perjantai 27. lokakuuta 2017

Kuulumispäivitys, kontrollikuvat ja talutuslupa!


Rippe on ollut nyt ulkona ihan normaalisti, vaikkakin puolikkaalla tarhatilalla. En ole klipannut sitä, koska koko talvena ei ole tiedossa erityisen rankkaa liikuntaa. On mielenkiintoista nähdä, että millainen karva ponille kasvaa.
Lämmin tuo karva ei ole, sillä yhtenä iltana poni paleli. Sillä oli silloin päällä vain ohut sadeloimi (littaantunut 50g), joten nyt se on pukeutunut uuteen tähtiloimeensa päivittäin. Se tuntuu olevan viimallakin tarpeeksi lämmin, sillä iso häntäläppä, kunnollinen kaulakappale ja pitkät helmat suojaavat hyvin.

Hankin Ripelle myös Nelipiin tilalle Hiveplexin hivenainepönikän. Sain ahaa-elämyksen, että meidän kylällä on meijerikauppa, josta sitä saa! Siinä on siis kelatoidussa muodossa sinkki, kupari, mangaani ja vähän seleeniä (liian vähän tosin, sitä pitää saada myös muualta). Sinkin ja kuparin suhde on oikea, siksi päädyin siihen. Lisäksi käyttökustannukset tulivat halvaksi. Ihme kyllä, Rippe jopa suostui syömään ruokansa. Tämähän on ihan pelkkää jauhetta ja haju oli vähän ärjy.

Edelliseen ruokintalaskelmaan oli tehtävä yksi lisäys, jonka huomasin : Ripen ruuasta puuttuu kokonaan se cushing- ja IR-hevosille tärkeä jodi! Nyt onkin sitten tulossa postissa maistiainen yhden sortin merilevää, josko se uppoaisi. Viikko sitten paistoi aurinko. Rippekin malttoi nautiskella rapsutuksista ja riisuin siltä takinkin hetkeksi.

Tänään oli kontrolliröntgenin aika! Kengittäjäkin kävi paikalla, muttei vielä muutettu mitään. Rippe saa olla vielä parisen viikkoa puukengillään, koska ne tuntuvat toimivan loistavasti. Kengittäjällä oli mielessään suunnitella sitten joku hokillinen versio, jolla saataisiin edes osittain sama hyöty. 

Kuvat olivat positiivinen yllätys. Oikea jalka on edelleen ihan kunnossa. Vasemmassa rotaation määrä on pysynyt ennallaan - noin seitsemisen astetta. Anturaa on tullut lisää, hitaasti ja varmasti. 
Tässä vaiheessa ollaan tilanteeseen todella tyytyväisiä ja ell sanoin : tärkeintä on, että poni on oireeton ja tilanne stabiili. 
 
Tämä on se huonompi vasen. Varpaalta on vara lyhentää. Tässä näkyy hyvin puukenkään koverrettu alue kavioluun kärjen kohdalla. Kengän olisi myös voinut sovittaa aavistuksen taaemmaskin (kengittäjän oma huomio) ja sitä Rippe taisi alkuun vähän moittia, kunnes kenkä kului muotoonsa.

Tässä oikea vertailun vuoksi. Tästä puuttuu lasikuitukipsi päältä, koska se irtosi. Uusi saadaan huomenna.

Rippe sai siis tämän päivän jälkeen luvan tarhailla ihan normaalisti ja liikettäkin saa ottaa mukaan kenkien sallimissa rajoissa. Puukengäthän ei ole mitkään varsinaiset liikutuskengät, mutta kyllä niiden taluttelua pitäisi kestää. Tänään satanut lumi pikkasen hankaloittaa, mutta sain vinkin kokeilla villasukkaa kengän päälle ja se tuntui toimivan. Käyn huomenna pukemassa aamusella villasukat, niin poni pääsee tarhailemaan. Tänään se seisoi sisällä varmuudeksi.  
Yllättävän kivassa kunnossa, vaikka sairasloma ja puolilomailu on kestänyt jo kauan. Vähän semmoinen löysähän se tottakai on.4 kommenttia:

 1. Jee, hienoa!! Alkoi muuten hivenen naurattamaan kun näin sieluni silmin teidät lenkillä, Ripellä päällä joku noista mahtavakuosisista loimistaan ja jaloissa villasukat...... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään me heitettiin aamusella ennen tarhaan pääsyä lyhyt lenkki tähtikuvioisessa loimessa ja villasukissa. :D Kyllä mie totesin, että asiasta mitään tietämätön voipi ajatella vaikka ja mitä. hahahahaa.

   Poista
 2. Onpa hienoja kuulumisia ... Sinä jaksat hoitaa hevosesi hyvin moni olisi jo laittanut hanskat naulaan
  Täällä oltu hengessä mukana ja iloisia kuulumisia on kiva lukea :)
  t.satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minä luulen, että kaviokuume on vieläkin sellainen mörkö-sana monelle ja ajatellaan hevosen olevan samantien monttukamaa. Vaikka usemmiten muutokset on melko pieniä ja kunnollisella kuntouttamisella, vuolulla ja hoidolla hevonen voisi jatkossa pärjäillä ihan hyvin. Onhan sitä paljon muitakin vammoja ja sairauksia, joissa toipumisaika ja kuntoutus on pitkä, eikä suinkaan hevoselle täysin kivuton.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.