torstai 3. huhtikuuta 2014

Katsaus iltapuuron sisältöön

Taavin ruokinnasta tulee aika-ajoin kysymyksiä, joten ajattelin, että asiasta voisi tehdä ihan oman tekstinsä. Nykyisellä ruokinnalla on menty syksystä asti ja se on osoittautunut hyvin toimivaksi. Taavin mahavaivat ovat ohjanneet ruokintaa nykyiseen suuntaan jo pidemmän aikaa. Taavi ei mm. huonoimmillaan ollessaan sietänyt kivennäisiä laisinkaan, myös Selected-rehu tuntui aiheuttavan pahenevia oireita. Nykyisellään tilanne voisi olla toinen, mutten näe mitään syytä siirtyä takaisin tällaisiin rehuihin, koska näin on pärjätty hyvin.
Taavi syö siis iltapuuron lisäksi vapaasti heinää, tällä hetkellä verkoista kuivaa heinää. Talvella tarjolla oli myös maitohapolla säilöttyä säilöheinää. Kumpikin sopi Taaville hyvin.


Verikokeet otetaan kevään aikana, kunhan eläinlääkäri saapuu tallille hoitamaan muita hevosia. Haluan mielenkiinnosta nähdä, onko Taaville puutteita mistään ravintoaineista.

Taavillahan on parhaillaan menossa Luontoäidin hevosilta tilattu yksilöllinen yrttisekoitus.



Ruoka näytti paremmalle silloin, kun se sisälsi mm. savoijinkaalia ja omenaa, tämänhetkisessä seoksessa ei ole niitä. Mutta ei se näkö vaan maku. ;)


Taavin iltaruoka sisältää siis seuraavaa:

2-3dl Greenline
½dl Progutia (Racing Lifeguard!)
½dl oluthiivaa
1mitta Suppleaze Gold
½dl hampunsiemeniä
nämä turvotetaan/liotetaan


1-2dl juureksia yms.
½dl hampunsiemeniä

(kourallinen siankärsämöä)

Greenlinea Taavi syö osittain siksi, että siitä tulevaan puuroon on helppo sekoittaa nivelaine ja oluthiiva, lisäksi se on maistuvaa ja hoitaa suolistoa sekä mahaa. Se siis sopii "puuroutuvista" tuotteista kaikkein parhaiten Taaville (esim. pellava aiheuttaa piereskelyä) ja on energiamäärältään maltillinen. Lisäksi tuotteen helppo saatavuus on plussaa. Ainut ongelma on sen hidas turpoavuus, ellei sitä laita kiehuvaan veteen.

Racing Lifeguadia Taavi syö siinä olevan progutin takia. Progut tekee hyvää suolistolle, enkä ole uskaltanut lopettaa tämän syöttöä. En myöskään halua syöttää sille ohraa (jota on suurin osa toisessa progut-valmisteessa), joten siksi valinta on kallistunut Lifeguardiin. Hinnassa ei kuitenkaan ole suurta eroa, koska tämän syöttömäärä on pieni. Kätevä astia saa myös plussaa.

Oluthiivaa Taavi saa siinä olevien hyvien aminohappojen ja valkuaisten takia. Lisäksi siinä on B-vitamiineja ja se tuntuu olevan myös suolistolle hyväksi. Lisäksi Taavi  pitää sen mausta. Tilaan oluthiivaa Päivölän Tilalta.

Suppleaze Goldia Taavi syö nivelien voiteluun. En tiedä, onko tuotteesta ollut apua, muttei haittakaan. Olen välillä antanut sille kaksikin mittaa, mutta yleensä laitan ruuan sekaan yhden mitallisen. Aluksi syötin Taaville isoilla annostuksilla MSM:ää, glukosamiinia ja C-vitamiinia, mutta mitään eroa ainakaan huonompaan en ole huomannut, vaikka siirryin yhteen purkkiin. Tosin Taavia pitkään vaivannut hikoilemattomuus korjaantui, kun jätin nuo omat seokset pois. SG:n tilaan 1hevosvoima.com -kaupasta.

Hampunsiemenet tulivat Taavin ruokavalioon sen muuttaessa nykyiseen tallipaikkaan. Tallinomistaja suositteli niitä ja ajattelin kokeilla. Hampusiemenissä on erittäin hyvät rasvahappopitoisuudet! Nivelet hyötyvät myös rasvahapoista, joten syötöstä ei ainakaan ole haittaa. Lisäksi rasvahapot tietysti ovat hyväksi muutenkin elimistölle. Hampunsiemen on myös kotimainen tuote, joten siitä plussaa! Taavi tuntui piristyvän sen jälkeen, kun se alkoi syömään hamppua, en tiedä vaikuttiko siihen joku muu asia myös.

Juurekset, marjat yms. ajavat Taavin ruuassa vitamiinien ja kivennäisten virkaa. Taavi syö erilaisia juureksia ja kuivattuja hedelmiä vaihdellen ja nyt olen lisännyt samaan "mysliin" myös ruusunmarjoja sekä rouhittuna, että kokonaisina. Lisäksi seoksessa on lakritsinjuurta ja voikukkaa.
Ennen annoin voikukan erikseen, mutta nyt pääsen vähemmillä purnukoilla, samoin lakritsinjuuren kanssa.  

Voikukassa
on paljon kivennäisiä, se on puhdistava, diureettinen kasvi ja Taavi oli siihen aivan hulluna viime keväänä, siksi olen syöttänyt sitä sille läpi talven.
Lakritsijuuri parantaa ja hoitaa suoliston ja vatsan limakalvoja, kun lisäsin tätä Taavin ruokavalioon, se oli selvästi vähemmän kärttyinen jos ruoka oli päässyt tarhassa loppumaan (nythän ruoka ei edes pääse enää loppumaan, kiitos uuden verkkosyötön)
Ruusunmarjaa Taavi syö sen niveliä hellivien ominaisuuksien takia. Ihmisillä sen tiedetään tutkitusti vähentävän kipua nivelissä ja ruusunmarjan siemenissä on luonnon omaa rikkiä. Lisäksi ruusunmarjassa on paljon vitamiineja ja kivennäisiä.
Siankärsämö tuli uusimpana ruokavalioon mukaan. Lisäsin sen alunperin hampaiden huuhteluveteen (koska olin viime vuonna kerännyt siankärsämöä talteen, mutten ollut uskaltanut ottaa sitä Taavin ruokintaan), joka osoittautui suuremmaksikin herkuksi Taavin mielestä. Nyt "tee" on ei enää niin hyvin kelpaa, mutta kuivana siankärsämö on edelleen suurta herkkua. Se on myös Taaville hyödyllinen yrtti, sillä se parantaa haavoja, estää tulehduksia ja edistää ruuansulatusta. Plussana on tietysti ne kivennäiset.

Myslin pohjana olevat juurekset ovat: punajuuri, porkkana ja palsternakka. Muuntelen myslin sisältöä ja siihen voi kuulua myös sikurijuuri, savoijinkaalia, omenaa, appelsiininkuorta jne. Nämä tilaan punajuurta ja porkkanaa lukuunottamatta Better Choicelta, punajuuren ja porkkanan taas Päivölän Tilalta isommassa paketissa.

Lisäksi minulla on varastossa tarpeen mukaan erikseen fenkolinsiementä, lakritsijuurta, islanninjäkälää, rohtovuohenhernettä, kehäkukkaa ja kierumataraa. Niitä annetaan sitten tarpeen mukaan.

Taavin mielestä ruuassa on parasta juurekset ja hampunsiemenet, ne rouskutellaan aina ekana (jos leipää ei ole). Kyllä puurokin kelpaa, mutta se ei saa olla liian löysää. Silloin se sotketaan seinille ja mieluiten lähellä olevaan ihmiseen. Paitsi jos se olisi ihan juotavaa, sitten se on ok.

Kesällä varmaan voidaan ruokintaa supistaa ja antaa evästä vain sen verran, että saan nivelaineen alas. Tuoreen tullessa kuvioihin ei Greenline ainakaan viime kesänä enää maistunut ollenkaan.
Syksyllä katselen ruokintaa vähän uusiksi ja saatan jättää siitä jotain pois. Poisjättölistalla on ainakin oluthiiva ja progut jos vain mahdollista. Itseasiassa oluthiivan koetan jättää pois nyt jo keväällä, kun nykyinen purkki loppuu. Olen vähän arka poistamaan ruokavaliosta mitään jos olen sen kerran lisännyt, koska en voi tietää onko siitä ollut apua johonkin ja romahtaako tilanne poisjätön takia. ;) Sentakia en myöskään enää kovasti muokkaa ruokintaa tai lisäile siihen mitään.

2 kommenttia:

  1. Hitsi, saas nähdä uskallanko kokeilla Selectediä! :/ se vaikuttaa niin lupaavalta, kun on suositeltu melkeinpä kaikille vaivaisille hevosille :D ja kaiken saisi samasta pussista. Syötin Pronutrinia muutaman päivän ja ruunani olo koheni. Se on ikävä kyllä vaan niin tosi kallista :( Vettä olen myös raahannut tarhaan, se saattoi olla yksi kiukuttelun syy. Odotan kovasti, että tallin puolesta vedet saadaa laskettua tarhoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit varmasti hyvillä mielin kokeilla yhden säkin verran syöttää Selectidia. Taavin ongelmat tuntuvat/tuntuivat olevan niin moniulotteisia, että sitä on vähän vaikea verrata muihin vatsahaavaisiin yms. Epäilen, että Taavikin sietäisi tänäpäivänä, uudella heinällä, Selectidiakin hyvin.

      Toivottavasti teille löytyy sopiva ruokavalio ja äkäily loppuu!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.