perjantai 28. lokakuuta 2016

Ruokalistan uudistusta pohtimassa

Nyt kun Ripen mahan ongelmat tuntuivat rahoittuvan, olisi aika hieman suunnitella talven ruokintaa. Meillä ei ole heinästä analyysia, koska tallinpitäjä ei niitä ota. Eikä yhdestä paalista itse otettu kerro oikein mitään, lohkojen välillä näyttää olevan jonkin verran eroa. Tiedän, että pelaan tässä vähän upporikasta ja rutiköyhää, mutta niiden edellisistä heinistä otettujen analyysien perusteella Rippe ei ole sokerille kovinkaan herkkä. Se on syönyt heinää, jossa analyysin mukaan oli sokeria yli 200..
Olen itse tullut siihen tulokseen, että sokereita tärkeämpää on katsoa hevosen lihavuuskuntoa ja merkkejä insuliinitason noususta.

Siirryttyämme viimetalvena nykyiselle tallille alkoi poni melkein samantien lihoa ja pyöristyä. Ja aiemmin olin tuskaillut sen kanssa, ettei se pysy lihassa kunnolla! Tästä seurasi se, että pyysin vähentämään hiukan sen heinämäärää ja jätin valkuaisen pois. Rippehän on syöny kokoajan pientä annosta proteiinia, edellisen paikan heinien kanssa se joutui syömään sitä suuriakin määriä, jotta ylälinjan lihakset pysyivät mukana menossa.
Voihan se olla, että lääkityskin auttaa pitämään lihat päällä, mutta muutos näkyi jo ennen lääkitystä. Eli olettaisin, että valkuaista heinässä kuitenkin on ja heinä on hyvin sulavaa. Se onkin pääasiassa ollut melko hienokortista ja lyhyttä sekä erittäin maistuvaa.

Ripen ruokinta on ollut sillätavalla vähän haastavaa, että se ei kelpuuta suurinta osaa sille sopivista rehuista. Ja minä haluaisin syöttää ruuan kuivana. Melkein mikään mysli (mysliä mietin siksi, että se on usein maistuvampaa) ei käy, koska niissä on järjestään korkeat tärkkelyspitoisuudet. Tai jos ne sopivat IR-yksilölle, niin ne koostuvat lähinnä heinäsilpusta ja siitä en halua maksaa. Marstallin yhtä rehua kokeilin, eikä Rippe suostunut yhtä suullista enempää sitä syömään.
Tähän mennessä maistuvimmiksi on todettu kaura (ei käy), Krafft Pluss Protein, Racing Protein ja Mineral Plus. Proteiinirehut on kyllä siitä hyviä, että niissä on lähes järjestään matala tärkkelys, mutta niiden kanssa joutuu olemaan tarkkana, ettei tule valkuaista liikaa. Tähän mennessä ne ovat ajaneet asiansa, mutta nyt valkuaisen tarve on selkeästi pienempi. Pieni lisä säkistä on kuitenkin paikallaan, kun Rippe liikkuu sen verran paljon, eikä heinää voi syöttää määräänsä enempää (koska sokerit).
Kivennäisen kanssa taas toive olisi, että se sisältäisi enemmän sinkkiä ja kuparia, joista yleensä on eniten vajetta. Esimerkiksi Makanan Mineral Futter oli tällainen - poni jätti sen kuppiin. Samoin Umpi Namino Anion -lehmäkivennäinen ennen uudistusta, mutta kuppiin meinaa sekin jäädä. Black Horsen kivennäinen maistuisi, mutta jauhomainen osuus (eli 70%) jää kupin pohjalle. Eikä sillä - sen sinkkipitoisuus taitaa olla Mineral Plussaakin onnettomampi.


Nyt Rippe on oikeastaan syönyt pois vanhoja rehuja ja olen koettanut tukea sen vatsan toimintaa hyväksi havaituilla ruuilla (esim. vehnälese). En ole uskaltanut tehdä mitään ennenkun vatsa rauhoittuu ja samalla olen miettinyt sitä syksyn ruokintaa. Se saa ruuan aamuin-illoin nykyään ja siihen lorautetaan tallin puolesta vettä, koska mukana on turpoavia ainesosia.

Lisäksi olen ruiskulla antanut sille Black Horsen Yeast Boosteria, oluthiivaa ja nyt syksyn tullessa aloitin kurkuma-inkivääri-MSM:n.
Ruiskulla siksi, ettei niitä muuten saa alas.

Tälle vuodelle ruokinta pitääkin siis muokata uudelleen. Kokeilen jättää valkuaisrehun pois ja muutenkin yksinkertaistaa ruokavalion. Ilokseni sain huomata, että Black Horsen valikoimista löytyy nyt myös Ripen ruokavalioon sopivia rehuja, joissa on matalahko tärkkelys ja matalat sokerit (yleensä sokeri ei olekaan se ongelma näissä rehuissa, vaan tärkkelyksen suuri määrä, se pitäisi olla noin 10% pintaan).

Olen päättänyt, että Ripen ruokavalio koostuu 
Black Horse Classic+ -rehusta.


Kuva Biofarmin kotisivuilta


"Black Horse Classic +  sopii normaalissa harrastuskäytössä ja treenissä oleville hevosille ja poneille.
Black Horse Classic +  sisältää suoliston bakteerikannan hyvinvointia ylläpitävää mannaanioligosakkaridia (MOS), jota saadaan hiivan soluseinämästä. Mannaanioligosakkaridi sitoo ruoansulatuskanavan haitallisia bakteereja vähentäen niiden kiinnittymistä suolen seinämään, samalla suoliston hyödylliset mikrobit saavat elintilaa.
Tärkkelys 12,8 %
Sokeri 3,8 %
Muuntokelpoinen energia 10,6 MJ/kg ka"


 
Se mikä tässä rehussa minua ilahdutti eniten, niin se ei sisällä pellavaa, eikä sinimailasta. Sen pääraaka-aine on kaura. Muuten se koostuu juurikin niistä raaka-aineista, joista olin miettinyt koostavani ruokinnan (melassileike, vehnälese, kauralese, viherjauho, kasviöljy). Mutta paljon helpompi jos sen kaiken saa yhdestä pussista. Ja siinä on tuo hiiva valmiiksi mukana. Kaurasta huolimatta tärkkelyspitoisuus on ihan maltillinen liikkuvaiselle Ripelle ja tärkkelys on hyvinsulavassa muodossa kypsennettynä. Uskoisin, että tämä rehu on kauran vuoksi maistuvampi, kun moni noista matalatärkkelyksisistä rehuista.

 
Koska Rippe ei syö tätä litratolkulla, niin rinnalle olisi hyvä saada joku maittava kivennäinen. Olisin nyt kallistumassa siihen, että kokeilen Marstallin Forcea. Siinä on hyvät pitoisuudet sinkkiä ja kuparia ja vitamiinitkin täydentyvät siitä kivasti. Maistuvuus mietityttää, mutta ainakin annostus on pieni. 


Kuva Zooplussan sivuilta


Eli tällöin uusi ruoka tulisi sisältämään päivässä yhteensä: 


1 litra Black Horse Classic+
80g
Marstall Force (veikkaisen alle desiä)
2 mittaa maitohappobakteeria.


Melko simppeliä. Rehut ovat myös kohtuuhintaisia, eikä niitä myydä ihmeellisillä korulauseilla. Lisäksi niiden saatavuus on hyvä jopa tänne tuppukylään. Tänne avattiin Puuilo, josta saa helposti Classicin (ja sitä saa myös K-maataloudesta), Marstallin voin tilata kotiovelle Zooplussalta ja maitohappobakteerin saa maatalouskaupasta.

8 kommenttia:

  1. Mulla oli tuo Marstallin Force kivennäisenä silloin kun oli asiakkaita tallissa, ja se kelpasi kyllä kaikille hevosille, niillekin jotka söivät ruokansa kuivana! Peukku sille täältä siis. On sellaista pientä pellettipötkylää muodoltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä siis olisi toivoa, että tuo nirppanokkakin sen suostuisi syömään ongelmitta. Niinhän siinä ainakin lukee, että maistuva. Eikä sitä voi kovin kummoisesti maistella ruuan seasta, kun määrä on niin pieni!

      Poista
  2. Nostan hattua, että jaksat noin syvällisesti miettiä näitä ruokinta-asioita. Mä en jaksa niin syvällisesti miettiä, tärkeintä että ruokinta olisi yksinkertainen ja pysyisi mahdollisimman samanlaisena koko ajan. Päädyin heti alkuunsa syöttämääm Racing Selectidiä, ja siinä on pysytty. Matala tärkkelys ja sokerit. Muusta en juuri ymmärrä. Saa vain litran päivässä (ja vähemmänkin, jos vapaalla), lisäksi desi Proguttia ja desi kivennäistä sekä noin 8 kg heinää päivässä. Myönnän että ihan mututuntumalla nää on mietitty, mutta maha on hyvä ja hevonen voi hyvin, niin en muuta mitään. En juurikaan anna edes porkkanoita, sillä niistä tuntuu menevän vatsa sekaisin. Miltäs tämä kuulostaa ruokintaa ymmärtävästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän liittyy myös A4 kokoinen laskelma kivennäisistä ja vitamiineista, että paljonko tulee jne.. Sillä laskin tuota kivennäisen tarvetta jos antaa litran täysrehua. :D Sinällään osittain turhaa, kun ei ole sitä kuuluisaa heinäanalyysia, mutta olen laskenut sitten niin, että ainakin kaikki täyttyy. Tuo Marstall vaikuttaa todella kivasti täydentävän täysrehun jäljiltä jäävät puutteet ja silti esim. rautalisä jää maltilliseksi.

      Meilläkin on syöty Selectediä yhden säkin verran, mutta Rippe vähän sille nirsoili. Suutuntuma oli vissiin väärä, kun syljeskeli sitä jauhoa suustaan.. Hah. Turvotettuna kyllä kelpasi, mutta kun pääsääntöisesti tykkäisin syöttää rehut kuivana.
      Mun sääntö on se, että jos kaikki on hyvin, niin mitään ei kannata muuttaa. ;) Ja hyvältä tuo omaan silmään näyttää, paitsi heinämäärä on aika niukka (eikös se ollut esikuivattua?). Toisaalta jos hevonen on ok, niin sitten kaikki hyvin. :)

      Toisethan ovat sitä mieltä, ettei ns. täysrehuja kannata syöttää suosittelumäärää vähempää. Mutta ainakin omalla kohdalla ongelmaksi muodostuu se, ettei ponille käy esim. kaura tmv. "ei-täysrehu". Saadakseni jotain lisää ruokintaan on lähes poikkeuksetta mentävä säkkikauppaan, varsinkin jos haluaa kuivana syötettävän lisän. Ja ei niitä nyt kuitenkaan litratolkulla tarvitse!
      Lisäksi noi suosittelumääräthän on usein ihan epämääräisiä, esimerkiksi tämä Classic: "Kevyt työ, keskiraskas työ 2-3 kg/pv (n. 3,1 – 4,6 litraa/pv)". Onhan tossa nyt jo aika eri määrä kivennäisiä riippuen syötätkö kolme vai melkein viisi litraa!

      Poista
    2. Tuota olen itsekin miettinyt, että miksi täysrehuja täytyisi syöttää se suositusmäärä? Kun toisaalta taas sanotaan, että hyvällä heinälläkin pärjää? Eli suositusmäärä tai ei ollenkaan? Ei oikein istu mun logiikkaan, tuntuu markkinointikikalta/valmistajan toiveelta. Pääasia tietysti, että heinä on hyvää. Kahdeksan kiloa on tavoite, muuten hevonen lihoaa, mutta heiniä ei punnita, joten luulen että se saa kyllä enemmän...Tosi pieneltä sen keot näyttää muitten annoksiin verrattuna, mutta on valitettavan hyvä rehunkäyttäjä. Ja yritän, että saisi heinää 4-5 kertaa vuorokaudessa.
      Tuo nirsous on meille ihan vieras juttu, ihan kaikki mitä ruokakippoon laitetaan, menee, psylliumia myöten!

      Poista
    3. Tuo kyllä hyvin tasapainottaa pienempää heinämäärää jos heiniä on mahdollista jakaa useamman kerran. :)

      Mullekin tää on eka hevonen, joka on nirso! Enkä kyllä usko, että tämäkään on aina ollut. Tosin tuskin on hirveästi kauraa kummempaa syönytkään ennen.

      Poista
  3. Oletko koskaan tutustunut Vixen Oy:n Hiveplexiin? Itse syötin sitä jossain vaiheessa ainoana lisänä, vaikka se sisältää vain mikrokivennäisiä. Sinkki ja kupari ovat oikeassa suhteessa ja niitä on riittävästi, lisäksi se sisältää mangaania ja seleeni varteenotettavia määriä. Hivenaineet ovat helposti imeytyvässä kelaattimuodossa. Edullinen, 5kg pöntöstä syö varmaan 2 vuotta kun syöntimäärä on niin pieni. 5kg pöntön hinta on noin 35 euroa. Sitä saa soittamalla oman alueensa VIxenin edustajalle joka on tuonut minulle joka kerta pöntön tallille ilman lisäkuluja. Viime talven annoin normikivennäisen lisänä noin 5 krt viikossa. Se on mautonta valkoista jauhetta, joten menee varmasti rehun seassa ja tosiaan sitä annetaan noin puoli ruokalusikallista kun on niin tuhtia tavaraa.

    Olisi itse asiassa jäljellä tuossa vielä pöntössä ensi talveksi/kevääksi jollekin, mutta asutaan sen verran kaukana, että menee hankalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olen kyllä tota joskus katsellut, mutta huonoon saatavuuteen se on kaatunut. Näköjään lähin toimittaja on Nastolassa.
      Nyt, kun asiaa selvittelin, niin täällä on kyllä tommonen jälleenmyyjäkauppakin! Taidan piipahtaa kysymässä!

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.