sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Häntäkuulumiset




Siinä se on tänään, ennen pesua (en muistanut ottaa kuvaa pesun jälkeen). Keskellä on lituskanmallinen tarkkarajainen reikä (joka näkyy harmittavan huonosti tässä kuvassa) ja se valkoinen "kurkkija" on siitä kadonnut. Reiästä tihkuu haavanestettä, mutta mätää ei tule. Koko alue on kaikenkaikkiaan rauhallisempi ja myös haavanestettä on erittynyt vähemmän ympärille.

Tohtoria konsultoidaan kuitenkin huomenissa asiasta tallinpitäjän toimesta, kun on muutakin kysyttävää. Ja kiinnostaa tietää, olisiko hänellä antaa tälle joku selitys.

Ne vuohiset kutiavat edelleen.. Ja itseasiassa tajuttiin, että ne on kutisseet koko talven ja siksi Taavi on koettanut istua siihen kärryyn. Se koettaa rapsuttaa jalkojaan siihen. Luultavasti kutinan syytä on lähdettävä purkamaan ruuasta.


Muuten Taavi on lähinnä vapaillut, koska meillä oli eilen ystävän ihanat hääjuhlat ja tänään en jaksanut ratsastaa helteen takia. Ehkä kahden ja puolen viikon kesäloma toisi asiaan uutta puhtia!

13 kommenttia:

  1. On kyllä mystinen tapaus tuo häntä, olen täällä seurannut ahkerasti päivityksiäsi. Mielenkiintoista kuulla, löytyykö sille jokin selitys.

    Mun vanhalla ruunalla viime kesänä tuli haaroväliin sellainen valtava liikalihaklöntti tai mikä lie. Siis kärpäset söivät auki pienen paarmanpureman, ja sitten ne söivät sen aina uudestaan ja uudestaan auki ja vissiin myös munivat sinne *puistatus*. Haava kasvoi sellaiseksi kunnon ulkonevaksi möykyksi ja eritti niin paljon koko ajan kudosnestettä, ettei siinä pysynyt mikään tökötti/rasva suojana. Siinä oli myös tuollaista outoa valkoista jotain, vähän niin kuin tuo teidän "kurkkija". Luonto lopulta jeesasi meitä kun kelit viileni ja kärpäset väheni, niin haava sai olla rauhassa, lakkasi erittämästä ja siinä alkoi pysyä tökötit suojana. Mun suosikkituote on Jodopax-geeli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä mystinen.. Kun ei tuosta mitään mätää ole missään vaiheessa minusta tullut (eikä haise millekään), vain kudosnestettä aivan kaameasti.

      Luin netistä (kaikenlaista..) tässä viime päivinä sellaisesta, kun "mahamato", joka aiheuttaa huonosti paranevia, liikalihaa muodostavia teräväreunaisia "haavoja". Ne käsitykseni mukaan johtuvat juurikin siitä, että kärpänen munii/asettaa sinne haavaan jotakin toukkia. YÖÖÖK.
      Vaikeita hoitaa, erittävät paljon haavanestettä, sellaista keltaisen-punaista ja saattavat vuotaa helposti vertakin, yleisiä juurikin jaloissa, naamassa ja nivusissa (kaiketi siis alueilla joissa ohut iho), mutta voivat esiintyä missä vain. Englanniksi löytyy vähän enemmän tietoa, kun hakee "summer sores horse".

      Esim. tämä kuva muistuttaa hyvin paljon meidän hännässä ollutta ja "kurkkijakin" näyttää samalle: http://www.harbourridgeequine.com/news/summer-sores-a-horse-owners-guide

      Poista
    2. Joo, on muuten tutunnäköinen tuo tuossa linkin kuvassa! Mäkin yritin silloin viime kesänä puristella sitä Immun mötikkää, kun luulin paiseeksi, mutta ei sieltä tullut mitään. Oli kutiseva, ei arka. Ja kudosnestettä tosiaan tuli ihan melkein vuotamalla - kun laitoin köntin helosania tms., meni muutama sekunti ja kuului pläts ja rasva oli lattialla ja haava taas ihan kiiltävänmärkä.

      Olen nähnyt asiakkaan hevosella paiseen häntämarrossa eikä tuo näytä yhtään sellaiselta. Häntämartoon tuleva paise oli ainakin tällä hevosella ihan selvä kananmunankokoinen mötikkä, josta poksahti mätää kun avattiin se kirurginveitsellä. Se oli selvärajainen ja ulkoneva, ei tuollainen töhry.

      Poista
    3. Joo, tämä on käyttäytynyt ihan samalla tavalla, kun tuo Immunkin haava. Kutisee, ei arista yhtään. Ja kudosnestettä valui ihan kaameasti!

      Ei tässä ole oikein sellaista paiseen paikkaakaan, juuri sellaista ulkonevaa möykkyä... Ja voisi kuvitella, että sellainen olisi myös kipeä, tämä ei ole ollut.

      Poista
  2. Joko jätät ne yrtit ym ylimääräset pöperöt pois? Tuo heppa eläisi terveenä heinällä ja peruskivennäisellä ilman minkään valtakunnan mömmöjä. Ne jos mitkä allergisoivat ja aiheuttavat kaiken maailman iho ja vatsaongelmia. Ja tuosta hännästä; paise on tod.näk. puhjennut itsekseen ja siksi alkaa paranemaan. Suihkutus vedellä ja laimennetulla betskulla. Hyvää kesän jatkoa teille =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä arvasin heti, että jonkun anonyymin on pakko päästä ilkeilemään ja pätemään. Hevonen ei edelleenkään ole saanut vatsaoireita yrteistä, eikä sillä ole myöskään todettu minkään valtakunnan allergiaa yrteille, eikä toistaiseksi millekään muullekaan. Se ei myöskään syö mitään mömmöjä. Se syö desin greenlinea, ½dl ruusunamarjaa, mitan nivelainetta ja ½dl oluthiivaa. Kivennäisen poisjättö on ell kanssa yhteistyössä päätetty. Sinähän sen taas paremmin tiedät, millä tuo terveenä elää, kun olet sen kanssa varmaan elänyt, katsellut sen mahavaivoja ja maksanut sairastumisen kulut, vai mitä? :)

      Ja minä luulen, että häntä alkoi paranemaan, koska keskellä oleva (mikä olikin) on siitä lähtenyt. Paisetta tässä ei ole, eikä mätää edelleenkään tule. Pelkkää kudosnestettä.

      Hyvää kesän jatkoa vaan!

      Poista
    2. Moi! Voisiko vuohisten kutina johtua vuohispunkeista? Mulla on muutama tupsujalka ja vuohisten/jalkojen kutina on aina välillä kiusana.

      Poista
    3. Moikka! Itseasiassa sitä mietittiin klinikalla, on kuulemma yleensä vain tupsujalkojen ongelma, mutta ei eläinlääkäri kyllä muutakaan keksinyt ja oireet on samat. Toisina päivinä pahemmat ja toisina helpommat. Tosin iho on täysin ehjä, eikä siinä näy mitään ihottumaa tmv.Vuohispunkkien varalta sai tupla-ivermektiinin ja sen jälkeen alkoi tämä häntäepisodi. :D Pitäisi varmaan soittaa uudelleen klinikalle, kun käskivät niin tehdä jos kutina ei helpotu. Saan kuulemma sitten tujumpaa valeluliuosta, voisihan sitäkin testata. Ikäväään se on, kun toinen kutiaa.

      Poista
  3. No ei tuo nyt niistä yrteistä johdu, kuinka luonnosta vieraantuneita ihmiset voivat olla? Surullista. Tuo taitaa kyllä olla vuohispunkki!
    Tässä lainaus Eestin raskaat vetohevoset ry:n sivuilta: "Vuohispunkki on hevosen loinen, joka tunnettiin aikaisemmin myös Suomessa naudan hännäntyvipunkkina"
    Eli älä anna sijainnin hämätä, tuo punkki pääsee muuallekin kuin kinttuihin. Pikaista paranemista suloiselle hevoselle :)

    VastaaPoista
  4. Jos samalla tallilla jollain hevosella on vuohispunkkeja,ne leviävät helposti muillekin. Ja nyt on tavattu ihan puoliverisilläkin,siis semmoisilla vähäkarvajaloillakin,vuohispunkkeja! Ikävä vaiva,kaiken muun ohella.

    VastaaPoista
  5. Kiitos teille Miriam ja Sari! Minäpä soittelen klinikalle (elleivät ole juuri lomalla..), että saan valeluliuoksen jalkoihin, sillä kuulemma pitäisi sitten viimeistään lähteä.

    Tämä tosiaan tömistää (nyt ilmeisesti vähemmän kutisee, kun ei niin paljon tömistele), rapsuttaa hampailla vuohisia ja koettaa hangata takasiaan kaikkeen mahdolliseen.

    VastaaPoista
  6. Yrttien ja kutinan korrelaatio on ihan yhtäläinen kuin jäätelön syönnin ja hukkumisten. Molemmat lisääntyvät kesäaikaan :-) Tsemppiä kutinan selvittelyyn ja kiitos kivasta blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentista! Näinhän se menee! ;)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.