sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Vähemmän aktiivinen, keskittymiskyvytön, symmetrisesti taipuva, isomahainen ja laiskajalkainen hevonen

Eli siis pyörteiden tulkintaa!

Luin joskus kauan sitten artikkelin hevosten pyörteistä ja niiden vaikutuksesta luonteeseen ja suoristuskykyyn. Meinasin jo silloin tehdä asiasta oman postauksensa ja tutkia mielenkiinnosta, mutten sitten jaksanut suomentaa sitä sivua omilla enkkutaidoillani. Nyt Bessie oli tehnyt Skinistä vastaavan ja saankin siitä oivaa apua osittain myös jutun suomennokseen, joten tuli sitten tutkittua Taavinkin pyörteet. Niitä löytyi yllättävän paljon! 

Pyörteiden etsimisessä oli se ongelma, etten tiennyt, mitkä pyörteet ovat "normaaleja" ja löytyvät kaikilta. Mutta vertailemalla tallin muihin hevosiin, sekin asia selvisi. 
 
Tämä kuuluu sarjaan "älä ota sitä vakavasti". ;) 

 
Karvapyörteet tämän jutun mukaan kehittyvät sikiölle samaan aikaan aivojen kanssa ja otsan pyörre ensimmäisenä ja siksi ne kertoisivat hevosen luonteesta erinäisiä asioita. 
Otsa:
Taavilla otsan pyörre on melkoisen alhaalla ja vasemmalla vinossa, en ollut tätäkään tullut koskaan ennen ajatelleeksi. Lisäksi siltä löytyi otsaharjan alta pieni pyörre. Epäilin, että  muillakin on sellainen, mutta toisaalta meidän tallin kaikilla hevosilla sellaista ei ollut. Se jäi siis vähän mysteeriksi.

Otsan pyörre kertoo seuraavaa:

Alhaalla sijaitessaan se kuvastaa vähemmän aktiivista mieltä, joka kyllä pitää paikkansa. ;) Sivuun mennyt pyörre kertoisi huonommasta keskittymiskyvystä ja sekin kyllä pitää osittain paikkansa. Taavi on tosi huono keskittymään mihinkään pitkiä aikoja kerrallaan.
Yksi pyörre merkitsee mielen ja luonteen tasaisuutta eli hevonen on aina samanlainen ("matalaenerginen, korkeaenerginen"), eikä se vaihtele, kuten kaksipyörteisillä. Totta tämäkin, Taavi on yleensä aina rauhallinen ja matalaenerginen. Pää:Taavilla ei löytynyt pyörteitä poskista, suupielistä, turvasta tmv. paikasta, mutta leuan alta löytyy kaksi melko symmetristä pyörrettä, isoa ja voimakasta vieläpä. Näitäkän ei löytynyt tallin muilta hevosilta. Ikävä kyllä näistä ei sanottu mitään erikoista. Mutta yleensä pään alueella olevat ylimääräiset pyörteet ovat räjähdysherkkää aluetta ja niiden kiristyessä hevonen voi räjähtää tai tehdä äkkikäännöksen.Niska ja kaula: 


Taavilla on molemmin puolin niskassa/kallossa pienet pyörteet, melko samoissa kohdissakin. Näiden pitäisi kertoa siitä, mistä kohtaa niska helpoiten taipuu. Epäsymmetriset pyörteet = epäsymmetrinen taipuminen. Taavin pyörteet ovat optimaalisesta melkein heti korvien jälkeen symmetrisesti, joten sen pitäisi olla helppoa taivuttaa niskaansa. Ilman pyörteitä olevien hevosten on vaikea myödätä niskastaan.
Taavi kyllä myötää melko helposti ja se taipuu niskastaan, joten ei moittimista.

 Kaulan yläosasta (harjamarrosta) ei löydy pyörteitä, ne kertoisivat jotain energian katkeamisesta. 
Kurkku: 

Taavilta löytyy kurkun kohdalta melko iso pyörre. Sijaitsee melko keskellä, jonka pitäisi olla hyvä merkki. Tämän pyörteen pitäisi auttaa hevosta nostamaan päätään. Yhdistettynä niska-/kallopyörteisiin tilanne kai on aika optimaalinen (niska-/kallopyörre laskee ja kurkkupyörre nostaa), koska ilman niska-/kallopyörteitä hevonen voi kuulemma olla pystypäinen. Taavi nyt on melko matalaryhtinen hevonen, joten tiedä sitten.Henkitorvi ja rinta:

Tässä ei kai ollut mitään kummallista, karva tosin tuntuu sojottelevan vähän sinne sun tänne. Pyörteet tällä alueella toisivat vanhan kansan mukaan vaurautta ja onnea. Taavin jakaus ("vehnä") on onneksi melko lyhyt, sillä pitkä on huono merkki varsinkin yhdistettynä kaksipyörteiseen otsaan.

Taavilla ei ole pyörteitä säässä, selässä eikä satulanvyön kohdalla. Tämä on vain hyvä asia, sillä selän ja sään pyörteet estävät energioita virtaamasta vapaasti ja satulavyön kohdalla oleva pyörre on erityisen herkkä. 
Vatsa:Vatsasta löytyykin sitten pyörteet molemmin puolin, erittäin selkeät. Vatsapyörteisillä hevosilla on usein isompi maha, koska energia virtaa siellä huonosti tai pysähtyy siihen. Lisäksi tällaiset hevoset voivat olla laiskoja käyttämään selkäänsä ja niitä voi joutua patistamaan, että ne nostavat selkänsä ylös. 


Kupeet:

 

Näihin piti valita kesäkuvia, koska nykyisessa koinsyömässä karvassa pyörteet eivät selvästi näy. Kupeiden ihanne olisi, että molemmille puolilla olisi pitkä, suora pyörre lonkkaluusta alaspäin. 
Vasen puoli näyttäisi kaartuvan melkoisesti ensin eteenpäin ja sitten lopuksi vielä taaksepäin.. Vai mitä ihmettä näistä pitäisi sanoa?

Taaksepäin kaartuva loppuosa kertoisi siitä, että hevosella olisi heikot kintereet,jotka eivät toimi kunnolla, ns. "sirppikintereet". Kun kuvaa katsoo ja tietää Taavin jalat, niin ei se täysin mahdoton ajatus ole. ;) Toisaalta siihen olisi sopinut myös eteenpäinkaartuvan kuvaus; siinä sanottiin, että hevosella on "takajalat tallissa".

Sitten olisi vielä S-muotoinen kuve, joka kertoisi siitä, että hevonen on joskus nopea, mutta yleensä laiska ja vaatii siis kuskilta paljon energiaa ja kärsivällisyyttä... :D Ehkä Taavi on siis vähän näitä kaikkia?

Jos pyörre päättyy ylös, niin takajalat ovat laiskat, eikä hevonen ota niitä mielellään alleen.

Oikealla puolella tuntuisi olevan vähän sama tilanne, mutta vielä jyrkempänä. En oikein tiedä, miten näitä pitäisi tulkita? Tämä puoli näyttäisi melkein katkeavan keskellä, oli tosi vaikea löytää kuvaa jossa se erottuisi edes suunnilleen. Katkeaminen keskellä kertoisi jostain huonoista energioista. :D


Myös jaloissa ja hännäntyvessä voisi olla pyörteitä, mutta Taavilla ei ole, joten niistä ei sen enempää, niistä voi käydä sitten itse lukemassa lisää. Nämä tiedot on löydetty täältä ja täältä.

Onko sinun hevosystävälläsi paljon pyörteitä?

8 kommenttia:

 1. Olipa hauskaa ja mielenkiintoista! Tuli hirveä tarve päästä kaivelemaan Penankin pyörteitä. Otsassa sillä ainakin on niitä useita, ja kainaloissa ja keskellä mahanalusta satulavyön kohdalla. Nyt tiedän mitä teen ensimmäiseksi kun poni palaa kotiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tee sitten ihmeessä yhteenveto Penankin pyörteistä! Jotekin en yhtään ihmettele, että sillä on otsassa useampi pyörre. ;)

   Poista
 2. Tämä olikin hauska! Ja aika samankaltaisen kuvan olen täältä blogista Taavista saanut... :) Pitääkin Salamasta ja Dukesta puuhastella samanlainen, kun jaksan ottaa sanakirjan käteen ja kuvat poikien pyörteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä, nää on hauskoja! Ja meillä ainakin piti paikkansa. :)

   Poista
 3. Hihi, ihana postaus :D. Voi että rupes naurattamaan kun muistin itse millaista oli suomentaa kun ne alkuperäiset sanat on ehkä vähän semmosia hassuja suorilla suomennoksilla XD. Mut hauska oli päästä näkemään Taaviakin lähempää -ei todellakaan tulisi kiinnitettyä huomiota pyörteisiin muuten. En oo aatellutkaan kuinka erilaisia niitä on! Oon jotenki ajatellu tuon rinnan kohdankin että kaikilla on samanlaiset, olen vaan olettanut, kiinnittämättä siihen huomiota. Nyt kun on katsellut niin voikin olla vaikka minkälaisia muodostelmia. Monimuotoisuus on ihanaa :D! Hevoset ovat niin kiehtovia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli joo vähän hankala löytää mitään järkevää suomenkielistä vastinetta välillä ja tulikin mietittyä, että ymmärsinkö ihan oikein. :D

   Ei tule tosiaan katsottua tällaisia asioita muuten, ihan hauska tutustua omaan hevoseensa tätäkin kautta. ;) Ja tosiaan, löytyy kyllä monenlaista pyörrettä ja kiehkuraa hevosilta!

   Poista
 4. Ihan mahtavaa karva-analyysia :D Täytyypä varmaan itsekin tutkailla omaa kopua vähän tarkemmin - eipä juuri ole tullut otsapyörrettä lukuunottamatta noita oikein huomioitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että viihdytti. Heh. Ei muuta kun omaa tutkailemaan, oli tosi hauskaa! :D

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.