keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Viikon siistein maha

Kuten otsikosta voi päätellä, niin tänään sitten viimein odotus saatiin päätökseen ja päästiin klinikalle!

Eilenhän
kävin aamulla hakemassa Taaville kuonokopan, jotta ei tarvitse pelätä sen syövän päivällä tarhasta mitään. Illalla sitä soviteltiin ja porkkanan kanssa totuteltiin.
Ennen paastoamisen alkua annoin vielä iltapuuron ja heinää viime hetkillä. ;)
Kuonokoppa
Tämmönen koppa, kuva ja koppa Hevarilta

Tänään Taavi huuteli meille heti tervehdyksen ja seisoi koppansa kanssa portilla meitä vastassa. Huuteli myös perään, kun kävin laittamassa tallissa kaikki valmiiksi.
Haettiin Taavi sitten sisään ja suojitin sen jalat, pidettiin koppa vielä päässä ettei vaan pääse ottamaan heinää tallista lähtiessä. Kuulemma se oli aamulla ottanut heparit koppansa kanssa ulkona, kun ei ollut saanut heinää. Oli pukitellut ja riehunut hurjasti. :D

Taavi ei olisi halunnut mennä koppiin tänäänkään, kun ei siellä ollut edes ruokaa. Koitettiin narun kanssa takaa painostaa, mutta Taavi tuntui vaan hermostuvan siitä enemmän ja alkoi näyttää siltä että potkaisee. Jouduin laittamaan narun turvan ympärille, kun Taavi meinasi kävelyttää minua vähän väärään suuntaan välillä. Lopulta se otti sellaisen muuliasennon, että oksat pois ja mie pidin kopissa vastaan, sitten se taas perinteisesti antoi periksi ja käveli sisään.. :D Päästiin siis onneksi ajoissa lähtemään, kun olin päässyt töistä lähtemään vähän aikaisemmin.

Matkalla kopista kuului jossain välissä aikamoinen ryske ja vetoautokin heilui. Katselin, että pystyssä on, joten ei pysähdytty sen kummemmin asiaa tarkistamaan. Ilmeisesti ärsytti kun ei heiniä ollutkaan kopissa, niinkuin normaalisti.
Paikan päällä huomasin, että Taavi oli saanut korvahupun pois paikoiltaan ja se oli pudonnut sen naamalle, tollotkin oli korvista lentäneet. Ilmeisesti sitä se siellä oli teiskannut.

Päästiin heti pakkopilttuuseen ja oireiden selityksen jälkeen Taavi sai rauhoitteen. Tähystys meni ihan hyvin, vaikka Taavi alkuun vähän vastustelikin letkun laittoa. Maha oli siisti, mutta oikein kun kaiveltiin niin löytyi pari pikkuista, pistemäistä mahahaavaa ja lisäksi toisesta kohdasta löytyi jo parantunutta eroosiota. Kuulemma tällä viikolla on tähystetty paljon vatsoja ja Taavin vatsa on ollut viikon kaunein ja siistein.
Koska löydökset olivat oireisiin nähden aika pieniä, niin päätettiin ottaa vielä hiekkakuvakin. Hiekkaakaan ei ollut kovin paljon 15x2cm kokoinen alue, joka kuulemma pitäisi lähteä itsestään liikkeelle nyt, kun maa jäätyy.

Hieman ihmeteltiin oireiden suuruutta ja löydösten pienuutta, mutta päädyttiin kokeilemaan josko vatsahaavalääkitys kuitenkin tehoaisi. Jotkut hevoset voivat olla kovinkin herkkiä vatsahaavalle ja Taavilta löydetty pieni haava oli kuitenkin vuotava.
Jos lääkitys ei tehoa toivotulla tavalla kolmessa viikossa, niin sitten täytyy soitella klinikalle ja miettiä jatkotutkimuksia. Seuraavaksi olisi sitten Cushing ja metabolinen oireyhtymä (tosin Taavi ei oikein vastaa metabolista hevosta)
epäilyssä ja tutkimuksessa, lisäksi ontumatutkimus olisi hyvä tehdä jos oireet eivät helpotu .

Mainitsin mys oudosta hikoilusta lenkin jälkeen juuri nälkäkuoppien kohdalta ja kainalosta ja sain varmistuksen siihen, että se totta tosiaan ei ole normaalia.

Eli nyt täytyy vaan toivoa, että Taavi on sangen kipuherkkä ja oireet katoavat lääkityksellä. Se saa ensin viikon GastroGardia ja sitten kaksi viikkoa Ranixalia, tarvittaessa sitten voidaan jatkaa vielä kuuria.

Kotimatka sujui hyvin, vaikka Taavi hetken miettikin koppiin menoa. Kotona sillä oli kova kiire karsinaan, kai arvasi että taitaa viimein olla ruoka-aika. Se oli kuitenkin melkein 20 tuntia syömättä!
Annettiin klinikan ohjeen mukaan vähän aluksi heinää ja lisäksi tein sille Greenlinesta puuron. Käydään vielä illalla antamassa sille eka satsi lääkettä ja se saa verkon yöksi.

Lääkityksen lisäksi saatiin ohjeeksi antaa heinää useita kertoja päivässä tai vapaasti (tosin tässä on suuri lihomisvaara) ja yöheinät tiheäsilmäisestä verkosta. Lääkekuurin ajan lepoa tai kävelyä ja heinää ennen kävelytystä.
Muuten lääkäri ei nähnyt tarpeelliseksi meitä opastaa, kun ruokinta tuntui olevan kunnossa ja homma muutenkin ok. Nyt vain peukut pystyyn ja seuraillaan tilannetta! Lusern-haketta käyn vielä hakemassa, kun tuo Greenline säkki loppuu.

Tässä vielä ne löydökset lääkärikielellä:
"Gastroskopia:

- margo plicatus siisti

- curvatura minorissa muutama vuotava pistemäinen haavauma
- pylorus suuaukko siisti, hieman kauempana muutama paranemassa oleva eroosioalue
- duodenumin alkuosa siisti

RTG hiekan varalta:

- todettiin hiekkaa 15x2cm aluea sekä muutamia erillisiä hiekkahippuja"


Kamerakin oli, mutta en muistanut sitä käyttää.. :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.