maanantai 12. kesäkuuta 2017

ylämäki, alamäki


On ollut melkoisen kiireinen viikko töiden ja muiden juttujen takia, en ole paljon blogia kerennyt päivittelemään. Ripen vointi on ikävä kyllä vähän häilyväinen. Kipulääkitystä vähennettiin asteittain ja se loppui viikko sitten sunnuntaina. Keskiviikkona purin sairatarhan pois, koska se oli edelleen oireeton. 

Käytiin lyhyitä kävelyitäkin taluttaen, että se pääsi vähän oikaisemaan kinttujaan kunnolla ja olisi jotain mielekästä puuhaa. Mielellään poni liikkui ja eteni. Loppuviikosta pulssit tuntui jaloissa, mutta kuuma oli kelikin, joten pistin ilman piikkiin (tätä on ollut ennenkin). Lauantaina käytiin kävelyllä ja poni oli vähän kankea kääntymään jyrkkiä käännöksiä. Perkele!!  Pulssit tuntui vaan etusissa, ei takasissa ollenkaan, kuten akuutissa Ripellä on. Antoi nostaa jalat ja varasi kaikille jaloille tasaisesti. Annoin kipulääkkeen heti 400g:n mukaan, illalla en huomannut suurta eroa ponin voinnissa ja pulssitkin oli edelleen samanlaiset.Nyt on sitten huollettu mahaa sen varalta, että oireilu olisi mahaan liittyvää (sekin on kuulemma mahdollista) ja sen lisäksi olen toki tarkkaillut jalkoja. Tänään aamulla pulssi oli vaan vasemmassa etusessa. Tänään laitoin myös Reducinea kavioiden pohjiin anturoita ja säteitä hoitamaan. Senjälkeen poni oli levottoman oloinen ja pulssit tuntui molemmissa etusissa, en tiedä johtuiko se siitä Reducinesta. Sehän kiihdyttää verenkiertoa jne. Annoin varmuudeksi 200kg:n mukaan kipulääkettä ja lisäksi suojasin mahaa.

Illalla ponin vointi oli taas paljon parempi, eikä pulsseja ollenkaan (mutta nyt olikin viileä ja satoi vettä....). Ei tässä nyt auta kun seurailla tilannetta. Voihan se olla, että siellä on vielä jotain pientä meneillään tai sitten syy on tosiaan mahan kunnossa. Rippe saa nyt yöksi heinän lisäksi Greenline-vellin (3kourallista pellettiä ja 5litraa vettä, lakritsijuuri + oluthiiva). Koska Rippe tykkää enemmän heinästä, niin se käy juomassa vellin sitten jossain vaiheessa yötä. Se sitten vähän laimentaa vatsahappoja, eikä yö ole niin pitkä. Aamuruuassa sillä on sitä matalaenergistä mysliä muutama desi, kivennäinen, vähän pellavaa ja nyt laitoin mukaan hitusen psylliuminsiemeniä, nämä se syö kuivana jossain vaiheessa aamupäivällä (heinät ensin..).

Että näillä mennään. Hetken onnesta taas synkkiin ajatuksiin.  Yritän ajatella, että lyhyt aikahan tässä vasta on mennyt. Mutta lompakkoa katsoessa voi vaan todeta, että mihinkään kalliisiin sairastumisiin ei olisi enää varaa millään eläimellä.Rippe ei tykkää uudesta tarhanaapurista, hirveä uhoaminen kaiken aikaa, kun omat ihmiset on paikalla. :D

2 kommenttia:

 1. No voihan kökkö, että nyt vieläkin oireilee. Vaikka niinkuin kirjoititkin, niin eihän tässä tosiaan ole kovin pitkään vielä mennyt, että toivotaan nyt vaan, että se nyt tuosta vähitellen helpottaisi.

  Teitkö muuten mitään muutoksia heinien suhteen, kun kk ilmeni? Tai siis onko teillä ylipäätään minkälainen heinä, sokerit ym? Meillä aikoinaan kun se kk iski päälle, oli hobunen ollut jo hetken laitumella (josta sitten tietysti otettiin heti pois)ja sitä ennen vapaalla heinäruokinnalla, josta johtuen oli lihava, jota pidän kaviokuumeen suurimpana syynä meidän tapauksessa. Ja kun ei välittömästi ollut mahdollista saada vähäsokerista heinää, niin mahdottomaksi heinien liottamiseksihan se meni... Oli kyllä sellainen rumba sekin, mutta minkäs teet kun ei muuta vaihtoehtoa juuri silloin ollut. Myöhemmin en sitten ole ollut heinien sokereiden suhteen ihan niin ehdoton, kun olen pystynyt omassa tallissa paremmin vaikuttamaan hevosen lihavuuskuntoon, kun sain sen pois vapaalta heinäruokinnalta.

  Tsemppiä teille taas kovasti, uskotaan nyt vaan, että kyllä sinä Ripen kuntoon saat!
  -Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tallin oma heinä, josta teetin suuntaa-antavan analyysin. Siinä sokerit oli alle 90. Rippe syö sitä 3-3-4. Ja kyseessä siis esikuivattu heinä.

   Nyt taas tänään vastassa oli kivuton ja tanssiva poni.. tiedä sitten mikä vaikutti oloon. Heitin saman satsin tänäänkin eli Reducinet ja mahasuojat jne .
   Välillä usko on koetuksella, mutta sitteb taas hyvät päivät tuo lohtua, että ehkä peli ei ole vielä menetetty.

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.