sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Uusi klippausmalli



Päätin kokeilla vähän uutta tyyliä klippaukseen.

Ajoin ponin lokakuun alkupuolella kokonaan ja ajatuksena oli, että se kerkeää pakkaselle kasvattamaan itselleen suojaa takaisin. Ja sitten tarvittaessa voin ajella talvella sille jonkinlaisen osaklippauksen. Olin ensin ajatellut, että en enää klippaa ennen kevättä jos karvankasvu pysyy kurissa (ja se on ollutkin melko maltillista). Poni kuitenkin hikoilee senverran paljon, että helpommalla päästään, kun ajetaan tuuletusraita. Kuivattelu on aina oma rumbansa varsinkin, kun hevonen ei asu omassa pihassa. Mulla ei ole aikaa jäädä odottelemaan kuivamista, joudun siis viemään hevosen pihalle tuplafleecen ja ulkoloimen kanssa ja sitten hevonen seisoo siinä samassa loimiyhdistelmässä pahimmillaan seuraavaan päivään asti. Ei siinä mitään, loimi kuivattaa hyvin, on lämmin kokoajan jne. Mutta onhan se sitten vähän liikaa, kun ulkona on +1 aste ja hevonen kuitenkin kuivanut jo.


Minusta osaklippaukset ovat järjestään melko rumia. Ja lisäksi piti keksiä joku sellainen, jossa maha jäisi ajelematta (koska loimi ei sitä kunnolla suojaa jos tulee pakkasta) ja kaulaakaan en halunnut ajella kokonaan (koska kaulakappaleet on niin huonoja). Yhden tallin hevosen kokemuksella kaulan ajelu on kuitenkin melko ratkaisevaa hikoilun vähentämiseksi (sillä hevosella kokeeksi jätettiin kaula ajamatta ja se on aina ihan hikinen).
Etsin netistä monta päivää sopivaa mallia ja arvoin, että mikä olisi hyvä ja kohtuullisen siisti. Tähän sitten päädyttiin. Se on vähän muokattu "irish clip". Tähän päädyin siksi, että maha on edelleen ajamatta, paitsi satulavyön kohdalta (pitkät haituvat jää aina solkien väliin nipistämään) ja kaulastakin on ajettu vain pieni osa, jonka voin kovilla pakkasilla lisäsuojata fleecekaulurilla (jos nyt sattuisi tulemaan joku kolmenkympin pakkanen). Ja kettuloimen kaulakappale onneksi suojaa kohtuullisesti ton kaulan alaosankin.
Kuitenkin juuri ne kaikkein helpoiten hikoilevat kohdat on lyhyemmässä karvassa. Tätä päästään nyt testaamaan lähipäivinä enemmän, tänään ainakin ratsatuksen jälkeen hevonen oli kuiva, mutta ratsastuskin kevyehkö. 

Tämä oli myös nopea klipata. Vaikkakin toi alue on mun suurin inhokki, kun karvat menee moneen suuntaan ja kainalot on hankalat ajella. Mutta tässä mallissa tulee kuitenkin melko vähän tota klippausrajaa, jota en koskaan saa kauniiksi ja suoraksi. Mikä ihme siinä oikein on, miten se pitäisi ajella? Kun karva menee niin moneen suuntaan, niin ei voi millään vetää vaan yhdellä vedolla tota linjaa.
Leuan alta vetäisin myös partakarvat pois, niin suitsiminen ja muu on helpompaa.

Alta paljastui tälläkertaa ihan kiiltävä karva! Mie edelleen elättelen toiveita, että tänävuonna saataisiin ihan oikea kesäkarva.
Karvahan on paljon ohuempi ja "normaalimpi", kun ennen ja klipperikin leikkasi sen ekaa kertaa ihan yskimättä.

5 kommenttia:

  1. Tää onkin aika näpsä! Eikä Ripellä osaklippaus ole lainkaan ruma, on kauniisti samanvärinen pohjavillastakin. Näin viikko sitten aika raflaavan, mutta epäilemättä käytännöllisen klippauksen. Siinä hevonen oli ajettu "ralliruuduille" suunnilleen juuri noilta alueilta kuin Rippe tässä mallissa. Siis klipperin terän levyisiä neliöitä nätissä limittäisessä järjestyksessä. Ei tietenkään toimi mammutille, mutta silokarvaista pv:tä palveli varmasti hyvin, ja voisi toimia Penallekin. En vaan tiedä, olisiko musta niin railakkaaseen ratkaisuun :D

    Rippe se vaan paranee vanhetessaan, on tosi hienossa kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hahahaha. Kuulostaa melko raflaavalle, niinkuin sanoit. :D Voisihan noita tosiaan tehä vaikka minkälaisia ja vain sellaisen, mikä itseä palvelisi, mutta kun mie haluan, että se hevonen on edes jotenkin siisti myös, joten mitään yhtä klipperin vetoa kylkeen en suostu tekemään. ;)
      Se on kyllä totta, että Ripellä pelastaa paljon tuo pohjavillan samanvärisyys. Ja tää oli minusta sillätavalla linjoiltaan jotenkin nätti ja suoraviivainen. Aika huomaamaton, mutta hevoselle varmasti jo huomattava apu.

      Ja kiitos! Rippe on kyllä kivassa kunnossa 20v. senioriksi, varmaan aktiivinen ja monipuolinen liikkunen on sen salaisuus, kun ei se mitään kummoista syökään nyt. Vähän (0,6dl päivässä) Racing Junior Prota ja kivennäistä, vähän mashia. Ja tietty se lääkitys on nuorentanut sitä monta vuotta.

      Poista
  2. Tuo on tosiaan siisti. Juuri eilen mietiskelin, että satulavyön kohta pitäis olla klipattuna, kun Mandyn pitkä karva tuppaa menemään sinne väliin ja varmaan joskus nipistää. Sekä itse henkilökohtaisesti inhoan noita leuanaluskarvoja myös. Joten tuo olis kätevä malli. Mutta Mandyllä on lähes musta iho, niin klippaus voisi olla aika dramaattinen....tosin shakkiruudut vois olla aika makeet, hehe. Ehkä me vaan nyt kuitenkin vaan odotetaan kevättä ja kärsitään karvoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe. Shakkiruudut vaan testaukseen. ;) eihän tässä enää kauaa mene, kun karva alkaa tippua. Tai osalla kaiketi tippuu jo.
      Tämä oli ainakin itsestä melko kiva klippaus ja englannissa kaiketi aika yleinen. Monet eivät tässä klippauksessa loimita hevosta ollenkaan, kun siellä briteissä on niin lämmin. Suomessa olen tähän vähän vähemmän törmännyt, joten siksi ajattelin jakaa idean muillekin.

      Poista
    2. Se heppa jolla nuo ralli/shakkiruudut näin, oli musta, ja alusvilla sellainen harmaa. Aika silmiinpistävä silläkin! Joskus olen myös nähnyt loimiklipatun tms. kimon jolla oli tumma nahka, ja sen kohdalla piti hetken miettiä että minkäs värinen tuo eläin nyt ihan oikeasti on :D

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.