tiistai 28. toukokuuta 2013

Muistilista nokkosten kuivaamiseen

905g
1. Kerää mielummin vähän useasti, kun paljon harvoin
2. Pilko (varsinkin varret) valmiiksi
3. Hyötykasvikuivurin kansi kannattaa jättää rakosilleen, sama kiertoilmauunin kanssa (kosteus on muuten valtava)
4. Muovipussi on kätevä apuväline murskaamiseen (kosteaksi jääneet varret on helppo erotella)
5. Kuivakin nokkonen voi pistellä ja aiheuttaa kutinaa, jauts.

Nämä ohjeet siis itselle (ja siinä samassa muille) musitilistaksi. Ja tarkoitettu tällaiselle ihmiselle, joka asuu rivitalokaksiossa, eikä kuivatuspaikkoja juuri ole. ;)
Tällähetkellä kuivana on vajaa kilo ja varmaan samanverran odottaa vielä kuivaajaa. Pahvilaatikoissa kylpyhuoneen lattialla yöt ja päivät ulkona, pöyhintää ja siitä aina järjestyksessä kuivimmat kuivuriin.

Kyllä sitä välillä tulee mietittyä homman järkevyyttä, kun kaupasta saisi 16€/kg (+postit). Toisaalta, tämä on kotimaista, eikä ulkomailta tänne ties millä rahdattua ja ties missä kasvatettua. Itse poimittuna sitä arvostaa ihan eri tavalla. Meillä ei ole kun kaksi orjaa tekemässä, tai oikeastaan vain yksi itseni lisäksi. Totesin K:lle, että "mitäpä sitä ei Taavin eteen tekisi".. ;)


Annostus on vielä vähän hakusessa, joku sanoi antavansa "kourallisen", toinen ½ desiä, joku desin ja joku 20g. Itse ajattelin aloittaa siitä puolesta desistä, se painaa tutkimukseni mukaan huikeat 5 grammaa.


(maanantaina oli aamulenkki joka ei tainnut olla oikein kummankaan mieleen ja tänään vapaa)

6 kommenttia:

 1. Minullakin on ollut tuo nokkosten keräys ja kuivattaminen mielessä, mutta en oo saanu vielä aikaseks. :/ tällä tontilla niitä meinaan riittää... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä keräämään ennen kukintaa! :) Tosin nokkoset tekevät kyllä uutta satoa, kun vanhan kaataa pois tieltä. Lantalan läheltä ei kannata kerätä, niissä on paljon nitraattia. :)

   Semmoiset nokkospuskat olisi kätevää vaan kaataa esim. viikatteella, meidän keräämät nokkoset kasvoivat muun kasvillisuuden seassa, joten poimiminen oli työlästä.. :D Listaan voisi lisätä, että kerää nokkoset ajoissa keväällä ennen muuta kasvillisuutta.

   Poista
 2. Siistiä! Minäkin keräsin viimevuonna ahkerana nokkosia mutta en uskaltanut käyttää niitä kun en ollut ihan varma miten ne säilyvät. Kuivana luulisi olleen ihan ok, mutta en silti uskaltanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että ne kuivana säilyvät ihan hyvin, kunhan eivät saa kosteutta. :) Tämä kuivausvaihehan se kriittisin on, etteivät ala homehtuaan, mutta luotan hajun paljastavan sen minulle.

   Poista
 3. Minä olen liian laiska kuivattelemaan nokkosia. Sen sijaan ryöppään ne, laitan sauvasekoittimella mössöksi ja pakastan mössön. Säilyy taatusti ja voi käyttää sekä hevosille että omaan ruuanlaittoon, pinaatin tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on käynyt mielessä ja olisi tosiaan helpompaa kun kuivaaminen, mutta täällä rivitalossa ei ole tilaa erilliselle pakastimelle, johon nokkoset mahtuisivat... Ongelmallista olla kaupunkilainen hevosenomistaja.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.