maanantai 29. heinäkuuta 2013

Paljon asiaa ja muutoksia, klinikkakäynti yms.

Sunnuntaina K ratsasti Taavin illalla heinäpellolla, eivät menneet kauaa, mutta ottivat aika reilusti laukkaa ja ravia. Kuvat saavat puhua puolestaan:



















Sunnuntaina tuli myös päätös tehtyä Taavin talviasumisen suhteen; me muutetaan. Toivottavasti alustavasti puhuttu paikka ottaa meidät, mutta muutaman muunkin asian takia päädyttiin muuttamaan hevonen hyvin nopeasti muualle. Sainkin Taaville tutun laitumelta paikan kahden orivarsan seuraksi. Pikkaisen jo laitoin tavaroita kasaan iltasella ja katsottiin aamuksi kaikki valmiiksi. 
Ainahan se on haikeaa muuttaa, mutta joskus on ajateltava itseään ja myös hevosen terveyttä. En halua missään nimessä samanlaista mahahelvettiä, kun viime talvi oli. Lisäksi talliin yhtäkkiä (heinäepisodin jälkeen) eilen ilmestyneet aukioloajat eivät ole meille sopivat. Olen alunperin valinnut paikan osittain siksi, että siellä ei ollut aukioloaikoja ja asiasta on monta kertaa ollut jälkikäteenkin puhetta ja aina asia on ollut ok.
Lisäksi jos asioissa ollaan niin mustavalkoisia ja niistä keskusteleminen on hankalaa, koska yksi ihminen on aina oikeassa, niin katsoin paremmaksi lähteä muualle. 



Klinikan pihalla vuoroa odottelemassa

Tänään sitten aamulla pakattiin Taavi autoon, lastaus sujui hyvin. Matkakin meni mukavasti ja oltiin perillä juuri ajoissa. Klinikalla oltiin kuitenkin vähän myöhässä aikataulusta, joten syöteltiin Taavia pihalla.

Kerroin heti ensimmäiseksi siitä, että meillä on aivan kaamean vanhat kengät alla, koska en vaan yksinkertaisesti saa sitä kengittäjää paikalle. Sitten käytiin läpi Taavin vointia ja kerroin sen olleen tosi hyvä, piristyneen ja voineen siis kaikenkaikkiaan ihan hyvin. Mahakaan ei ole juuri vaivannut.

Lääkäri halusi nähdä Taavin vielä liikkeessä ympyrällä, suoralla ja taivutti takapolvet. Ympyrällä liike ei kuulemma ole ihan priimaa, muttei varsinaisesti onnukaan ("ympyrällä raahaa otj sisäjalkana"), lisäksi pitkä kavio, asfaltti, kalteva pinta yms. tekijät vaikeuttivat asiaa huomattavasti ja saattoivat vaikuttaa lopputulokseen. Siltkin liike oli kuulemma aivan huomattavasti parempaa kun viimeksi!
Suoralla ei näkynyt nyt mitään ja taivutuksessa vasen oli 0, oikea 1/5, pari ekaa askelta huonommin. Sehän on tosi, ettei Taavi nollaa saa taivutuskokeesta enää koskaan, mutta viimeksi se ontui myös vastakkaista jalkaa ja tätä oikeaa huomattavasti pahemmin, joten tulos oli kuulemma hyvä.

Päädyttiin ottamaan vielä kontrollikuvat, että nähdään, onko nivelrikko edennyt tässä ajassa. Selvisi, että nivelrikko ei ole agressiivista laatua ja muutos on ennallaan, lisäksi ligamentissa oli pikkuisen kalkkeumaa. Vasemmassa näkyi hiukkasen jotain pientä röpelöä, mutta ei mitään huolestuttavaa, varsinkin kun taivutus oli puhdas.
Oltiin siis tosi tyytyväisiä, että ollaan päästy näin hyvään hoitotasapainoon. Eläinlääkärin mielestä ei kannata piikittää ja seuraava kuvaus aikaisintaan kahden vuoden päästä jos ei mitään vaivaa. :)

Hampaat oli aika ok, pari pientä piikkiä, muttei mitään suoristettavaa. Seuraavan kontrollin jälkeen voidaan pidentää hoitoväliä jos silloinkin hampaat on ok. Lisäksi taavi sai rokotuksen ja sitten katsottiin sitä toista etusta joka on välillä puolestavälistä säärtä sisäsyrjältä turvotellut ilman mitään selvää syytä. Se ei arista, eikä aiheuta ontumaa, ei kuumota. Tulee ja menee, joskus liikunta auttaa, joskus ei.
Lääkäri kokeili sitä painelemalla, ei ollut arpikudosta, eikä muutakaan ihmeellistä. Ei kuulemma syytä huoleen jos jalka ei vaivaa. Jos alkaa enemmän ja useammin turvottelemaan, niin voidaan ultrata.

Muuttokuormaa, miten voi yhdellä hevosella olla näin valtavasti tavaraa?



Kotiohjeeksi saatiin polvien hoitoa Penetrolilla ja bliistrauksella, hampaiden tarkastus 6-9kk:n päästä ja samalla otetaan uusi ACTH-koe.

Taaviltahan otettiin talvella tuo ACTH-koe, kun epäiltiin Cushingin tautia. En silloin muistanut soittaa tuloksesta, mutta se oli ollut vähän koholla. Eli Taavilla saattaa olla alkava PPID (=cushing). Koska oireista suurin osa on kuitenkin nyt kevään mittaan kadonnut (kuten roikkuva iso maha ja puuttuvat ylälinjan lihakset, apaattinen ja väsynyt olemus, kiilloton pitkähkö karva), niin päätettiin jättää asia seurantaan toistaiseksi. Taavihan pissaa edelleen paljon ja se voi olla yksi oire myös.

Näyttäessäni sitä paljon viime aikoina puhuttanutta heinäanalyysia (jonka tarkkoja arvoja en ikävä kyllä täällä julkaise siksi, että taidan olla ainut joka ne edes tietää ja olen niistä maksanut) eläinlääkäri sanoi, että tuo kohonnut ACTH-tulos voi olla osittain heinän korkean sokerin syytä. Lisäksi tuolla heinällä on kuulemma ollut luultavasti erittäin suuri vaikutus tämän hevosen terveydentilaan ja mahaongelmiin (esimerkiksi ne ilmavaivat ja pingotukset joihin ei löytynyt mitään syytä eikä apua).

Taaville sopivaa heinää on sellainen, jossa sokerit ovat mielellään alle 100 g/kg kuiva-ainetta. Koska sillä on herkkyys tähän Cushingiin, asian kanssa pitää olla tarkka ja on perusteltua vaihtaa heinää (=tallipaikkaa). Sen verran voin sanoa, että tuon suosituksen tuplaamalla ei yllä sen analysoidun heinän sokereihin. Ja sehän on sitten suorassa yhteydessä siihen valkuaisen määrään, jota sivusin viimeisimmässä avautumisessa. Ja josta ilmeisesti joillekin jäi sellainen kuva, että pelkkä valkuainen oli pielessä.
 



Taavi sitten siirtyi tänään laitumelle, jossa heinä ei varmastikaan ole analysoitua eikä priimaa, mutta satavarmasti parempaa, kuin tuo nykyinen kuivaheinä ja ompahan tätä nyt vapaasti saatavilla. Taavi otti asian lunkisti, antoi innokkaammalle oripojalle pari kertaa kenkää (osumatta kuitenkaan) ja jäi sitten tyytyväisenä ahtamaan ruohoa naamariin. Ja sitähän riittää. :)

Olisin oikeastaan halunnut siirtää sen laitumelle tänä kesänä muutenkin, mutta siihen ei tuossa tallipaikassa ollut oikein mahdollisuutta. Tämän laitumen lähellä on uittopaikka, joten Taavi pääsee varmaankin tämän kuun aikana uimaan! Vieressä on myös heinäpelto, jota saattanee saada käyttää ratsastukseen ja muutama hiekkatiekin löytyy, kun vähän matkaa menee autotietä.
Taavi saa varmaan viettää tämän kuun vähän leppoisammissa merkeissä ja jatketaan sitten uudella puhdilla, kun saadaan se talliin asti. Menen ensi viikolla katsomaan sitä alustavasti sovittua paikkaa ja katsotaan sitten mikä on jatkotilanne. Minulla on myös toinen varasuunnitelma jos ensimmäinen menee puihin.




Taavi sanoo, että "menehän muualle siitä hillumasta, kun mie syön"

Muumi

12 kommenttia:

  1. Tsemppiä noihin tallikuvioihin! Nuo heinäasiat on kyllä välillä haastavia, vähäsokerista heinää saa välillä metsästää kissojen ja koirien kanssa.

    Kiva kuulla ettei Taavin nivelrikko ole edennyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on haastavia, varsinkin jos kelpuuttaa vain kuivan heinän.. :) Ja sitten jos taas valitsisi esikuivattua (jossa jo enemmän valinnanvaraa sokereiden suhteen), niin sitten pitäisi olla useampi syömässä. Yksi ei kerkeä kuluttaa paalia ennen pilaantumista.. Ellei sitten osta sikakallista heinää 20kg:n paalissa. Tarkoitus nyt kuitenkin on päästä sellaiselle paikalle, ettei heinää tarvitse itse ostaa.

      Katsotaan nyt miten asia etenee ja saadaanko talveksi sellaista heinää, mitä toivotaan, edes vähän enemmän sinnepäin.

      Nivelrikkouutinen kyllä pelasti päivän, olin jännittänyt klinikka-aikaa ihan kamalasti. Olin varma, että se on pahentunut ja minä en vaan syynäyksestä huolimatta ole nähnyt mitään. Onneksi kerrankin hyviä uutisia. :)

      Poista
  2. Onnea uusiin kuvioihin! Melkein tekis mieli nauraa, niin tutulta kuulosti nuo tallijutut... Taitaa olla ihan yleistä heppapiireissä :S

    Varmasti Taavi menee vielä parempaan suuntaan,kun saa hyvälaatuista heinää! Sisältääkö ruokinta muuta? Sillä vaan kyselen, kun meillä Otto muuttui täysin (parempaan) kun kaura jäi kokonaan pois. Toimii siis parhaiten pelkällä heinällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taavi on syönyt vain heinää ja sinimailasta mahalle (pellettinä ja hakkeena). Se ei saa edes kivennäisiä, kun sen maha ei niitä viime talvena kestänyt. :)


      Poista
    2. Meilläkään ei Oton maha kestänyt ja siksi annoimme yrttikivennäisiä, jotka sopivat hyvin. Nyt on taas siirrytty takaisin tavalliseen eikä se ole aiheuttanut vatsaongelmia. Kannattaa kokeilla yrttejä, ehkä nekin tasapainottaisivat vatsaa.

      Poista
    3. Hyvä kuulla! :) Katsotaan josko heinänvaihto toisi ratkaisun tähänkin ongelmaan, kun suoliston tila ei ole jatkuvasti ylikierroksilla valmiiksi.

      Poista
  3. Yhdellä hevosella todellakin on tavaraa, oon huomannut saman. Vaikka vaan kesä- ja syksytavarat muutin tuonne kesäkotiin niin huhhuh kyllä sitä kamaa riitti. Tallipaikan vaihto on varmasti hyvä vaihtoehto kirjoittamasi perusteella, mutta kyllähän se raskasta on. Olisitkohan halunnut jutella tuosta asiasta hieman lisää sähköpostilla? Minulla on vaan yksi juttu omaa kokemusta josta en halua julkisesti puhua :). Oon kiinnostunut kaikista kokemuksista, jotka kuulostaa samankaltaisilta kuin omani. Jos ehdit, laita sähköpostia osoitteeseen bessie5@hotmail.com

    Hei nuohan on hyviä uutisia klinikalta, tosi hyvä juttu :), sehän voi kopsutella ties kuin kauan ihan riittävän hyvin :), aina ei oo tappotuomio tuokaan että on nivelrikkoa.

    Hyvä että teetit heinäanalyysin, teidän tapauksessa antoi näköjään aika paljonkin tietoa.

    Oih, loistavaa, että teillä ois nyt uittomahdollisuus, on nimittäin aika ihanaa näin kesäaikaan :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie laitan sulle sähköpostia tässä lähiaikoina! :)

      Opin tässäkin taas uutta: jos mahavaivoihin ei löysy järjellistä syytä, niin se heinä kantsii analysoida, vaikka olenkin pitänyt sitä tähän asti melko turhana.

      Klinikkauutiset oli tosiaan hyviä; lääkäri sanoikin, että se rikko on voinut olla siellä jo vaikka kuinka kauan ihan samanlaisena ja alkoi nyt vaan vaivata kun ruvettiin enemmän pyytämään. Eli saattaa kestää vuosia ihan hyvänä meidän käytössä ja ahkeralla hoidolla. :)

      Uittomahdollisuus oli lääkärinkin mielestä mahtava, kuulemma nyt vaan pitää uittaa niin paljon kun kerkeää. :D

      Poista
  4. Mahtavaa, ettei nivelrikko ole pahentunut, oon tosi iloinen teidän puolesta!

    Harmi, että joudutte muuttamaan, mutta hienoa, että olet valmis tekemään radikaalejakin ratkaisuja Taavin hyvinvoinnin vuoksi. Pidän peukkuja, että Taavi saa sopivaa evästä tulevana talvena ja maha voi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän asiat jotenkin tästä järjesty ja saadaan maha kuntoon. Hyvähän se sinällään oli, että syy luultavasti löytyi. Harmittaa silti, koska olen viihtynyt kovin vanhassa paikassa ja Taavi myös. Joskus on kuitenkin tehtävä näitä ratkaisuja.

      Poista
  5. Kiva että klinikalta saitte hyviä uutisia, kun tuo tallipaikkajuttu kuulostaa vähemmän mukavalta. Mutta uusi alku uudessa paikassa voi tehdä ihmeitä koko harrastukselle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se ihan totta! :) Vaihtelu virkistää.. Ja kun mieltä vaivaavat asiat helpottavat, on taas kivempi harrastaa.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.