perjantai 2. kesäkuuta 2017

Sairastarhaan siirtyminen

Uskaltaako jo ihan vähän iloita ja tulla blogiinkin kertomaan? Rippe kengitettiin etupäästään keskiviikkona ja eilen oikean jalan lämpö oli kokonaan hävinnyt, samoin pulssit molemmista jaloista. Se alunperin kipeämpi vasen oli eilen vielä lämmin.
Jokatapauksessa Rippe siirtyi sairastarhaan ulos, koska sisälläolo alkoi käydä kaikkien hermon päälle. Lisäksi sen kipulääkitys on nyt puolitettu, koska tarkoitus on päästä siitä pikkuhiljaa eroon.


 

Tänään sitten pikkasen sillai jännittyneenä kurvasin työpäivän jälkeen katsomaan vointia. Siellä oli vastassa täysin kuivat, kylmät ja pulssittomat jalat. Vähän kyllä säikähdin, kun Rippe kääntyi katsomaan vihellettyäni ja kiireessä pienessä tilassa askel oli aavistuksen hätäisen oloinen, siihen päälle vielä kunnollinen venytys etujalat pitkänä edessä. Sydän kävi kurkussa, kun ensimmäinen ajatus oli, että nyt se on aivan jalaton! Mutta hyvin se siitä sitten jatkoi venytyksen jälkeen kävelyä. Hah.Ihan vähän viiraa... Tällä reissulla Rippe päätti keulia narun päässä.

Ripelle laitettiin etusiin Natural Balancet ja koska anturaa oli hyvin (eikä ponia liikuteta), jätettiin hautova pohjallinen pois. Takaset jätettiin ilman kenkiä, koska tässä kengitysvälissä liikkuminen on maksimissaan taluttelua pihatiellä tai pehmeällä kentällä. Jos jotain arkomista ilmenee, niin sitten tietenkin kengittäjä tulee laittamaan myös takasiin kengät tai vaihtamaan kengitystä muuten. Yksi vaihtoehto olisi ollut myös kombikenkä sydänorrella, mutta laitettiin nämä. Nyt ainakin vaikuttaisi todella hyvälle, vaikka kaviot vähän hassuille näyttääkin.

Vasemmassa oli enemmän ottamista ja varvas oli venynyt, sama näkyi kuvissakin. 

 9 kommenttia:

 1. Ihan huikean hienoa kuulla:)
  Vilpittömästi iloitsen puolestanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. �� itsekin täytyy olla tyytyväinen jos näin helpollakin taas päästiin, vaikka poni oli alkuun tosi kipeä.

   Poista
 2. Ihanaa kuulla, että Ripen toipuminen on sujunut noin hyvin ja nopeasti. Ja minä uskon, että just tuo, että Rippe on päässyt tarhaan, on viilentänyt jalat noin hyvin.
  Kun mun tammuska aikoinaan sairastui kaviokuumeeseen, seisotin karsinassa vain sen pahimman ajan ja mahdollisimman nopeasti laitoin sairastarhaan, jossa olikin sitten nopsaan oireeton.

  Jännä muuten, että silloin tuli keskusteltua asiasta viiden eri eläinlääkärin kanssa (syystä ja toisesta)ja kaikki olivat sitä mieltä, että mahdollisimman pian tarhaan ja liikkumaan, toki oireiden mukaan, kun taas eräs joissain piireissä hyvinkin taitavana pidetty kengittäjä oli ehdottomasti pitkän karsinassa paikoillaan seisottamisen kannalla. No, meillä ei seisotettu ja nopeasti toipui hobunen :)
  -Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiketi sitä karsinalepoa suositellaan siksi, että ehkäistäisiin kaikki turha liike lisävahinkojen välttämiseksi. Mut sinällän se on ihan sama, että seisooko hevonen sairastarhassa vai karsinassa. Suositushan taitaa olla, että niin kauan seistään paikallaan, kun kipulääkettä menee. Oireettoman hevosen seisottamista karsinassa en ymmärrä. Tuntuu myls eläinlääkäreillä olevan erilaisia ohjeita siihen, miten hevonen palautetaan normaaliin liikuntaan. Toiset suosittelee kuukauden lepoa, toiset sanoo, että heti voi aloittaa liikutuksen, kun on kipulääkkeettä oireeton ja jotkut ovat sitä mieltä, että menee puoli vuotta kavion kasvaessa, että voi alkaa kunnolla liikuttaa.

   Meillä karsinassa oltiin siksi, ettei anturat hiekalla kuluisi ja onhan karsinassa muutenkin pehmeämpi oleskella. Mie uskon että kengityksellä oli myös merkitystä jalkojen viilenemiseen, koska toisesta jalasta lämpö tosiaan katosi jo karsinassa. Kun kavioluut saadaan oikeaan asentoon, niin kipukin pienenee ja vauriot pysyvät pieninä.
   Siitäkin on montaa mielipidettä, että laitetaanko kenkä kuinla pian ja mitä laitetaan. 😃

   Poista
 3. Edellisessä postauksessa kerroit että ell oli sanonut, että Rippe ei ole lihava. Mutta mistä voi johtua, että Ripellä on siitä huolimatta aika runsaastikin kertynyt kaulaan rasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripellä on cushing ja se on insuliiniresistenssi. Molemmissa sairauksissa rasvaa kertyy esim. niskan alueelle.
   Ihraniska ei kuitenkaan välttämättä poistu, vaikka hevonen olisi muutoin normaalipainoinen tai jopa laiha.

   Ripen kohdalla kaula on kyllä kasvanut, mutta eläinlääkärin mukaan se voi liittyä ikään ja hormoneihin. Mitään yksiselitteistä syytä kaulan kokoon on vaikea saada, sillä sokerisemmalla heinällä ja vähemmällä liikunnalla se oli pienempi kun nyt. Kaulan koko on toki itseäni huolestuttava asia, mutta ell mukaan sille ei välttämättä vpi yhtään mitään. Välillä pienempi, välillä isompi, kokoajan se on silti ollut olemassa.

   Poista
  2. Aivan, kiitos vastauksesta.

   Poista
 4. Toivottavasti Ripen toipuminen on edistynyt hyvin?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, on edistynyt hyvin. :) Ollaan käyty vähän taluttelulenkeilläkin. Olen vaan ollut niin kiireinen, että en ole kerennyt päivittää blogia. Nyt mulla on viikko vapaata ja tulen kertomaan kuulumisia! :)

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.