lauantai 25. tammikuuta 2014

Perjantaiyllätys vaihteeksi..


Perjantaina menin tallille iltapäivästä ja laittelin ensin puuron turpoamaan ja sekoitin ämpäriin lämmintä vettä.  Menin hakemaan Taavia tarhasta ja hevosia laskiessa alkoi stressitaso nousemaan.. Taavia ei näkynyt missään.. Suuntasin pihaton suuntaan ja sieltähän Taavi löytyi hölmistynyt ilme naamallaan. Pihaton olkipedillä näkyi selvästi kaksi painaumaa eli Taavi oli makoillut. Se oli vähän vaisu, mutta kuitenkin ihan hyväntuulinen.

Vein sen tallin edustalle tarkempaan syyniin. Jalat oli ehjät, hevonen ei ollut hikoillut, se ei ollut vihainen tai muutenkaan erityisen kipeänoloinen. Maha tosin näytti omaan silmääni oudolle ja turvonneelle, mutta suolistoääniä kuului kuitenkin. Mittasin lämmön useamman kerran ja mittari näytti jokaisella kerralla samaa, Taavilla oli alilämpöä, 36,2-36,5. Onneksi olin edellisenä päivänä mitannut samalla mittarilla, joten tiesin sen näyttävän oikein (eilen 37,5). 
 

Maha oli minusta jotenkin kummallisen mallinen, olenko ainoa? Nälkäkuopat olivat myös pinkeät.


Päätin kuitenkin, että käydään kentällä vähän kaulanarun kanssa liikkumassa, koska tilanne ei vaikuttanut kovin akuutilta ja Taavi oli ihan ok. Liikunta kuitenkin auttaa suolta toimimaan, kun maha ainakin näytti turvonneelta. Taavi jaksoi ihan hyvin ja oli pirteä, joten uskalsin ratsastella melko normaalisti. Vähän sillä oli tarvetta vängätä käännöksissä edellistä kertaa enemmän ja jouduttiin välillä keskustelemaan asiasta vähän kauemmin. Nyt otettiin vähän ravia ja laukkaakin välillä oli ohjaus hukassa, mutta pysähdys toimii aina. ;) Ohjauksen kanssa on vaan oltava systemaattinen ja pysäytettävä heti jos kääntyminen ei onnistu. Sitten käännytään paikallaan ja jatketaan heti siinä askellajissa joka oli ennen pysähdystä.

Saatiin oikein yleisöä kentän laidalle :D

Liikutuksen jälkeen mittasin lämmön uudelleen ja se oli edelleen alhainen. Laitoin Taaville toppaloimen ja hetken pähkäiltyäni laitoin päälle vielä 70g sadeloimen. Vaikka loimien pukeminen olikin taas kiukun paikka, niin sen jälkeen Taavi nuokkui harjauspaikalla loimien alla. Menin tekemään sille ylimääräisen puuron, johon laitoin lantaa löystyttäviä aineksia (öljyä, omenaviinietikkaa ja suolen toimintaan pellavaa, fenkolia ja greenlinea). Sillä aikaa Taavi oli tehnyt pihalle kakan ja oli piristynyt tosi paljon! Se söi ruuan hyvällä ruokahalulla ja heinäkärrystäkin se imuroi irralliset kuivaheinät. Sen jälkeen se tallusteli tyytyväisenä tarhaan loimiin käärittynä. Loimien alla ainakin tuntui lämpimältä.

Tallinomistaja lupasi vielä seurailla Taavia pihalla, mitään kummallista ei ole ollut, koska mitään ei ole kuulunut. Huh!






Äkkiseltään google antoi "hevosen alilämpö"-hakusanalla vaihtoehdoiksi jonkin sortin kuumetaudin/viruksen (tuskin?), shokin (no ei varmaan..) ja ähkyn. Ähkyn, lievän sellaisen, puoleen lopulta käännyin, päivällä Taavi oli kuulemma viettänyt paljon aikaa paalilla ja edellisenä päivänä se oli joutunut poikkeuksellisesti olemaan ilman vettä ja hörppi jääkylmää vettä päivällä (illalla olivat juoneet paljon lämmintä vettä). Ehkäpä siinä on syy yhdistettynä kylmään pakkassäähän, viime yö oli kylmin täällä. Lisäksi olo selvästi helpottui, kun Taavi sai kakattua.


Lähden pian katsomaan kuinka siellä on pärjätty ja vapauttamaan Taavin loimista jos kaikki ok. Voi olla aika lämmin kun pakkanen on laskenut kymmeneen asteeseen. :)

6 kommenttia:

  1. Lievältä ähkyltä vaikuttaa, ole tarkkana se saattaa tulla uudestaan. Ja säännöstele heinää ettei Taavi pääse lihoamaan enään nimittäin suurempi riski ja jätä suurin osa energia pitoisista ruoista pois.Myös liika valkuainen saattaa olla osasyynä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihavuus on ehkä suurempi riski nivelille ja jänteille, varsinkin, mikäli niiden kanssa on jo valmiiksi ongelmaa. Samoin metabolinen oireyhtymä, kaviokuume ym. ovat todennäköisempiä. Ähkyihin en ole kuullut lihavuuden niinkään vaikuttavan, joskaan en voi moisen ilmiön olemassa oloa kiistääkään. :)

      Poista
    2. Minä kyllä kieltämättä mietin samaa, etten ole kuullut lihavuuden olevan ähkyn syynä. Sensijaan luettelemiisi sairauksiin se kyllä on edesauttavana tekijänä.

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Heinän säännöstelyyn ei ole mahdollisuutta, eikä minusta tarvettakaan tällä hetkellä. Taavi ei ole lihonut enää pitkiin aikoihin, se sai pyöreyttä laitumella ja heti muuttaessaan, mutta sittemmin se on ollut samankokoinen. :) Energiapitoisia ruokia Taavi ei saa, se syö kaksi kourallista Greenlinea ja puoli desiä hampunsiementä, niissä ei myöskään ole kovin hurjasti valkuaista. Enkä itse ole kuullut sen kasvattavan riskiä ähkyyn? Ruokinta on ollut samanlainen pitkään.

    Epäilen syyksi sitä juomattomuutta ja näitä pakkasia. Toki tilannetta seurataan ja jos uusii, niin sitten täytyy miettiä tarkemmin. :)

    VastaaPoista
  3. Kylläpä Taavi nyt säikäyttelee sua, onneksi ei oireet tuon pahemmat kuitenkaan. Meillä oli tallilla toissailtana myöskin ähkypotilas, nyt alkaa olla pikkuhiljaa parempi. Se oli jo pahemman luokan ähky ja ell kerkesi viime hetkellä paikalle letkuttamaan. Onneksi nyt laantui pakkaset reippaasti, hurja pakkanen ja juomattomuus on aika riskaabelia :(

    Laiku on aika kova juomaan joten ei tarvitse sen puolesta niin pelätä. Tosin monesti on käynyt mielessä, voiko jokin olla pielessä kun se on aika janoinen aina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi, tuollainen raju ähky on ihan kauhea. :(

      Taavikin on tähän mennessä juonut ihan itse riittävästi ja toivottavasti myös jatkossa juoma kelpaa, ettei tarvitse taas alkaa joka päivä itse juottamaan, niinkuin viime talvena. Olen kuitenkin varmuudeksi juottanut sille vielä nyt pakkasilla lisä-ämpärillisen lämmintä lesevettä. Pihaton vesiastia oli poikkeuksellisen tilanteen takia jäätynyt ennen tätä mahaepisodia, joten epäilen, että Taavi pääsi vähän kuivumaan silloin (vaikka tilanne korjattiinkin heti illalla).

      Tuo suuri juomahalu voi tietysti olla oire jostain, mutta pelkästään sen perusteella on vaikea sanoa. Cushing ei oikein tule kysymykseen, kun Laiku on vielä niin nuorikin. Tämä on tämä hysteerisen hevosen omistajan piina; kaikesta saa käännettyä oireen, mikä liittyy ties mihin sairauteen. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.