keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Taavin kummallinen väri

Olen ollut kipeänä pari päivää ja tänään saikullakin. Taavillakin on siis ollut vapaita, kun en ole jaksanut tallille raahautua. Nyt olo alkaa Buranan voimalla taas voittaa, ajattelin huomenna päästä jo töihin ja Taaviakin moikkaamaan. Ikävä on!

Illalla olon parantuessa innostuin selaamaan netistä eri värisivuja pitkästä aikaa. Olen moneen kertaan miettinyt Taavin väriä. Sitä myös kysytään minulta usein ja väriä myös kummastellaan. 
Myynti-ilmoituksessa luki, että kimo herasilmä, meinasin hylätä saman tien. En yleensä tykkää yhtään kimoista hevosista. Onneksi kuitenkin kyselin kuvia ja selvisikin, ettei kyseessä ole kimo.
(Olin muuten edellisenä yönä nähnyt unta sinisilmäisestä ruunikonpäistäriköstä..)


(kiva heinämaha...)

Rekisterissä (Suomessa) Taavi tosiaan on kimona, Venäjän paperissa värinä on roan. Sen papereissa ei myöskään ole mainintaa heräsilmistä, merkit sentään suunnilleen täsmäävät (varsinkin piirroksissa), että ehkä kyseessä on oikean hevosen paperit. Heh.

Kimothan aloittavat yleensä vaalenemisen hännästä ja naamasta, jotka taas Taavilla ovat tummat. Sen sijaan monilla sivuilla mainitut päistärikön tunnusmerkit täyttyvät:

- tumma pää, joka ei vaalene

- tummat jalat, jotka eivät vaalene
- tumma harja ja häntä, jotka eivät harmaannu (palaan Taavin harjaan myöhemmin..)
- päistärikköys kaikkialla keholla (pl. pää ja jalat)

- "väärinpäin-V" jaloissa, siinä missä päistärikköys kohtaa tumman
- pästärikköys yltää niskaan ja korvien tyveen asti (korvat tummat)
- ns. "Corn spots", eli arpiin kasvaa tumma karva ilman päistärikköyttä

Jalkojen "V-kirjain" talvella

Sama v-kirjain kesällä ja tummat korvat


Viime kesän haavoja

Ja niistä tulleita "corn spotseja"

Päistärikön värin lisäksi epäilen Taavilla olevan myös muita värigeenejä. Sen siniset silmät eivät sinällään liity päistärikköyteen, ne yhdistettynä läsiin ja rikkonaisiin sukkiin voisi merkitä (sabino)-kirjavuutta. Sen tunnusmerkistöön kuuluu esimerkiksi:

- "Apron face", suomeksi lyhty, jota varmaan vähemmän on käytetty
- "bald face" eli valkopää ts. lehmänläsi
- mahassa olevat täplät ja läiskät
- Päistärikköys etujalkojen välissä
- läsipää
- korkeat valkoiset sukat
- epäsäännölliset pään ja jalkojen merkit

- erilliset kehon täplät
- leuan ja kurkun pikut tai läiskät
- huulien pilkut


Taavilla ei ole korkeita sukkia, mutta sen kolme sukkaa ovat epäsäännöllisiä. Samoin naaman merkki on hyvin tyypillinen kirjavan hevosen merkki; epäsäännöllinen ja rikkonainen. Päistärikköydestä etujalkojen välissä on vaikea sanoa mitään.
Silmistä olen julkaissut kuvia jo aiemmin, joten niitä en erikseen tähän laita. Toinen on osittain sininen ja toinen kokonaan. Toisaalta olin lukevinani jostain, että sabinokirjavuus ei aiheuttaisi yksinään heräsilmiä (ellei merkki mene silmien yli tai lähelle). Suokeilla kuitenkin usein herasilmät luokitellaan kirjavuudesta johtuvaksi.
Splashed white-kirjavalla sensijaan on herasilmät ja se voi ilmentyä minimissään matalina takajalan sukkina ja isona kuonopilkkuna. Sille tyypillistä on siniset silmät, vaikka merkki ei kulkisi silmien yli. (täällä on kuvia morgan-hevosista ja niiden kirjavuudesta)

Suomenhevosillakin on joku kirjavuuden geeni, jota ei pysty testaamaan, joten nämä kirjavuusasiat ovat aika monimutkaisia. Valkovenäjänhevosissa esiintyy Splashes White-kirjavuutta ja ilmeisesti muitakin kirjavuuden muotoja (tosin tästä on myös toisenlaista väitett, jonka mukaan kirjavuus ei kuulu valkovenäjänhevosille...). Olisi mielenkiintoista joskus testata geenitestillä, löytyykö Taavilta joku jo tunnettu kirjavuuden muoto.

Myös sabino-kirjavuus voi aiheuttaa paljonkin sekakarvaa rungolle, sehän ei Taavin tapauksessa oikein tulisi näkyviin päistärikön värin takia.
Taavi on kuitenkin päistäriköksi todella vaalea, se on suurimman osan talvestakin harmaa.

Taavin läsi leviää toiselta puolelta pitkälle leuan alle

Kuva pään toiselta puolelta, huuli on vain puoliksi valkea

Epäsäännölliset, mutta tarkkarajaiset sukanreunat

Epäsäännölliset sukanreunat

Sukat

Näiden lisäksi Taavin harja on hopeanharmaa, eikä musta (niinkuin päistäriköllä normaalisti) ja sen hännäntyvessä kasvaa valkoista karvaa, lisäksi se on osasta kehoaan lähes vitivalkoinen (lautaset). Välillä karvassa on havaittavissa pystyraitoja. Lisäksi jalat eivät ole alhaaltakaan täysin mustat, vaan niissä on paljon sekakarvaa ja ne ovat osittain harmaat (katso esim. ylläoleva kuva).


Pystyraitoja nähtävissä keskellä runkoa




Hännän valkoinen tyvi, huomaa myös, että takajalkojen musta alue on isottain valkoinen

hopenharmaa harja

Näitä miettiessä löysin netistä kaksi vaihtoehtoa; rabicano-kuvio tai sitten "frosty-roan" eli huurteinen päistärikkö. Jälkimmäinen tuntuu ja näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Täällä oli mielenkiintoista tekstiä kyseisestä "väristä" englanniksi.

Omien päätelmien ja tutkimusten tuloksena Taavi olisi siis huurteinen ruunikonpäistärikkö (sabino ja/tai splash)kirjavuudella. Heh. En sitten tiedä mikä totuus on eikä sillä niin väliäkään.



Taavin virallinen merkkirivistö näyttää tältä (josta minulle tulee hiukan toisenlainen hevonen mieleen..) :


: Ruunikonkimo

: llsi ahv mej psk vko vtj psk vko/



6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Jonkin verran olen koulutuksen myötä päässyt tutustumaan (hevosten) värien periytyvyyteen ja aihe kiinnostaa kovasti. Varmaankin jos omat hevoset ei olisi niin selkeitä perusvärejä edustavia yksilöitä, tulisi pengottua näitä juttuja enemmänkin!
    Tosin minunkin senioriponi on silloin 80-luvulla tunnistettu yksinkertaisesti vain mustaksi ilman merkkejä, vaikka kulomusta se taitaa todellisuudessa olla. Myös Immu-lämppärini on papereissa tummanruunikko ilman mitään päämerkkejä, mutta se on nykyisellään hyvinkin punainen (eli tod.näk. tummanpunaruunikko niin kuin isoin osa lämpöisistä). Lisäksi se on pikkuhiljaa kehittänyt ensin tähdenaiheen joka on levinnyt siitä yläpuolelta niin että käytännössä sillä on kaksi pientä tähteä otsalla. Mutta Immunkin tunnistus on 80-luvulta, jolloin ei vielä ollut passeja joihin piirrettäisiin kuvat hevosten merkeistä. Huvittaa ajatus, että mahdettaisiinko näitä suostua tunnistamaan papereissa esiintyviksi hevosiksi jos niitä joku syynäisi, kun teksti ja heppa ei ihan täsmää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie olen innostunut näitä selvittelemaan juuri Taavin takia ja olen monta kertaa ajatellut kirjoittaa siitä postauksen.

      Joskus 80-luvulla on varmaan ollut aika paljon vähemmmän tietoa, miten värit tunnistetaan ja suppeampi merkistö. Olisi siinä selittämistä, että "kyllä tää on sama hevonen, vaikka mikään ei täsmää". ;)

      Taavin papereissa minua eniten ihmetyttää tuo herasilmien puuttuminen papereista, miten niitä ei ole mihinkään merkattu!

      Poista
  2. En ollut kuullutkaan corn spotseista :D. Mielenkiintoisesti olet kyllä Taavin väriä esitellyt. Se onkin oikein erikoisen värinen kaveri :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut minäkään kuullut corn spotseista ennen Taavia. :D

      Poista
  3. Englanniksi väittäisin minäkin Taavin olevan bay roan sabino splash. Voi hyvin olla myös hopeageeni taustalla, eli siis silver bay roan sabino splash. Lueskelin tuosta frosty-värityksestä ja voi toki olla niinkin, se ei vaan ole se yleisimmin tunnettu. Tosin toisaalta eihän kaikkea elävässä elämässä tiedetäkään eikä ne oikeat värit välttämättä istu täydellisesti määritelmiinsä. Itse vaan puljaan melkein päivittäin hevosten värimääritelmien ja genotyyppien kanssa englanniksi harrastuspohjalta, joten sinänsä kiva aihe :)

    Hassua miten Taavi on kimoksi määritelty, kun eihän se yhtään näytä kimolta :D Toisaalta ihmisten tieto loppuu hyvin nopeasti mitä tulee "erikoisväreihin". Mua nauratti kun olin juuri ostanut uuden hevosen ja toin sen uudelle tallille, ja se tietysti kävi heti piehtaroimassa niin että sen kyljet oli vaaleanharmaat hiekkapölystä. Tallilaiset tuli ihailemaan, miten on niin erikoisen värinen ja itse sitten pöllämystyneenä tuijotin likaista hevosta ja totesin että eeei, kyllä se on ihan vaan hiekkainen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, etten ole ihan metsään mennyt päätelmissäni. Hopeasta en tiedä, jotenkin olen mieltänyt, että silloin mustien osien pitäisi olla vielä vaaleammat kauttaaltaan?

      Väriasiat on aika mielenkiintoisia ja niihin saa kulutettua helposti tuntikausia. Itse olen tosi huono englanninkielessä ja kielissä yleensä, mutta kummasti sitä alkaa tota värisanastoa ymmärtämään, kun vaan jaksaa lukea ja ihmetellä.
      ;)

      Hämmästyttävän paljon ihan hevosihmisetkin kyselevät Taavin väriä, vaikka kyllähän sen perusväri (päistärikkö) ainakin minulle oli entuudestaan tuttu. Toisaalta, ei edellinen omistajakaan ollut koskaan kuullut ja sitä edellisessä paikassa silloinen omistaja oli kuulemma tunnistajan kanssa pähkäillyt, että mikä ihme Taavin väri oikein on.. :)

      Olenkin lueskellut blogiasi joskus aikaisemmin, täytynee liittyä lukijaksi, kun länkkäaihe kiinnostaa!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.