torstai 5. maaliskuuta 2015

Vastauksia kysymyksiin




Mitä haaveita ja tavoitteita sinulla ja Ripellä on?

- Sivusin tätä haaveasiaa pari postausta taaksepäin ja olen enemmän sellainen päivä kerrallaan -tyyppi. Senverran kuitenkin olen päättänyt uskaltaa, että ensi kesänä olisi kiva päästä taas lännenkurssille. Muuten meillä ei ole muita tavoitteita, kun nauttia. :)
Ja tottakai minä toivon, että Rippe pysyy luonani vuosia eteenpäin ja mielellään terveenä. Mutta olen valmistautunut ihan kaikkeen.

Minkälaiselle käytölle Rippe tulee? Viikko-ohjelma?
- Rippe tulee varmaan melko kevyelle harrastuskäytölle, vähän samanlaiseen, kun Taavikin. Viikko-ohjelmia en ole koskaan omilleni rakentanut. Nytkään en aio sellaista tehdä, kun työssäni aikataulut saattavat muuttua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, joten on mahdotonta tietää, miten hyvin kerkeää tallille.
Kuitenkin suunnitelmissa on maastoilla ainakin pari kertaa viikossa, pari kertaa sitten jotain väkertämistä sileällä ja loput sitten fiiliksen mukaan (temppuja, ohjasajoa, humputtelua).

Ei me mitään vaativia juttuja kuitenkaan aiota treenata ja tarkoitus olisi vain pitää papparainen hyväntuulisena ja vetreänä.

Aijotko kisata (länkässä) Ripellä?
- Jos kaikki menee hyvin, niin kyllä minua kiinnostaisi käydä jotkut kisat pyörähtämässä jos sellaiset sopivalla etäisyydellä järjestetään, Trail kiinnostaa minua lajina eniten. :) Ei meillä kuitenkaan ole mitään kisatavoitteita tai suunnitelmia.

Aijotko mennä Ripellä kuolaimettomilla?
- Aion jossain vaiheessa, kunhan saan hankittua sellaiset (myin kaikki Taavin kamat pois). Toki riimustakin saa alkuun ihan pätevät. Kuitenkin aion käyttää myös kuolainta kevyellä tuntumalla osassa ratsastuskerroista ja varsinkin alussa, kun Rippe on mulle kuitenkin vähän vieras tällähetkellä. 






Onko Rippe opetettu ajoon?
- Ei minun tietääkseni, mutta kärrythän ei ole menneet kaupaksi, että... ;) Vitsinä näin toistaikseksi ainakin. Ohjasajaa ajattelin kyllä.

Millaisella liikunnalla/käytöllä Rippe on ollut ja jos ollut kevyellä, niin miten/millaisella ohjelmalla lähdet sitä kuntouttamaan?
- Rippe on ollut viimeaikoina erittäin kevyessä harrastekäytössä, sillä on kuitenkin kilpailtu vuosi takaperin jonkin verran esteitä. Sitä ennen se on ollut mm. tuntihevosena. Lähdetään nyt liikkeelle sillä olettamuksella, että se ei ole vähään aikaan liikkunut eli hyvin rauhallisesti. Kunhan saadaan ne kengät alle, niin ajattelin pistäytyä maastoissa kiipeilemässä ja ottaa maneesiharjoitteluun puomeja. Jumpataan kupeita jne. Katsotaan sitten hevosta kuunnellen, miten jatketaan ja lisätään rasitusta pikkuhiljaa.

Millaisella tallilla Rippe asuu?
-
Rippe asuu pienellä, noin kymmenenpaikkaisella tallilla puolihoidossa. Tallilla on maneesi, pieni kenttä ja jonkinverran maastoja, joissa pääsee mm. kiipeilemään. Kokopäivätarhaus yksin tai kaverin kanssa, heinät viidesti päivässä. Karsinat pääosin ulkotalleissa, mutta lämmin hoitotila löytyy sekä varuste- ja pukuhuone. Meidän käyttöön vähän liiankin hyvät puitteet, koska maneesi ei olisi mitenkään pakollinen. Tämä on kuitenkin erittäin lähellä kotiani (5km) ja hinta-laatu-suhde on kohdillaan, edes taloudellisesti ajateltuna ei kannattaisi viedä muualle. Ja puolihoito sopii minulle hyvin, koska tykkään tehdä paljon itse.

Tarhaako Rippe laumassa?

- Tällähetkellä se on yksin, mutta toiveissa olisi saada sille kuunvaihteessa muuttavasta hevosesta kaveri, en oikein tykkää pitää hevosta yksin tarhassa.

Asuuko Rippe pihatossa vai karsinassa?

- Rippe asuu ainakin toistaiseksi karsinassa, se on kuitenkin englantilaistyyppinen eli yläluukun voi jättää auki. Lisäksi se tarhaa koko päivän.

Miksi Rippe ei ole samassa paikassa asumassa missä Taavi asui? Olisiko se tuonut liikaa kipeitä muistoja? 
- Siihen on useampikin syy, mutten ala ihan kaikkia täällä avaamaan. Kuitenkin, kun mulla on hevonen, joka voi asua myäs tallissa, eikä tarvitse muutakaan erityishoitoa, niin koin tämän ratkaisun helpommaksi. Paikka on lähellä kotiamme, joten ajankäytöllisesti järjestely on fiksumpi, minulle jää enemmän aikaa ja energiaa muuhunkin. Ajan jo töiden puolesta melko paljon, joten minusta on ihanaa, että talli on lähellä kotiani. Lisäksi tässä pitäminen on minulle yksinkertaisesti taloudellisesti järkevämpää.

Pihattopaikka olisi toki omasta mielestäni edelleen ykkösvalinta, mutta tällä seudulla on valitettavan vähän pihattoja ylipäätään, varsinkaan niin, että hinta-laatu -suhde olisi edes suunnilleen tolkuissaan ja matka järjellinen jokapäivä käyvälle.

Ainahan sitä sitten voi muuttaa jos alkaa siltä tuntua. Olen kuitenkin aina viihtynyt tässä paikassa hyvin, Elmo on asunut samassa tallissa kahteen otteeseen.

Sinällään paikka ei tuo kipeitä muistoja, vaikka esim. haudalla en olekaan käynyt. Olen noudattanut vähän "poissa silmistä, poissa mielestä" -tyyppistä ratkaisua..





Mitä Rippe syö?
- Rippe syö noin 9kg kuivaa heinää päivässä (1,5kg aamuheinät, aamupäiväheinät, päiväheinät ja iltapäiväheinät + 3-3,5kg iltaisin), lisäksi se saa Racing Mineral Plus -kivennäistä. Yöheinät se syö tiheästä verkosta.

Mistä syystä Ripen kaviot ovat olleet hoitamattomat?
- Tähän kysymykseen tiedän kyllä itse vastauksen, mutta en sitä täällä blogissa viitsi puida. Rippe on kuitenkin ihan hyvin pidetty hevonen. Syy on lähinnä käytännönasioista johtuva.

Minkälainen luonne Ripellä on ja minkälainen se on ratsastaa? Onko se muuttunut vuosien aikana?
- Rippe on luonteeltaan melko energinen ja kova puuhaamaan. Sillä on pilkettä silmäkulmassa ja hirveä hinku puuhata kokoajan jotain. Lyhyiden uusimpien ratsastuskokemusten mukaan se on ihan reipas, herkkä ja tottelee hyvin. Kuulemma se ei siedä kovaa ohjastuntumaa.

Rippe on todella muuttunut vuosien aikana, ehkä enemmän vain hyvään suuntaan. Omat muistot siitä ovat suurimmaksi osaksi sen ratsastuskouluajoilta ja silloin se oli enemmän sellainen "eteenpäin potkittava", kun reipas. Siksi olikin iloinen yllätys, että sillä onkin ihan oma moottori ja letkeät liikkeet.
Myös sen aktiivinen ja iloinen luonne pääsee yksityisenä paremmin oikeuksiinsa, ratsastuskoulussa se oli vähän sellainen hidas hissukka.
Yksi tapa on pysynyt läpi sen elämän: se nakkelee päätään puolelta toiselle. Enkä ole yhtään saanut kiinni missä tilanteessa käytös ilmenee, mutta mm. jännittävissa tai hermostuttavissa tilanteissa nakkelu lisääntyy.


Miten tuo namista luopuminen opetetaan
?
- Ohjeet olen itse alunperin saanut Tuire Kaimion Hevosen Kanssa -kirjasta.

Otetaan nami käteen (tai itse saatan pitää vaan takin taskussakin kättä jos hevonen jo siitä tungettelee), laitetaan nyrkki kiinni ja odotetaan, että hevonen lopettaa käden hamuamisen ja pysähtyy paikoilleen ihmettelemään (alkuun riittää hyvin pieni hetki). Sitten nyrkki auki ja nami eteen. Hevonen oppii, että namin saa vasta, kun se seisoo rauhassa, eikä hamuile käsiä.
Tästä sitten pikkuhiljaa voidaan "temppua" muokata niin, että hevonen kääntää koko pään pois ennen namin saamista. Pään kääntäminen pois on monelle hevoselle luontainen reaktio, kun ne hämmentyvät ja miettivät! Pikkuhiljaa etäisyyttä ja aikaa pidentämällä muokkaaminen onnistuu helposti.

Jokainen hevonen jolle olen tämän opettanut, on jo ekalla kerralla hoksannut jutun juonen. Rippekin saattaa vielä unohtaa ja alkaa hamuilla käsiäni herkkujen toivossa, mutta pelkkä "hei!" riittää ja se muistaa odottaa kauniisti. :)

Tämän olen opettanut kaikille omilleni ja erityisesti Taavin ruoka-agression kanssa tästä oli verratonta hyötyä, mutta vain jos sitä noudatetaan aina. Minä myös vaadin, että hevosen mieli on tyyni, pelkkä päänkääntäminen ei riitä jos hevonen on kierroksilla. Monet hevoset eivät myöskään kierroksilla ollessaan malta pitää päätä sivulla, vaan veivaavat sitä edes-takaisin kiireessä. Siitä ei palkita. Vasta, kun pää asettuu aloilleen ja koko hevonen on rauhallinen.

Tässä pitää muistaa palkata hevonen myös silloin, vaikkei se alkaisi hamuta käsiä ollenkaan, vaan seisoisi alusta asti hiljaa paikallaan. Muuten tulee opettaneeksi helposti hevoselle tapahtumaketjun, jossa se ensin hamuaa kättä ja vasta sitten saa namin.

7 kommenttia:

  1. Voi Elina! Mä ihan lamaannuin onnesta ja ilosta ja jännityksestä kun näin pitkästä aikaa blogisi ja ihan hämmästyin.Tajusin vasta luettuani ja mietiskeltyäni että mitäs tuttua tässä hepassa nyt onkaan muuta kuin nimi. Kunhan sain liitettya nimen ja tämän nätin hepan yhteen niin tajusin että olen käynyt hieromassa tätä ihanuutta uskoakseni kerran ja jos oikein muistain oli loka- marraskuu 14. Meidän pitääkin vaihtaa hiukan kuulumisia privasti. Toivottavasti löytäisin sun s-postiosoitteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Todella mielenkiintoista! Maailma on tosi pieni, minäkin sain Ripen entiseltä omistajalta tietoja Taavista... Mun sähköpostiosoite elina.kahkonen@yahoo.com :)

      Poista
  2. Kiitos! Pitääpä käydä tuo tuire kaimion kirja lainamassa! :)

    VastaaPoista
  3. Tarkennus tuohon namin antoon sellaisille, jotka eivät asiasta mitään tiedä; Nami siis annetaan siitä toisesta nyrkistä, ei siitä mistä hevonen äsken hamusi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta alkuperäisessä ohjeessa nami tulee nimenomaan samasta kädestä? Ja samoin olen itsekin toiminut. Ei ole nyt kirjaa, että pääsisi tarkistamaan. :)

      Poista
  4. Unohtui allekirjoitus aiemmin :D Just torstaina olin siellä Kaimion luennolla ja niin se sanoi. Itse oon tehny aina niin koirien kanssa :) T. Noora

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.