perjantai 25. lokakuuta 2013

Lännensatula kokeilussa
Eilen meille haettiin lännensatula sovitukseen. Satula on Premier-merkkinen, custom-valmisteinen, pyörehelmainen ja fullquarter-rungolla. Värinä kaunis punaruskea. Satula näytti kuvissa siltä, että se saattaisi olla Taaville sopiva, se on kaarevarunkoinen ja melko leveä.

Eilen Taavilla oli kraniohoidon jälkeinen vapaapäivä, mutta illalla käytiin kuitenkin jo mallailemassa satulaa selkään. Ilman vyötä se näytti todella kivalle, se pysyi selässä hyvin paikallaan, eikä keikkunut. Siihen jäi reilusti selkärangantilaa ja edestä se asettui minusta kauniisti. 

 

Kun laitettiin sitten vyö kiinni, niin satula keikkasi eteen ja jäi takaa ilmaan, tämä korostui, kun Taavi käveli satulan kanssa. Padi auttoi toki vähän, muttei poistanut ongelmaa. Kokeiltiin satulaa pariinkin eri kohtaan, mutta aina sama juttu. Toisaalta myös vanha, kapeaksi jäänyt ja liian suora satula teki samaa, toki lievemmin. Päätettiin kuitenkin vielä selvitellä netistä ohjeita ja latsoa tilannetta paremmin seuraavana päivänä.

Illan aikana surffasin pitkin netin ihmeellistä maailmaa, lueskelin lännensatuloista ja katselin videoita niiden sovituksesta. Tulin siihen tulokseen, että leveys tässä satulassa on varmaankin ihan kohdallaan (etupaneelien muoto on tismalleen Taavin muotojen mukainen, ei purista eikä kiristä mistään, etukaaren ja sään väliin mahtuu painon kanssa kaksi sormea), se ei myöskään ole liian suora (ei jää kantamaan edestä ja takaa) ja pituuskin on hyvä.
Harmittavan vähän löytyi tietoa siitä, miten satulan kuuluisi istua takaa ja saako se nousta ilmaan. Toisaalta itse järkeilin, että melkein pakostikin satula nousee takaa ilmaan, kun se ainoastaan kiristetään edestä hyvin pieneltä alueelta. Ainoastaan sen löysin, että paino ei saa tulla pelkästään helmojen reunoille, vaan sen pitäisi osua keskelle paneeleita ja näinhän Taavin kohdalla käykin.
Lisäksi löysin videon, jossa satulan takaosaa heiluteltiin ja todettiin sen olevan "fine". Eli ainakaan kovin tiukasta se tuskin saisikaan selkään asettua ilman painoa. Silloinhan vaarana olisi, että se painaa liiaksi takaa.
Satula alta

Soitin myös satulan omistajalle ja kyselin, miten se on sopinut hänen hevoselleen ja onko se noussut takaa. Hänelle satulan on sovittanut ammattilainen (ja se oli ainut jonka hänen hevosensa hyväksyi) ja sain mieltä piristävän vastauksen; satula on noussut takaa niin hänen hevosellaan, kun kaikilla muillakin joille sitä on sovitettu. Se ei hänen tietämyksensä mukaan ole ongelma (hän oli itse nimittäin alkuun ihmetellyt samaa juoksuttaessa) jos se painon kanssa istuu selkään hyvin ja tasaisesti. Eli painoa vaan kyytiin ja kokeilemaan! Hän myös neuvoi sitomaan satulavyön edessä olevista molemmista lenkeistä läpi yhden sijaan.

Tänään sitten uudella puhdilla tallille sovittamaan. Sidoin satulan ohjeen mukaan molemmista renkuloista läpi ja se vakautti satulaa aivan huomattavasti. Vaikka se edelleen Taavin kävellessä nousi hieman, niin se otti silti melkein koko matkalta kiinni hevoseen, eikä ollut enää hutera tai käsin heiluteltavissa.
Painon kanssa tilanne vain parani; satula painui sopivasti alaspäin ja pysyi siinä. Se ei noussut takaa liikkeessä vaikka nousin penkistä ylös eikä ravissakaan keikkunut.

Maastolenkillä satula oli ihan taivaallinen istua, Taavi liikkui hyvin ja oli tyytyväinen. Satula ei liikkunut koko lenkin aikana mihinkään ja oli todella tukevan tuntuinen.
Taavin liikkumiseen teki paljon myös Nooran tekemä hoito, sillä laukassa oli ihan erilainen meno. Liike alkoi kunnolla takaa ja Taavi ponnisti koko kehon läpi laukan pyöriväksi. Aivan sairaan mahtava fiilis! Ilmeisesti myös Taavilla oli mukavaa, sillä se olisi lopulta halunnut vain laukata kaikki ravipätkätkin, mikä on melko harvinaista. Lenkin jälkeen satula oli mukautunut paremmin ja näytti hyvälle. Lenkin jälkeen

Jottei lenkki nyt olisi llut ihan liian täydellinen, niin Taavin palautumisessa ilmeni ongelmaa; se yskähteli lenkin alussa muutamia kertoja ja  puuskutti todella voimakkaasti pidemmän ravi- ja laukkapätkän jälkeen. Vielä kahden kilometrin kävelyn jälkeen se edelleen tallin pihalla oli sieraimet levällään, joskaan ei enää "huohottanut". Sitten tilanne kyllä tasoittui.. Täytyy seurata, miltä se alkaa näyttää. Ehkä ruokaan lisätyt yrtit ovat saaneet limat liikkeelle tai sitten Taavi käytti itseään pitkästä aikaa oikein kunnolla ja satulakin tuo aika paljon lisäpainoa kuormitukseen. Pirteä se on, kokoajan keksimässä kaikenlaista jekkua ja höristelee kun menen hakemaan. Pitkästä aikaa. :) Olen niin ihmeissäni kranion hyvistä vaikutuksista joka kerta. Aivan ihmeellinen hoitomuoto!

Satula saa olla meillä testissä koko ensiviikon ja tarkoitus onkin testailla sitä nyt kaikessa mahdollisessa, jotta mahdollinen epäsopivuus tulisi esiin. Tällähetkellä tilanne näyttää kuitenkin melkohyvältä, vaikka lompakko-parka saattaa olla asiasta toista mieltä..


Ainiin ja muistakaa heijastimet!
12 kommenttia:

 1. En pistäisi pahakseni vaikka meijän uus satula ois tuon värinen ;). Hieno länkkäri :D. Mutta mitä, multa on menny ommosten heijastintähtien ostaminen ihan ohi. Onpa hienot :D! Harmi nuo Taavin oireet, mutta onneks ei nyt vakavalta kuulosta, ehkä ne menevät ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä kaunis, oon nyt jo sormet ristissä, että se ois Taavinkin mielestä sopiva. Itselle se on ainakin ihan täydellinen ja väri sekä ulkomuotokin miellyttää!

   Toi on ostettu muistaakseni jo Elmolle aikanaan eli se on ollut jo parisen vuotta käytössä. Tilasin aikanaan yksityiseltä henkilöltä, joka teki näitä pyynnöstä. On kyllä ollu tosi hyvä käytössä ja lisäksi mukava katsella. ;) Ja kyllä se on huomiota ja ihastusta herättänyt kaikissa ratsastajissa, samoin meidän rintaremmiheijastin pääkallokuvioilla. On edes jotain piristystä tässä syksyn pimeydessä.

   Oireet ei tosiaan kuulosta kovin vakavalta, kun Taavi muuten on pirteä. Tänään ei lenkillä puuskuttelua eikä yskimistä ilmennyt. Varmaan joku ohimenevä juttu siis..

   Poista
 2. Hienon näköinen satula ja häntäheijastimet sekä rintaremelit :) Tuo puuskutus ja yskähtely vois johtua myös liiasta heinäpaalin vieressä oleilusta ja nyt kun saitte kunnolla liikettä laittoi se hiukan turhan paljon syöneen puuskuttamaan. aika yleistä ilmeisesti hieman ahneilla hepoilla esim kesällä uudella laidunlohkolle siirtyessä osa tietää sen heti hevosistaan lenkillä...silloin aina kuulemma puuskutetaan ja ähkitään lenkillä. Toivotaan että on ihan viatonta juttua. Se voi hyvinkin olla että lähtee liikkeelle limat ja muut kun oli se hoito ja yrtit ja kunnon liikunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta, tuo kuuloostaa ihan järkeenkäyvältä syyltä puuskutteluun... Tietäen viimepäivien heinänsyönnin määrän. ;) Tänään en huomannut mitään, kun mentiin hitusen rauhallisemmin.

   Poista
 3. Hyvän näköinen satula. Kyllä se takaosan irtoaminen on juoksutuksessa ihan normaalia. Selkään kun menee niin satula istuu ihan hyvin. Vyö saa olla ihan löysällä ja ei heilu laukassakaan. Mä ihmettelin ihan samaa kun ekoja kertoja juoksutin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että se takaosan nouseminen kuuluu asiaan. :D Onhan se vähän hassua.. Meilläkin satula pysyy paikoillaan vaikka vyö lisi melko löysäkin ja sehän on Taavin mieleen. ;) Testailen vielä pari päivää ja eiköhän sitä sitten uskalla kysellä myyjän tilinumeroa..

   Poista
 4. Etkös sä oo antanu Taaville Krafftin Lusern-haketta? Ootko antanu ihan kuivakseltaan vai turvottanut (mahtaako edes turvota?) ensin? :) Mulle iski kauhee tänka på asiasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen antanut, kun meille sitä viimesyksynä klinikalta suositeltiin. Ihan kuivana annoin ja kelpasi hyvin, Taavi sai sitä aamuin-illoin ½ litraa, kun muut sai väkirehut (ja laitoin jossain vaiheessa myös pellettiä sekaan, tulee kiva "mysli" ja joutuu pureskelemaan) ja ennen liikutusta 1,5 litraa. Enemmänkin voi antaa, tuo on tosi höttöistä tavaraa eli tuo ei painollisesti ollut varmaan, kun yhteensä 600g. Suositeltu syöttömäärä taisi olla 0,5-2kg.

   Nyt viimeisimmästä säkistä Taavi ei ole kelpuuttanut enää haketta, en tiedä missä vika. Olen sitten välillä laittanut vettä sekaan, kun sitten se kelpaa ihan hyvin. Kummallista. :D Ei turpoa kyllä yhtään. Ja toisaalta tuntuu hassulle antaa märkänä, kun sen taika taitanee osittain perustua juuri siihen kuivuuteen (=hevonen pureskelee paljon ja erittää siten sylkeä). Nyt toistaiseksi Taavi on siis ollut ilman, kun mahavaivat ovat pysyneet kurissa vapaalla hyvälaatuisella heinällä. :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! :) Ostin tuota omalleni ihan kokeeks (jos se vaikka viittis lihota) ja rupesin miettimään varooks että uskaltaako tuota sellasenaan vai pitääkö sille tehdä jotain :)

   Onpas jännä kun ei yhtäkkiä kelvannutkaan :D Ehkä koostumus ei ollut siinä paalissa sopiva herran mieleen :) Hyvä että ongelmat on poissa, nuo vatsavaivat on melkeimpä niitä kaikkein pirullisimpia :/

   Poista
  3. Koostumus oli ehkä väärä tai ehkä hajussa jotain vikaa. En tieda aina tuon aivoituksista. Mut kai hän itse sitte tietää. :D

   On kyllä kiva rehu, itse tykkäsin kovasti.

   Poista
 5. Löysin blogisi kun googlettelin hakusanoilla "lännensatulan sovitus" ja linkki heitti tähän tekstiin. Meillä on ollut myös paljon vaivaa tuon takaa nousemisen kanssa, ja kuten itsekin totesit: siitä on harmittavan vähän tietoa. Onko tosiaan noin että takaa ilmaan nouseminen on sallittua? Ideana tuntuu aivan käsittämättömältä, mutta toisaalta taas järkeenkäyvältä. Minulle on tulossa yksi lännenpenkki pitkästä aikaa sovitukseen, ja siksikin palauttelen mieleen vanhoja oppeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Edelleenkään en osaa sanoa, että mikä on virallinen kanta asiaan, mutta ainakaan Taavi ei ole tämän takia mitenkään kipeytynyt, vaikka satula on ollut nyt jo pidempään käytössä.

   Minusta jotenkin tuntuu hassulle ajatus, että kun tuollainen lätkä sidotaan pehmeän ja epätasaisen objektin päälle vain yhdellä narulla toisesta reunasta, niin se aika väkisinkin nousee jonkin verran ja painopiste satulalla muuttuu (ellei se sitten ole ehdottomasti liian kapea tai suora). Englantilaisissa satuloissahan vastinhihnoilla kikkaillaan paljonkin satulan sopivuuden kanssa, niitä sijoitaan taaemmas ja leveämmälle jne, lännensatuloissa tätä kai on vähemmän..

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.