sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Ja kun kuljemme painavin askelin ja kun aika tuo murhetta tupaan, pidän sinua kädestä hellemmin, yhä enemmän rakastaa lupaan


En viitsinyt pilata eilistä kuvapostausta kertomalla siihen myös vähän huonoja uutisia. Eilen Taavi oli vähän tavallista vaisumpi, se lepuutti jalkaa pihaton nurkalla eikä tullut vastaan tai reagoinut huutoihin. Hakiessakin se pysähteli ja oli haluton lähtemään mukaani. Tallissa se oli melko normaali, mitä nyt vähän tavallista rauhallisempi. Se kun on viimeaikoina ollut aika virkeä ja puuhannut kokoajan jotain. Se ei kuitenkaan ollut pätkääkään äkäinen ja antoi harjata ihan normaalisti.

Lenkille se oli vähän nihkeä ja hitaili ja suurin osa kuvistakin epäonnistui, kun Taavi ei ollut ollenkaan kiinnostunut laittaman korvia höröön. Se teki lenkillä normaaliin tapaan yhden kakan, mutta sen jälkeen se riemu repesi. Taavi teki varmaan viidet pipanat, joiden mukana tuli paljon vettä. Jossain vaiheessa totesin Helille, ettei tämä nyt ole ollenkaan normaalia. Se myös pissasi kesken lenkin ja lopulta viimeiseksi tuli kunnon löysä ripulikakka. Sen jälkeen olo alkoi helpottua ja Taavin ilme piristyi. Kotiinpäin tullessa tien reunassa kokeilin, haluaako se laukata ja halusihan se; se oikein innostui toisesta laukkapätkästä ja pomppasi laukalle selkä köyryssä! :D

Annoin tallilla vielä varmuudeksi litran Greenlinea ja tupla-annoksen LifeGuardia (Progutia). Ja kylläpä olikin nälkä! En oikein tiedä, että oliko se syönyt jotain sopimatonta, oliko sillä ollut ähkyä vai mikä moisen aiheutti, mutta tänään se oli ihan normaali ja vatsakin toimi.
Mutta sitten tähän päivään... Ajattelin, että ohjasajan pitkästä aikaa Taavia kentällä ja näen samalla miten se liikkuu.. Ensimmäinen ravi oli aikamoinen järkytys. Takapään liike on aivan kummallista epäpuhdasta könkkää varsinkin vasemmalle. Molemmat takaset laahaavat niinkuin aina, mutta vasen jäi pari kertaa vauhdista (tätä on käynyt ennenkin kentällä!) ja jompikumpi ottaa lyhyempää askelta, mutten jotenkin hahmottanut, että kumpi.


Olinkin jo alkuun liputtamassa vasemman jalan puolesta (joka on siis se "terve" jalka), mutta lopulta en ollutkaan ihan varma. Oikea oli lämmin ulkosyrjältä vuohiskuopan kohdilta, siellä missä on hyvää vauhtia rupeutumassa olevat haavat (ne impparihaavat), samalla alueella on myös kokoajan ollut pientä turvotusta. Mutta sitten taas tallissa Taavi lepuutteli sitä vasenta takasta välillä. Eilen ulkonakin se lepuutteli sitä vasenta (liittyikö se sittenkään mahakipuihin?). Siitä jalasta en kyllä löytänyt oikein mitään, ehkä kavionivel voisi olla vähän täyttyneempi, muttamutta.. Eipähän esim. oikea polvikaan ole koskaan turvottanut, vaikka kipeä on ollutkin, mutta sitä ei myöskään koskaan lepuutella. Ota tästä nyt sitten jotain tolkkua..  

Maastossa se on liikkunut ihan hyvin kokoajan, en ole huomannut selkään mitään. Kentällä olen valitellut, että oikea laukka ei ole pyörinyt normaalisti ja ongelma alkoi sen impparin kanssa samaan aikaan... Pyörimättömyys voisi taas viitata ihan kumpaan vaan jalkaan ja se on parantunut ajan myötä. Ja eilen Taavi taas oikein ponnisti laukkaan ja intoili kovastikin.

Eli ainoat mitä keksin: 1. oikea impparijalka on edelleen/uudelleen kipeä, 2. vasen kavionivel on kipeä 3. oikea takapolvi on kipeä tai vasen jostain syystä kipeytynyt. Polvethan ovat voineet kipeytyä monestakin syystä, mutta ekana tulee mieleen osittain mutainen laitumien pohja, jossa jalat vääntyilevät ja liukuvat holtittomasti. On muuten ihmisellekin vaikea kävellä.

Ja oma oikea risa-polvenihan on myös tällähetkellä erittäin kipeä, syystä X, samoin kun kesällä rikkoutunut peukkukin vihoittelee. Onko ilmassa nyt jotain vikaa? ;D

 
Koska varmuutta asiaan ei tullut, niin putsasin taas kerran ne vuohisen haavat oikein kunnolla ja laitoin Penetrolia kaikkiin takajalkojen niveliin ja laitan nyt 5 päivää. Täytyy nyt katsella alkaako se mennä paremmaksi vai pitääkö soittaa klinikalle ja viedä se syyslomalla sinne.. Huoh. Tuo lepuuttaminen minua ihmetyttää. Jos se ei lopu niin alan huolestua, sillä Taavi ei normaalisti lepuuttele (silloin lepuutteli, kun ei ollut kenkiä! Eli voisiko viitata silloin sinne kavionivelen suuntaan?). Eilen en kuitenkaan enää lenkin jälkeen nähnyt sen lepuuttavan ja siksi oletinkin sen johtuvan mahasta.

On tämä taas hankalaa. Kun osaisivat edes puhua ja kertoa, että missä sitä vikaa tällä kertaa on. Taavi on vielä niin herkkä onnahtelemaan kaikenlaisia haavoja yms. ja sitten taas toisaalta sen oireita on vaikea tunnistaa, kun se on hyvin laiskanpulskea ja matala- sekä lyhytliikkeinen muutenkin. Ja liikkuu aina kentällä huonosti ja hitaasti, saati ympyrällä; se on aina todella hidas. 
 


 
Haluaisin niin uskoa, että syy ontumiseen olisi siinä impparijalassa tai sitten vasemmassa kavionivelessä, kunhan se ei olisi polvissa. Jotenkin oireisto on nyt ihan uutta, joten sinällään vika voisi ollakin muualla.

Eiköhän tästä taas ylöspäin kiivetä, toivottavasti ihan omin (ja Penetrolin) voimin.

Ettei nyt ihan liian masentuneeksi menisi, niin postaukseen liitin myös eilen otetut, jo perinteeksi muodostuneet, haukottelu-kuvat. Ne onnistuvat ainakin aina!10 kommenttia:

 1. Oijoi :(, huolta nuo aiheuttaa ainakin jos ei muuta. Ei auta kun seurata :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs se... Mutta onhan niistä iloakin, pitäisi aina näinä huolen hetkinäkin muistaa. :p Eipä auta juu, jos lepuuttelu ei lopu parin päivän sisällä, niin soitan kyllä klinikalle, niin saavat katsoa. Jos alkaa helpottaa, niin sitten huokaistaan helpotuksesta.

   Poista
 2. Ounou :( Toivottavasti kyseessä olisi joku mitätön pikkujuttu! Hyvä, kun seuraat tilannetta ja huomaat pienetkin erot normaaliin. Kun puututaan ajoissa, vältytään usein niiltä suurilta ongelmilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuisi, että oli joku ohimenevä kolotus. :) Taavi on onneksi vielä kiitollinen seurattava, että se kyllä yleensä aika herkästi kertoo kivuistaan ja näyttää ne myös. Elmohan aina peitteli viimeiseen asti.

   Poista
 3. Meillä on ollut ihan samanlaista vaivaa. Jo pari päivää sitten L kääntyi poispäin kun olin portilla. Eilen se tuntui ratsastaessa jotenkin töksähtelevältä/epäpuhtaalta ja monta kertaa liukasteli tai astui huonosti, lähinnä etusilla. Eilen tutkin jalkoja erityisesti ja jo vanhahko pieni haaveri vain otj ruununrajassa. Ripulointia täälläkin ja vatsavaivoja katseltu jonkin aikaa. Meillä tosin otettiin lantanäytteet sitten ja vatsasta löytyi ylimääräistä elämää, tänään saa vikan matolääkkeen. Toivon mukaan asettuu ja vastahakoisuus ratsastaessa loppuisi siihen.

  Kaikkien näiden kummallisuuksien lisäksi L on ollut hapan kun harjailen kaulalta/etuosasta. Se tosin saattaa olla lihasjumia mutta voi plääh :l

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ompas kummallista! Tekisiko ilmat sitten hevosillekin kolotuksia sinne ja tänne? Meillä tilanne oli tänään hyvä, jalkojen ja mahan osalta.

   Oletko antanut L:lle hiekkakuurin? Tuo etuosan herkkyys on muutamalla tutulla hevosella kadonnut hiekkakuurin jälkeen. Se voi myös aiheuttaa ripulia ja muuta mahavaivaa. Hevosetkin on niin yksilöitä ja reagointikynnys on toisilla herkkä ja toisilla taas ei. Taavi on onneksi herkkä näyttämään kipujansa, joten sen kanssa ei mikään jää pitkäksi aikaa huomaamatta.

   Poista
 4. Oletko millon viimeksi käynyt katsomassa Kikaa ja masaa??T:Ada

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän tästä nyt kovin kauaa ole. :) Pitäisi taas tulla katsomaan. Vie poneille terkkuja ja Masalle vähän pusujakin. ;)

   Poista
 5. Juttelin just yhden tuttuni kanssa jolla kinnerpattihevonen ja hän kertoili myös että kyllä nää syksyn kosteta viilenevät ilmat on selkeesti heillä heti kipuherkkää aikaa ja joutuu antaan kipulääkettä. että ainakin ilmoilla on ehdottomasti vaikutusta myös näihin nelijalkaisiin kavereihimme. Toivotaan Taaville helpotusta pikaisesti. Hienoja syyskuvia todella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin pitäisin todennäköisimpänä, että vanhat vaivat kolottelee, kun itsekin olen ihan rampa parhaillaan. Tänään liike oli ihan puhdas mitä nyt sain ympyrällä tihrustettua. Erona myös se, että juoksutin napakalla pohjalla pihalla, enkä kentällä tänään.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.