tiistai 5. marraskuuta 2013

Sadetta, irronneita kenkiä, imppareita, loimiongelmia jne. masentunutta märinää

Tämä syksy on kerrassaan masentavaa aikaa ja nyt on ollut ihan erityisen hankalaa. Viikonloppuna olin Halloween-tapahtumasta huolimatta valmis taas luovuttamaan. Taavilta puuttui kenkä, sen lisäksi sen perjantaina saamaan potkuhaavaan kehittyi (yllätys) imppari ja se oli jo muutenkin seisonut melkeimpä viikon. Vettä on myös loikonut taivaan täydeltä kaksi vuorokautta yhteen putkeen, siinä on ollut loimet ja mielikuvitus koetuksella.

Tänään tilanne alkaa näyttää jo aika hyvälle. Kengittäjä kuuli hätähuutoni ja olikin tulossa tänään tännepäin kengittämään, joten Taavilla on nyt kenkä taas kiinni. Impparijalka oli eilen laskenut normaaliksi, eikä se enää arista. En tiedä, oliko sunnuntaisella kaalihauteella joku vaikutus. Muuten sitä on hoidettu Betadine-pyyhinnöillä ja kerroksella Vetramil-rasvaa.

Loimien kanssa tilanne on ollut vähän niin ja näin. Meillähän on sadeloimia peräti kuusi kappaletta, yksi tosin ei istu mitenkäänpäin ja joutaisi myyntiin. Toisaalta en raaski myydä sitä, koska olemme Elmon kanssa aikanaan voittaneet sen sellaisesta sarjakilpailusta.
Sen lisäksi Taavilta löytyy:

- vaalensininen vuoreton Thermo Master, joka istuu jotenkuten, mutta on ohut
- oranssi fleecevuorinen (vain selän kohdalla) Thermo Master, joka istuu hyvin, mutta on paljon paikattu ja tällähetkellä vaatisi lisäkyllästystä (kyllästin vaan selän sillä seurauksella, että vesi imeytyi loimen helmoihin....)
- ruskea fleecevuorinen (vain selän kohdalla)Thermo Master, joka istuu myös hyvin ja tuli Taavin mukana
- violetti tmv. Horsewaren sadeloimi 50g täytteellä, tämä istuu hyvin ja on mukava käytössä. Tosin jo kertaalleen paikattu ja nyt myös kyllästetty
- tummansininen Finntackin ikivanha sadeloimi villavuorella ja kaulakappale, tämä on silmäteräni, niin hyvin päälleistuva ja mukava hikilenkin jälkeen, kun on villaa
 
 
tummansininen Finntackin ikivanha sadeloimi villavuorella ja kaulakappale

ruskea fleecevuorinen Thermo Master

Ongelma näissä on ollut näinä jatkuvan sateen päivinä se, ettei niissä ole Finntackia lukuunottamatta kaulakappaleita.. Vesi valuu noin suurella määrällä sataessaan kaula-aukosta sisään ja kastelee myös lavat. Luulin että tyköistuva Horseware olisi ratkaisu ongelmaan, mutta ei sekään kestä. Eilen sitten otin Horsewaren kotiin kyllästettäväksi ja tilalle laitoin pohdinnan jälkeen tuon Finntackin. En ole ollut sen vedenpitävyydestä ihan varma, kun se on jo vanha loimi sekä kertaalleen meillä pesty.
Istuvuus siinä on parasta A-luokkaa, ihanasti muotoiltu hevosen muotojen mukaan, edessä vain kahden soljen ristikiinnitys. Ainoat miinukset; häntäläpättömyys ja villavuoren yltäminen lavoille (hankaa pidemmässä käytössä karvaa, tarkoitus olisi jossain vaiheessa ommella liukasta kangasta etuosaan).

Finntackiin voi aina luottaa, hevonen oli tänään ihan rutikuiva, kun hain sen kolmen aikaan sisään! Mitä nyt vähän kaula oli alhaalta märkä, se saattanee johtu siitä, että kaulakappale on tehty vähän vähemmän muhkulle kaulalle. ;) 




vaalensininen vuoreton Thermo Master

Olin jo mielessäni ajatellut, että käyn ostamassa kaupasta sellaisen Finntackin uudemman kaulakappaleen, siis sellaisen mitä myytiin aikanaan Avalanche-loimeen. Kolme pikalukkoa jne. Sitten ompelen loimiin D-renkaat ja tadaa, kaulakappalettomuus ratkaistu! Vaan eipä sellaista kaulakappaletta tunnu saavan enää mistään, siis mitä ihmettä!?

Noh, nyt tähän hätään ompelin yhden D-lenkin Horsewaren loimeen ja kiinnitin siihen Finntackin kaulakappaleen paalinnarulla, koska vielä ensi yöksi on luvattu sadetta ja myrskyä.
Lisäksi suljin pihatosta toisen oven, kun voidaan olettaa, että Taavi osaa jo kulkea matto-ovesta (jotka muuten aika kiitettävästi heiluvat tuulessa).. Laitoin olkipaalin vähän estämään pahinta mattojen liitelyä siltä puolelta, josta Taavi ei kulje. Taavi on myös saanut kaikki yöheinänsä nyt toistaiseksi pihattoon, kun sillä oli se imppari. .

Yritän nyt sitten metsästää jostain sellaista kaulakappaletta, sillä uutta loimea en ala ostamaan, kun vanhatkin ovat vielä oikein hyviä. Ja lopulta niitä tarvitaan aika vähän aikaa vuodesta. 



oranssi fleecevuorinen (vain selän kohdalla) Thermo Master

Taaville on saapumassa pihattoon ensi viikonloppuna kaverikin, joten sen yksinelely öisin päättyy. En vielä tiedä, onko se hyvä vai huono asia Taavin mielestä. Toisaalta luulisi kaverin olevan hyvä juttu, kunhan vaan tulevat juttuun.
Lisäksi on yksi toinen juttu, josta tekisi mieleni kirjoittaa blogiin, mutta odottelen ensin jutun selviämistä.

Huomenna Taavilla on kranio-hoito toisen kerran ja sitten torstaina onkin vapaapäivä sentakia. Milloinkohan sitä pääsisi taas kunnolla liikuttamaan.. Ei tosin noilla ilmoilla paljon huvita lähteäkään ja ennen uutta otsalamppua maastoon ei ole asiaa.

8 kommenttia:

  1. Älä huoli, kyllä aurinko paistaa risukasaankin =) meillä mennään ilman kenkiä ja loimia, joten ei paljon säät haittaa! Kannattaa välillä katsoa tilannetta kokonaisuutena, miksi asiat pitää tehdä niinkuin tehdään vai olisiko jokin järkevämpikin keino =) impparvaivainen vanhuskin pääsi isoon laitumeen pienemmästä tarhasta ja jalkojen turvottelu imppareineen hävisi lähes kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppauksesta! :)

      Olisin halunnut jättää Taavin kengättä ja olen sitä paljon pohtinut. Kesän kokeilu kuitenkin antoi ymmärtää, että ei onnistu ainakaan ilman kipua ja kyyneliä. Kaikista valmisteluista, lenkkareista ja varovaisesta liikutuksesta huolimatta Taavi arkoi ja ontui kavioitaan. :(

      Loimetta se saakin olla muuten, mutta näillä viiden asteen sadekeleillä se kokonaan kastuttuaan palelee, eikä mene pihattoon, kun muut ovat loimineen ulkona. Kunhan kuivaa ja pakkastaa, niin saa ollakin ilman loimia.

      Taavihan siirrettiin juuri tänäsyksynä myös pihattoon ja se saa olla isoilla laitumilla ympärivuoden, jalkonen turvottelu on kyllä vähentynyt, mutta impparialttius on vaan.. Joku sanoi, että suoliston paraneminen vie aikaa ja ehkä sitten Taavin impparialttius pikkuhiljaa vähenee, toivon todella niin.

      Poista
  2. Saa tosiaan nähdä, miten Taavi suhtautuu hevoskavereiden seuraan 24/7 näin aiemmin yksin elämiseen tottuneena. Meillä olikin jossain aiemmassa postauksessa puhetta siitä, että oma hevoseni ei pystynyt olemaan laumassa, koska ei saanut tarpeeksi omaa rauhaa. Nyt sillä on yksi kiva tarhakaveri, mutta en osaa sanoa jaksaisiko Ukko sen seuraa jatkuvasti, vaikka tulevat hyvin toimeen. Välillä ainakin ruuna tuntuu ärsyttävän, kun tarhakaveri seuraa sitä kuin hai laivaa ja on ihan tyytväinen, kun saa olla yön rauhassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jännityksellä odotan. Ja sittent toki toivon, että Taavi osaa käyttäytyä, eikä aja kaveria takaa ja päästää sen myös syömään ja nukkumaan. Toisaalta kaveri voi olla myös turva, kun ei tarvitse yksin yöpyä, välillä Taavi on iltaisin vähän levoton, vaikkakin kuulemma nukkuu joka yö pihatossa sisällä. Onhan tuolla sitten tilaa olla ihan muualla jos ei kaverin seura kiinnosta. :)

      Poista
  3. Muistutan imppariin sairastava hevonen voi tulla terveeksi ruokavalio muutoksella. Tärkeintä näille hevosille kivennäinen ja kaura. Muut kannattaa ei niin pakolliset ruoka aineet jättää kokonaan pois. Myös tärkeää mahahaavaa sairastavalla hevosella. Tässä pari vinkkiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on eläinlääkärin kanssa keskustellessa jätetty esim. kivennäinen viime talvena pois, kun mahavaivat siitä pahenivat (useampi eri merkki), nyt sitä on ollut vapaasti saatavilla nuoluvadissa ja ajattelin jossain vaiheessa kokeilla kestääkö maha sitä nyt, kun muut asiat alkavat olla kohdallaan. Kauraa en ajatellut syöttää, koska sellaiselle ei ole edes tarvetta. Taavi syö Greenlinea, hieman lesettä makua tuomaan ja nivelaineita. Siinäpä se. Kaiken muun edelle meillä menee hyvälaatuinen heinä, millään ei sitä pysty korvaamaan.

      Todellakin suoliston hyvinvointi näkyy muuallakin kehossa ja ikävä kyllä se on Taavin kohdalla päässyt varmasti aika heikkoon kuntoon. Toivon, että imppariongemasta päästää, kun suolisto pikkuhiljaa korjaantuu.

      Poista
  4. Tämä aika on tosiaan aika kinkkistä kun asteet menee alle sen viiden ja vettä roikaa säälittää itseänikin nuo hepat. meillä onneksi tuo mies on tehnyt niin hyvät loimikuivatustelineet ja kuivurina meillä on lisälämppärinä iso polttoöljyllä toimiva puhallin joka kuivaa loimet jo 4-6 tunnissa ja ilmalämpöpumppu asentuu kuivausasentoon niin kuivaa lisäki loimikuivatustilan ilmaa samalla. Olen äärettömän tyytyväinen tuohon satsaukseen. Voin vaihtaa kaikille päivässä kuivat loimet ja laittaa kuivumaan märät. Ei tosiaankaan kaura ole näille yksäreille mitenkään pakollista. omani saa vaan ripauksen ja muuten mennään puolella desillä pellavarouhetta ja 1 desillä rypsipuristetta. Vaikka liikutus on ollut jatkuvaa kun meillä ei ole sairasteltu eikä pidetty kun korkeintaan 3 päivänlomia. kesällä ei saa mitään muuta kuin laidunruohoa ja valmennuksissakin kuitenkin käydään ja kentällä väännetään silti on aavistus liikaa rasvaa. Talvisin tasaantuu painokin kun menee lämmitykseen enempi energiaa. Kyllä se hyvä heinä on se kaiken perusta millä heppa pärjää. Toivotaan että Taavi tykkää kaverista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo teidän paikka hevosenpitoon kuulostaa niin ihanteelliselta! :) Diisa on aina niin hyvässä kunnossa, sopivan sutjakka, sillä on varmasti ruokinta kohdallaan!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.