perjantai 25. joulukuuta 2015

Takki auki!

Ripeltä lähti tänään karvat. Sen talvivilla on taas niin paksu, että se hikoaa lenkillä litimäräksi ja kuivuu erittäin huonosti. Esimerkiksi kaulan alta karva oli niin tiheä, että hevonen oli seuraavanakin päivänä vielä kostea.. Ja öisin sillä oli varmasti sisällä kuuma, se on sanomattakin selvää.

Klipperikin meinasi vähän yskiä, kun terät upposivat turjakkeeseen, mutta hyvin saatiin ajeltua. Selkään jätin ainakin toistaiseksi karvat, ettei tarvitse lenkille loimitella. Karvan alta paljastuikin hoikkasempi poni, kun oletin sen olevan. Kyllä se karva päällä antaa yllättävän paljon pyöreämmän kuvan olomuodosta!

Nyt kelpaa lenkillä juosta, kun ei tule heti hiki! Huomenna mennään Tapaninpäivän ratsastukselle!8 kommenttia:

 1. Kieltämättä tulee itsellekin mieli hakea klipperi ja nykäistä poni nakuksi :D. Sille meinaa tulla pihatossakin kuuma... mutta koulukiireiden takia ei viitsi, kun ei sitten kuitenkaan saisi välillä sen enempää liikuntaa, joten ei sitten sitä varten viitsisi loimitella. Mutta hyviä lenkkejä teille, luulisi ainakin Ripen pysyvän hoikkana, kun kunnon lenkille lähtöä ei estä karvaturjakkeen kuivatus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on näiden karvojen kanssa melkoista tasapainoilua. :) Ja nythän se on luvannut vähän kylmenevää ilmaa ainakin hetkeksi, josko karvaistenkin olo vähän helpottuisi. Mutta eipä tosiaa omalla khdalla ole enää mitään tekosyytä liikuttamattomuuteen, kun hevonen kuivuu hetkessä jos edes hikoaa ja lenkkimaastotkin ovat todella hyvät! :)

   Poista
 2. Majailetteko nykyään Lehtoharjussa? :)

  VastaaPoista
 3. Laihahan tuo on kun kylkiluut paistaa vai seisooko vain hassusti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän sanoinkin, että karvamäärä todella hämäsi ja pidin hevosta pulskempana. Nyt voin hyvällä omallatunnolla ruokkia sitä ihan normaalisti, eikä tarvitse jokaista suupalaa laskea.

   Näyttääkö hevonen sinusta oikeasti laihalta kuvassa? Sen kylkiluut kyllä vähän näkyvät, kun hevonen kuvanottohetkellä pikkaisen liikkui, mutta eivät ne mitenkään paista. :)

   Sillä on kyllä edelleen ihraa niskassa sekä pyllypäällä, vaikka sen kylkiluut ovatkin tunnettavissa.

   Poista
 4. Meillä Pena on nyt melko lailla samanlaisessa kunnossa kuin Rippe (ilman ihraa niskassa tai muualla) ja minun on kauhean vaikea arvioida, onko se liian laiha. Oma silmä sanoo että vähän on, mutta toisaalta uskon että minunkin silmäni on tottunut hiukan liian pulleisiin hevosiin ja pidän niiden lihavuuskuntoa normaalina.

  Minulla tosin on epäilys että Penalla on taas hiekkaa mahassa ja tämä hetkellinen "laihuus" johtuu siitä ettei syöty ruoka imeydy. Pena ei ole koskaan saanut näin "paljoa" väkirehua vaan pysynyt aina pulleana suunnilleen pyhällä hengellä. Nyt saan antaa heinääkin niin paljon kuin se suostuu syömään, mikä ei ole ennen ollut mahdollista. Tosin heinä on valkuaisköyhää ja lihasta on rakennettu, joten mikä taas johtuu mistäkin, en osaa sanoa. Nyt jos maa pysyisi hetken jäässä niin katsotaan muuttaako psylliumkuuri mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän se vitsi onkin, että ollaan totuttu varmaan vähän turhankin pyöreisiin hevosiin.. Minä itse en pidä Rippeä tässä kunnossa laihana. Kylkiluuthan kuuluvat tuntua, mutta näkyä ne eivät saisi. Minusta hevonen ei ole laiha jos kylkiluut liikkeessä vähän vilahtavat.
   Esimerkiksi tossa bannerikuvassa Rippe on hoikempi, kun nyt. Toki paremmassa lihaskunnossakin.
   Metabolisen hevosen laihuuden arviointi on vaikeaa, koska rasva kerääntyy helposti väärin ja ainakin Ripellä ylimääräinen rasva lähtee ensimmäsenä kupeista.
   Toisaalta Ripen kohdalla olen taipuvainen ajattelemaan, että kaviokuumeen sairastaneella ponilla kaikki ylimääräinen rasva on huonoksi. ;)
   Kukaan Ripen luonnossa nähnyt ei ole sitä laihaksi sanonut, ennemminkin kommentit ovat olleet luokkaa "ompas se pyöristynyt".. Sitäkin olen ihmetellyt, sillä omaan silmääni se on laihtunut sen pois, mitä sairaslomalla kerkesi lihomaan. Ehkä karva on hämännyt muitakin.

   Heinä tuntui olevan viime vuonna köyhää, mutta samaa se on tänäkin vuonna. Valkuainen tuppaa olemaan alhaalla ja se ainakin meillä näkyy nopeasti ponin lihavuuskunnossa ja lihaksistossa. Rippekin on saanut syödä ihan kunnon annoksia heinää (tokikaan ei vapaasti, vaan tarkasti punnittuna) ja lisäksi se on saanut yli puoli litraa proteiinia, pari desiä pellavaa ja kivennäistä. Nyt olen jättänyt väkirehut pienemmälle, koska nykyisestä heinästä ei ole analyysia ja uskoisin sen olevan parempaa ja vähempisokerista. Toisaalta liikunta on lisääntynyt, joten kokonaan en proteiinia ole pois jättänyt. Se toimii myös kyytipoikana kivennäiselle (jonka piti olla maistuvaa, mutta Rippe on toista mieltä).

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.