keskiviikko 23. tammikuuta 2013

kuplamuovia kiitos!

Näin käy kun tunkee nenänsä toisten asioihin...


Eilen illalla sain myöhään tekstiviestin tallilta, että taavi oli saanut ilmeisesti kaviosta leukaperiin, eikä heinä kelpaa. Muut pöperöt ja herkut oli kyllä syönyt. Sovittiin, että laitellaan aamulla viestiä Taavin voinnista, sillä ei sille kuitenkaan enää mitään voi tehdä.

Yöllä sitten pohdin, että miten järjestän sen klinikalle jos leuka on murtunut ja tuleeko siitä enää hevosta. Olin ihan varma, että se leuka on ihan sirpaleina.
Aamulla sitten kauan odotetty viesti tuli ja se oli suuri helpotus; Taavi oli syönyt yöheinät ja aamullakin ruoka maistui normaaliin tapaan.

Itse kerkesin vasta iltapäivästä tallille katsomaan, mikä on tilanne. Taavi oli syömässä iltapäiväheiniä karsinassa ja oli kuulemma päivälläkin syönyt ihan normaalisti. Poski on vähän turvoksissa, mutta kuulemma eilisestä laskenut jo ainakin puoleen. Kurkistelin myös suuhun, enkä ainakaan sillä vilkaisulla huomannut mitään epänormaalia hampaissa. Ruokaakin Taavi pureskeli ihan normaalisti, joten toivottavasti selvittiin vain säikähdyksellä. Huh.
Mietin vain, että mihin kummaan se on poskensa iskenyt. Eilen oltiin siinä käsityksessä, että tallin toinen hevonen sitä potkaisi, mutta luulisi hokkikengästä jäävän joku jälkikin? Kohdassa ei ole mitään ruhjetta, ainoastaan turvonnut kohta.
Jos turvotus ei ala laskemaan, niin sitten ei auta kun viedä Taavi klinikalle aiemmin hammashuoltoon.






Ajattelin, että käydään vähän harjoittelemassa kaulanauhan kanssa ratsastusta, kun en tohtinut kuolaimia vielä suuhun laittaa.
Harjailin siinä sitten ja perinteiseen tapaan samalla kokeilin jalat läpi. Kun tulin oikean takajalan kohdalle, niin huomasin sen olevan aavistuksen turvoksissa. Katselin jo aiemmin karsinassa, että se näyttää paksulle.
Koetin sitten löytää syytä turvotukselle ja painelemalla päädyin keskelle säärtä, sieltä löytyi ihan pienenpieni haava. Puhdistin sen ja leikkelin vähän karvaa, jotta sen löytää helpommin.



Näin pienen haavan mie löysin, oli kuitenkin tullut verta joka jo kuivunut...


Päätin sitten lähteä kentälle testaamaan, että miten Taavi liikkuu. Matkalla sinne Taavi pelästyi pihaan kaartaneen traktorin valoja ja otti ravispurtin. Olin jo siinä katsovinani, ettei ole takapää symmetrinen ja eihän se sitten ollutkaan.. HUOH. Oikea takanen otti paljon lyhyempää askelta, ihan tasaisella auratulla vähän parempi kun pienessä lumessa.

Ei muuta kun takaisin tallille. Taavilla olisi kyllä ollut virtaa, että sinällään harmi.. Turvotus oli heti tästä pienestä liikutuksesta (ja pintelin puristuksesta) hieman laskenut! Tallissa virittelin jalkaan lumesta kylmäkääreen ja annoin sen olla hyvän aikaa jalassa. Sitten laitoin pihkaa haavan päälle ja siihen haavataitoksen, sitten villakääre ja pintelillä koko komeus kasaan.

Voiko noin pienestä haavasta tulla imppari?? Eikö impparihevonenkin voi ontua? Taavin tuntien siihen ei varmasti paljon tarvita.. Toivon niin paljon että kyseessä olisi vain imppari, eikä mitään muuta. Nyt ainakin pari päivää katsellaan tällä hoidolla ennenkuin tehdään muita päätöksiä. Käynnissä Taavi oli kuitenkin puhdas ja askelsi tosi hyvää ja pitkää askelta ja muutenkin liikkui halukkaasti.
Silmän päällä oleva haava märkii vähän edelleen, kohta annan sulfakuurin.

Siis apua toi hevonen pitää ehkä kohta kääriä kuplamuoviin ja laittaa pehmustettuun karsinaan. 


Sitten se varmaan saisi ähkyn.



2 kommenttia:

  1. Kimppatilausta kuplamuoviin? Pena koittaa tehdä hokinreikien maailmanennätystä kovaa vauhtia. Suurin osa on jaloissa ja ihan ite tehtyjä kun ei aina voi muistaa siirtää kaikkia jalkoja tai sitten niitä pitää siirtää kaikkia samaan aikaan ja samaan suuntaan. Mutta on toki naarmuja muuallakin, rapatessa roiskuu ja laumassa sattuu. Ja Pena vielä potkii kuin riivattu kun haavoja koittaa hoitaa, vaikka muuten kyllä antaa esim. harjata niiden päältä ilman mitään.

    Miksi muuten käytät pihkavoidetta? Tiedän siis mihin sen teho perustuu, mutta eikö esim. tuota sitkeästi märkivää silmäkulman haavaa kannattaisi hoitaa ihan betadinella, jotta se kuivahtaisi joskus? Samoin imppariepäilyyn laittaisin kostean betadinehauteen, mieluiten vielä pesubetadinesta, ja sitten avohoitoa ilman rasvoja pelkällä betadinehuuhtelulla - funktiona siis haavan mahd. nopea kuivaaminen. Itse käytän lisäksi sitä violettia haavasprayta ympäri vuoden nimenomaan sen nopean kuivattavan tehon vuoksi, enkä ole yhtään impparia joutunut hoitamaan viimeisen 15 vuoden aikana *kop kop*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laumaelämä on kyllä hevosen kannalta ihana asia, vaan kyllä on omistajalla tekemistä riittämiin ja yöunet vähissä välillä. :D Taavillakin on jalat täynnä haavoja ja naarmuja, isojakin. Yhteen olen suihkuttanut haavasprayta, muut ovat saaneet parantua omalla painollaan. Ja tätä pienenpientä en ollut edes huomannut tai sitten se on tullut eilen kun en ollut kyttäämässä.

      Tykkään pihkavoiteesta siitä saamieni hyvien kokemusten takia. Elmolta olen taltuttanut sillä impparin alun aiemmin (märkivä haava vuohisessa), mitä en muilla aineilla saanut taltutettua. Mutta omassa käytössä olen huomannut, että pihka melkein vaatisi sen hauteen (esim. itsellä laastari) toimiakseen.
      Jos ei jalka tällä konstilla hoidu, niin sit kokeillaan Betadinea, ellei ole syytä epäillä jalassa muuta vikaa.

      Nyt jätin silmän ilman voiteita ja myös eilen se on ollut ilman tököttiä. Ongelma sen silmän kanssa on siinä, että se kyllä kuivahtaa ja sitten alkaa märkiä sisältäpäin eli se pitäisi saada pidettyä auki kokoajan. Sehän nimittäin näytti jo välissä tosi hyvälle!

      Meillä onkin varmaan nyt aikaa sitten leikkiä myös noita Parelli-juttuja, aika mielenkiintoista. Pikkuinen hidaste on vaan aidaton kenttä.. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.