keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Alkuviikon kuulumiset ja uuden kengittäjän vierailu!


Tiistai-aamuna Taavilla kävi se uusi kengittäjä ja varmaan paljon kertoo se, että olen vieläkin ihan yhtä hymyä! :) Hän ei kertaakaan tiuskinut, korottanut ääntään saati lyönyt tai töninyt Taavia. Hänellä oli aikaa laittaa rauhassa ja pienissä osissa ja vaikka Taavi välillä kiskoi, niin hän ei kertaakaan menettänyt hermojaan. Kiskominen helpotti, kun kehuttiin ja kannustettiin ja onnistuneen osion jälkeen Taavi sai namin.

Lisäksi sain uutta tietoa kavioiden suoruudesta ja miten se katsotaan; jalka rennosti ylhäällä (kiinni pidetään säärestä, ei kaviosta!), torson suuntaisesti ja katsotaan mahdollisimman ylhäältä ja suoraan. Tässä tapauksessa naama kiinni Taavin mahassa. :D. Samoin infoa tuli siitä, että kavio vuollaan ja muotoillaan anturan mukaan, eli jos antura on soikea, ei kaviosta voi tehdä pyöreää. Eli Taavillakin on edessä lopulta ihan soikea kavio, ei pyöreä. Reunoilta otettiin myös ylimääräistä sarveista pois, koska paino jakautuu niiden kanssa väärin. Ne liepareet ovat juurikin minua häirinneet. Takasille ei tehty tälläkertaa juuri mitään, raspilla vähän siistimistä jne, kun niissä ei ollut paljon varaa ottaa.
Kaviot näyttivät heti paljon paremmilta, en vain saanut niistä oikein hyviä kuvia.


Sitä kengättömyysasiaa lähinnä sivuttiin jossain kaiken keskustelun välissä, mutta Taavilla on matala ja ohut antura, joten arkominen ei ole ihme. Sitä ontumisasiaa on varmaan kysyttävä klinikalta (siis jos kyseessä on jotain, mikä ei näy kaviosta päällepäin). Itselle tuli vaan mieleen, että voisiko mustelma aiheuttaa moista ontumista? Jos esim. laitumella on antura on osunut sopivasti johonkin.

Laitettiin nyt eteen varvaskäänteellinen kenkä ja taaksi sivukäänteellinen, kaikissa on hokinreiät valmiina jos talvi yllättää. Seuraava kengitys aikaisintaan kuuden viikon päästä. :) Sunnuntaina oltiin kentällä, kun metsässä hirvestys on käynnissä. Ajattelin harjoitella porttia ilman narua ja sidepassia vähän. Portin harjoittelu tyssäsi siihen, etten ollutkaan enää varma, miten siitä olisi pitänyt mennä, joten jätin sen myähempää harjoittelua varten.
Sidepass ei meinannut oikein taas onnistua, joten tulin sitten alas ja tehtiin maastakäsin. Alkuun Taavi ei siinäkään suostunut liikkumaan mihinkään, mutta hetken päästä alkoi mono kulkemaan sivuttain. Yksi onnistunut askel tarkoitti kaikkien apujen lakkaamista ja rapsuttelutuokiota ja lopulta Taavi meni koko puomin mitalta hyvää sidepassia maastakäsin. :)

Lisäksi otettiin kaksi vasemman laukan nostoa! Jipii! Ja tietenkin laukattiin myös oikealle ja ravailtiin ympäriinsä.

Maanantaina käytiin maastolenkillä, Taavi oli vähän säpsy, mutta samalla tosi reipas. Vaikkakin meinasi kompastella moneen kertaan... Toivottavasti ongelma nyt helpottaa uusien kenkien myötä.

Taavi on ollut viimepäivinä tosi pirteä ja hyväntuulinen, oikea ad/hd. Melkein ärsyttävyyteen asti kokoajan puuhamassa ja menossa. Ilmeisesti syksy piristää.. 
Lanattu kenttä houkutteli heti piehtaroimaan sunnuntaina

Ai että, kun tekee hyvääää!

9 kommenttia:

 1. Heippa! Näitä kengitysasioita on tullut viime aikoina paljon mietittyä itsekin. Kuvassa mun mielestä tuo varvas näyttää hämmästyttävän pitkältä, mutta en ole tosiaankaan asiantuntija. Meillä on ollut päämääränä saada varvas lyhyemmäksi ja kanta kasvamaan, joten siksi näyttää tosi erikoiselta tuo Taavin kavio.
  Tämä ihan näin äkkinäisenä huomiona satunnaiselta lukijalta, varmasti näihin on aina syynsä, eri hevosilla eri lailla. Olisi niin mukava tietää tästäkin aiheesta paljon enemmän!
  Mitään lyömistä tai äksyilyä en minäkään kengittäjältä sietäisi. Onneksi ei ole tarvinut sellaiseen törmätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samalta se näyttää omaankin silmään.. Kannat ovat karanneet, siitä olikin puhetta ja varpaan pituudesta myös, mutta jotenkin kuvissa kavio näyttää vielä paljon pahemmalta sukselta, kun luonnossa ja vaikka varpaalla on ylimääräistä, niin anturakin tulee vastaan aika nopeasti. Täytynee katsoa mihin nämä nyt alkavat muuntumaan uuden kengittäjän kanssa. Taavin kavio-ongelmat ovat varmaan lähtöisin siitä, kun sillä tullessaan oli hervottomat kengättömät lapiot.. Ne olivat päässeet kertakaikkiaan lässähtämään. :(

   Poista
 2. Jep, ei oo ihan yksiselitteisiä nämä asiat. Meilläkin oli hevosella melko oudot kaviot tullessaan, kantoja ei melkein ollenkaan ja nyt on yritetty vuoden ajan korjata, mutta kaviot ovat pienet ja kasvavat hitaasti. Onneksi sentään hiukan parannusta saatu aikaan.
  Hauskan näköinen hevonen sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän näissä kavioasioissa on niin ikävää, että ne kasvavat niin hitaasti eikä kovin radikaaleja muutoksia uskalla edes tehdä ettei kipeydy. Ja lisäksi pitäisi olla asiaan perehtynyt ja motivoitunut kengittäjä, jotta muutosta saataisiin eikä kengitysväli saisi koskaan venyä. Niinkuin meillä kesällä kävi, kun en saanut kengittäjää paikalle... Sen jälkeen onkin sitten ollut ongelmaa, kun Taavi oli välissä ilman kenkiä, sitten laitettiin kengät ja sen jälkeen on kavionivelet turvotelleet jne.. Huoh.

   Kiitos! Taavi on aikamoinen persoona ulkonäöltään ja muutenkin.

   Poista
 3. Pystytkö antamaan mitään vihjettä kuka kenkääjä teillä nyt käy? Itse suht samoilla tienoilla vaikutan ja meille haussa muutamalle hevoselle hyvä kenkääjä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin sen vastauksen kokonaan, kun tänne alkoi tulemaan negatiivisiakin kommentteja, joten.. Laita mailia, josset kerennyt lukea vastausta.. Maili löytyy tosta alempaa.

   Poista
 4. Huomaa kyllä, että ei ole ammattilainen.Anteeksi.
  Kaviot ovat jätetty aivan liian pitkiksi.
  Kyllä itse kannatan ihan ammattilaista,kuka osaa hoitaa asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelleenkin tuo yksi kuva on erityisen huono ja vääristää tilannetta pahasti, taidan poistaa koko kuvan.

   Ihan on ammattilainen asialla ja kuten varmaan ylempää luit, niin varpaan pituudesta on ollut puhetta kengittäjän kanssa. Ja ammattilainen oli edellinenkin, usko tai älä. Katsos hevoset on yksilöitä, samoin kaviot. Eikä hirveän radikaalia ratkaisua voi tehdä kovin nopeasti, lisäksi kavion muoto vaan on lättänä..

   Ja jos sinulla on niitä ammattilaisia kengittäjiä tiedossa täältäpäin, niin laita toki vaikka maililla mullekin tietoa, elina.kahkonen@yahoo.com

   Harmi, etten tajunnu kengitystilanteessa ottaa kuvia siitä paljaasta kaviosta.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.