torstai 29. elokuuta 2013

Villihevoselämän päätös


 

Kengittäjä oli sitä mieltä, että aristelu ja onnahtelu voi hyvin johtua kengättömyydestä, anturat olivat kaiketi aika ohuet ja kengittäjän silmään kaviot olivat lyhyeksi kuluneet. Tähän väliin on pakko sanoa, ettei ne omaan silmään kovinkaan lyhyiltä näyttäneet ja olenkin niitä raspilla aina välillä siistinyt. Jokatapauksessa laitettiin nyt alle kengät. Etusten nauloja lyödessä oli Taavilla selvästi epämukava olla. Takaset menivät paremmin. 

Katsotaan, kuinka uusilla popoilla liikkuminen sujuu. Tänään Taavi saa viettää vapaan ja minä vapaaillan. Huomenna sitten lenkille tarkastelemaan, onko aristelu helpottanut.

Aloitellaan varovaisesti ja kevyesti uusien kenkien kanssa, ettei jalat kipeydy. Taavi on myös kuulemma lihava, mutta sehän on tiedossakin.  Ei kuulemma saa antaa yhtään ruokaa. ;) Paisuminen alkoi jo silloin, kun en kipsin kanssa pystynyt ratsastamaan. Toiveena olisi, että paino alkaa laskea, kun päästään taas joka päivä liikkeelle kunnolla.

Kengittäjä oli aika ehdoton näissä kengättömyysasioissa ja hänen tapansa vuolla on myös vähän erilainen, hän tykkää jättää kengättömille kannatinpintaa, koska se kuulemma estää arkomista. Lenkkareista hän oli sitä mieltä, että hyvät väliaikaisesti, mutta jatkuvassa käytössä voi tulla ongelmia jos kokoa ei ole sovitettu tarkasti ja kavioita vuoltu riittävän usein. Seinämät kuulemma voivat kipeytyä jos lenkkari on liian ahdas, mutta toisaalta löysä ei pysy jalassa.
Näistä voi toki olla montaa mieltä ja tokihan kengättömiä kavioita hoidetaan juurikin usein ja vähän kerrallaan, joten muoto ja koko säilyvät. En sitten jäänyt kuitenkaan asiasta sen enempää väittelemään.

6 kommenttia:

  1. Harmi että sattui noin ehdoton kengittäjä vastaan, nuo on aika yleisiä juttuja joita kuulee ihmiseltä joka ei lämpene kengättömille. Kengälliseen hevosen kavioon tottuneet pitää poikkeuksetta kengätöntä kaviota lyhen näköisenä.

    Ja kengättömiä on 2 tapaa vuolla joko niin että seinämä otetaan anturan tasalle tai siihen pyritään, tai se että seinämän annetaan muodostaa ikäänkuin sarveishevosenkenkä. Minulla on kontakti kahteen hyvään kengittäjään, toinen kannattaa toista vuolua ja toinen toista. Jos antura on arka niin on tosiaan hyvä lähteä pitämään sitä seinämää korkeammalla jollon antura saapi sitä suojaa. Minä oon justiinsa tasapainotellut nyt kesäkodissa noiden tapojen kesken sillä pitemmällä seinämällä arkominen on 0 vaikeella sorapohjalla, mutta sitten se ulkoseinämä ei kuitenkaan aivan täysin kestä ja seinämän ja valkoviivan väliin pääsee pukkaaman pikkukiveä.

    Nyt vaan varovainen alku ja sitten näkee lähteekö ontuma. Toivotaan kovasti niin.

    Minua ihmetyttää edelleenkin se että Taavi on ollut koko elämänsä ilman kenkiä ja ilmeisesti jotenkin pärjännyt.

    VastaaPoista
  2. Ei nuo taavin kaviot minunkaan silmääni lyhyiltä näytä, mutta tietysti pitäisi nähdä livenä että osaisi sanoa varmaksi.

    Toivottavasti ontuminen nyt loppui kengityksen myötä!

    VastaaPoista
  3. No kyllä minäkin sitä lyhyenä pitämistä ihmettelin... Ja sarveisseinämääkin oli, koska olen sitä tarkoituksella vähän jättänyt ja kengittäjä siitä vielä otti vähän poiskin. Täytyykin laittaa näytille toissapäivän kuvat paljaasta kaviosta.

    Minäkin olen kuullut kahdesta tavasta pitää kengätöntä hevosta ja tavallaan se seinämän jättäminen kuulostaa ihan fiksullekin, mutta lohkeamisen vaara taitanee olla aika ilmeinen. Ystävän ponille tämä samainen kengittäjä on juuri antanut kasvaa tällaisen "sarveishevosenkengän" ja ne olivat aika pätevän oloiset, pysyi tosi hyvin pystyssä talvellakin niillä. Sitten niistä yksi lohkesi ja näyttelyyn siistittiin lyhyemmiksi kaikki. Poni alkoikin sitten arkoa.

    Mutta katsotaan nyt oliko ontuman syy kengättömyydessä, toivon kyllä että olisi.

    Jos apua ei tule, niin sitten ehkä kokeilen uudelleen ottaa kengättömäksi ja pyytää toisen kengittäjän mielipiteen. Lenkkareista se saaman "fakta" ainakin oli aika vanhanaikaista vai voisiko sanoa tietämätöntä. Tai ehkä kyse on siitä, että se lenkkari ei niin hyvin sovi sen "sarveiskengän" kanssa yhteen? Koska silloinhan kavion annetaan kasvaa enemmän.

    Siitä Taavin kengättömyydestä; se on tosiaan ollut minusta ilman kenkiä aika pitkälti, ainakin Venäjän kuvissa se on ilman kenkää. Suomessa sille on laitettu kengät, mutta edellinen omistaja oli ottanut ne pois. Taavi kuitenkin arkoi minusta selkeästi meille tullessään hiekkatiellä ja siksi laitettiin kengät. Olivat olleet silloin hoitamatta pitkään ja levinneet pahasti ja "lässähtäneet". Harmi, etten tajunnut ottaa kuvaa, mutta 2,5cm kengittäjä otti varpaalta ekalla kengityksellä. Eikä niistä hyvät tulleet silloinkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja kakkosen kengät on näissä kuvissa alla.

      Poista
  4. Meillä tuota tinkeriä käynyt vuolija kertoili että hän on suositellut kengättömyyteen siirtyjille menettelyä seuraavasti. Ekat bootsit kun tilataan juuri kengättömyyteen totuttelevalla hepalla tulee ne väistämättä olemaan hetken päästä kun kavio on tottunut kengättömyyteen liian isot ja ne pitäisikin sitten vaihtaa pienempiin etteivät ala hiertää ja olisivat istuvammat. Hän kertoili että aina kavio on suurempi aluksi kun kengättömyyteen totutellaan sitten kavion muoto muuttuu kun se vahvenee ja se reunoilla oleva pehmeä, rosoisempi osa saadaan alkaa pitää soukempana. Kavion muoto muuttuu ja aina on yksilöllisiäkin eroja kavioissa ja siinä ajassa kuinka nopeasti muuttuu.

    VastaaPoista
  5. Niin ja vielä tosiaan tapoja on varmasti useampia miten vuolee niinkuin ylempänä kommentoivat laittoivatkin. Ei ole helppoa tasapainoilla näiden kaikkien vaihtoehtojen kanssa. Toivotaan todella että Taavi pääsisi ontumisestaan eroon.

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.