lauantai 7. joulukuuta 2013

Taavilta taitaa jäädä lahjat saamatta..

Torstaina käytiin K:n kanssa iltasella tallilla ja ratsastin hetken aikaa käynti ja ravia kentällä ympyrällä kylkiä taivutellen. Mitään kummallista ei oikein voi tehdä ennenkun saadaan kunnon hokit alle ja tilsoihin joku ratkaisu. Minusta tavallinen tilsakumi ei ole kovin tehokas, vaikka se auttaakin tilsaa irtoamaan, niitä tulee silti. Olen miettinyt, olisiko irroitettava Polarpad-pohjallinen kokeilemisen arvoinen? Onko kellään kokemusta?

Taavin kupeissa ja selässä olevia jäkiä on nyt ihmetelty ja kupeen jäykkyys kertoisi siitä, että jotain on käynyt. Niinkin hullu ajatus on tässä pyörinyt mielessä, että voisiko hirvi puskea? Aitanauhasta nuo eivät ole tulleet, enkä oikein usko kaikkien noiden olevan toisten hevosten tekemiä.. Tai miksei? Mutta mitä ihmettä silloin olisi tapahtunut..









Muutama video meidän illan humpsuttelusta, kännykkälaatua:



 




 



 

Itsenäisyyspäivänä leivottiin äidin kanssa perinteisesti pipareita ja torttuja, toki Taavillekin oma pipari. Siinä vierähtikin koko päivä, joten en kerennyt tallille ollenkaan. Ja sillä aikaa Taavi olikin pistänyt ranttaliksi. Illalla tiedossa oli vain, että se on uhkaillut yhtä tallityttöä, joka oli mennyt hakemaan muita hevosia leivän kanssa. Ja sitten... Tallinomistajalla on ranne mustana, koska Taavi oli ruokien jaon aikaan tehnyt jotakin.. Arvatkaapa mietinkö asiaa koko illan.

Aamupäivällä tilanne sitten selvisi minulle kokonaisuudellaan tallilla. Ensin Väinö oli eilen illalla saanut oman ruokansa pihalle ja sitten Taavi oli ollut tulossa pihattoon syömään omia ruokiaan, ihan niinkuin yleensä. Yhtäkkiä se oli saanut päähänsä hypätä kohti tallinomistajaa, huitaissut etusilla ja vienyt ämpärin kädestä ja se ämpärin sisältö oli lopulta kaatunut tallinomistajan päälle. Tässä rytäkässä myös Taavin etukavio oli osunut tallinomistajaa ranteeseen. Tilanne kävi kuulemma erittäin nopeasti ja yllättäin.

Sehän on ollut tiedossa, että viime vuoden mahavaivoista alkanut ruuasta äkäily kuuluu Taavin huonoihin puoliin, siitä olen varoittanut ja olen avoimesti kertoonut jos minulla on ollut sen kanssa ongelmia, koettanut neuvoa miten kannattaa toimia jne.. Ja niinkuin olen kertonut, se osaa olla aikasen uhkaava ja ärsyttävän päällekäyvä. Koskaan se ei kuitenkaan ole minulta vienyt ruokia kädestä, saatikka hyökännyt. Missään tilanteessa tällainen käytös ei ole sallittavaa ja se on kyllä tehty selväksi minun osalta. Luulen, että kaikkien muidenkin on syytä suhtautua tähän ongelmaan oikeasti sen vaatimalla vakavuudella. Jos hevonen olisi minulla vain kotona, kouluttaisin sitä ehkä hieman eritavalla, mutta koska tässä myös muilla on vaara loukkaantua, en halua ottaa mitään riskejä.

Sovittiin, että tästä lähtien jos hevosia haetaan tarhasta leivän kanssa, niin raippa mukaan. Raippa otetaan mukaan myös, kun mennään ruokkimaan pihattolaisia. Lisäksi sanoin, että tulen itse nyt jonkin aikaa mukaan ruokintatilanteisiin, jotta näen tilanteet omin silmin ja voin näyttää mite on syytä toimia. Käskin myös käyttää raippaa tarvittaessa, koska päälle ei saa tulla.
Sunnuntaina pidetään lisäksi yhteinen Taavin käsittelytuokio, jossa jokainen saa ottaa siihen vähän kontaktia ja sovitaan samalla yhteisistä säännöistä sen kanssa toimittaessa. Onneksi tallilla vain muutama ihminen käsittelee hevosia ja kaikki ovat (syystäkin) motivoituneita käyttämään samoa pelisääntöjä, joten tälläkertaa ruoka-agression kitkeminen on helpompaa.





Tehtiin sitten tänään päivällää kentällä vähän alustavia harjoituksia. Otin litran kauhaan puoli litraa kauraa ja punaisen vadin ruoka-astiaksi. Vaadin Taavia pysymään kauempana minusta ja odottamaan turvallisen etäisyyden päässä, kunnes itse poistun kupilta. Ja heti alkuun jouduin huitaisemaan sitä vadin kumisella kannella, kun pelkkä käsimerkki tai käsin huitominen ei tuottanut tulosta.
Äkkiä kuitenkin asia alkoi toimia paremmin, vaikkakin yhden kerran pyytäessäni Taavia peruuttamaan se napsaisi hampaillaan ilmaa. Siitä hyvästä se saikin lentävän lähdön (joka ei tosin Taavin tapauksessa ollut kovinkaan ripeä, vaan jouduin todella ajamaan sitä), se ravaili jonkin matkaa ja kääntyi katsomaan kysyvä ilme naamallaan. Tämän jälkeen meillä meni hyvin ja Taavi oli nöyrää. Raippaa mulla ei ollut, vaikka tuossa ajotilanteessa se olisi ollut hyvä. Muuten käytin hätistelyyn tarvittessa ruokakipon kantta. Saa nähdä mitä ilta tuo tullessaan...

Säännöt ovat nyt kuitenkin seuraavanlaiset:
1. Taavi ei saa tulla lähelle kuppia kantavaa ihmistä, vaan sen on pysyttävä turvamatkan päässä
2. Kun ruokia laitetaan kuppiin, Taavi odottaa tarpeeksi kaukana
3. Vasta luvan saatuaan se saa lähestyä kuppia

Ja samat säännöt koskevat myös heinäpaalia.





12 kommenttia:

  1. Kannattaa hevosten kanssa jättää ne makupalat pois aina,niistä ei ole kuin harmia. Kilttikin polle alkaa äkkiä kovistella jos makupaloilla esim "koulutetaan" joka tilanteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinähän se taas olet tietävinäsi. Mutta ei se mitään, osasin jo odottaa tätä kommenttia. :D Taavin ruoka-agressio ei liity makupaloihin ollenkaan. Se on nimittäin ollut jo ennen makupaloja ja jos edes luit postauksen ajatuksella, niin syykin on siellä kerrottu. Tavasta eroon pääseminen vaan on ollut vaikeaa täysihoitopaikoilla, joissa ei itse pääse vaikuttamaan siihen miten hevonen ruokintatilanteessa käyttäytyy ja mistä käytöksestä se palkitaan.
      Makupalojen kanssa asioita vahvistaessa tai kouluttaessa Taavi ei uhkaile, eikä kovistele, käytös tulee esiin 1. Ruokintatilanteessa ja 2. Laumassa

      Poista
    2. No ohhoh, kylläpä on koppava kommentti ihmiseltä joka ei näköjään ole ollenkaan ajantasalla :D

      Poista
    3. Nojuu, mutta osasin tosiaan odottaa tätä. Jostain syystä viime aikoina olen saanut jonkin verran kommentteja anonyymeilta, joiden kirjoituksesta saa sellaisen kuvan, että he ei eivät ole ollenkaan lukeneet blogia pidemmälle. On vähän turhauttavaa selittää asioita moneen kertaan, varsinkin kun parhaimmillaan asia selviäisi jo tekstistä. :( Tykkään kyllä kommenteista ja rakentavasta palautteesta, ehdotuksista jne. ja ihan vaan lyhyistä kommenteista (esim. kommentit kuvista) ja ne ovat aina tervetulleita.

      Tästä itseasiassa viisastuneena taidan tehdä jonkinlaisen esittelysivun Taavin elinolosuhteista ja sen hoidosta jossain vaiheessa tuonne yläpalkkiin!

      Taavihan on jo toissakesänä vienyt ruohotupsun yhden ihmisen kädestä laitumella (kun hän houkutteli sillä erästä toista hevosta) ja silloin se oli ollut meillä vasta hetken. Silloin asialle naurettiin, koska luultiin sen olevan ainutkertainen juttu, mutta tällainen tapa sillä on siis ollut jo kauan.

      Poista
    4. Ninno, tuohon makupaloilla kouluttamiseen, itse haen aina toisen vuokrahevoseni laitumelta/tarhasta leivänpalan avulla, lähtee helpommin mukaan ja on molemmilla hyvä mieli tilanteesta. Ei siltikään näyki, taikka pureskele muuten.

      - Sanni

      Poista
    5. Samaa käytän itsekin, se helpottaa kummasti hommaa ja hevonen tulee mielellään. Annan makupalan aina vasta, kun riimu on jo päässä, tällä vielä eliminoin sen mahdollisuuden, ett hevonen kävisikin vain nappaamassa namin. ;)

      Poista
  2. Minulla on tämä järjestys aina hevosten kanssa kun menen pihattolaisiani ruokkimaan että ne jo väistävät pois portilta. Jos käsimerkki ei auta huitasen uusille tulokkaille merkiksi ilmassa raippaa, risua. Minun täytyy saada mennä hevosten ruokintapaikalle myös ilman että mikään hevonen tulee puolta metriä likemmäs minua tai kärryjä. Laatikolla saa olla odottamassa jos osaa seisoa nätisti. ( omani jo osaa) muuten joutuu odottamaan kunnes olen saanut heinät laitettua ja siirtynyt pois kärryineni. Jos yrittää varastaa saa osakseen juoksutusta ja saa tulla vasta parin minuutin päästä syömään jos on saanut varastettua. Jos kehtaa tulla luimistellen palautan uudelleen juoksutuksen kautta "miettimään" oikeaa asennetta. Tämä toimii meilla!. Miehelleni joka joskus ruokkii, käsken aina ottaa raipan mukaan ja se riittää nykyisin kun olen pitänyt kiinni näistä säännöistä. Turvallisuus on kuitenkin tärkeää kun joka päivä niiden kanssa touhuaa. Hyviltä kuulostaa minusta sinun ajatukset tuosta ruokkimisesta ja se että juttelet avoimesti ja otatte niitä yhteissäännöillä toimivia juttuja. Se on hevostakin kohtaan reilua että on ne samat säännöt sitten kaikkien ihmisten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tätä samaa aletaan harjoittaa meilläkin. Ilmeisesti päivän ruokintasulkeiset auttoivat ja tänään ruokailutilanne oli rauhallinen ja Taavi väisti kiltisti.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos, harmi, että parhaat ideat alkoivat syntyä siinä vaiheessa, kun kaikki oli jo koristeltu. Äiti joutui myös leipomaan kaikki joulutortut, kun innostuin niin kovin pipareiden koristelusta. :D

      Poista
  4. Luin noista "tilsapohjallisista" että niiden kiinnitys olisi todella hankala käytännössä. Katsoin niitä itekin, vaikuttaa mielenkiintoisilta. Voi olla että kokeilen niitä talven aikana, jos tulee kiperiä tilanteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä kiinnittämistä minäkin mietin. Nyt laitettiin Taaville tavalliset tilsakumitkin.. Jotkut sanoivat pitäneensä noita Polarpadeja pitkäänkin paikoillaan, että eivät poistaneet jokaisen ratsastuksen jälkeen. Sillä tavalla ne olisi vähän helpommat. Mutta aika tyyriit jos eivät ole kovin kestävät. :S

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.