sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Tonttureissu!

Meidän loppuviikko sujui ihan rauhallisissa ja mukavissa merkeissä. En jaksanut ruveta pesuhommiin, sillä löysin aika hyvän työkalun sen säilöheinämönjän putsaamiseen; sahalaitainen hikiviila toimii!

Torstaina menin iltapäivästä tallille, kentän pohja on edelleen kivikova, muttei enää niin jäinen. Maastot ovat pimeät, kun valoa kantaa lumi puuttuu, joten päätin jäädä kentälle. Taavi tuli minua vastaan, kun hetken aikaa huhuilin sitä pihaton portilla. Laittelin sen kentän vieressä kuntoon ja selkäänsä se sai pelkän lampaankarvan.

Tehtiin käynnissä ristiaskelia ja taivuttelin huolellisesti volteille, mutta pidin huolen, että Taavi saa kulkea kaula rentona ja pitkänä. Kraniosta oli taas ollut apua, sillä nyt Taavi taipui myös vasempaan kunnolla, vaikka pieni puoliero oli vielä havaittavissa (se voi olla kyllä ratsastajankin ongelma..).
Taai teki todella hyviä ja jyrkkiä väistöjäkin! En pyörinyt kentällä kovin kauaa, kun Taavi oli niin hyäntuntuinen eikä sitä tarvinnut juuri patistella eteenpäin.
Se sai syödä iltapuuron pihaton ulkopuolella, kun Väinö oli jo saanut omansa.

Perjantaina kerkesin tallille vasta illemmalla ja laiteltiinkin K:n kanssa kaikki valmiiksi lauantaina reissua varten. Heinäverkkoon heinää ja loput ylijäämäheinät heinäkassiin, kauraa kippoon lastausta varten ja muovivatiin tein puuroainekset valmiiksi lenkin jälkeen nautittavaksi. Sitten käytiin ruokkimassa pojat ja harjailin samalla Taavin taas hikiviilalla läpi. 


Lauantaina sitten mentiin aamusta jo tallille, Taavi oli juuri ollut nukkumassa siinä säilöpaalin kupeessa.... Onneksi vain toinen kankku oli vähän märkä. Pojat olivat kuulemma vedelleen sikeinä päät vastakkain ja Marina (vahti-koira) oli nukkunut vähän matkan päässä. Kaiki olivat havahtuneet vasta, kun muut hevoset olivat tulossa ulos.
Taavia hakemaan mennessäni sillä oli Maunon kanssa leikki kesken. Katseltiin sitä hetken aikaa ja sitten Taavi jo tulikin portille. Laitettiin sille loimi selkään ja kulkkarit jalkaan. Olen ostanut kesällä Taaville kunnon vanhanaikaiset kuljetussuojat, sellaiset huopa/nahka-yhdistelmää oleat nahkaremmeillä. Aika virittäminen niissä on, mutta eihän niitä käytetä kun hokkiaikana ja ne varmasti suojaavat!

Lastaus sujui hyvin; kaksi minuuttia ja Taavi käveli sisään. Matkakin sujui ihan hyvin, vaikka loppumatka oli jään takia aika röykkyinen. Se olikin vähän jännittäny Taavia, vaikka ajeltiin rauhassa.

K:n porukoiden pihassa otettiin Taavi kopista ja se oli alkuun vähän huolestuneen näköinen, mutta kun K:n äiti ilmeistyi porkkanoiden kanssa, niin ilme kirkastui. :D Se on niin hupsu, että meinasi taas kiivetä rappuset ylös porkkanoisen perässä.Tästä porkkanankerjuu näytti alhaalta

Ja tältä ylhäältä... :D


Laitettiin Taaville kaikki joulutamineet päälle ja lähdettiin käymään kyläraitilla kierros. Taavi käyttäytyi hyvin ja asettui talojen pihoilla suoraan oven eteen korvat hörössä odottamaan, että joku avaisi oven. Pipari ei ollut sen mieleen, mutta muuten se söi kyllä kiitollisenä kaikki leivät joita se sai. Taavin mielestä kierros oli ihan siedettävä, kunjoka talosta sai herkkuja. Kun herkut edellisessä paikassa hupenivat, se alkoi hipsiä kohti seuraavaa taloa. Heh.. Yhdessä talossa sanottiin, että se on pieni, seuraavassa, että se on iso ja taisipa joku mainita, että se on pulska. ;)

Lopuksi käytiin katsomassa mistä Taavin oljet tulevat, sinne oli matkaa siitä kylältä noin 3km ja lähdettiin Taavin kanssa edeltä. K lupasi tulla kopin kanssa perässä.Kyläraitilla ollessamme takaa alkoi kuulua kamala ääni ja kun vilkaisin, niin huomasin takaa tulevan rekan, jolla on ketjut pyörissä. Onneksi lähellä oli yhden talon pihatie ja ravasin siihen. Rekka meni tosi läheltä ohi hitaasti, eikä Taavi sanonut siitä yhtään mitään! Hetken päästä ohitettiin sama rekka, kun se oli pysähtynyt ottamaan ketjuja pois, sekään ei tuottanut Taaville suurta ongelmaa.
Loppumatka menikin sitten rauhallisempaa tietä, joka tosin oli harmillisesti aika jäinen. Aina pehmeämmissä ja lumisemmissa kohdissa otettiin ravia ja ylämäissä laukkaa. Alkumatkasta Taavi vähän ihmetteli ja tahmasi, mutta sitten loppumatkan meni pirteästi ja lähti heti ekalla käskyllä oikeaan askellajiin, siis pelkällä äänellä. :) Mentiin sen verran reippaasti, että Taaville tuli vhän hikikin ja se puuskutti, ihan hyvä välillä niinkin. Silti se oli aivan meno päällä kokoajan. Paikanpäällä se sai taas silittelyjä ja leipää, sitten vaihdettiin kuskia ja K ratsasteli vähän aikaa myös. Taavi meni tosi hyvin, eikä osoittanut mitään merkkejä laiskuudesta tai väsymisestä, vaikkei K:lla ollut edes raippaa. 
K:n ratsastuksen jälkeen pakattiin Taavi autoon, tälläkertää piti vähän pohtia kauemmin menemistä koppiin, mutta melkoisen nopeasti kuitenkin päästiin lähtemään. Pysähdyttiin vielä K:n porukoilla kahvilla ja Taavi sai koppiin oman lämpöisen puuronsa.
Kotimatka meni hyvin ja Taavi oli kuivunut kotiintullessa, joten se pääsi heti ulos kavereiden kanssa.

Tänään Taavi vietti vapaata. Hevoset olivat tosin aamulla juosseet itsensä hikeen, ihan vain huvin vuoksi päästelleet hyöryjä. Ihan hyvä, että liikkuvat!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.