sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Uudet kengät ja uusi maisemia maastossa



Alunperin viikonloppuna oli tarkoitus  jumpata kentällä, mutta suunnitelmat vähän muuttuivat ja löysin itseni tutkimasta uusia maastolenkkeä perjantaina ja sunnuntaina.

Lauantaina saatiin viimein kengittäjä paikalle. Alunperin kengittäjän piti tulla jo maanantaina, mutta hän sairastui. Säteet olivat kuulemma nyt hyvät, varvas sensijaan päässyt venymään (edellisestä kengityksestä vajaa 6vkoa) ja syy löytyy luultavasti siitä talvisesti kiputilasta. Jotain siellä martokaviossa on käynyt. Mutta nyt on taas kaviot oikaistu. 4-5 viikon päästä sitten seuraavan katsastus, ettei pääse pahaksi. Rippe sai kokoa isomman kengänkin eteen, jotta mahdollinen varpaan venyminen ei käännä kantoja alle. 






 
Meidän tallilla on tosi kivat maastot. paljon pehmeitä ja hyviä reittejä ja pitkiä suoria. Selvittelin vähän, että missä saa liikkua ja senmukaan lähdettiin sitten uusille reiteille. Ponilla oli jännää, mutta tuntui tykkäävän, kun ei ole niin yksitoikkoista aina.
Ja askel kulki yllättäen nyt paremmin, kun varpaalta on otettu ylimääräiset pois. Takominen loppui myös kokonaan.

Kengittäjän käynti tarkoitti myös sitä, että lääkitys on eilen nostettu 1/4 ja ainakin tänään poni oli ihan tukevasti omilla jaloillaan. 
 



Ripellä on ollut mahan kanssa vähän ongelmia. Se piereskelee vettä ja lantakasat ovat olleet löysiä. Tilanne parani huomattavasti, kun jätin pellavarouheen pois. Tämä on jo toinen hevonen mun omistuksessa, joka voi paremmin ilman pellavaa.

Pellavan poisjätön jälkeen törmäsin ongelmaan, että pelkkä greenlinepuuro ei kelpaa. Lykkäsin sekaan puoli desiä kauranjyviä ja poni nuoli silmät kiiluen koko kupin. Olen huomannut, että kaura on taikasana moneen ongelmaan. Eikä puolesta desistä ole mitään haittaakaan, puolet siitäkin tulee sellaisenaan ulos, kun jyvät ovat puuron seassa. 
 


 
Suurin syy mahan löysyyteen on kuitenkin luultavasti lääkkeessä. Kokeiltu on maitohappobakteerit, psyllium, greenline, pellava.. Nyt otin kuitenkin uudelleen kokeiluun sen chian. Nythän on selkeä ongelma, johon tarvitsen apua. Poni on syönyt nyt muutaman päivän niitä siemeniä ja vielä en uskalla sanoa yhtään mitään.
Oluthiivaakin tilasin, se oli ainakin Taaville suuri pelastus. Tähän ongelmaan vaan tuntuu olevan vaikea löytää ratkaisua jos/kun lääke on siihen syynä.

14 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut Progut-valmistetta? Halpaa ja hyvää :) Kaviot alkaa näyttää nyt paljon paremmilta ja kiva että sietänyt lääkettäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie kuollakseni mietin kirjoittaessa, että mikä tosta listasta puuttuu, kun on niin lyhyt. Eli progut on myös kokeiltu. :P ei kyllä tunnu se chiakaan auttavan.

      Tosi hankalaa. Yksi saman ongelman kanssa painiva on kokeillut myös pronutrinin, eikä ollut siitäkään apua. Jotenkin vähän alkaa tuntua, että lääkityksen ollessa syynä on tilanne todella vaikea korjata. Kuidun määrää oli heidän ell käskenyt lisäämään...

      Poista
  2. Mikä Ripen säkä on? Ihana<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona epävirallisesti mitattuna se on noin 142cm. :)

      Poista
  3. Hei
    Oletkos kokeillut kalkkia mahan löysyyteen ja vesipieruihin Meillä vanhan shettiksen maha tokeni sillä kun ensin oli kokeiltu kaikki muu Tosi hyvät kirjoitukset ja valokuvat sulla ...kiva lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Taidankin kokeilla sitä vielä. Olin unohtanut koko kalkin! Paljonko annoit shettikselle?

      Poista
    2. Olisko shettis saanut teelusikallinen kukkuralla silloin aluksi muutaman päivän ja sitten pienensin annosta Mutta tämä vastaus varmaankin jo ihan turha ..varmaankin jo olet antanut ohjeiden mukaan Kaveri heippasee desin verran tammansa kippoon vapaasti syötäväksi kalkin Tamma syö jos on tarve tai sitten ei Niin kuin söi myös greippiä kun oli jotain maha ongelmia ...luonnonmukaista hoitoa ;)

      Poista
    3. No itseasiassa ei mennyt hukkaan, kun on nyt tapeltu sen syömisen kanssa ylipäätään. :-) ei ole kyllä pystynyt tai uskaltanut mitään lisätä, kun tekee toi syöminen niin tiukkaa nytkin... hankalaa... :-D

      Poista
  4. Täällä myös (entinen) vesipieruinen Cushing-heppa. Pellava, Progut ja jotain muutakin kokeiltu, samoin heiniä vaihdeltu erilaisiin. Taikasana lopulta on ollut Pavon Care4Life-yrttirehu, jota olen syöttänyt sellaisenaan sekä turvotettuna. Etenkin turvotettuna on suurta herkkua, ja kurapierut ovat jääneet unholaan. En tiedä, mikä ainesosa siinä vaikuttaa, mutta vaihtaakaan ei enää uskalla, kun vihdoin löytyi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Lähtee kyllä kokeiluun jos ei saada muuten asiaa hallintaan. Meillä vaan Pavon saatavuus on sangen huono..

      Ei kannatakaan vaihtaa jos hyvä ruoka on löytynyt. :)

      Poista
    2. Meni korkeintaan kuukausi tuosta Care4Lifen ylistyskommentista, kun ripuli palasi. :D Oikeasti ei naurata, mutta rehulla ei sitten niin ollutkaan väliä. Se samperin ripuli tulee nyt joka syksy, ja katoaa itsestään vuodenvaihteen jälkeen, vaikka eväät olisi koko ajan samat. Syksyllä tietysti vaihtuu heinät uusiin, mutta talvella ei, joten sekään ei kaikkea selitä. Lääkityksen nostaminen auttoi vähän, heppa on pirteä eikä ole kipeän oloinen, mutta persuksen ja loimien peseminen kyllästyttää.

      Vitamiinilisän olisin jo aloittanut, mutta siitä menee heti huonommaksi. Viime keväänä sama, jäi sitten vitamiinit syöttämättä. Onko teille löytynyt jotain laatua, joka ei laita pakkia sekaisin?

      Edelleen tuo Care4Life on suurta herkkua, saa hyvin juotettua, kun sitä laittaa mausteeksi. Että sinänsä ihan kiva lisä kuitenkin, vaikkei nyt maailmaa pelastanutkaan. :D

      Poista
    3. Haha... Näinhän se joskus on, että sattumalla on osuutensa asiaan. ;) Meillä on tällähetkellä ripuli pysynyt poissa muutaman viikon. Yhtään en tiedä, mikä auttoi. Ripulin loppumisen aikoihin ruokailussa oli otettu mukaan bentoniittisavi. Ja samaan aikaan vaihtui myös heinäerä. Nyt on ollut taas märempääkin heinää, mutta hienokortista ja ainakin vielä maha on ok. Bentoniitin jätin hetkeksi pois, kun ajattelin sen vaikuttavan lääkkeen imeytyvyyteen. Otin sen kuitenkin puolikkaalla takaisin ruokintaan (aina siihen ruokaan vuoroviikoin, mistä on pisin aika lääkitykseen eli siihen kun itse tulen tallille).

      Itseasiassa meilläkin on vitamiineista sama kokemus.. Meni vatsa kuralle. Oletko kokeillut noita pellettimuodossa olevia? Meillä menee kivennäisen mukana reilusti vitamiineja, joten en ole antanut mitään lisää erikseen.

      Rippekään ei vaikuta kivualiaalta kovinkaan, vaikka perä on ripulissa. Se on todella rasittavaa, kun saa olla kokoajan pesemässä persusta ja varusteita.

      Poista
  5. Sepä se on turhauttavaa, kun ei tiedä mistä ripuli johtuu, niin vaikea on auttaakaan. Tai siis Cushingista tai lääkkeestä ja niiden vaikutuksista se kai tulee, mutta minkäs teet. Ripulit vaan tulee ja menee teit niin tai näin. :D

    Bentoniittia kokeilin viime syksynä, ja ehkä se vähän auttoikin. Hankalaa vaan, kun puurotarjoilut on meillä 90 % iltaisin ja lääke menee myös illalla.. Joutuisi siirtämään lääkkeen aamuun ja sitten jos se ei autakaan, kun kokonaisuudessaan lääkehuolto on iltaisin helpompi hoitaa. :/

    Keväällä kokeilin Pavoa ja nyt Krafftin, molemmat pellettimäistä vitaminiivalmistetta. Meillä ei peruskivennäisessä (jota on tietysti yli puolen vuoden satsi jäljellä ja muuten toiminut hyvin) ole vitamiineja lainkaan, niin olisihan niitäkin hyvä antaa. Caressa kyllä on hyvät pitoisuudet, joten annosten nostaminen on yksi vaihtoehto. Kalanmaksaöljy ja Vetcaren E on kyllä sopinut, että ehkä niitä sitten lisäksi.

    Mielenkiinnolla odotan, miten BH Classic alkaa teillä toimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan - aina ei tiedä, että mikä on sairaudesta, mikä lääkkeestä, mikä jostain muusta ja tähtien asennosta johtuvaa. :D Mut cushinghevosilla taitaa jonkunlainen taipumus kurailuun olevan..

      Nää ruokasumplailut on joskus melko hankalia.. Siis juurikin niin, että miten saa reht annettus jos tallilla on joku tietty käytäntö rehujen suhteen.

      Raportoin kyllä BH Classiista, kunhan saan sen käsiini, oli kyllä todella odotettu rehu markkinoilla.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.