perjantai 22. marraskuuta 2013

Melkein lähdettiin maastoon ja valmistautumista joulukadun avajaisiin

Yritin vain saada Taavia pysymään paikallaan...


Latasin tähän päivään paljon, sillä kerrankin 1. oli valoisaa 2. oli sateetonta ja olin ajatellut lähteä Taavin kanssa maastoon jos nämä kaksi asiaa toteutuisivat. En ole koko viikkoon liikuttanut Taavia, osittäin flunssan takia ja osittain ihan vaan laiskuuttani. Hain Taavin ulkoa ja se tulikin minua vastaan portille iloisena. Se sai syödä heinäää heinäkärrystä ja harjailin sen läpikotaisin kentän laidalla. Laitoin heijastimet sekä suitset ja sitten lähdettiin. Pihatien päässä alkoi tuntua siltä, ettei huvita sittenkään lähteä pidemmälle. Käännyttiin sitten pihatien päässä kotiin ja laukattiin pitkä pätkä oikein reippaasti.

Mitäs sitä suotta lähtemään jos ei huvita! On ihanaa, kun paineet hevosen liikuttamisesta ovat taaksejääneitä juttuja (vaikkakaan itse en ole vielä päässyt täysin pois pakkomielteisestä liikutuspakosta). Taavi liikkuu paremmin ja notkeammin, kun ikinä, vaikka sitä on liikutettu vähemmän kun ikinä mulla ollessaan. Pihatto tekee sille todella hyvää, se saa liikkua niin paljon kun haluaa, mutta myös levätä silloin kun haluaa. Viime yönnä oli ainakin nukuttu kunnolla, kun kaulassa oli kakan värjäämä läntti. Hienoa näin juuri ennen joulukadun avajaisia!


Mitä ihmettä blogger tekee näille kuville??

Käytiin me vielä kentällä ottamassa vähän laukkaa oikealle ja vasemmalle pari nostoa. Harjailin Taavia vielä ja käytiin syömässä tallinpihassa patonkia. Viskasin sen sitten takaisin ulos. Se olisi kyllä ilomielin hengaillut kanssani vielä, joka sinällään on tietenkin ihan positiivista. Olin vaan niin kamalan väsynyt, etten jaksanut millään. Typerä flunssa ja aamuviikko liian lyhyillä yöunilla on todella tehnyt tehtävänsä.

Siivoilin vielä pihaton sisätilasta kakat pois ja Taavi piti minulle seuraa kokoajan, seisoi vieressä tyytyväisenä. :) On se vaan niin ihana tyyppi. Levittelin yhden uuden olkipaalin vanhojen päälle. Nyt on alkanut oljetkin kulumaan, kun pihatossa asuu kaksi hepoa ja Väinö ainakin tykkää järsiä olkiakin. Lisäksi kakkaa on sisätiloissa paljon, kun yksin ollessaan Taavi ei koskaan tehnyt sisälle mitään.



Taavi eilen koko päivän sateen jälkeen, se on viimein kasvattanut talvikarvan koko muhkeuteensa...

... Vain karvan pinta on märkä, pohjavilla on pysynyt viimeinkin kuivana ja Taavi ei kaipaa enää loimia suojaksi!

Eilen oli myös vähän joulun tuntua tallilla, kun raahasin sinne kasan paketteja, jotka hain postista (odottelin tarkoituksella kaikki ensin postiin, ettei tarvi montaa kertaa rampata siellä). Paketeissa oli: Taaville käytettynä ostettu ehkä noin 200g toppaloimi (maksoi 12e), Hevarilta alennuksesta tilattu toppaloimen kaulakappale (10e) ja herkkuvati (sis. kannellinen 5 litran vati, himalajan suolakivi ja heppanamuja =12e), 1hevosvoima.comilta 1,5kg Suppleaze Goldia ja Hevostarvike Ruunikosta lännensuitset samaa sävyä satulan kanssa (harmillisesti nämä oli pienet...). 



 
Lisäksi eilen oli piti kaivaa laatikon pohjalta tonttulakit ja joulunauha. Taavi osallistuu taas huomenna joulukadun avajaisiin Kouvolassa, tämä on meidän seuran järjestämä juttu. Taavihan oli samassa tapahtumassa myös viime vuonna. Tosin nyt meillä on kaikki niin paljon paremmin. Viime vuonna tähän aikaan painittiin mahaongelmien kanssa ja Taavi oli todella äkäinen ja vihainen, Taaville ole varattuna aika klinikalle mahan tähystykseen ja se oli huonossa kunnossa (miten sen näkee paremmin itsekin vasta nyt jälkikäteen?).
Samantien pakkasin sille matkakassin ja -eväät mukaan (uuteen vatiin). Järjestelin myös loimet siistimmin, miten niitä onkin niin paljon. Ja mistään en raaski luopua.. :D
 
 
Matkaeväät, sis. kauraa, melasisiirappia, leipää ja namuja
 
Taavin laatikko ja loimipinot...

Huomenna meillä on siis melko aikainen herätys ja ollaan Kouvolassa 9.30, kulkue lähtee 10.45. Tällä kertaa ratsastajana on Aino, joka on käynyt Taavilla pari kertaa ratsastamassa (mm. tänä kesänä laidunreissulla). Lähden vielä heittämään uuden reissun tallille, kun puhelin unohtui päivällä, samalla laitan vielä heinäverkon valmiiksi koppiin ja muutenkin tarkistan tavarat. Ajattelin myös käydä kaupoissa katsastamassa länkän alle punaista vilttiä. Aamulla sitten vaan letitys ja Taavi kyytiin. Siihen onkin syytä varata nyt reilusti aikaa, kun ei olla harjoiteltu välissä lastausta.

Ainiin; se kaulan patti on ollut ennallaan koko viikon, paitsi tänään se näytti olevan pienempi. En ole kerennyt soittamaan lääkärillekään, kun ei Taavi ole oirehtinut sitä mitenkään. Aloin syöttää kaksi päivää sitten Taaville kierumataraa ja kehäkukkaa kuurina, koska yksi tuttuni sanoi, että niillä voisi ehkäistä imppareita.
Taavin jalassa viikon ollut haava oli alkanut märkimään ja jalka kuumotti vaikkei ollut vielä turvoksissa. Taidettiin selvitä tällä kertaa säikähdyksellä, sillä nyt jalka on ollut sen kaksi päivää viileä ja täysin kuiva! En tiedä sitten, onko yrteillä asiaan vaikutusta, mutta eipä ole ollut haittaakaan.

Hilton Herbs myy näitä kahta valmiina seoksenakin ja kertoo niistä näin: ""Sisaryrtit" kehäkukka ja kierumatara ylläpitävät hevosen imukudos- ja umpieritysjärjestelmää. Suositellaan erityisesti tallissa eläville hevosille tai vanhemmille hevosille, joiden jalat turpoavat ja hevosille, joiden liikunta on vähäistä."

2 kommenttia:

  1. Mä luulen että yrttejä tehokkaampaa on se pihatossa asuminen, kun hevonen saa liikkua ja imusuonisto ym toimii. Meillä hävisi kaikki jalkojen turvotukset kun siirtyivät pihattoon. Joskus kun otan talliin yöksi, niin herkimmällä on heti jalat paksuna aamulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan näinkin, mutta Taavi on pihatossa elämisestä huolimatta sairastanut tänä syksynä jo kaksi impparia ja kesälaitumelta jouduin tuomaan sen takaisin talliympäristöön impparin takia.. ja tämä viimeisin haavqkin alkoi uhkaavasti kuumottaa. Yrtit onkin nyt otettu vahvistamaan imunestekiertoa.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.