ja ravasikin kohtalaisen reippaasti vaikka pohja oli osittain aika raskas (kuivaa ja korkeaa sänkeä).

Piristykseksi otettiin vähän laukkaa ja se tosiaan toi lisäpuhtia harjoitteluun. Välillä pysähdyttiin hetkeksi syömään ruohoa, kunnes ötökät taas löysivät meidät. Pyysin tänään aika paljon ravia ja taivutuksia ja Taavi alkoi selkeästi väsyäkin jo. Tehtiin myös vähän käynnissä takaosan siirtämisen vasemmalle ja oikealle, sujui hyvin alkuvaikeuden jälkeen (luulen, että kuskissa on vikaa).
Ei Taavi muutenkaan juuri kaulaansa kaartanut tai erityisen "hienosti" mennyt (kuolaimeton on tässä suhteessa vaikeampi), mutta ihan sama, kunhan on rento ja tykkää tehdä, se riittää minulle. :)
Laukattiin myös kerran pelto päästä päähän reipasta laukkaa, Taavikin tuntui nauttivan. Lopuksi käveltiin vielä hyvä tovi ja Taavi hamuili ruohonkorsia suuhunsa.

Taaville oli tullut hiki treenatessa, enkä yhtään ihmettele. Ravattiin ja laukattiin paljon tavallista enemmän ja oli vielä erittäin hiostava päivä. Pesin sitten lämpimän veden kanssa sienellä. Taavi saikin jäädä jo sisään, kun muutkin tulivat ötököitä pakoon. Kaivoin Taaville laatikosta ötökkähupunkin käyttöön.

Laatikon kaivelusta päästiinkin sitten seuraavaan urakkaan; laatikon inventaario. Olen nyt päättänyt, että tavaroiden on mahduttava kaikkien samaan laatikkoon, joten kaikki turha (=mitä ei ole vuoden aikana käytetty) joutaa myyntiin ja pois tilaa viemästä. Aika paljon sitä tavaraa sitten lähtikin.. Ja ihan kaikkea "turhaa" en kuitenkaan raaskinut laittaa myyntiin. ;)

Kaksi on sellaista asiaa, joita en voi myydä enkä hävittää, niillä on paikka laatikon pohjalla hamaan loppuun saakka, vaikka niiden käyttäjä ei niitä koskaan tule enää tarvitsemaan: Ostin tänään Taaville myös kalanmaksaöljyä, ensin kokeeksi ihan pienen pullon. Ainakin se tänään upposi Greenlinen seassa hyvin, mutta koko talli haisi sen jälkeen ihan kalalle.. Hups. Kalanmaksaöljyssä on paljon Omega3-rasvahappoja, joilla on suotuisa vaikutus nivelien toimintaan ja lisäksi esim. karvan kuntoon.
Lisäksi olen nyt tilannut sille Glukosamiinia ja MSM:ää, joita ajattelin syöttää vähän isommalla annostuksella kera C-vitamiinin. Katsotaan onko niistä mitään silmiinpistävää hyötyä.7 kommenttia:

 1. Käytin viime kesänä putelin verran Dr. Repeliä ja musta se oli ihan kelpo kamaa. Tosin meillä ensisijainen ötökkämyrkky on Coopersect, tai sen laimeampi hevosversio Switch pour on, joka siis valellaan hevoseen niskasta hännäntyveen ja sieltä se imeytyy verenkiertoon, vaikuttaa kuukaudesta kahteen. Sekään ei tee autuaaksi mutta sitä on meillä kestänyt monille aineille yliherkkä vanhus, joten olen sen nimeen luottanut nuoremmillakin. Vaikka alkuun olin tietty kamalan skeptinen ja istuin päivystäjän numero kourassa kun pelkäsin että vanhus saa jonkun slaagin kun sen verenkiertoon menee tuollaista myrkkyä :D Ötököitä kyllä pörrää hevosten ympärillä, mutta puremajälkiä ei tule eli eivät sitten kuitenkaan viihdy ihan iholla. Coopersectilla/switch pour onilla on menty ainakin kolme edellistä kesää enkä enää ala pelaamaan pelkillä sumutteilla kun niiden kanssa vaan köyhtyy!

  Dr. Repel on sitten ollut pika-apu pahimpaan surinaan, mutta sitäkin suihkin surutta enemmän kuin putilon kylki sanoo (ei kahta kertaa yhteen kohtaan jne.). Mielestäni tämä Dr. Repel on lähinnä Tri-Teciä, jonka maahantuonti männävuosina kiellettiin ja joka oli ainut myrkky joka piti edes lähelle sen lupaamansa kaksi viikkoa. Suihkin sitä aikoinaan omaankin nahkaan kun hevoset oli metsälaitumella ja paarmat sen kokoisia että tappamiseen tarvittiin paistinpannu, hyvin toimi, ei kärventynyt ihokarvat eikä mitään. Nykyisissä aineissa on kaikissa tekstit että käytettävä suojakäsineitä jne... Ja tehot on 25 % siitä mitä Tri-Tecillä.

  Mä en ole tullut Effolin aineiden kanssa toimeen, yksi suihkutettava aine poltti vanhuksen munaskut aivan ruvelle mutta ei silti vienyt ötököitä muualta kropasta. Tämän jälkeen en ole niitä koittanut, vaikka olen kuullut niitä kehuttavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida tänäpäivänää enää olla yhtänä autuaaksi tekevää myrkkyä markkinoilla (ja jos olisi, uskaltaisiko sitä edes hevoseen laittaa?). Säälittää hevosten puolesta, ovat tosi tuskaisia jo nyt.. :(

   Yhtenä kesänä ostin Elmolle tota Coopersectiä ja se kutisi sen aineen laitoin jälkeen ihan valtavasti ja iho hilseili, enkä huomannut sen auttavan. En ole sitten enää ostanut sitä. Saako sitä klinikoilta?

   Effoli on meillä ollut käytössä jo monta kesää ilman ongelmia. Lisäksi olen laittanut esim. ratsastuksen ajaksi Offin punkki&mäkärää, mutta on aika kallista litkua pienessä pullossa.. :p Tuosta geelin palautumisesta markkinoille olen enemmän kuin iloinen, mikälisikäli se on samaa tavaraa kun aiemmin.

   Poista
  2. Joo klinikalta olen ostanut, tosin ovat nyt 2 vuotta myyneet mulle sitä hevosille tarkoitettua Switch pour on:ia. Tarkistamatta tuoteselosteita muistelisin, että ne on ihan samaa tavaraa, tuo hevosversio on vaan laimeampi ja kun Coopersectia laitetaan muistaakseni 10 ml niin tätä laitetaan kerralla 40 ml. Pakkausselosteessa oli teksti, että osa hevosista, etenkin arabisukuiset, voivat saada herkkyysreaktioita mutta reaktiot ovat ohimeneviä.

   Me sijaitaan onneksi niin tuulisella paikalla että ötököiden kanssa pärjätään. Talvella manataan kun aina tuulee ja tuiskuaa pihaan mutta kesällä sitä kiitellään :) Juuri tänään sanoi kisareissulla ollut asiakas, että hänen hevosensa haarukset oli yhden vieraassa tallissa vietetyn yön aikana syöty ihan ruville, kun meillä on kaikki ihan ehjiä, ei juuri huiski hännät ja esim. ihottumahevoset ovat vielä ilman päähuppuja.

   Poista
  3. Tiedätkö, harkitsen nyt vakavasti, että kokeilisinko kuitenkin tota SPO:ta.. Hmm..

   Meillä on jo ihan kaameesti ötököitä, Taavi oli tänään seurannut tallinomistajaa vesien täytön jälkeen tarhassa hätäisen oloisena, kunnes hän tajusi käydä hakemassa sille päähupun. Oli kuulemma lähes sukeltanut huppuun helpottuneena. :D

   Poista
  4. Koita, ei se ole kallistakaan! 250 ml maksoi meidän klinikalla himpan vajaa 40 e, ja siitä saa aika monta 40 ml satsia. Kortisoni mun ymmärtääkseni auttaa pahoihin yliherkkyysoireisiin, mutta ehkä olisi jo liian huonoa tuuria että sulle sattuisi kaksi yliherkkää hevosta peräkkäin! Ja tätä saa siis käyttää myös kantaville ja imettäville tammoille joten vaikka se on "myrkkyä" niin ei se sitten kuitenkaan ole niin vaarallista kuin miltä kuulostaa.

   Ja sori, sohlasin kommentoinnissa ja nyt tuolla roikkuu multa tuollainen poistettu kommentti!

   Poista
  5. Eipä roiku enää. ;)

   Kävin hakemassa SPO:a, ihan tyytyväinen hevonen jäi talliin, joten ei varmaan tule mitään oireita.

   Poista
  6. Hyvä kiva, toivottavasti tuo apua! Pena ja kumppanit jäi tänään ekaa kertaa yöksi ulos ja aika lailla huiskaa hännät, nyt meillä on ensimmäistä iltaa hyttysiä. Täytyy huomenna valella meidänkin sakkiin tuo liemi.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.