lauantai 8. marraskuuta 2014

Mustia, synkkiä ajatuksia ja vähän muutoksia pihattojärjestelyissä

Aikaa viimeisestä päivitysestä on kulunut hyvänlainen tovi. Osaksi syynä on taas kiireet ja lisäksi on toisaalta tapahtunut paljon ja toisaalta ei yhtään mitään.



Mitä Taavin mahalle sitten kuuluu? En tiedä. Toisena päivänä vähän parempaa ja toisena taas vähän huonompaa. Kakka on muuttanut muotoaan ja väriään eli ainakin jotain on tapahtunut. Myös piereskely on vähentynyt ja hiljentynyt. Ehkää siis jotain toivoa on. Nyt on menossa inuliinien syöttöä, mutta sen kanssa olikin vähän ongelmaa. Tuikkasin takiaisenjuuri-voikukanjuuri-sikurijuuri-lakritsinjuuri -mixin muun ruuan sekaan sen enempää ajattelematta ja syömättä jäi koko ruoka. Joku juurista on kitkerää ja pahanmakuista, kun tein sitten itse makutestin. ;)
Heitin seoksen tehosekoittimeen sillä seurauksella, että se lopulta kuumeni ja hajosi. Mutta saimpas Taaville hienonnettua juurimixiä. Sekoitin sen greenlinepuuroon ja se halpaan meni mokoma ahmatti.





Ahmatista puheenollen; joku mättää nyt kovasti. Taavi saa samanverran ruokaa tiheistä verkoista, kun viimekeväänä (kun se laihtui), mutta se ei ole laihtunut tippaakaan. Ei yhtään, päinvastoin. Olen tullut siihen tulokseen, että keho ja aineenvaihdunta on jumissa. Tai jotain on ainakin pahasti pielestä. Kolien vähyys voi kuulemma aiheuttaa pöhöttymistä ja liikalihavuutta, mutta tiedä sitten.
Tilanne on nyt kaikenkaikkiaan vähän jumissa. Maha on ollut senverran kipeä, että liikuttaa ei ole voinut. Ruokaakaan en pysty rajaamaan enempää tällähetkellä, siihen on onneksi tulossa jonkinlainen muutos. Nyt olen ottanut taas viikko-ohjemaan kevyttä liikutusta kunnon mukaan ja koetan saada mukaan myös ravia ja laukkaa. Kipeää en kuitenkaan ala höykkyyttää, koska sen jälkeen työmotivaatiota saa kaivaa aika syvältä sieltä, minne aurinko ei paista.



Joku oli TAAS purrut siitä samasta kohtaa kaulaa, josta loimikin repesi ja harja lähti. Nyt oli iso karvaton läntti ja kämmenen kokoinen turvotus.



Yksi suuri muutos on kuitenkin nyt tulossa; pihattolaiset rajataan huomenna omaan lohkoonsa. Hemulilla on ollut vähän vaikeuksia sopeutua laumaan ja omistajansa on vähän huolissaan sen selviytymisestä. Minulle välilanka sopi ihan hyvin, koska se mahdollistaa ruuan rajoittamisen ja punnitsemisen helpommin. Kahdelle hevoselle on helpompi järjestää vielä paremmin ruuan sisällään pitäviä verkkoja jne. Haastetta kuitenkin on, koska omaruokinnalla heinän on riitettävä vuorokaudeksi kerrallaan ja ruokintapaikkoja on oltava ainakin kaksi, mielummin useampi. Välilanka tarkoittaa tosin meille myös lisäkustannuksia, tarvitsee ostaa oma lämmitettävä vesikuppi, mutta muutenhan kaikki säilyy lähes ennallaan. Lisäksi välilanka mahdollistaa myös laihtuneen Taavin pitämisen ensi kesänä poissa kesälaitumelta.

Jos ensikesää koskaan tulee. Siis Taaville. Olen joutunut pohtimaan asiaa kaikilta kanteilta ja kulmilta, miettinyt ja vielä kerran miettinyt. Erityisesti olen miettinyt sitä, että kuinka pitkälle voin pitää mahakipuista hevosta ja kuinka pitkälle omat rahkeet riittävät. Olen avoimesti kaikille sanonut, että takki on melkolailla tyhjä jo. Melko kurjaa on mennä tallille hoitamaan hevosta, jonka naama on mutrussa ja ilme hapan, joka ei tykkää mistään. Paitsi ruuasta ja siitäkin pitää kiukutella. Joskus on toki vähän parempiakin päiviä, silloin ei luimita jos pysyt kaukana kupeista. Samaan tahtiin vaihtuu ajatukset vaaleanpunaisesta harmaaseen hyvinkin mustanpuhuvaan.

Toisaalta olisi niin paljon helpompaa jos hevosella olisi selkeä parantumaton sairaus tai vamma, jolle ei ole mitään tehtävissä. Ei ole parannuskeinoa. Mutta minä tiedän, että tähän on. Keväällä oli oireeton jakso, joten joku keino täytyy olla. En vaan löydä sitä.

Annan kuitenkin suolistolle vielä aikaa. Sillä kestää pitkään toipua, mikäli nyt ollaan edes oikealle tiellä. Tämä on vaan niin vaikeaa kaikki-heti-mulle-nyt -ihmiselle. Että pitäisi odottaa, eikä tuloksia näe heti. Katsotaan kuitenkin vuosi loppuun ja mietitään sitten, mitä tehdään ja missä ollaan.




28 kommenttia:

  1. :/ Voi teitä ei ole helppoa ..jaksamisia sinnepäin toivotaan että Taavin masu alkaa toipumaan Kaikkesi kumminkin olet tehnyt/teet ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vielä pidetään vähän peukkua pystyssä, josko maha siitä tokeentuisi. Sitten ei enää pysty muuta.

      Poista
  2. Harmi lukea tällaisia ajatuksia :( No, peukut pystyyn että Taavin mahaongelmat parantuisivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään juu peukkuja. Kyllä tässä vielä nyt jokunen tovi katsellaan, ei asialla kiire ole. :)

      Poista
  3. Laita pois. Ihan tarpeeksi olet vääntänyt eikä hevoselle tee myöskään hyvää olla jatkuvasti niin ylilihava, oli muita vaivoja tai ei. Ja niitähän on. Kipeitä hevosia on maailman sivu ja yhtä moni ei pysty tekemään hevoselleen viimeistä palvelusta ja päästämään pois. Hevosharrastuksenkin kuuluisi olla useimmiten kivaa eikä kipeän ja happaman hevosen hoitamista. Olet ainakin yrittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä viimeinen kivi vielä käännetään ja koetetaan saada ne kolit kohdilleen. Taavihan ei tokikaan ole kokoaikaa ollut noin ylilihava. Ja nyt sain mahdollisuuden koettaa puuttua siihenkin tarkemmin, kun pihattoasukit on rajattu muista erilleen. Pystyn punnitsemaan heinät ja rajoittamaan niitä enemmän verkkojen taakse, jotta määrä pysyisi maltillisena.

      Kipeitä hevosia tosiaan on, suurin osa tutkimattomia. Minä kyllä pystyn sen viimeisen palveluksen tekemään, kun se ajankohtaiseksi tulee, mutta jos hevonen on kipeä vain välillä ja mahdollista saada oireettomaksi, niin yritän kyllä kääntää kaikki kivet. Ihan siksi, että asia jää minua häiritsemään.
      Minä tiedän montakin hevosta, jotka oireilevat mahaansa erittäin näkyvästikin, mutta ne ovat normaalissa käytössä eikä niiden mahaongelmiin kiinnitetä mitään huomiota. Ne hevoset oppii tunnistamaan, kun silmä tulee tarkaksi.

      Olet oikeassa, että harrastuksen kuuluisi olla kivaa ja mukavaa, eikä happaman hevosen hoitaminen todellakaan ole sitä. Siitähän tässä osittain on kysymys. Toisaalta, minun osaltani harrastus on sitten tässä. Kun Taavi on kuopattu, en aio hankkia uutta hevosta (ainakaan ennen mahdollisuutta pitää sitä omassa pihassa, sitä tuskin on tulossa), enkä myöskään halua ratsastaa muiden hevosilla. Siksi ehkä olen valmis yrittämään vähän pidemmälle, vaikka järkevää olisi laittaa kuoppaan ja ostaa uusi tilalle jos tätä miettii ratsastusharrastuksen kannalta.

      Poista
    2. Joo ehdottomasti pitää yrittää viimeinenkin kivi eikä hätiköidä. Ei tosiaan saa jäädä jossituttamaan mikäli ratkaisun tekee sillä itselleen pitää saada myös rauha. Sitten kun tietää ettei voi tehdä enempää eikä jaksa tehdä enempää, on aika. Ei sitä ennen. Mukavaa että yrität ruokintaakin rajottaa. Kyllä sie välität. Tsemppiä ja aika näyttää.

      Poista
    3. Kiitos paljon sinulle kommenteista. Katsotaan miten käy, kun akuuttia hätää ei ole.

      Elmon kanssa kävin aikanaan tämän saman taistelun ja sen kanssa tein päätöksen, että jos viimeinen klinikka ei tuo vastauksia ontumaan, Elmo pääsee pois jokatapauksessa. Ongelman syy löytyi ja Elmo nukkui pois heti sen perään, koska toivoa ei ollut. Olin niin helpottunut, kun sain syyn ontumiseen. Minun ei tarvinnut laittaa sitä pois miettien, että olisinko voinut vielä tehdä jotain.

      Poista
  4. Tuo on ihan hirveää, kun kaikkes teet mutta mikää ei tunnu auttavan :( Toivottavasti kolit auttaisi ja teidänkin tuurit kääntyisi! Hurjasti stemppiä ja jaksamisia ♥ Hengessä ollaan mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todellakin hirveää, kun olo on niin voimaton toisen ongelman edessä.

      Kiitos paljon! :)

      Poista
  5. Onpa harmi, että maha on yhä huonona. Uskon, että tilanteen korjaaminen ottaa aikaa, vaikka keinot olisivat oikeat. Oma mahavaivainen syö maitohappobakteeria nyt jo ties kuinka monetta viikkoa ja vihdoin on valoa näkyvissä. Ostin jotain laadukkaaksi markkinoitua hevosten mqithappobakteeria. Olisko ollut EQ kemppi? Mä liitän mahaoireilun osin tähän vuodenaikaan. Ennen pakkasia maassa on aika lailla pöpöjä ja ne kun pääsevät riehumaan ruuansulatuksessa niin jälki on rumaa. Eli odota niihin pakkasiin. Terveisin mahamysteerihepan omistaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suoliston korjaaminen vie tosiaan aikaa, se vaatii tosi paljon kärsivällisyyttä. Taaville minä syötin maitohappobakteeria, jossa mukana myös progut, annoin vielä aika isolla annostuksella. Nyt se on ollut tauolla, kun olen noudattanut saamiani ohjeita eli antanut ensin ruokasoodaa ja lantalientä ja nyt on menossa juurien syöttö, joista kolit saavat ravintoa (inuliineja). Katsotaan, odotellaan ja ollaan varovaisen toiveikkaita.

      Tämä syksy tosiaan tuntuu olevan suolistovammaisille vaikeaa aikaa, varsinkin jos hevonen on nurmipohjalla ja pääsee nyppimään maasta kaikenlaista. Jos suoliston tilanne on muutenkin jo pielessä ja kolit vähissä, niin väärät bakteerit, hiivat ja homeet pääsevät ottamaan vallan.
      Pakkasille on tarkoitus odotella ja muutenkin katsella tilannetta vielä ihan rauhassa, kun ei tässä kuitenkaan nyt niin akuutti hätä ole.

      Kiitos kommentista! :)

      Poista
  6. Ukon kohtalosta oli viime keväänä yhtä synkeitä ajatuksia kuin sinullakin. Tosin en ole aivan varma kuinka vakavissaan oikeasti mietin pollen kuoppaan laittamista, mutta kyllä sellaisia ajatuksia kävi mielessä. Pahinta varmasti oli se, ettei oikein kunnolla tiennyt missä mättää ja mikä siihen auttaisi. Hevonen oli vain jatkuvasti hapan ja pahantuulinen, mikä kyllä vei itseltäni harrastusintoa, kun joutui vain jatkuvasti miettimään, onko hevonen kipeä. Onneksi emme luovuttaneet, vaan kaiken sen työn jälkeen syy ja oikea hoito löytyivät.

    Muistan, kun jouduimme välillä hierotuttamaan Ukkoa vajaan kahden viikon välein. Se pysyi vain hetken hyvänä ennen kuin kipeytyi taas uudelleen. Lopulta kokeilemalla selvisi, että liikunta on paras apu tähän vaivaan. Liikumattomuus puolestaan on myrkkyä. Heti, jos viikossa on enemmän kuin kaksi vapaa päivää, hevonen menee jumiseksi lannerangalta. Niinpä meillä ei tarkoituksenmukaisia vapareita pidetä. Ukon kohdalla ongelma on todella syvällä ja se on niin monitasoinen, ettei sitä olisi klinikalla pystynyt löytämään. Me olemme saaneet avun Weter-hoitomuodosta (waihtoehtoinen eläinterapia), joka on kokonaistavaltaista eläimen hoitoa. Hierojan kanssa onkin puhuttu aina sieltä ruokinnasta kengitykseen.

    VastaaPoista
  7. Taavihan tosiaan oli pitkän aikaa oireitoon. Mikä on muuttunut sen jälkeen, kun se on taas kipeä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Nämä tosiaan tuntuu olevan sellaisia kokonaisuuksia, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Niinkin meilläkin vatsan huono kunto heijastelee suoraan jalkoihin ja liikkumiseen.

      Minä jo viime keväänä hurrasin ja riemuisin, että kaikki on kohdallaan ja olemme löytäneet syyn kaikkeen, vaan eipäs oltukaan. En tiedä mikä on muuttunut oireettoman jakson jälkeen, mutta epäilen, että laidun ei tälläkertaa ollut hyvä idea. Taavihan meni siitä alkuun aivan ripulille ja ahmi sitä todellakin itsensä aivan täyteen.. Ja nyt se on nyppinyt maasta kaikkia huonoja ruohonjämiä, joka ei varmaan edesauta paranemista. Nyt se on onneksi saatu siirrettyä pienemmälle alalle, jossa ei pitäisi juurikaan ruohoa kasvaa.
      Ruokinta muuten on pysynyt läpi kesän samana ja vasta nyt syksyllä olen muuttanut sitä. Ainoastaan muutaman kerran Taavi sai normaalista poiketen mysliä niissä lastausharjoituksissa, toki sekin riittää ärsyttämään suolistoa. Tyhmä minä! Niinhän on käynyt myslin kanssa ennenkin. Luulin, että oluthiiva oli ratkaisu ongelmiin, mutta nyt sekään ei ole pelastanut meitä enää.

      Poista
  8. Oma päätös mitä hevosesi kanssa teet, toivottavasti kaikki kääntyy hyväksi vielä! Jos kuitenkin olisin sinä, antaisin hevoselle pelkkää heinää ja vettä, nuo juuri/yrti seokset ei ole hyvä idea! Jokainen uusi pienikin lisä ruokintaan vaatii suolistoflooran uudelleen järjestäytymistä ja juuri esim kolibakteerit voi hävitä taistelun eikä suolisto pysy tasapainossa. Lihominen ei nyt ole mikään maailman suurin ongelma jos sillä välttää vatsahaavan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkkä heinä ja vesi ei riitä, kun suolistossa ei ole koleja! Juuret ovat ruokinnassa nyt nimenomaan auttamassa koleja, koska ne käyttävät ravintonaan juurista saatavaa inuliinia. Muuten Taavi syö samaa ruokaa ja samoja juttuja, kun aina ennenkin, sitä mitä se on syönyt läpi oireettoman jaksonkin.

      Lihominen on tosiaan sivuseikka, mutta toki noin suurella ylipainolla on omat vaaransa. :( Ja lisäksi minusta on outa, ettei paino laske, päinvastoin, vaikka hevonen on otettu pois laitumelta ja rajotetulle heinälle.

      Kiitos viestistä!

      Poista
  9. Voi kunpa kaikki kääntyis parhainpäin. Siulle joskelle soisin onnellisen ja terveen hevosen ja nimenomaan Taavin <3 Sie oot niin tunnollinen ja kaikkesi hevosen eteen tekevä hevosen omistaja, että on ihan väärin, että siulla huono onni jatkuu. Tosin, onneksi Taavilla on siut omistajana, koska sie osaat ajatella sen parasta <3 Tsemppiä ja yritetään pian nähdä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanni! :-) yritämme järjestää aikaa näkemiseen.

      Poista
  10. Inuliinit ovat varmasti hyvä juttu ja lantaliemi myös. Inuliiniahan on juurissa ja niitä hepat kai maasta tonkii ja samalla saavat haitallisia bakteereja. Suoliston pöpöt tarvitsevatravintoa, kortinen heinä etenkin just tekee hallaa. Eli pelkkä heinä ei tosiaan vällttämättä ole tie onneen. Liikunta kivun rajoissa (maastossa kipukin vähän unohtuu...) on hyvästä. Tsemppiä! t: samainen mysteerimahanogelmaisen omistaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. :) Olenkin nyt käynyt metsässä kävelyllä ja vienyt Taavia poluille jumppaamaan ja kiipeilemään, silloin käyntilenkistäkin saa hyötyä irti, onneksi meillä on hyvät maastot. Meinaa vaan vuorokaudesta loppua tunnit kesken. :D

      Kortinen heinä on tosiaan huonosta, samoin korkea sokeri heinässä.. Nyt en ole ottanut analyysia, kun valitettavasti tallille on pitänyt ottaa heinää useammalta toimittajalta. Nyt, kun isompi erä saapuu samasta paikasta, niin voisi analyysin ottaa sokerien osalta. Vaikka se antaakin vain osviittaa.

      Poista
  11. Synkkiä ajatuksia tosiaan, ja kaikki niin tuttuja. Toivottavasti nyt kuitenkin Taavilla auttaisi tuo kolikuuri. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olette ollet mielessä, kun olen näitä miettinyt.. Että ei se kaikilla muillakaan ihan helpointa ole. :p

      Toivotaan peukut pystyssä hartaasti, että nyt lähtisi ylämäkea kohti Taavin vointi.. Kiitos! :)

      Poista
  12. Hei Elina! Voimia! Syksy on aivan hirveää aikaa suolistovammaisille hevosille. Kun omallani tämä taistelu alkoi hevoseni suoliston kanssa, kaikki vuodenajat olivat hirveitä...ja ajattelin ettei tästä mitään tule, pois koko hevonen. Nyt tilanne on se, että (enää) on jaksoja jolloin tilanne on paha ja yleensä olen löytänyt syy-yhteyden. Syksyisin hevoseni muhjaa maasta kaikki viimeisetkin ruohonkorret, jos ei ole niin etsitään vaikka kaivamalla ja nypitään mitä nypitään. Olen tunteja, tunteja ja vielä kerran tunteja seurannut sen touhuja tarhassa ja aina sama kuvio. Kyllä aikoinani kokeilin noita kaikkia samoja asioita kuin sinäkin, mikään ei tuntunut olevan tie onneen, kolitkin korjaantui itsestään kun antoi aikaa. Ainoa toimiva on Psyllium, pienellä määrällä. Isolla määrällä toki syötän iekkaa häätämään kuureittain, mutta muuten pahoina aikoina psylliumia menee pieni määrä, se tuntuu rauhoittavan.
    Tällaisen hevosen kun minullakin on, oireita voisi kuvata ärtyneen suolen oireyhtymäksi. Ja hevosellanikaan ei siis ongelma ole ripuli, vaan kaasuuntuminen.
    Terkuin Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Psyllium tuntuu meilläkin tuovan edes vähän helpotusta oloon, juurikin pikkuannoksella. Tällaista hevosta on niin vaikeaa hoitaa, kun ei tiedä mihin tarttua. Meilläkin koli tovat ilmiselvästi jossain vaiheessa korjaantuneet itsestään (jos nyt ongelma ollenkaan on niiden puutteessa), koska oireettomia on oltu. Mutta mikä ne sitten tappaa.. On sekin aika kurjaa hevosenkin kannalta jos oireetonta aikaa on 2-3 kuukautta keväällä ja muuten oireillaan enemmän tai vähemmän. :( Siksi olisi kiva löytää joku selkeämpi lääke ongelmiin.

      Poista
  13. Todella rankkaa jatkuvasti kipeän hevosen kanssa. Toivotan jaksamista ja realismia, myös niihin päätöksiin. Joskus sitä sokeutuu tilanteelle, jossa on sisällä, eikä siksi osaa katsoa asioita objektiivisesti. Itsekin huomasin oikeastaan blogin palautteiden avulla, että tilanne Lotan kanssa oli melkoisen huono viime kesänä. Vielä vaikeampi on tehdä päätöksiä, jos hevosella ei ole mitään ehdottomasti nopeita ratkaisuja vaativaa. Olet aivan varmasti tehnyt kaikkesi Taavin oloa helpottaaksesi. Aina ei syitä tai ratkaisuja löydy. Voimia jatkoon, mitä päätöksiä sitten ikinä teetkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Sitä tosiaan sokeutuu, muistan sen hyvin Elmon kanssa. Kun jälkikäteen katsoin videoita ihan loppuajoilta, se ontui oikeasti paljon pahemmin, kun muistin tai olin silloin tajunnut. :( Sitä vaan sokeutuu, kun katsoo sitä ontuvaa hevosta joka päivä.
      Sama varmasti tämän kanssa.. Mutta se on ainakin varmaa, että ennen joulua ja uutta vuotta en tee päätöksiä suuntaan tai toiseen. Vuoden vaihteeseen asti olen antanut armonaikaa ja sitten täytyy miettiä uudelleen jos muutoksia mahan kunnossa ei tapahdu.

      Poista
    2. Päätösten täytyy antaa kypsyä, kyllä sen sitten tietää kun niiden aika on. Toivotaan kuitenkin parasta ja Taaville hyviä vointeja!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.