sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Uusi verkosysteemi ja yleistä kuulumislöpinää

Meillä on nyt koetettu hoitaa mahaa. Kakan saaminen mahaan onkin ollut melko haastavaa. Parhaaksi tavaksi on osoittaunut litkun ruuttaaminen hitaasti Taavin suuhun, jotta se kielen päältä sitten nielee sen. Kovalla voimalla suurin osa syljetään pois ja ruoka meinaa auttamatta jäädä syömättä. Ja herranjestas millaisen vihan sain hevosessani aikaan, kun tarjosin sille kirjaimellisesti paskaa puuron seassa. Se otti pahimman tappoilmeensä, nakkeli niskojaan, viuhtoi hännällä ja polki takasilla maata. :D

Olen nyt syöttänyt sille Timin ja Camun kakkaa sekaisin ja lisäksi hain naapurista ystäväni ponilta kakkaa myös. Soodaa on mennyt desi päivässä, kuten ohjeessa olikin. Katsotaan nyt, alkaako olo helpottua. Meneehän siinä aikaa, että kolit löytävät oikean osoitteen ja asettuvat taloksi.
Taavin takatukka on (onneksi) muuttanut muotoaan ja on nykyään tuollainen epämääräinen rokkitukkapehko. Parempi sekin. ;) Lisäksi se on kasvattanut taas kulmakarvat, tämä kuuluu karvan kasvatuksen yhteen vaiheeseen. Viime keväänä näin kulmakarvat ekaa kertaa.
Muuten välissä olleet pakkaset saivat karvan paksuuntumaan huimasti, ei varmasti palele tuolla villalla. Siihen saa helposti upotettua sormet kokonaan.
Ollaan Taavin kanssa taas pitkästä aikaa harjoiteltu erilaisia temppuja, meillä on meneillään vilkutus (joka on joskus jäänyt kesken), kielen näyttö (sekin on jäänyt miettimistauolle) ja hanskan nosto sekä ojennus (tämä myös on jäänyt joskus tauolle). Kaikissa ollaan edistytty, erityisesti hanskatemppu ja kielen näyttö on kokeneet harppauksen. Muuten ei olla nyt käyty lenkeillä, kun en halua stressata Taavia. Maha kun on selvästi kipeä ja liikkuminen aiheuttaa puuskutusta samantien. Tänään ajattelin vähän pihalla varovasti juoksutella kunnon mukaan, että saisi suoleen vähän liikettä.

Hevosilla on testissä myös uusi heinäverkkosysteemi. Se on vaikuttanut muutaman päivän kokemuksella hyvälle ja kestävälle. Heinä riittää hyvin koko päiväksi, eikä sitä mene yhtään hukkaan. Tässä on hevosille myös parempi syömisasento ja tämä on nopea yhdenkin henkilön täyttää. Melko turvallinenkin tämä on, koska verkko on kaukana jaloista.
Nämä kuvat on otettu iltapäivällä, kun verkko on täytetty edellisenä iltana neljällä paalilla (max. 10kg/paali). Syöjiä on siis Taavi ja Hemuli kokoaikaisesti ja lisäksi aamusta iltaan Timi, Camu ja Väinö.
Pojillahan on pihatossa vielä varaverkot, mutta niitä ei juurikaan käytetä. Täyttelen niihin yhden paalin puoliksi 3-5 päivän välein.


6 kommenttia:

 1. Meillä kanssa on kokeiltu tuota heinäverkosta syöttöä silloin vielä kun ponikin sai kuivana heinän (nykyään heinä liotetaan ponille) Mutta ei heponen oikein tykännyt ja monta kertaa otti verkon heinineen suuhunsa ja koitti repiä siitä On sen verran ahne ettei syö korsikerrallaan vaan suun täydeltä ja niin paljon kuin suuhun mahtuu ja annetaan ..on se sitten 2kg tai 20 kg /kerta Nythän molemmilla on katoksessa paikka jonne saavat omat päväheinänsä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä hevoset ovat siirtyneet verkkoruokintaan jo viime keväänä ja silloin saatiin mm. Taavi laihtumaan sillä hyvin.
   Taavi on aina osannut syödä verkoista nätisti ja se saattaa valita vapaan heinän sijasta verkonkin puuhasteltavaksi. :-)

   Poista
 2. Hei!
  Satuin löytämään vahingossa blogisi, kun etsin jotain kuolainjuttua. Sitten minua alkoikin kiinnostamaan nuo mahaongelmat! Shetlanninponillani oli ripulia ja ilmavaivoja ja vatsan pinkeyttä pitkäkestoisesti pari vuotta sitten. Se laihtui kovasti ja eläinlääkäri kävi moneen otteeseen. Kaikki osa-alueet tutkittiin ja seuraavaksi edessä olisi ollut klinikalle lähtö ja vaihtoehdotkin olisi siellä aika vähissä, kun syytä ei vaan löytynyt. Sitten keksin antaa ponilleni suolakiven lisäksi mineraalikiven (tai itseasiassa kaksi erilaista) ja vaivat alkoivat parantua. Poni söi antaumuksella mineraalikiviä, vaikka sai kivennäisiä säännöllisesti. Nyt maha on kestänyt kunnossa, ponillani on jatkuvasti käytössä mineraalikivi. Alun jälkeen se ei syö sitä enää kuin silloin tällöin. Tässä vaan mitä mieleeni juolahti, toivottavasti hevosesi paranee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! :-) millainen kivennäiskivi teillä on? Taavillahan jossaon vaiheessa kivennäinen pahensi mahavaivoja ja se onkin sittemmin ollut ilman teollisia kivennäisiä.

   Poista
  2. Omg! Testiin :D Vatsavaivathan meillä nykyään historiaa, mutta esim. yksin maastoilu saa pimeällä vatsan löysälle kun stressaa ja tokihan stressatessa elimistö kuluttaa juurikin tärkeitä mineraaleja ja noidankehä on valmis...

   Onko sulla Elina muuten vielä CAIR vyö? Oon miettinyt sellaista meille, mutta käyttökokemukset kiinnostaa ja en osaa päättää nahkaisen tai synteettisen väliltä. Pituus pitäisi olla n. 5cm pidempi kuin normaalisti, ja taisi olla joustot?

   Poista
  3. Tuo on muuten totta!

   Ei ole mulla enää sitä, kun ei ole sellaista satulaakaan. :-) mutta en olis myynyt muuten, tykkäsin vyöstä kovasti. Ja tuntui olevan Taavinkin mieleen, liikkui minusta sillä vyöllä vähän reippaammin. Meillä oli se synteettinen, ihanan helppo pitää puhtaana mm. kurakeleillä ja säilyi ihan uuden veroisena. Vähän pidempi olisi tosiaan hyvä olla, kun se ilmatyyny vie tilaa. Joustot oli juu. :-)

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.