lauantai 4. lokakuuta 2014

Hemuliin tutustumassa

Taavilla oli tänään liikutuksesta vapaapäivä eilisen kranion jäljiltä. Me sensijaan tallityttö Katan kanssa käytiin metsissä pyörien kanssa vilkuilemassa sopivia kuvauspaikkoja. Olipas lenkki, mutta ainakin tuli liikuttua. ;) Heli on luvannut huomenna tulla kuvaamaan Taavia!

Taavi eilen kraniohoidon aikana

Iltapäivällä laitettiin Taavi Hemulin kanssa samaan tarhaan. Jännitys oli kova, mutta hyvinhän tuo sujui. Haistelua, karjahtelua ja jalan poljentaa oli jonkin verran, mutta ei mitään sen suurempaa yhteenottoa. Yhden kerran Hemuli meinasi hypätä Taavin selkään, mutta pikkupoika palautettiin melko nopeasti maan pinnalla pilvilinnoistaan.

Kuka toi on?

Saanko rapsuttaa sua?
Nuuskis

Takapäähän ei ole asiaa
Taavi näyttää, että kuka määrää täällä
Keskellä oli Taavin mielestä kiinnostava haju. Se kävi useampaan kertaan sitä haistelemassa.

Yksi asia meitä kuitenkin jäi askarruttamaan: Välillä Taavi ja Hemuli alkoivat rapsutella toisiaan, joka yltyi melko kovakuraiseksi ja lopulta Taavi otti Hemuli kaulan yläosasta kiinni ja piti pitkän aikaa. Hemuli koetti karjua, mutta Taavi ei laskenut irti. Tämä toistui moneen kertaan ja minusta tilanne näytti siltä, että Taavi koettaa saada Hemulin päätä alas, samalla se varoi omia jalkojaan, ettei Hemuli pure.

Sanna kyseli asiasta useammalta ihmiseltä ja heidän mielipiteensä oli, että tuo on vanhemman orin tapa alistaa nuorempaa. Ja nimenomaan tilanteessa, jossa pienemmät keinot ja eleet eivät riitä palauttamaan nuorukaista maan pinnalle. Huuto on opittua, koska sillä tavalla on ehkä ekalla kerralla päässyt irti. Se alkoikin jo ennenkuin Taavi otti kunnolla kiinni. Lopulta Hemuli oppi jo väistämään ajoissa, eikä Taavin tarvinut ottaa kiinni.

Taavi näytti kokoajan siltä, että se tietää mitä on tekemässä, eikä se ollut tarpeettoman kovakourainen. Se ei ajanut Hemulia takaa tai muuten pompottanut ympäriinsä.
Taavi käyttäytyi muutenkin hyvin coolisti ja leikkikin Hemulin kanssa, komensi vain tarpeen tullen. Eikä kumpikaan vaikuttanut ahdistuneelta toisen seurasta, päinvastoin.
Onko kellään lukijalla kokemuksia tästä? Huomenna pojat pääsevät taas samaan. 12 kommenttia:

 1. Ei ole kokemusta, mutta mielenkiintoista että Taavilla on noin vahvat "orinelkeet"! Tiedätkö, minkä ikäisenä se on ruunattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tietoa minulla, voisi tietysti kysyä maahantuojalta. Mutta siellä länkkäkurssilla se vetäjä sanoi, että voi olla ollut orina pitkäänkin jos on ollut maatalon ainut hevonen. Se on varsinkin nyt avoimeksi tullessaan alkanut polkemaan jalkaa muille ja karjumaan, kuten oreilla on tapana.
   Ja nuorien orien kanssa se on aina tullut todella hyvin juttuun ja on kova painimaan, vaikka siitä voisi olettaa ihan muuta.

   Poista
 2. Oon kans kuullut että tuo niskasta ottaminen on alistamisele. K teki kerran samoin (tosin ihan pikaisesti, en tiedä nappasko edes oikeasti kiinni asti) varsalleen kun ei ollut sitä vielä hyväksynyt ja halusi sen takiaisen pois ilmatilastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin sen alistamiseksi katsoisin. Taavi ei laita edes korvia luimuun, niinkuin kuvastakin näkee. Se vaan nappaa kaulasta kiinni ja pysyy siinä, kunnes Hemuli laskee pään alas. Samalla se nostaa omaa etujalkaansa ikäänkuin suojaan, ettei Hemuli tartu siihen ja saa siten Taavia polvilleen.

   Poista
 3. Mä oon nähnyt tuota niskassa roikkumista ihan samanikäisillä orivarsoillakin jotka tarhasivat yhdessä. Ilmeisesti juuri arvoaseman selvittelyä ja toisen alistamista.

  Hienoa tuollainen kun nuoremmalla on vanhempi hevonen opettamassa tapoja, usein paljon asiallisempia ihmisen kanssa kun saavat leikkiä lajitoverin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se sitten varmaan on. :)

   Minustakin on mahtavaa, kun pystyy tarjoamaan nuorelle tuollaisen mahdollisuuden. Ja Taaville kakaroiden paimentaminen on mieleistä puuhaa ja se tulee samalla liikkuneeksi enemmän.
   Sitten, kun Hemuli on kokonaan toipunut ruunauksesta se pääsee koko lauman luokse. Siihen asti Taavi on päivät sen seurassa. Tarkoitus olisi, että he vähän hitsautuisivat yhteen ja Hemuli voisi sitten hakea Taavista vähän turvaa vieraassa laumassa ja tuleehan pojista pihattokaveritkin. :)

   Poista
 4. Hassua lukea muiden blogeista, miten ruunilla on orimaisia elkeitä. Kun itselläni taas on kaksi oria joilla ei ole moisia elkeitä oikein ollenkaan, ne on kai sitten ruunamaisia oreja. :D

  Sen sijaan olen nähnyt aikuisen tamman tekevän varsalle tuollaisen kuvaamasi kaltaisen eleen, tosin hieman vähemmän rajusti. Alistamiseksi minäkin sen tulkitsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se on niin yksilöllistä. Minäkin tiedän monta ruunamaista oria ja sitten taas orimaista ruunaa. Eihän Taavi vielä mitenkään hurja ole, mutta selkeästi se jalkaa polkee ja karjuu ja mahtailee. Mutta kyllähän se on hevosille melko tyypillistä, kun laitetaan vieraaseen seuraan.

   Poista
  2. Joskus on tullut puolitosissan mietittyä, ovatko nuo omat pojat syntyneet valmiiksi ruunattuina kun ei miehekkäitä elkeitä oikein näy ollenkaan. Mutta parempi tietysti niin päin kuin että koko ajan oltaisiin kahdella jalalla huutamassa ja möyryämässä...eipä ne kyllä kauaa oriina sitten pysyisikään! Ehkä noiltakin sitten löytyisi vähän enemmän luonnetta jos tontille ilmestyisi uusi ori tai ruuna. Nyt kun porukka on sama koko ajan ja arvojärjestys selvä niin ei kai niillä ole mitään aihettakaan pullisteluun.

   Poista
  3. Sekin saattaa tosiaan rauhoittaa käytöstä, kun lauma pysyy samana. Niinhän se Hemulikin oli kuulemma ollut kotonaan oikea "ruunanretale", vaikka ori olikin ja nyt ruunauksen jälkeen uudessä paikassa käyttäytyi kovinkin orimaisesti, hörhötti vehje pitkänä, huusi ja machoili. :D Mut nyt se on jo rauhoittunut oikeaan ruunamoodiin.

   Poista
 5. Muistaakseni meilläkin tapahtui tuota, kun Duke pisti lopulta lainassa olleen miniponiorin kuriin. Päästi irti, kun mini laski pään alas ja väisti.

  Tuttu moovi myös Salaman ja Duken leikeistä, tosin se on puhdasta leikkipainia eikä johda mihinkään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minäkin ymmärsin, että tarkoitus oli saada pää alas. Hemuli vaan itsepintaisesti huusi ja möykkäsi ja taisi päästä muutaman kerran otteesta hyppäämällä ylöspäin. Ehkä Taavi siis toisti asiaa niin monta kertaa, että sai oikean reaktion aikaiseksi. Melko mielenkiintoista. :)

   Itseasiassa Hemuli teki saman ensin Taaville, kun rapsuttelivat.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.