torstai 21. huhtikuuta 2016

ACTH-arvon mittaamisesta ja luotettavuudesta



Muutama päivä on kulunut siitä, kun kyselin Ripen ACTH-arvoa eläinklinikalta. Sillä hetkellä se tuntui potkulta suoraan palleaan, mutta muutama päivä on tehnyt kummia taistelutarmolle ja onhan tässä taas viisastunutkin netin ihmeellisessä maailmassa.

Blogia lukee moni hevosten sairauksista kiinnostunut, cushinghevosen omistaja ja tänne päädytään usein googlen kautta erilaisilla sairauksia koskevilla hakusanoilla. Mm. seuraavilla hakusanoilla blogiin on viimeaikoina päädytty:

"cushingin tauti hevosella", "hevonen syö omaa lantaansa", "hevosella kalkkeuma", "cushing hevosen silmän", "hevosen löysä uloste","alkava cushing hevosella"


Joten siksi haluan jakaa uusimmat oivallukset ja tiedot ACTH-kokeen arvoista. Ripen arvo ei ehkä sittenkään ole noussut. Yhtä suurella todennäköisyydellä se on ennallaan tai jopa hieman laskenut. ACTH-arvo ei ole mikään kovinkaan luotettava koe pienten heittojen mittaamiseen, arvoon vaikuttaa mm. stressi, kipu, tulehdus ja jännitys. Kaikki elimistön stressitilat nostavat arvoa ylospäin ja syksyisin arvo voi olla koholla terveilläkin hevosilla ja siksi syksylle on omat viitearvonsa. Rippe mm. selkeästi jännitti tälläkertaa pistämistilannetta, mutta se tuskin on juurikaan vaikuttanut arvoon.

ACTH myös erittyy kehoon sykäyksittäin, jolloin on vähän tuurista kiinni mihin kohtaan näyte osuu. Tämän välttämiseksi jotkut eläinlääkärit (ainakin ulkomailla) suosittelevat ottamaan kaksi koetta kymmenen minuutin välein ja sekoittamaan nämä keskenään (tai mittaamaan kummatkin ja laskemaan keskiarvo).
Tästä tehdyn tutkimuksen mukaan arvo voi heitellä kymmenessä minuutissa kymmenen prosenttia (kokeessa oli mukana 34 hevosta, näytteet otettiin kymmenen minuutin välein ja mediaaniero näytteissä oli 10%). Rippe esimerkiksi mahtuu tähän 10% heittoon kevyesti (390 -> 420).
15% testiin osallistuneista hevosista arvo heitteli vielä rajummin. Useimmissa tapauksissa kyseisellä tutkimuksella ei kuitenkaan ollut merkitystä siihen, oliko tulos positiivinen vai negatiivinen.
"NB As ACTH secretion is pulsatile, some vets recommend taking 2 blood samples (10-15 minutes apart) and combining them (or submitting both samples) to increase the sensitivity of the ACTH test.

Liphook tested ACTH samples taken 10 minutes apart from 34 horses.  Most horses didn't have a significant difference between results, and the median difference was 10.6% (the mean intra-assay CV was 5.1%).  However approx. 15% of the horses tested did have a significant variance between test results, although not necessarily the difference between a positive or negative diagnosis."
Teksti on kopioitu täältä, siellä myös taulukko kyseisestä tutkimuksesta

Tämän perusteella arvosta ei kannata tällähetkellä olla niin kovin huolissaan. Koetan nyt jokatapauksessa nostaa lääkitystä (kunhan kengittäjä ensin käy laittamassa ne kaviot, hän tuskin arvostaa horjuvaa ponia). Tavoitteena olisi saada lääke ainakin neljäsosaan, mielummin puolikkaaseen. Lisäksi lääkettä tukemaan Ripelle on tehty oma yrttisekoitus, mutta sen pääsee aloittamaan vasta myöhemmin.

Toukokuun lopulla Ripellä on raspaus ja rokotus, jolloin otetaan siitä taas ACTH ja pieni verenkuva, katsotaan vähän missä mennään. Jos arvo on edelleen yht koholla (olettaen, että lääkemäärä saadaan nostettua), niin sitten mietitään seuraavaa siirtoa. Vaihtoehdot on konsultoida Viikkiä tai antaa asian olla ja seurata vaan ponin vointia.

Tällähetkellä se ainakin voi hyvin ja pirteästi. 

Rakas murheenkryyni

6 kommenttia:

  1. Onpas hankalaa! Mutta pääasia on tietysti, että poni voi hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä on melko hankalaa, etten sanoisi. :) Mutta tosiaan - ehkä pitää vaan tyytyä enemmän seuraamaan ponia, kun murehtia labratuloksia.

      Poista
  2. Miten muuten on mennyt uuden tarhakaverin kanssa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi ovat olleet erillään, kun mun työaikataulujen puitteissa ei ole keretty totutella poikia samaan (haluan nähdä esim ruokintatilanteen itse ja vähän pidempään seurata heidän touhujaan ennenkun uskallan antaa luvan laittaa ne aamusta asti yhteen ilman valvontaa). Ja nyt tämä lääkehässäkkä taas sekoittaa, koska en missään nimessä halua, että Rippe väistelee kaveria (mahdollisesti) hoippuvin jaloin.. :(

      Kovasti olisi tarkoitus yhdistää.

      Poista
  3. ACTH on yksi epäluotettavimmista veriarvoista mitata. Oireperusteinen hoito on huomattavasti järkevämpää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin tuntuu olevan.. Kyllä tässä jatkossa taidetaan enemmän oireiden perusteella ponin vointia arvioida.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.