keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Lantanäytteen otto mielessä..

Taavin maha on välillä parempi ja välillä huonompi. Toki ne omenat välissä eivät ainakaan parantaneet sen tilaa yhtään (vaikka se itse olikin asiasta toista mieltä).
Alan menettää toivon siihen, että mikään enää pelastaisi, ongelmat vain menevät ja tulevat. Ja koska syy on arvoitus, on hoitokin vain oireiden mukaista. Oluthiivaakin hehkutin varmaan liian aikaisin, nyt sekin on ollut tauolla jo jonkin aikaa kokeeksi, ei tilanne ainakaan parempaan suuntaan ole mennyt. Taidan kuitenkin palauttaa sen ruokintaan. Maitohappobakteeri ei ainakaan vielä ole tuonut helpotusta kovinkaan näkyvästi tai ainakaan pysyvästi.





Toisina päivinä tilanne on melko hyvä, mutta enemmän on nyt taas ollut niitä huonoja tai ainakin huonohkoja. Kupeet ovat selvästi pinkeät ja ihmeellisen malliset. Lanta on ollut nyt jo pidempään normaalia eikä pariin päivään ole pierettänytkään niin paljoa. Sunnuntain ajolenkillä ravi ei olisi maistunut millään ja kupeet hikosivat lyhyelläkin lenkillä. Eilen juoksuttelin pitkin pihaa ja samalla katsoin miten Taavi liikkuu. Se liikkui kaikkien mielestä ihan letkeästi ja hyvin ympyrällä ja eilen se halusikin ravailla, vaikka maha olikin kosketusarka. Minustakin se ravasi tosi hyvin.
Tänään oli taas vähän parempi päivä, mutta jotain on kuitenkin kokoajan vialla. Käveltiin vain Sannan ja Hemulin seurana kentällä ja vähän jumppailtiin.

Se on saanut nyt psylliumia, alkuun isolla annoksella varmuudeksi ja nyt pienellä annostuksella vatsaa tasapainottamaan, lisäksi on menossa maitohappobakteeri. Muuten ruoka sisältää ruusunmarjaa, nivelaineen ja Greenlinen. Mukana on nyt jonkin aikaa ollut myös yrttisekoitus, johon olen sekoittanut sokereita tasapainottavia ja ruuansulatusta edistäviä kasveja. En tiedä onko apua, muttei haittaakaan tunnu olevan. Ongelmat ovat olleet jo tätä ennen, eikä ne ole ainakaan pahentuneet, joten yrtit on tuskin syynä mihinkään, kun joku sitä kuitenkin keksii kohta ehdottaa. 



Taavi ja Hemuli pihatossa

Sain nyt viimeinkin aikaiseksi selvittää, että minne lantanäytteen voi laittaa. Haluan otattaa Taavilta kolit ja madonmunat, lisäksi samaan tulee myös homeet ja bakteerit. Hiivaa ei Ellabin testissä ollut.. :( 
Täytyy ehkä ensi viikolla koettaa saada lantanäyte otettua ja postiin. Huominen on vähän kiireinen, kun me muutetaan kahdeksi viikoksi Hemulin omistajalle Sannalle asumaan. He lähtevät lomamatkalle ja koiran hoidon kanssa tuli mutkia matkaan. Lupauduttiin sitten koira-, kissa- ja hiirivahdeiksi, otetaan myös marsut mukaan. Sanna asuu lähempänä tallia, joten mikäs sen parempi. ;) Samalla sitten myös Hemuli siirtyy kahdeksi viikoksi mun vastuulle, lupasin opettaa sille nameista luopumisen ja niskamyötäyksen, saa  nähdä onnistuuko.

Katsotaan sitten lantanäytteen jälkeen, ollaanko viisaampia minkään suhteen ja mitä lähdetään yrittämään. Itse epäilen syylliseksi laitumen jämäruohoa, jota nypitään vielä innolla. Tai sitten uudessa heinäerässä on paljon sokeria. Tai sitten taivaan tähdet on väärässä järjestyksellä kuuhun nähden. Tiedä sitä.

Nyt mennään oireiden mukaan, kevyttä liikuntaa sen minkä pystyy. Mulla on viiden viikon juoksukielto nilkan takia. Minut kiristettiin kotipuolesta lääkäriin, nivelsidevamma (niinkuin epäilinkin).

Törmäsin netissä hyvään kirjoitukseen hevosen heinäruokinnasta ja verkoista, siellä on myös mielenkiintoinen taulukko verkon hidastavuudesta. Linkki juttuun.

13 kommenttia:

  1. Olipa hyvä tuo verkkokirjoitus! Mutta toisaalta aika ankean vähän tuon tutkimuksen mukaan verkkokaan hidastaa...

    Ikävää että teillä vaan maha oireilee :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, liian vähän hidastaa jos tutkimukseen on uskominen. Tosin jossain olin lukevinani, että tuossa kirjoituksessa on virhe, tuo määrä heinää jaettiin kaksi kertaa päivässä eli silloin koko päivän heinät kestäisi 13 tuntia.. Uskonkin, että asia on niin, koska muuten päivän heinämäärä tiheimmällä verkolla olisi 4,55 kiloa (6,5h x 0.7kg)!

      Poista
  2. Mielenkiinnolla seuraan Taavin mahajuttuja. Omalla samoja oireita, muttei syytä myöskään selvillä. Ei tulehdusta suolessa, ei hiekkaa, ei vatsahaavaa. Mutta kipua, turvotusta ja kaasua kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyllä informoin, kun saan lantanäytteen matkaan ja tulokset itselle, katsotaan löytyykö mitään selittävää tekijää. Se alkaa olla ainut, mitä pystyy enää tutkimaan. :)

      Poista
  3. Mietin, voisiko hevoselle antaa tavallista ruokasoodaa, niin kuin ihmisille joiden maha ja suolisto ovat liian happamat? Vaikka hiivaa ei saisi todettua niin sitä voisi ehkä koittaa hoitaa jollakin yksinkertaisilla ja turvallisilla menetelmillä. Soodaa lienee helpointa tarjota veteen sekoitettuna. Sen pitäisi parantaa pH-arvoa tehokkaasti. :)

    VastaaPoista
  4. Itseasiassa tuosta meidän lähilaboratoriosta saa hiivat, homeet ja kolit. :-) otatan ne nyt ensin, jotta tiedän mitä lähteä hoitamaan. Soodaa ainakin oman käsityksen mukaan voi antaa hevoselle. Jos nyt sotten tarvetta ilmenee. Juomalla tosin tuskin saan sitä alas.. pitänee miettiä. :-D

    VastaaPoista
  5. Yksi tuttu mahaongelmainen syö blue chip'in rehuja, oisko näistä apua teillekin? Yp heppa syö chiaa, rauhoittaa mieltä ja vatsaa ainakin tällä hepalla :) Mutta toki, hevosia on erilaisia, mikä toimii yhdelle, ei toimi toiselle.

    - Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chia ei meillä ainakaan ratkaissut ongelmaa, Taavi söi sitä viisi kiloa silloin, kun se ei ollut vielä niin suuressa suosiossa. Blue chipin rehuja ei ole kokeiltu, mutta en tiedä poistaako mikään rehu tällaista mahaongelmaa.. :-)

      Poista
  6. Sama anonyymi jatkaa: Meillä sokeri ja kuitu pahentaa oireita, mutta laidunaikanakin kyllä oireili. Psyllium aina auttaa, muttei sitä voi koko ajan antaa. Ehkä joku probiootti/prebiootti auttaisi. Kun vaan tietäisi, mikä niistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan samoin meillä, kortinen ja sokerinen rehu pahentaa oireita aivan huomattavasti. Psyllium helpottaa meilläkin!

      Sehän tässä juuri on niin kurjaa, kun en tiedä mikä auttaa. Meillähän oli viime keväänä täysin oireeton jakso, vielä kun tietäisi miten siihen päästiin...

      Poista
  7. Ihan samoja oireita tosiaan! Meilläkin on oireettomia kausia. Soodan kokeilua mietin. Suoli ei saa olla liian hapan, että pöpöt elävät, mutta sitten kun taas mahan pitääkin olla hapan, että rehu sulaa ja haitalliset pöpöt kuolevat...
    Miten se sooda pääsee suolistoon saakka eikä neutraloidu jo mahassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empäs osaa vastata siihen, miten sooda pääsee suolistoona asti. Toisaalta jos hevosen ongelma onkin liian suuri kolimäärä, niin soodan syöttämisestä on sille enemmän haittaa. Jos taas koleja on vähän, sooda tekee niille paremmat oltavat suolistossa.

      Poista
  8. Hevostietokeskuksen sivuilla oli juttua noista suolistopöpöistä. Niiden oireiden perusteella annoin nyt soodaa. Omalle letkutettiin talvella toisen hepan ulostetta suolistoon. Silloin ainakin auttoi. Eli pöpöt oli vähissä.
    Meillä ei siis ole ripulia, ummetusta kyllä. Soodan sain annettua kasteltujen leivänkannikoiden kanssa.

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.