maanantai 20. helmikuuta 2017

Tää on hulluuden highwayHengissä ollaan! Vaikkei meistä mitään olekaan kuulunut vähään aikaan. Energiat on olleet lopussa, aika kortilla ja huumori koetuksella. Tälläkertaa kyseessä on noi meidän pienemmän lemmikit eli marsut.
Niistä yksi lopetti pari viikkoa sitten syömästä siitä seurasi sellainen lääkäriralli, jolle ei vielä näy loppua. Se on nukutettu viimeisen kahden viikon aikana kolmesti, sitä on tutkinut neljä eri lääkäriä ja sen hampaita on operoitu, kuvattu ja oloa kohennettu useiden satojen eurojen edestä.. Hulluksikin voisi joku sanoa, mutta ei mulla ole sydäntä laittaa eläintä pois jos tiedän vaivan olevan parannettavissa. Ja koska olen hänetkin ottanut perheenjäseneksi meille, niin olen samalla luvannut hoitaa parhaan kykyni mukaan. Näillä pienille laadukkaan hoidon saaminen on vaan todella vaikeaa!
Nyt tilanne on se, että marsu syö itse, mutta ei se ihan kunnossa ole. Röntgenkuvassa näkyi hammasjuuressa tulehdus ja nyt viikon sisään pitäisi marsu taas viedä kontrolliin.

Kuin kaiken kruunuksi, marsuvanhus Tossis on myös alkanut nikottelemaan syömisen kanssa. Taidan ottaa senkin mukaan seuraavalle lääkärikäynnille. Porvoossa on hyvä, eksoottisiin eläimiin erikoistunut Eläinklinikka Linnunmäki. Voin lämpimästi suositella!

Väsynyt potilas

Rippe on sitten tästä syystä pitänyt paljon vapaita ja saanut tyyty vain pikaisiin rapsutuksiin ja perushuoltoon (lääke, mash-rehu ja perustsekkaus). Onneksi se ei ole pistänyt niitä pahakseen ja on voinut kaikinpuolin ihan hyvin. Enemmänkin se on ollut sitä mieltä, että jos ei ollut mitään ruokaa, niin voikin painua hiiteen lääppimästä. ;) Ollaan me välillä käyty ratsain lenkilläkin ja useamman kerran olen ottanut ponin narun päähän lenkkeilemään tai olen juoksuttanut sitä kentällä. Olen myös koettanut keskittyä selän jumppaamiseen entistä tarkemmin, sillä uskon itse polven olevan vaan sekundääriongelma jostakin ylempänä olevasta ongelmasta. 

Edelleen minä haen sitä suuntaa omalle tekemiselle. Koetan antaa itselleni anteeksi jos en joka päivä jaksa, koetan löysätä nutturaa ja muistaa, että olen ostanut hevosen pitääkseni sen kanssa hauskaa. En väsyttääkseni itseäni. On vaan välillä niin vaikeaa olla vaan suorittamatta ja tekemättä. Pelkään niin kovasti, että Rippe sairastuu, koska en liikuta sitä tai teen jotain muuta väärin. Ja toisaalta taas pelkään, että sillä on kipuja, koska liikutan sitä liikaa.
Mutta mitä järkeä on siinäkään, ettei nauti yhtään oman hevosensa seurasta, koska kaikki on yhtä suorittamista? Onko järkevämpää löysätä pipoa ja nauttia yhteisestä ajasta, kun sitä vielä on? Jos se sitten johtaa siihen, että kaviokuume tulee, niin ainakin meillä on ollut hauskaa. Se kaviokuume voi tulla siltikin, vaikka olen hikikarpalot otsalla ja naama mutrussa hölkäyttänyt ponia kilometritolkulla (ja sehän voi periaatteessa tulla myö stressistä!).

Yhden tallin hevosista saattelin yksi ilta viimeiselle matkalleen vähän yllättäen ja täytyy sanoa, että kyllä se ampuminen vaan on hevoselle armollinen tapa lähteä täältä. Ja sen hevosen kohdalla näki hyvin, miten kipeä se viimehetket oli. Kaikki huolirypyt sen naamalta katosivat ja tilalle jäi erittäin levollinen ilme. Niin surullista meille ihmisille, mutta hevoselle valtava helpotus.

"Me olemme hetken heijastuksia,
välähdyksiä katoamattomasta.
Äärettömyydestä me tulimme
ja sinne me palaamme,
kun unet ovat täytyneet
ja on meidän aikamme astua valoon."
-Pia Perkiö-

Vähän kiireiset ja osin surullisetkin kaksi viikkoa, mutta kyllä täältä taas ponnistetaan ja toivottavasti parempaan suuntaan.9 kommenttia:

 1. Paranemisia marsuille! Minä tykkään marsuista (vaikkei itselläni niitä olekaan) ja mielelläni luen marsukuulumisia. Marsuilla on kyllä monesti niin kurja asema lasten leluina, että ihana kuulla, miten joku hoidattaa niitä ja on valmis satsaamaan lääkärikäynteihin. Itsekin tekisin juuri samoin ja siksi meillä ei marsuja olekaan, kun kissat, koira ja hevoset imevät kaikki rahat.

  Rentoudu vain Rippen kanssa. Muistaakseni jo 15 min. reipas kävely olikohan noin 4 kertaa viikossa riitti laskemaan insuliinitasoa merkittävästi. Vai muistankohan ihan väärin, joka tapauksessa määrä oli mielestäni yllättävän pieni. Itselläni oli tuo määrä mielessä oman metabolisen kanssa ja pakotin itseni tyytyväiseksi kun ylitin sen. Ja toisaalta, minä liikutin metabolistani pilkuntarkasti ja stressasin jos yhtään jouduin siitä lipsumaan ja sitten hevonen jouduttiin kuitenkin lopettamaan ihan muiden syiden takia. Äh. Näin jälkeenpäin melkein toivon, että olisin antanut itseni nauttia hevosen seurasta enemmän ja ottanut vähän rennommin.

  Rapsutuksia marsuille ja Ripelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyykin päivitellä välillä marsujenkin kuulumisia blogiin. Nyt on vanhuskin käynyt tossa paikallisella lääkärillä ja täällä on koko ilta heräilty tokkurasta. Ainakin ruoka maistuu, vaikkei syöminen vielä oikein onnistu kunnolla. Hyvä merkki kuitenkin.

   Noista vähän ohjeet vaihtelee, mutta taisi olla tuo 15min se minimi. Parashan olisi muutaman kerran viikkoon hikeen tai sitten joka päivä 30min mitä tahansa liikuntaa. Mutta toisaalta - onhan tuo ennen minulle tuloa ollut vuosia hengissä vapaalla heinällä ilman liikuntaa.. :)

   Juuri sitä mietin, että sitten kun joskus tiet eroaa, niin haluaisin muistaa muutakin, kun sen väkisin tekemisen.

   Poista
  2. Ja mitä tulee tuohon marsujen asemaan, niin olen todella saanut tuntea sen, että ihmiset pitävät marsuja arvottomina. Useamman kerran olen viimeaikoina kuullut, että "uuden saa eläinkaupasta halvemmalla". Kyllä - mutta se ei ole sama yksilö, jonka elämällä on arvo ja sitä ei voi rahalla mitata.

   Poista
 2. Arg, miten ärsyttäviä marsunhoitokielteisiä kommentteja! Minullehan samanmoisia on paiskattu kissoista - mitä niitä hoitamaan kun ilmaiseksi saa uusia ja mitä järkeä maksaa rotukissasta jos navetan alta saa ilmaisia... Jotenkin tästä syystä luen itseni ennemmin kissa- kuin koiraihmiseksi, minua kun niin paljon ärsyttää se miten kissa on niin monelle ihan b-luokan lemmikki koiran rinnalla. Tallien hiirikissat, joista ei yhtään huolehdita, surettaa myös. Onneksi on myös fiksuja tallinpitäjiä, jotka leikkaavat, madottavat, rokottavat ja hoidattavat tallikissansa tarvittassa eläinlääkärillä, mutta valitettavasti ne taitavat olla vähemmistö... Kun sinänsä tallikissat ovat minusta ihan ok, kunhan niistä huolehditaan kunnolla.

  No, nyt meni ohi aiheen, mutta kiva kuulla, että vanhusmarsu tuntuu olevan ok. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, kaikki lemmikit pitisi olla saman arvoisia. Minäkin olen marsuvanhuksen aikanaan saanut ilmaiseksi, joten olisiko siis oikein jättä hoitamatta. Tässä se nytkin nukkuu sylissä lämpimässä, kun nukutus eilen otti sille vhän koville.
   Ihmisillä on surullinen tapa hamstarata eläimiä ja sitten jättää ne vähän oman onnensa nojaan.

   Poista
 3. Harmillista jos marsusi voi huonosti ja toivottavasti se parantuu! :( Mutta Rippe näyttää tosi iloiselta ja voivan hyvin :)

  VastaaPoista
 4. Muistan niin tuon kun itse stressasin ja jopa ylisuoritin sitä että voinko joskus mennä siitä mistä aita on matalin. Esim antaa hevoselle se kevyempi jakso tms. Jos elämässä oli samaan aikaan muuta todella stressaavaa joka vei aikaa sekä voimia. Itse pystyn myöntämään että loppu ajasta kun mulla oli hevosia niin väsytin itseni aika loppuun. Molemmilla oli vaivoja ja toisella oli kesäihottuma joka toi mukanaan joka kevät/kesä stressin pintaan. Ensimmäisten lumien tultua vasta pystyin huokaista helpotuksesta että taas tästäkin selvittiin.
  Se jatkuva huoli sekä murhe meneekö vointi hevosella huonommaksi oli raastava. Nyt hevosten lopettamisesta on pian 2 vuotta aikaa ja siltikin ne aika ajoin pyörii mielessä.

  Mieheni sanoi joskus viisaasti minulle että hevoset ovat/elävät meitä varten, eikä niin että me elämme niitä varten. Myöhemmin sitten tajusin että nii i, elin juurikin noin että minä olin niitä varten enkä ajatellut että ne ovat minua varten. Mutta minkäs ihminen luonteelleen voi :)

  - M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mullahan kävi aikanaan Taavin kanssa aivan totaalinen loppuun palaminen. Minä todella elin vain sille ja sen ongelmille. Ja kun se sitten lopulta jouduttiin lopettamaan, nukuin ensimmäiset vuorokaudet todella sikeästi ja hyvin. Viikon jälkeen vasta mieli alkoi kirkastua.

   Ja sitä pistettä mie oon koittanu Ripen kanssa vältellä. Se oli yksi syy mm. siihen, miksi se siirrettiin täyshoitoon. Tosin sittemmin olen siitäkin vähän joustanut ja laitan sille itse ruuat sun muut. Mutta tarvittaessa se kyllä saa heinänsä tallinkin puolesta.
   Noh - Rippe ei ainakaan mennyt rikki tai sairastunut, vaikka sillä oli tässä melkein kuukauden kevyt jakso. :D

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.