perjantai 4. tammikuuta 2013

Voihan itku ja hampaiden kiristys...

Eilen Taavilla oli vapaa ja sitten ollaankin taas otettua takapakkia mahan kanssa.. Huoh!

Tänään menin iltasella tallille ja Taavi oli sisällä syömässä, tosin juuri sillä hetkellä se ei syönyt, vaan nuokkui karsinassa. Huutelin sitä ja se tuli kyllä katsomaan kuka tuli, mutta oli vähän vaisun oloinen. Samantien huomasin, että kupeet ja ryntäät ovat hikiset..

Taavi oli kuitenkin ihan hyväntuulinen, ei aristellut koskemista, mutta hikeä pukkasi.. Jaloissa oli vähän nestettä (niinkuin viimeksikin) ja maha möyrysi ja murisi kovaäänisesti. Kuumetta ei ollut (37,8), Taavi oli vähän nuutuneen oloinen (niinkuin viimeksikin).

Päätin kuitenkin, että lähdetään käymään lenkillä, mennään kunnon mukaan, mutta kuitenkin liikutaan. Josko se suolisto on taas lomafiiliksissä, tiedä sitten. En oikein tiedä, mistä kaikki taas johtuu... Ruokinta on pysynyt samana, hiekkaa poistettiin juuri psylliumilla (jonka aikana Taavi oli todella reipas ja pirteä), mahahaavaa tämä tuskin on, koska ongelma tuntuu paikallistuvan suolistoon.
Kolme asiaa keksin, kun oikein pohdin:
1. Taavi on syönyt viikon verran ruisleipää muutaman palan, kun K:n porukat niitä toivat, toisaalta se oli syönyt niitä jo monta päivää ennenkun oireet tulivat.
2. Se oli kevyemmällä liikutuksella ti, keskiviikkona maha alkoi oireilla, to oli vapaa ja nyt tilanne on tämä... Muutenhan sitä on joulun aikana liikutettu aika paljon ja aktiivisesti ja se on liikkunut tosi hyvin, eikä maha ole pitänyt mekkalaa.
3. Uusi heinäpaali on avattu muistaakseni tiistaina.

Psylliumia Taavi sai vielä keskiviikkona, mutta eilen ei enää ole saanut, tosin tänään annoin pari mittaa ikäänkuin löystyttämään, kun sillähän pitäisi olla laksatiivinen vaikutus ja koska Taavi oli kuurin aikana (pienemmillä annoksilla varsinkin) hyväntuntuinen.


Kävin siis Taavin kanssa kaikesta huolimatta lenkillä ja se vaikutti odotettua pirteämmältä, se oli kiinnostunut ympäristöstä ja käveli ihan reippaasti, joskin se välillä pälyili mahdollisuutta kääntyä kotiin. Raviin se siirtyi ihan hyvin ja ravasikin oikein mielellään, ei koettanut pysähdellä tai venyttää kaulaa. Ensimmäinen laukka ei meinannut nousta, mutta sekin pysyi yllä ihan hyvin. Mentiin sitten ihan reipasta tahtia, jotta suolisto heräisi ja mahdollinen ilma lähtisi liikkeelle, kun Taavi ei reippaampaa menoa kerran moittinutkaan.

Taavi kakkasikin aika lenkin alussa ison läjän ja piristyi heti sen jälkeen paljon, hetken päästä se piereskeli ravissa jonkin verran. Loppulenkistä mahan mouruaminen kyllä väheni ja ilmekin tuntui piristyneen entisestään.
Tallissa se alkoi syödä ja oli pirteä, kyljet ei aristaneet, vaikkakin hikiset olivat edelleen.. Se vielä kakkasi uudelleen ja pissasi karsinassa.


Tulin siihen tulokseen, että taitaapi olla kyseessä jonkinsortin ummetus ehkäpä.. Taavihan ei koskaan ole ollut ripulilla tai edes löysällä, vaan kakka on ennemmin aina ollut kuivaa ja hajoavaa ja sitä tulee usein vähän (paitsi psylliumin kanssa tilanne tuntui rauhoittuvan). Ehkäpä sen ruokinta sisältää nyt niin paljon kuituja tai ehkäpä heinä sekoitti jotenkin bakteerikantaa ja aiheuttaa käymistä jo muutenkin hitaassa suolessa.. Ja kun ilma siellä möngertää, niin se taas aiheuttaa kipua? Psyllium pienenä määränä paransi tilannetta (ehkä) ja suuremmissa määrissä sitten taas ei.. Ehkäpä se voiteli suolistoa ja mahaa sekä löystytti suolen sisältöä sopivasti? Vai sattuiko psyllium vain muuten hyvään hetkeen, oliko se uusi heinä, joka kaatoi koko pakan??
Eilen tilasin itselleni ratsastusliivin ja samalla Taaville Yea-Sacc-hiivaa, sen pitäisi parantaa ruuansulatusta ja lisätä suolistobakteerien määrää sekä tasata pH:ta. Katsotaan.... Lisäksi sain vinkin tallikaverilta, että öljy voisi auttaa jos kyseessä on ummetuksen tuomaa ongelmaa, haen sitä huomenna ja kokeilen.

Täytynee nyt seurailla tilannetta, sunnuntaina olin ilmoittanut Taavin ratsastustunnille, mutta saa nyt nähdä, että onko se missä kunnossa. Olin jo kerennyt niin iloita, että ongelmat olisivat ratkenneet, vaan tässä sitä taas seistään lähes lähtöruudussa (taavi ei ainakaan vielä vaikuta kovin kipuisalta, ei ole äkäinen ja liikkui ihan hyvin ratsain, joten siksi vaan lähes lähtöruudussa). HUOH.

4 kommenttia:

  1. Noiden oireiden perusteella minäkin olisin sitä mieltä, että kyse on ähkystä. Juoko Taavi hyvin? Onko sillä vettä myös ulkona? Jos ahne hevonen päiväsaikaan vain "torkkuu" karsinassa ja vaihtoehtona olisi myös syödä, niin tilanne ei minun silmääni missään nimessä ole normaali. Ähkyhevonen voi olla myös tyyppiä "jäyhä jököttäjä", eli ilmaisee kipuaan vain hiukan normaalia vaisummalla olemuksella.

    Hikoilu viittaa kipuun, ja kovat suolistoäänet voivat nekin viitata ähkyyn (toki myös äänien puuttuminen tai sirinä tai kohina tai mikä vaan epänormaali) - ummetusmassalla on taipumus tehdä se, että elimistö kerää kaiken saatavilla olevan nesteen suoleen mistä aiheutuu voimakasta lorinaa. Tämä saattaa laukaista ähkyn ihan itsestään, elimistö pelastaa itse itsensä. Samaan aikaan hevonen voi kuitenkin kuivua. Oletko katsonut Taavin ikeniä kun se oireilee noin? Onko väri normaalia vaaleampi, palautuuko väri välittömästi kun painat sormella 3 sekunnin ajan ja hellität?

    Toivottavasti tilanne laukesi eikä toistu!

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kiitos viestistä!

    Tätä samaa oireiluahan on ollut jo silloin aikanaan ennen klinikkaa, yleensä kyllä ruoka maittaa hyvin ja nytkin se kyllä aina syönyt kaikki heinät. Ruokahaluhan sillä "huononi" tai pikemminkin se alkoi valikoida silloin kun se sai vatsahaavalääkityksen ja se on edelleen maltillisempi ruuan suhteen.

    Taavin maha ei "lorise" vaan murisee, kurisee ja möyryää, välillä kun oireet olivat pahempia (kesällä), niin sen tunsi selkään asti kun maha piti murahduksen.
    Kovat vatsaäänethän Taavilla oli jo tullessaan, siihen kiinnitin heti huomiota. Ainoastaan nyt psyllium-kuurin aikana se rauhoittui ja maha oli hiljainen, siksi kerkesinkin jo iloita, että hiekan syytä kaikki.. Vaan kun nostin psylliumannoksen kuuteen mittaan ja samaan aikaan vaihtui heinä, niin kurina alkoi taas alusta.

    Taavi juo hyvin, monta ämpäriä päivässä ja lisäksi olen vielä tyrkyttänyt lisää, ulkona ei ole vettä nyt talvella tarjolla, mutta Taavi tarhailee vaan noin kuusi tuntia (ja päiväheinien aikaan on mahdollista juoda sekä tietenkin ennen ratsastusta). Toisaalta; samat oireet olivat kesällä kun se oli laitumella pidempään ulkona ja vapaalla vedellä ja joi silloinkin hyvin.

    Taavi oli tosiaan ehkä vähän vaisu, nuutuneen oloinen (nuokkui käytävällä), mutta oli kyllä kiinnostunut ihmisten seurasta ja ruokakin kelpasi, kun tarjosin. Eikä ollut äkäinen, Taavihan on viime aikoina osoittanut kipua äkäilemällä. Nyt sain painella ja ihmetellä kylkiä ihan kuinka paljon vaan eikä se ollut siitä kiinnostunut. Lisäksi se liikkui ratsastaessa hyvin, ei ollut tahmea siinä määrin mitä se on ollut syksyllä.

    Hikiasia on ollut ihmetyksen aiheena pidempään; ennen lääkekuureja se hikoili usein karsinassa ja liikutuksen jälkeen oli jälkihikoilua epämääräisissä kohdissa (nivuset, kainalot). Myös lääkekuurin aikana se sai kerran hikoilukohtauksen; silloin se hikosi päästä häntään asti, mutta oli kakannut, pissannut, juonut ja syönyt ihan normaalisti. Illalla kun pääsin katsomaan, se oli normaali, paitsi jaloissa oli reilusti nestettä..
    Klinikalla oli tästäkin puhetta ja lääkäri heitti ilmaan mahdollisuuden jostain aineenvaihduntahäiriöstä, esim. Cushing tai Metabolinen.. Mutta lääkekuurien jälkeen tilanne tuntui rauhoittuvan karsinahikoilujen osalta.

    Ainakin tänään Taavi vaikutti olevan ok ja maha oli hiljaisempi. Eilenkin se oli ollut ok hikoilun ja syömisen osalta iltaruokien (noin klo 17, yöheinät 20-21) aikaan. Mutta nyt sen tilaa osataan taas tallilla tarkkailla ja saan varmasti tiedon jos se ei syö tmv.

    Aamulla karsinassa oli kuulemma ollut jopa tavallista enemmän kakkaa.. Eli ehkä sillä tosiaan oli ollut vähän ummetusta ja suolentoiminta liian hidasta. Nyt ainakin Taavi kakki normaalisti tarhassa kahteenkin kertaan, lähinnä mietin, että voiko tavara olla niin tiukassa/kuivaa, että se ärsyttäisi suolenseinämiä?

    Ikeniä en ole tajunnut katsella, mutta jos tilanne toistuu niin tarkastan sen!

    VastaaPoista
  3. Meillä psylliumin syöttö lisäsi paskantuloa merkittävästi (valitettavasti kokemukseni ei rajoitu vain yhteen hevoseen vaan tänä syksynä olen pelannut viiden hiekkaisen kanssa). Penalla psylliumkuurin päättymisestä on kolmisen viikkoa nyt, ja edelleen se kakkii joka liikutuskerralla, mitä se ei ole ennen tehnyt. Hyvä tietenkin, että tulee ulospäin!

    Yksilöllistähän se suolentoiminta jokaisella on. Taavi tarhailee aika vähän ja seisoo ison osan vuorokaudesta paikallaan, voisiko tällä olla tekemistä suolistokipujen kanssa, jos sillä on jo luonnostaan vähän laiskanlainen suoli? Tai venynyt tai mitä vaan, mikä nyt siellä aiheuttaakaan kipua ja outoa ääntä. Liikkuminen taitaa teidän tapauksessa olla tärkeässä asemassa.

    Syökö Taavi pellavaa? Vanhankodissa mammoja kakatetaan pellavansiemenlimalla, toimii hevosillekin :) Itse käytän pellavarouhetta vaikka ilmeisesti oikeista siemenistä keitetty lima voisi olla parempaa. Samalla saa vielä vähän ujutettua nestettä hevoseen kun tekee pellavasta löysää velliä.

    On kyllä mystinen vaiva teillä, inhottavaa olla epävarmuudessa hevosen voinnista. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan tarhaa nyt talvella aika vähän aikaa, saisi olla minusta kauemminkin. Kesällä sai olla pidempään ja ongelmaa oli silloinkin. Olen itsekin päätymässä siihen, että riittävä liikunta auttaisi ja nyt kun hevonenkin vihdoin liikkuu mielellään, niin kokeillaan.. Ainakin nyt joululomalla liikutin sitä ahkerasti, kun se oli niin pirteä ja liikkui reippaasti, eikä maha vaivannut yhtään.

      Taavi söi kesällä ja syksyllä pellavaa, mutta siitä ei ollut apua mahan murinaan ja ongelmiin, joten jätin pois. Tuntuu sitä kakkaa tulevan, mutta josko liian laiskasti suoli sitä työntää ja venyttää sitten suolta kerääntyessään liian suureksi kasaksi ja ilmaakin tulee väliin. Meillä Taavi kakkasi ennen psylliumin syöttöä monta kertaa ratsastuksen aikana pieniä kasoja ja joka kerralla liike parani, tämä jäi pois kun se alkoi saada psylliumia! Se kakkaa yhden isomman kasan enää.

      Kiitos tsemeistä ja tuesta, kyllä me vielä tää ongelma ratkaistaan.. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.