sunnuntai 1. joulukuuta 2013

"Kunpa pelotta pitäisit kiinni siitä mikä sinulle on totta, uskoisit siihen minkä itse olet kuullut ja kokenut, silloinkin kun muut muuta väittävät."


Mietin aika  pitkään, että julkaisenko näitä kuvia ollenkaan, mutta päädyin kuitenkin näyttämään muutoksen Taavin kunnossa vuodessa. Viime vuonna joulukadun avajaisten aikaan Taavi oireili hyvin rajusti ja voimakkaasti erilaisia kipuja ja se oli selkeästi erittäin kuihtunut. Sillä oli aika varattu klinikalle tähystykseen. Siltä löytyi vatahaavaa, vähän hiekkaa ja sillä epäiltiin Cushingin tautia.

Kaikkihan on muuttunut tuon viime vuoden jälkeen, ruokinta, tallipaikka ja pito-olosuhteet sekä ratsastukselliset asiat. Ja tällähetkellä ainakin näyttää, ettei kaikki ole ollut ihan turhaa. Enkä ole ollut ihan väärässä turvautuessani omaan tietooni ja uskonut omiin näkemykseen, vaikka minulle toisin koitettiinkin väittää.

Vasta kesän aikana kunto alkoi pikkuhiljaa muuttua selkeästi paremmaksi ja kunnolla toipuminen lähti käyntiin vasta muuton jälkeen. Pelkäsin syksyllä kovasti, että oireet alkavat uudelleen ja sama painajainen alkaa alusta. Että vika tosiaan on hevosessa, eikä olosuhteissa. Tänä vuonna mitään oireita ei kuitenkaan ole tullut, Taavi on kasvattanut erittäin kauniin ja tuuhean talvikarvan, se on pyöreä ja iloinen, sillä ei ole vatsaongelmia, eikä se ole kaivannut esimerkiksi viime vuoden kaltaista lisäjuottoa.
Ruokamäärä on pudotettu litrasta Greenline ja kahdesta litrasta Krafftin haketta kahteen kouralliseen Greenline lisukkeineen.


Harmi, että kuvista ei pääse kokeilemaan, ensimmäisissä kuvissa kylkluut ovat heti tuossa ihon alla, ne pystyi käsin laskemaan ja talvikarva antaa vähän jopa anteeksi.

O
lkoonkin, että se on vähän liiankin pyöreä nyt, mutta mielummin näin.

Kuvat saa isommiksi klikkaamalla!








25 kommenttia:

  1. Taavi on nykyään hienossa kunnossa. Saat olla ylpeä toiminnastasi, se on selvästi ollut oikea ja hevonen näyttää voivan hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tuli monet yöunet menetettyä ja mietittyä mitä tehdä ja mikä on oikein. Mutta asioilla on tapana järjestyä. Siihen haluan uskoa. :)

      Poista
  2. Kyllä Taavi näyttää kauniimmalta nykyään kun noita kuviakin katsoo. On kivaa lukea blogiasi ja saada juuri sitä samaa uskoa ja näyttöä sille että pitää tosiaan uskoa siihen tunteeseen mikä itselle tulee vaikka muut toisin puhuisivat. Meidän tulisi tosiaan muistaa että luonnollisin hevosen ravinto on korsirehu kaikki muu on lisuketta jolla vain korjataan isoja puutteita esim. valkuaisessa. Ei ole tarkoitus että hevonen saa kaikenmaailman muroja ja ryynejä vain kun myyjät kaupassa niitä suosittelee ja ne on pakattu kauniisiin pusseihin ja lupaavat kiiltoa, kuntoa, joustoja ja kestävyyttä. Toki on sitten aina nämä ongelmat mitä on hevosilla mutta kyllä on hyvä jos pyrkimys on mahdollisimman yksinkertaiseen ruokaan. Minä saan uskoa aina siitä kun ventovieraatkin ihmiset kehuvat hevoseni kiiltävää karvaa, kengittäjä sen hyviä kavioita, lääkäri sen iloista luonnetta ja hyvää yleisvaikutelmaa ja sitä kiiltävää karvaa ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Kehut hevosesta ottaa aina ilolla vastaan. ;)

    Heinä on hevosen perusrehu ja sitä ei voi korvata millään pussirehulla. Mutta tässäkin asiassa jaksan korostaa sitä, että mikä tahansa heinä ei ole hyväksi, vaan sen laatu pitää olla sopiva ja hygieeninen laatu ehdottomasti erinomainen!

    Kun heinäasia on kunnossa, lisukkeet jäävät yleensä aika pieniksi. Taavi syö kyllä aika monipuolisen puuron iltaisin, mutta määrällisesti se on pieni ja tykkään syöttää sille puhtaita ravintoaineita, jotta itse tiedän tasan , mita puuro sisältää. Ei mitään ylimääräistä, vain sitä mitä itse haluan. :)

    VastaaPoista
  4. Huhhuh, pelästyin jostain syystä otsikosta, että nyt on Taaville tapahtunut jotain! Vaan onneksi oli iloisia uutisia :) Taavi on pirun komea polle, olen ihan kateellinen tuosta sen värityksestä. Olen itse aina halunnut päistärikön hevosen :D

    - Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä en oikeastaan ikinä ollut ajatellut päistärikköä minun hevosenani, mutta siniset silmät, ne minä halusin. ;) Mutta kelpaa ja miellyttää silmää ihan kaikin puolin, varsinkin nyt. :)

      Poista
  5. Kaikki muu paitsi vapaa heinä on turhaa :-)

    VastaaPoista
  6. hieno muutos hevosessasi! nykyisissä kuvissa on huomattavasti rodunomaisempi, iloisempi ja terveempi. :)

    http://aaveennet.blogspot.com

    VastaaPoista
  7. Hei!

    Luin blogiasi läpi etsiessäni kertomuksia mahahaavasta. Omalla ponilla on tällä hetkellä samantyyppisiä vaivoja. Jäi syksyllä jalan takia sairaslomalle ja samalla alkoi ongelmat. Poni juo huonosti, se söisi heinää älyttömästi ja selkein oire on kiukkuisuus mahaan koskiessa. Tulee ihan hammasta/kaviota.

    Syksyllä löydettiin hiukan hiekkaa ja sai psylliumin+samalla omepratzolia. Vaivat väheni ja hiekka todettiin poistuneeksi. Meni muutama viikko ja vaivat palasi entistä pahempina. Sai Gastrogardin ja oireet lähti taas hetkeksi. Nyt taas oirehtii ja gastrogard menossa. Siitä huolimatta eilen oli taas selvästi maha kipeä.. :(

    Tällä on lanta ollut koko ajan normaalia eikä piereskele. On pirteä ja karva ok kunnossa. Ei myöskään ole laihtunut (tosin ei lihonnutkaan). Stressi on ollut minimissä, koska jalan takia sairaslomalla. Vettä on koko ajan tarjolla ja heinää saa nykyään 4krt/pv runsaasti slowfeeding-verkosta. Kaikki rehut olen ottanut pois, nyt saa vain chiaa+progutia. Alan olla epätoivoinen..ennen kiltti poni on ihan erilainen.

    Millä keinoin teillä alkoi apu löytyä? Itse en usko enää edes mahahaavaan, koska gastrogardista huolimatta eilen oli "kipukohtaus". Teillä ilmeisesti psylliumin syöttö auttoi? Meillä saa pyöröpaaliheinää..voisiko se olla syynä? Aion sen nyt analysoida. Tähän alan kallistua, koska kaikki muut ärsyttävät on ruokinnasta poistettu ja heinää saa nyt melkein tuplat treeniaikaan verrattuna. Yöksi saa n. 4-5kg slowfeeding-verkosta. Tosin tuntuu syövän sen todella nopeasti. Enemmän tällä mielestäni on jopa ummetusta kuin teillä ollutta ripulointia.

    Kuulisin sinulta mielelläni vinkkejä...itsellä on todella epätoivoinen olo :( Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos viestistä! :)

      Meillä oli myös ongelmana ummetus, ripulia meillä ei ole ollut ikinä! Ell ihmetteli asiaa klinikalla, koska normaalimpi vaiva suolisto- ja mahaongelmissa on ripuli tai veden tuleminen lannan mukana.
      Meillä kokeiltiin ihan kaikki viime talvena, Taavi söi kuurin Ranixalia, joka tuntui auttavan Gastrogardia paremmin. Mahahaavan hoidon jälkeen oireita jäi silti. Chiaa kokeilin myös, mutta meidän tilanteessa se tuntui vain pahentavan oireita, enkä huomannut sen syötöstä mitään suurta hyötyä. Pellavalimaa annoin myös jossain vaiheessa (kokonaisista siemenistä keitettynä), se oli herkkua, mutta aiheutti mahan kipeytymista enemmän(!), samoin teki pellavarouhe. En oikein vieläkään tiedä, onko rouhe hyväksi vai ei, Taavi on sitä nyt saanut muutamana päivänä ja tuntuu olevan hapan.

      Psyllium tosiaan toi meillä apua, sen syöttäminen näkyi välittömänä piristymisenä, vaikka hiekkaa ei ollutkaan kuvan mukaan. Se tuntui tasapainottavan suolta ja auttavan ilman kerääntymiseen, tehokkain löytämäni keino. Annoin Eclipsen kokonaista siementä mitan tai kaksi kerrallaan ja parhaimmillaan muutaman viikon ajan, isompina annoksina hyöty menetettiin. Pitäisi taas käydä sitä ostamassa, sillä Taavinkin maha tuntuu olevan tällä hetkellä vähän pinkeä taas ja mieli tavallista happamampi. Jauheen kanssa en huomannut samanlaista vaikutusta.

      Taavi söi kuivaa pyöröpaalissa ilman muovia olevaa heinää vaivojen ollessa päällä. Paalit olivat laadultaan hyvin erilaisia ja esimerkiksi keväällä sen olo tuntui selkeästi helpottuvan, kun se sai lehtevää ja ohutkortista heinää. Saman huomasin talvellakin; paalin vaihto kortisempaan aiheutti enemmän ongelmia. Lisäksi en voisi enempää korostaa analyysin tärkeyttä! Tarkista, ettei sokereita ole liikaa! Meillä lihakset tippuivat mahaongelmien takia, mutta niiden palautumisen esti taas valkuaisen puute.
      Tällähetkellä Taavi syö esikuivattua, erittäin lehtevää säilöheinää täysin vapaasti ja yöksi tarjoillaan lisäksi kuivaa (joka usein jää osittain syömättä, mutta tällä varmistetaan riittävä korsien saanti). Edelleen ilmaa tuntuu välillä kerääntyvän (nyt taas enemmän, en tiedä olisiko kovilla pakkasilla asiaan vaikutusta?) mutta hevosen vointi on paljon parempi, se ei enää myöskään ahmi ruokaansa ja on rauhoittunut ruokintatilanteissa. Kaikkein optimaalisin ratkaisu tällaiselle hevoselle olisi varmasti laadukas kuivaheinä slow feeding-verkoista tarjoiltuna ympäri vuorokauden, mutta tämä on paras vaihtoehto niistä, mitä tältä seudulta saa. :)

      Väkirehuja Taavi ei ole oikeastaan saanut ikinä ja kivennäinenkin piti jättää pois tämän mahaepisodin takia. Saako ponisi Progutin Progut Farmista vai Racin Lifeguardista? Tuossa Progut Farmissa on 80% ohraa ja loput progutia, joten sekin saattaa ärsyttää herkkää vatsaa. Meillä todettiin sinimailanen hyväksi tukihoidoksi, esim. Racing Greenline (puuro) tai sitten Kraftin Hackad Strå (hakkeena). Haketta klinikalta suosittelivat, kun on kuulemma vielä parempi neutralisoimaan vatsahappoja jne.

      Meillä siis väitän, että suurin apu oli tallipaikan vaihtaminen toiseen. Eli omalla tallilla se tarkoittaisi heinän vaihtamista jos siitä analyysissa selviää jotakin, mikä voisi oireita aiheuttaa. Onko jalassa millainen vamma? Onko se kipeä? Meillähän myös kipu aiheutti stressiä ja sitä myöten myös vatsaongelmia. Kun Taavin nivelrikko löydettiin ja se hoidettiin sekä otettiin huomioon liikutuksessa, niin tilanne parani jo jonkin verran. Nämä on aina vaikeita ja monimutkaisia juttuja, tsemppiä teille! Toivottavasti saisitte mahan kuntoon, tule kertomaan ihmeessä miten asia etenee ja löysittekö ratkaisun.

      Poista
  8. Hei!

    Kiitos nopeasta vastauksesta! Pitänee itsekin sitten lopettaa tuo chia ja ehkä myös progut. Saa siis nimenomaan Progut farmia. Huomenna haen nyt tuota sinimailashaketta, katsotaan miten se vaikuttaa. Psylliumia minulla on..uskaltaisikohan sitä antaa gastrogardin kanssa samaan aikaan? Miten olet tuon psylliumin saanut alas? Meillä poni tosi ronkeli..saisiko tuon hakkeen mukana jotenkin? Saako Taavi nyt mitään kivennäistä, jos ei, miten olet korvannut ettei tule puutoksia?

    Meilläkin ongelmana tuo, että heinäpaalit ovat vaihtelevia. Poni on vuokratallilla, mutta oikeastaan ainut mahdollisuus meidän lähellä. Ja jotenkin nytkin tämän kiukuttelun yhdistän uuden paalin avaamiseen... selitäppä tuo vain tallinpitäjälle! Teetän analyysin heti ensi viikolla. Meillä tosin ei ole edes tuota ilmaa, maha ei mourua..:(

    Poni loukkasi jalan tarhassa ja siitä tullut kipu tämän varmasti laukaisi. Nyt jalan pitäisi kyllä olla kunnossa ja kivuton. Miten teillämaha reagoi liikutukseen? Itsestä tuntuu,että poni pirteämpi kun saa liikkua. Nyt oli viikonlopun vain tarhassa ja tuntuu, että sekin vaikutti.

    On kyllä niin turhautunut olo. Rahaa on mahaan ja jalkaan kulunut jo nelinumeroinen summa, mutta edelleen poni kipeä. Alkaa keinot ja usko loppua..

    VastaaPoista
  9. Tuota viestiäsi heinästä jäin vielä miettimään..meillä on tallinpitäjä kerännyt tämän heinän todella myöhään elokuussa, kukinnan jälkeen. Olisikohan siis kovin kortista ja aiheuttaisi ummetusta?! Muilla ei oireita ole.. ja siksi tallinpitäjän mielestä heinä ei missään nimessä voi olla syy ponin mahakipuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän loistavasti tuskastumisen ja ahdistuksen, Taavin mahaongelmiin upposi myös yli tuhannen euron edestä rahaa ja käytännössä melko turhaan.. Heinäanalyysi olisi maksanut kympin ja olisi ainakin tuonut jotakin selitystä oireilulle. Lisäksi juurikin ruokinta-aikoja muutettiin vatsahaavan takia (Taavi sai 5 kertaa päivässä heinää, yöheinät tiheästä verkosta).

      Gastrogardin ja psylliumin syöttämisestä samaanaikaan ei ole mitään haittaa, mutta jos haluaa molemmista koko hyödyn, niin ne kannattaa syöttää ainakin eri aikaan. Itse syötin peräjälkeen.
      Meillä ne kokonaiset siemenet ovat menneet alas parhaiten melassilla maustettuna, ihan pieni tippa riitti Taaville, kun se on perso ruualle. Nirson kanssa voi olla hankalampaa. Tietty pienen määrän voisi antaa hakkeen seasssa kuivanakin jos vaan voit varmistaa, että poni juo. Miten muuten juomapuoli muuten, saako poni tarhaankin vettä, onko sillä ämpärijuotto? Itse juotin Taavia viime vuonna Greenline-vedellä joka päivä, koska muuten ummetus paheni. Nykyisellä tallilla ei ole ollut tarvetta, koska siellä on ulkona lämmittävä vesiastia.

      Liikunta auttoi meillä mahavaivoihin, Taavi on aina paremmantuulinen lenkin jälkeen. Silloin kun oli vatsahaavainen, ei halunnut ravata pitkiä matkoja ja yleensä ilma alkaa tulla ulos vasta vähän reippaamman liikkeen myötä.

      Tuosta heinäasiasta; elokuussa kerätty heinä kuulostaa aika myöhäiselle. Myöhään kerätty heinä on kortista ja korteen kertyy paljon sokeria. Kortinen heinä on tosiaan hyvää "suolen täytettä" ja kortisesta heinästä kertyy myös helposti heinämaha. Meillä se ainakin selkeästi lisää ummetusta, onhan siinä paljon kuitua ja kuitu liikaa saatuna aiheuttaa ummetuksen. Analyysi tosiaan kannattaa teettää, jotta pääset vähän jyvälle. Ei Taavinkaan edellisessä tallissa kukaan muu oireillut yhtä selkeästi ja moni omistaja ei edes huomaa vaikka hevonen jotenkin oireilisikin, oireet saattavat myös olla erilaisia, toinen on ripulilla, toinen ummetuksella, kolmas jotain muuta.. Toinen sietää paremmin, kun toinen ja teillä on lisänä tuo sairastelukin.

      Poista
    2. Hei!

      Kiitos taas viestistäsi. Yllätin tallin omistajan eilen keräämässä heinänäytettä pussiin..myönsi lähettävänsä analysoitavaksi. Eli tuloksia odotellessa.

      Ivan on ollut huono juomaan, mutta nyt selvästi parempi. Siirsin sen ämpärijuotolle ja ulos tein eristetyn astian, jossa vettä tarjolla. Eilen juuri sain verikokeen tuloksen, että nesteytys on kunnossa. Eilen aloitin psylliumin+greenlinea ja aamulla poni oli vähemmän kiukkuinen ja lantaakin oli normaalia enemmän karsinassa. Sanoiko teille eläinlääkäri jotain tuosta psylliumin vaikutuksesta? Eihän sen mahahaavan pitäisi auttaa, eli korjaisi enemmän suoliston ongelmaa?

      Itse olen kallistumassa edelleen tuohon heinään..odotellaan nyt se analyysi ensin. Lisäksi olen pohtinut madotusta..en ole uskaltanut matolääkettä antaa kun maha oirehtinut. Josko olisi matoja, sen aion myös nyt testata.

      Meilläkin on muut sanoneet, että kuvittelen vain. Ja että se nyt vaan on tuon luonteinen/ei kunnioita sinua. Mutta. Hevonen ollut minulla 2,5v vanhasta asti ja itse olen sen kouluttanut. Väitän tuntevani sen luonteen ja sen kunnioittavan minua. Sen tapoihin ei kuulu luimiminen, uhkailu ja flegmaattisuus. Se vielä pahentaa fiilistä, kun näitä väitteitä heitetään ilmaan kun itse näkee, että kaikki ei ole kunnossa :(

      Poista
    3. Älä usko muiden puheita! Itse tunnet omasi, varsinkin kun se on ollut sinulla jo kauan. Minulle väitettiin ihan samaa ja minä vielä uskoinkin aluksi, sillä Taavi oli ollut minulla vasta vähän aikaa.

      Unohdin vastata viimeksi tuohon kivennäisasiaan. Taavi ei saa mitään teollista kivennäistä, kokeilimme kolmea valmistetta mahavaivojen aikaan ja kaikki pahensivat oireilua. Kysyi asiasta klinikalla ja suosittelivat jättämään pois, eihän mikään imeydykään jos suolisto on huonona. Kivennäisten saantiin lääkäri vastasi, että heinässä on jo paljon kivennäisiä (jos se on kerätty tarpeeksi aikaisin!), joten mitään hengenhätää hevosella ei ole. Kuparia on yleensä liian vähän heinässä, joten periaatteessa jo sen lisääminen saattaisi riittää aika pitkälti. Taavi on syönyt nyt hampunsiemeniä, kuivattua nokkosta, voikukkaa sekä juureksia täydentämään heinää. Toistaiseksi ollaan pysytty tällä linjalla.

      Psylliumia tosiaan tasapainottaa enemmän suolistoa, sitähän käytetään ihmiselläkin (esim. Visiblin) ja sillä voidaan hoitaa ripulia tai kovaa vatsaa. Se voi hyvinkin siis auttaa ja liukastaa suolen sisältöä. Hyvä jos siitä tuntui olleen apua, meilläkin se oli ainut joka selkeästi laukaisi ummetusta. Greenline on myös hyvä, se neutralisoi vatsaa (siinä on pöajon kalkkia) ja hoitaa suolistoa, se tuo myös nestettä.
      Olen myös alkanut epäillä, että psyllium auttaisi jotenkin myös heinän sokerisuuteen, vähän niinkuin chiakin, estäisi sitä imeytymästä osittain.
      Kerroin kyllä lääkärille psylliumin vaikutuksesta, mutta hän ei osannut sanoa siihen mitään. Toisaalta; väitetäänhän chian ja pellavalimankin hoitavan vatsaa liman avulla (en tosin itse ole varma, kuinka tehokasta se lima sitten siihen tarkoitukseen on, koska happo mahassa on todella voimakasta.), miksei siis psyllium toimisi myös samoin. Kuitenkin uskon, että sillä on suurempi vaikutus sinne suolistoon.

      Ota ihmeessä matonäyte, madotkin voivat aiheuttaa ongelmia. Toki useammin kuulee, että madot aiheuttavat ripulia.

      Hienoa jos tallinpitäjä ottaa itse analyysin heinästä, se on kaikkien etu. :) tuloksia siis odotellessa, Valiolta tulos tulee alle viikossa eli ensi viikolla olet varmasti jo viisaampi.

      Poista
  10. hei!

    Kiitos taas vastauksesta. Mukavaa kuulla kokemuksia samanlaisesta tapauksesta. Eilen saamassani verikokeessa näkyi pientä anemiaa, eli juurikin tuo kuparin puute. Sitä pitänee nyt käydä hakemassa. Lisäksi saan tänään sitä luzerne-haketta.

    katsotaan mitä analyysi kertoo ja miten tuo psyllium alkaa vaikuttaa. Jäikö teille muuten tuo kiukuttelu tavaksi vai lähtikö aina pois kun maha kuntoutui?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin näkyi verikokeessa matala hemoglobiini, taidan otattaa uudet kokeet nyt helmikuun lopulla, kun mennään klinikalle.

      Kerro toki sitten miten asia alkaa selvitä. On mukavaa jos pystyy olemaan apuna. Itsestä tuntui, että olin niin yksin ja kenenkään muun hevonen ei tuntunut oireilevan samalla tavalla, vaikka vatsavaivaisia olikin paljon. Ja sitten asiaa hankaloittaa juuri se, että nämä ovat yksilöitä, vastaavat eri tavalla eri asioihin ja muutoksiin.

      Kiukuttelu ikävä kyllä tuntui jääneen vähän tavaksi ja Taavista on jäänyt happamampi, kuin mitä se oli silloin kun ostin sen. Oikeastaan aina kädellä koskiessani kupeisiin (siihen tiettyyn alueeseen) saan luimimista osakseni.. Vahingossa tulin ilmeisesti vahvistaneeksi asiaa. Harjan kanssa koskiessa en saa aikaan luimimista ellei vatsa ole oikeasti kipeä, joten luotan nykyään enemmän siihen. Toki se yletön kärttyisyys jäi pois, mutta jotain pieniä tapoja kerkesi jo tulemaan. En myöskään enää kiellä Taavia kiukuttelemasta, koska minusta sillä on oikeus näyttää kipunsa, mitä aiemmin sen parempi. Ihmistä ei purra tai potkita, mutta luimiminen on ok. Taavista tosin on tullut muutenkin paljon avoimempi, kun se asuu laumassa. Se luimii aina jos tuntee olonsa epämukavaksi tai jos esim. pyydän sitä väistämään vaikkei se haluaisi (se väistää kyllä silti).

      Alkuun nimittäin komensin sitä kiukuttelusta ja sain hevosen joka sulkeutui omaan maailmaansa aina kun koskin sen mahaan.. Ilmeestä näki, että tuntuu pahalle, mutta olin kieltänyt reagoimasta. :( Ikävä kyllä tilanne johti sitten myös hyvin ennaltaarvaamattomiin kiukun puuskiin, jolloin saatoin saada hammasta tai kaviota. Tämä oli juuri sitä aikaa, kun minulle kerrottiin, että Taavi vain pomottaa minua ja sitä pitää komentaa.

      Poista
  11. Hei tupsahdin tänne vahingossa etsiessäni mahahaava kohtalotovereita :) Minua kiinostaisi kovasti että näkyikö teillä liikkeessä/ratsastaessa kovinkin selkeästi tuo vatsan kipuilu? Meillä poni viskoo päätään eikä haluasi ravata ja laukka on todella töpöttämistä.miten nivelrikko näkyi liikkeessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Taavin kohdalla mahahaava näkyi selvästi liikkeessä; se ei halunnut ravata. Se nosti ravin kyllä, mutta koetti muutaman metrin jälkeen hiissata takaisin käyntiin. Laukan kanssa oli myös ongelmaa, sekään ei pyörinyt. Lisäksi Taavi oli "puulkylkinen". Oireet katosivat pari viikkoa lääkityksen jälkeen.

      Takapolven nivelrikko olikin sitten vähän salakavalampi. Ehkä huomattavin ongelma oli vasemman laukan vaikeus, koska siinä ponnistavana jalkana toimii se oikea takanen. Nosto erityisesti oli hankalaa.
      Lisäksi reippaassa ravissa Taavi alkoi nyökkäillä päällä, juuri niin epämääräisesti, etten tiennyt missä vika on. Ylämäkiin se hyytyi aivan totaalisesti ja joskus pehmeällä pohjalla jalka ikäänkuin petti alta.
      Klinikalla ell sanoi, että liikettä on hyvä katsoa matalaliikkeisen hevosen kanssa lautasten päältä, niiden pitäisi liikkua symmetrisesti. Sellaista varsinaista selkeää ontumaa ei ollut havaittavissa missään vaiheessa.

      Piikityksen jälkeen nyökkäily jäi kokonaan pois, eikä ole palannut, vasen laukkakin nousee paremmin ja ylämäkiin meno sujuu myös (vaikka pääsääntöisesti mennään ylämäet käynnillä). Myös lautasten liike muuttui taas symmetriseksi.

      Poista
  12. Hei!

    Lupasin laittaa kuulumisia... poni sai kaksi viikkoa sitten psylliumkuurin ja oireet lähtivät. Samanaikaisesti avattiin myös kuiva paali heinää. Poni muuttui taas takaisin iloiseksi itsekseen, kiukuttelu loppui kuin seinään :)

    Psylliumkuurin lopetin viikko sitten ja tiistaina avattiin uusi paali, joka oli edellistä märempi. Ja kappas, eilen oli taas äksy poni. Ei pahasti, mutta selvästi happamampi kuin mitä ollut nyt pari viikkoa...Hankala nyt sanoa onko kyse sitten psylliumin loppumisesta vai tuosta uuden paalin avaamisesta. Itse yhdistän tuohon heinään yhä vahvemmin. Kuivaa heinää ei vain löydy :(

    Millaisia jaksoja annoit tuota psylliumia? Se selvästi on isoin apu. Mutta ymmärrykseni mukaan se menettää tehonsa pitkään syötettynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla teistä! Harmi, että tilanne parantui vain hetkellisesti. Nuo heinäasiat ovat vaikeita ja varsinkin vuokrapaikoilla. :( On melkeimpä syötettävä sitä mitä on. Säilöhän ei kaikille sovi, osalle greenline auttaa ja osalle lisäkalkki, toisille ei mikään. Mutta toisaalta, teillä taisi olla tuota ummetusongelmaa myös? Aika usein kuulee säilöheinälle reagoivien menevän kuralle.

      Millä tuo teidän heinä on säilötty? Meillä Taavi on kestänyt säilöheinää tosi hyvin (vaikka alkuun kyllä jännitti), tämä on maitohapolla käytettyä erittäin lehtevää (käytännössä pelkkää lehteä) ja aika kuivaakin, ei jäädy juurikaan pakkasella. Se saa toki lisäksi myös öiksi kuivaa, mutta eihän se meinaa maittaa.. :) Teillä heinä taisi olla aika kortista?

      Hankalaa jos heinän laatu selkeästi vaihtelee, on vaikeampi päästä jyvälle ongelmien alkuperäisestä lähteestä. Jokatapauksessa on hyvä jos psyllium lievitti oireita. Sitä voi pienellä annostuksella antaa minusta aika huoletta pidempäänkin, se tehon lasku koskee oman käsityksen mukaan vain sitä hiekanpoistumis-asiaa, koska hevonen alkaa jonkin ajan jälkeen käyttää psylliumia enemmän ravintonaan jolloin sen laksatiivinen vaikutus kuulemma lakkaa. Kyllähän se senkin jälkeen suolistoa tasapainottaa ja suojaa sekä antaa sinne hyvää kuitua. Meillä meni pari viikkoa kerralla ja sitten taas akuutissa vaiheessa uudelleen. Jostain olen lukenut, että kuukaudenkin voi syötellä hiekanpoistoon ennenkuin teho alkaa hiipua.

      Eli ihan hyvin voisit aloittaa uudelleen ainakin tämän paalin ajaksi jos oireet kerran selvästi palasivat. Voisihan sitä sitten kokeilla josko seuraavan kuivemman paalin kanssa kokeilisi jättää pois ja katsoisi mitä tapahtuu. Tiedän myös tapauksia, joiden hevoset syövät esim. Visiblinia jatkuvasti ja sehän on ihmisillä käytetty psyllium-valmiste.

      Poista
  13. Moi!

    Meillä on juu enemmän ummetusongelmaa, tosin nyt lanta on todella hyvännäköistä, ei kuivaa. Meillä ei varsinaisesti ole säilöheinää..se on luonnonpellolta kaadettu ja kuivatettu pellolla 3pv ja sitten laitettu muoviin. Tämä on aika kortista heinää.. Sinällään kyllä omaan silmään hyvännäköistä.

    Aloitinkin nyt psylliumin uudelleen, jännä nähdä onko se illalla iloisempi. Poni oli kyllä jo niin iloinen,että tämä pieni muutos sai heti reagoimaan.

    Meillä loppui myös jalan sairasloma ja ollaan päästy ravaamaan :) Sekin on selvästi tehnyt mahalle hyvää. Ja tavallan nyt on huojentunut olo,selvästi ei mahahaavasta enää ole kyse. Lääkärikin sanoi, että ei usko haavoihin, koska viimeksi reaktio tuli gastrogardista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miltä heinä tuoksuu, oletko haistellut sitä? Onko siinä homeen tai käymisen hajua? Kuulostaa hassulle, että se on kosteudeltaan erilaista eri paaleissa jos tuote on ihan ilman säilöntäainetta.

      On hyvä reagoida nopeasti mahdollisiin muutoksiin ja siinä auttaa hevonen, joka helposti näyttää kipunsa ja olotilansa. Liikunta tosiaan usein auttaa, varsinkin jos kyseessä olisi kortiuudesta johtuva ummetus ja kaasu. :) Toivottavasti psyllium auttaisi taas ja tasapainottaisi ponin oloa!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.