sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Mitä meille kuuluu? (ruokapohdintaa yms)




Ihan hyvää meille kuuluu, kiitos kysymästä. :) On vähän kiirettä pidellyt, kun olen hoitanut tämän viikonlopun myös ystäväni poneja tästä noin 20km päässä, ihania russivarsoja ja pääsin myös aiemminkin blogissa mainitun Lassin selkään.

Muutenkin päivät vain soljuvat onnellisessa sumussa eteenpäin, onko tämä sitä ensihuumaa?




Rippe on liikkunut tasaisen varmasti vapaapäiviä kuitenkaan unohtamatta. Olen koettanut pitää sen liikkumisen monipuolisena, jotta lihakset kehittyisivät. En ole halunnut väsyttää sitä kentällä, joten siellä pyöritään noin kaksi kertaa viikossa, yksi kerta ratsastajan kanssa ja toinen ohjasajaen. Loput ajasta maastoillaan, kiipeillään, laukkaillaan, hankitaan hikeä pintaan.
Vapaapäiviä tarpeen mukaan, yleensä 1-2 viikossa. En myöskään rasita sitä ylettömästi, koska kavioiden kunto ja vähäinen aikaisempi liikkuminen pitää ottaa huomioon, ettei paikat heti hajoaisi. Kuitenkin tämmöinen vanhempi hevonen olisi hyvä pitää liikkeessä tasaisesti, ettei se jäykisty.


Nyt on alkanut kuitenkin tuntua siltä, että ruokintaa olisi jotenkin muutettava. Poni on saanut todella kivasti pyöreyttä esim. selkään, mutta kylkiluut vilkkuvat vähän turhan tiuhaan ja minusta vain etevenevissä määrin.
Toki se on vieläkin lihakseton, mutta jos kaikki energia kuluu nyt jo ylläpitoon, ei jää energiaa lihaksien kasvattamiselle. Lisäksi Rippe on nyt muuttunut vähän sellaiseksi vetämättömäksi. Se liikkuu edelleen mielellään, mutta on ponneton. Vai onko se huomannut, ettei kilometrit juoksemalla lopu? Heh.


Tämä kuva on eilen otettu.

Lisäsin sille nyt myös suolaa ruokintaan, sillä tajusin vasta, ettei se ole käyttänyt edes suolakiveään sitten saapumisensa (jolloin se lipoi sitä kaksi päivää taukoamatta). Suolan puutehan voi aiheuttaa kuihtumista ja väsymistä, jopa lihasten häiriöitä. Se olikin viimeyönä juonut enemmän, kun normaalisti.

Heinää Rippe syö 8,5-9kg päivässä, enkä mielelläni lisäisi sen määrää loputtomiin. Se kuitenkin nytkin syö reilusti yli suositusten (1,5ka x 100kg). Heinästä ei ole analyysia ja sen laatu vaihtelee riippuen, miltä pellolta se on kerätty (vaikka se tuleekin yhdestä paikasta). Se on kuitenkin erittäin lehtevää ja vähäkortista kokoajan.

Sannin ottama kuva, kun juoksuteltiin Rippeä maneesissa. Se on tullut kysymään, että olisiko herkkuja.

Se on syönyt nyt vain heinää ja kivennäiset (mineral plus) sekä lisäksi olen antanut sille liikutuksen jälkeen pellavapuuron (1-2dl), johon sekoitan Taavilta jääneet hampunsiemenet (1dl) (Rippe ei tykkää niistä).Pellavaa en jatkossa aio syöttää, en ole lainkaan varma sen mahan hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta. Olen ehkä jopa päinvastaisella suunnalla. Nyt sitä on lähinnä syötelty pois, kun sitä kerran on.

Rippe on kuitenkin jo vähän iäkkäämpi, joten ruuan hyväksikäyttö ei ole enää nuoren hevosen tasolla. Lisäksi sillä on ollut aikamoinen urakka tässä keväällä, kun se on pudottanut sen jumalattoman talvikarvan ja alkaa olla nyt kesäkarvalla. Sekin varmasti vie oman osansa. Madottaakin se pitäisi varmuudeksi.

Sokereita ja tärkkelyksiä haluaisin viimeiseen asti vältellä, joten vaihtoehtoja ei kovin montaa jäänyt. Varsinkin, kun haluaisin mahdollisimman yksinkertaisen ja mielellään kuivana syötettävän lisärehun. Eli lähdemme kokeilemaan Racing Selectediä myös Ripelle.
Sitä saa läheltä (täältä melkein kaikki rehut pitää hakea yli sadan kilsan päästä), siinä on energiaa riittävästi, jotta syöttömäärän voi pitää alhaisena ja sen voi antaa myös kuivana. Lisänä sitten ehkä se sinkki-kupari -lisä, niin alkaisi varmaan olemaan aika hyvä.




Kengityskin pitäisi olla ensiviikolla, se olisi ollut hyvä saada jo tälle viikolle, mutta aina ei voi vaikuttaa. Ponille luultavasti laitetaan vähän erilaista kenkää alle nyt, kun saadaan hokit kokonaan pois. Nyt kengätkin on pysyneet jalassa, kun olen käyttänyt ahkerasti putseja, ne tosin ovat saaneet osumaa osakseen eli turhat eivät ole olleet.

Loppuun videokevennys: Rippe ja pikkupysty:



8 kommenttia:

  1. Mullakin tuli ensimmäiseksi mieleen karvanvaihto, jos hevonen on kuivassa kunnossa ja vetämättömän oloinen tähän aikaan vuodesta. Ainakin Nopsulla se selkeästi vanhemmiten vei enemmän voimavaroja ja energiaa, ja ellei ruokinta ollut kunnossa niin se karva ei vaan irronnut. Toisaalta jos Ripen hoito ei ole ollut ihan ideaalista ennen sulle tuloa niin voihan sieltäkin löytyä syyt tuohon. Toivottavasti toi Selected toimii teillä hyvin!

    Onpa kyllä niin kiva seurata teidän elämää, vanhushepat on vaan niin parhaita! Mun tulevaisuuden nuoremman hevosen rinnalle tulee vielä joskus symppis vanhus viettämään eläkepäiviä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, energialisä on minusta jokatapauksessa perusteltu. Varmaan tämä kevät on aika rankkaa aikaa. Ja vaikkei se kuvista karvan alta näkynytkään, niin kunto oli kyllä tullessa vielä paljon kuivempi, mutta heinämaha isompi. Eli tämä tosiaan voi juontaa juurensa jo pidemmältä. :-)

      Poista
  2. Jos sulla ei ole analyysiä heinästä on turha arvailla mitä se mahtaa sisältää. Srv arvo on ratkaseva kunnossa pysymisen kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä kukaan ole arvaillutkaan, mitä heinä sisältää. :-) Toki valkuaista on saatava riittävästi, se on tullut opittua ihan kantapään kautta.
      Rippe on kuitenkin saanut massaa kivasti pelkällä heinälläkin, joten en usko vajeen olevan suuri ja se saattaa liittyä tähän vuodenaikaan.

      Analyysia ei ole, joten tällä mennään. Sitten jos koen tarvetta (=hevonen ei pyöristy toivotusti), mietin asiaa uudelleen.
      Analyysi on kuitenkin käytännössä melko turha, kun paali vaihtuu parin päivän välein ja paalien välillä voi olla suurtakin heittoa. Analyysi olisi jokatapauksessa vaan suuntaa-antava.

      Poista
  3. Meillä käytiin viime kesänä aika rumba läpi, kun Fritte laihtui yhtäkkiä aivan olemattomiin. Muutamassa viikossa poni oli pelkkää luuta ja nahkaa vaikkei ruokintaa oltu muutettu mitenkään. Syynä lihaskatoon saattoi kuitenkin olla valkuaisen puutos (karvanlähdön aikaan hevoset tarvitsevat sitä runsaasti ja jos sitä ei ole, ne ottavasti sitä ns "varastosta" eli lihaksista ja luista). Vaihdoin viime kuussa ponin rehu seniorista Lami-lightiin, joka on kehitetty yhteistyössä eläinlääkäreiden kanssa erityisesti metabolisille ja kk herkille poneille. Rehu auttaa puhdistamaan elimistöä ja ylläpitämään oikeaa lihaskuntoa. Lisäksi siinä on reilusti valkuaista.
    Tähän kylkeen syötin vielä Drainage-kuurin (lisää valkuaista käytännössä) ja nyt eletään henkeä pidätellen mitä kevät tuo tullessaan.

    Voin itse kuitenkin tuon laihtumisoperaation läpikäyneenä suositella tuota rehua, se on ihan ammattilaisen kanssa valittu ja jo nyt hyväksi todettu. Hieman korkeampi hinta siinä on kuin Racingissä, mutta se verran olen valmis kyllä maksamaankin, jos pikkujätkä pysyy terveenä :) Lami-lightista voi lukea netistä paljon lisää.

    Tämä on aina vähän tälläistä tasapainottelua näiden vanhempien hevosten kanssa, toivottavasti teillä tilanne selkiää! :) Tsempit sinne ja kivaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kokemuksen jakamisesta! Rippe ei onneksi ole laihtunut varsinaisesti yllättäin, sillä kylkiluut olivat karvan alla myös hyvin pinnassa minulle tullessaan. Enemmän ehkä ongelma on että nyt sileällä karvalla ne kylkiluut myös näkyvät, eikä pelkkä heinä riitä piilottamaan, kun liikunta lisääntyy (alkuun ne ehkä jonkinverran peittyivät, kun liikuntaa oli vielä vähemmän).

      Minä itseasiassa yksi päivä hevosrehuja selatessa katselin noita Blue Chipin rehuja ja hämmästelin niiden hintoja ja lupauksia. En oikein henkilökohtaisesti ymmärrä, miten joku rehu voi olla niin hintava, kun sen ainesosaluettelossa ei ole mitään kovin kummallista, mikä selittäisi sen erinomaisuuden. Hyvin sitä on kyllä mainostettu. :) Sen valmistusaineethan ovat käytännössä ihan samoja, kun muissakin vastaavissa rehuissa. Taavin kanssa tuli kokeiltua yhtä sun toista ihmerehua, yleensä täysin tuloksetta. Olen siksi melko skeptinen tällaisten rehujen suhteen.

      Katsellaan miten tilanne nyt lähtee elämään, harmittavan hitaasti niitä tuloksia tottakai syntyy. Mulla on nyt ekaa kertaa vanhempi hevonen käsissä ja on jännää huomata, ettei se ehkä ihan samalla tavalla käytäkään rehujaan hyväksi, kun nuori hevonen.

      Hyvää kevättä myös sinulle ja Fritelle!

      Poista
  4. Hevosesi on juuri sen näköinen että kärsii valkuaisen puutoksesta. Heinärömppä ja kylkiluut näkyvät. Ei ruokintavirheitä saa laittaa hevosen iän piikkiin, jos hevonen näyttää huonolle, on se sitä. Nyt reilusti lisää greenlinea ja soijaa ruokintaan ja hoidat siitä heinästä analyysin ja lasket oman hevosesi tarpeen.
    Analyysit ovat aina suuntaa antavia, mutta jos srv arvo on alle 80 kertoo se että hevosesi menettää lihaksia ja luustoa koko ajan ellet katkaise kierrettä.
    Hevonen voi kuolla aliravitsemukseen pää paalissa jos heinän ravintoarvo on 0.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kannattaa sitten muistaa saarnansa ohella, että Rippe on ollut mulla kaksi kuukautta. Ei siinä ajassa vielä ihmeitä tehdä, varsinkin, kun lähtötilanne on mitä on. :)
      Kyllähän se ikäkin vaikuttaa aivan varmasti siihen, että hevonen voi laihtua helpommin ja tarvita enemmän rakennuspalikoita. Rippe on aina ollut lihava, ei koskaan laiha tai edes hoikka. Eikä varmasti ole ollut analysoitua heinää.

      Mitä tuohon valkuaiseen tulee, niin tuollainen heinä, jossa srv on 80 riittäisi loistavasti takaamaan riittävän valkuaisen tarpeen 450kiloiselle hevoselle (jopa kohtalaisessa työssä) Ripen heinämäärällä. Siihen riittäisi myös heinä, jossa srv olisi 65 g/kg ka.
      Myöskään liika valkuainen ei ole hyväksi ja rasittaa munuaisia ihan turhaan. Analyysi kyllä teetetään jos siihen tarvetta ilmenee, mutta ensin katsotaan lähteekö tilanne korjaantumaan pelkällä pienellä ruokinnan muutoksella. Kysehän ei ole, niinkuin ylempänä sanoin, mistään isosta puutoksesta sillä tilanne on menossa kuitenkin kokoajan parempaan suuntaan. Hevonen on saanut lihasta pelkällä heinälläkin.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.