perjantai 5. helmikuuta 2016

Ja koska mikään ei mene helpoimman kautta



 
Olisihan sitä taas ajatellut, että kun vihdoin saan tohtorin ottamaan verikokeet, saan tulokset ja sitten aloitetaan lääkitys. Kontrolli parin kuukauden päähän ja se on sillä selvä. Vaan eihän se nyt niin helposti taaskaan sujunut.

Ripen ACTH-arvo on labran tuloksen mukaan niin hurja, että eläinlääkärikin oli lentää persilleen. Onneksi itse istuin tukevasti autossa, kun sain testin tulokset. Kuulemma tollasella lukemalla hevosen pitäisi olla jo vahvasti kaviokuumeinen, mahahaavainen ja erittäin heikossa hapessa kaikenkaikkiaan. Tai sitten sillä on jotain muuta todella pielessä.

Nyt on sitten konsultoitu Yliopistollista eläinsairaalaa myöten asiasta ja päätetty ottaa uusi koe tiistaina, joka lähetetään Saksaan laboratorioon mittavirheen poissulkemiseksi. Että pitäkää nyt sitten peukut pystyssä, että kyseessä on mittavirhe, eikä todellinen tulos.

Lääkitys päästään siis aloittamaan, kun toisen labran tulos saapuu ja saadaan todellinen vertailuarvo myöhemmille kontrollinäytteille.

17 kommenttia:

  1. Ohops! Peukut on nostettu pystyyn. Toisaalta poni on hyvässä voinnissa eikä vaikuta siltä että olisi haudan partaalla. Ehkä pitää uskoa siihen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin me vähän lääkärinkin kanssa järkeiltiin... Että ei tuo nyt ihan haudan partaalla kuitenkaan ole. :) Toivotaan, että näytteelle on vaan käynyt joku honkkeli ja siksi tulos on niin äimistyttävä.

      Poista
  2. herranen aika, mistä näitä murheita riittää! Nyt todellakin mittavirheen toivossa! Skinillä on pitkään ollut erittäin paha seleenin puutos, nyt ollaan saatu korjattua se viitearvoihin ku oon vuoden syöttäny seleeniä. Lihasjumit vähentyneet selvästi vuoden takaisesta, jolloin oli vähän väliä selkä juntturassa, oli kesä tai talvi ja lepo tai työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä muuta sano.. Kun joskus olisi normaalia. :) Jännää tuollainen seleenin puutos, sehän ei itseasiassa taida olla kovinkaan harvinaista tänäpäivänä.. Mullakin on ollut mielessä, että taidan seuraavaksi kokeilla lehmien kivennäistä, jossa seleeniä ja sinkkiä on enemmän, mutta rautaa vähemmän.

      Kyllä noita verikokeita tosiaan kannattaa joskus otattaa. Selviää paljon mielenkiintoista. Meilläkin mm. se, että insuliini on ihan normaali!

      Poista
  3. Voi nyt helkutti :( Onneksi noissa labroissa joskus tehdään virheitä, sitä nyt todella toivotaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin toivotaan. Sattuuhan sitä virheitä ihan kaikille joskus.. Tässä tapauksessa toivon sitä todella paljon. :p

      Poista
  4. Ihan mielenkiinnosta, mikä ACTH sitten oli? Omalla, jo edesmenneellä ponillani oli 560, ja se valitettavasti oli ihan todellinen (monta eri testausta). Arvoon nähden poni oireili aika pienesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1260.. :D Että puolet vielä lisää. Luku on todella suuri, edes Viikissä eivät ole sellaista nähneet.

      Mutta tuo mainitsemasi on korkein, mistä olen itse nyt kuullut. Hyvä tietää, että sellainen on mahdollista. Ulkomaisilta sivuilta luin, että on joskus saatu yli tuhannenkin tuloksia, mutta heidän viitearvoistaan ei ole tietoa.

      Poista
    2. Oho, no nyt kuulostaa kyllä hurjalta! Mielenkiinnolla jään seuraamaan tätä casea. Toivottavasti olisi vain joku virhe. Sinulla meinaan on ollut niin älyttömän huono tuuri hevosten kanssa, että olen jokseenkin sanaton... Maailma on epäreilu paikka!

      Olen se sama tyyppi, joka heitti tuon cushingin ilmoille silloin kun ostit Ripen (ja olen myös tuolla yhdessä samassa ryhmässä kuin sinä metabolisen heppani takia). Olisin mieluummin ollut väärässä. :( Toivottavasti kaikki nyt jotenkin selittyisi parhain päin (oli cushingia tai ei) ja Rippe saisi elellä mukavia vuosia. Toisaalta, miksei saisikin, koska käsittäkseni Rippe voi nytkin ihan hyvin, oli ne labra-arvot sitten mitkä hyvänsä. Loppujen lopuksi se hevosen kliininen vointihan on se joka merkitsee.

      Tsemppiä kovasti! Tykkään paljon rehellisestä blogistasi ja kunnioitan omistautumistasi Ripen hoitoon! :)

      Poista
    3. Kiitos ihanasta kommentista! Sinä tosiaan olit oikeassa.. Minäkin sitä cushingia olen alusta asti miettinyt, mutta tietty sitä aina haluaisi uskoa, että kaikki on selitettävissä jollain muulla ja siksi en heti testauttanut sitä.

      Minä toisaalta pelkään sitä diagnoosia, mutta toisaalta myös odotan, se kuitenkin selittäisi monta asiaa tässä vuoden aikana. Ja lääkkeenkin kanssa voi edessä olla vielä paljon hyviä vuosia, paljon parempia, kun ilman sitä. Varsinkin jos tuo lukema nyt oikeasta olisi mittavirhe ja oikea luku jotensakin järkeenkäyvä...
      Rippehän tosiaan on edelleen melko pirteä ja hyvinvoiva, vain tuo pakkasjakso otti sillä koville (ja se viimeistään potki minua persuuksille, että testi on nyt otettava). Nyt se on taas piristynyt ja on enemmän oma itsensä.

      Minusta on kaikesta huolimatta jollain tavalla aivan mahtavaa, että voin kuitenkin tarjota Ripelle mahdollisimman hyvän vanhuuden, eikä sen tarvitse seistä ladon perällä muiden hevosten jahdattavana ja hoitamattomana.
      Kesti tätä sitten vuoden, kaksi, vaikka kymmenen. Minä saan pitää sitä vielä hetken omanani. :)

      Poista
    4. Niin - ja muut labrathan Ripellä oli ihan kunnossa, maksa- ja munuaisarvot, insuliinit jne. Eli nekään eivät oikein korrelisoi tuon hurjan ACTH-arvon kanssa mitenkään. Siksi kyllä järki sanoisi, että mittavirhe tuossa täytyy olla.

      Tämä tuuri näiden kanssa alkaa nykyään jo naurattaa useammin, kun itkettää. Uudellakin tallilla olen saanut ihmettelyä siitä, miten tiedän niin paljon kaikista sairauksista... ;)

      Poista
  5. Huh :o No toivottavasti saat pian selvyyden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin toivotaan. Tiedä sitten kauan menee, että Saksasta saa tuloksen.Täällä ollaan taas ihan tulisilla hiilillä siihen asti. :D

      Poista
  6. Voi perhanan perhana! Aina vaan teille sattuu ja tapahtuu :( Pidetään peukkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina vaan. :) Mutta kiitos, peukkuja nyt tarvitaan.

      Poista
  7. Ei ole kyllä sinullakaan kovin kummoinen tuuri näiden kanssa. Toivotaan nyt kuitenkin mittavirhettä, onneksi poni itse voi ilmeisesti aivan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän takkuaa juu.. Mutta tulit kyllä Ruusan kanssa mieleen tässäkin episodissa ja mietin, että myös teille voisi käydä juuri näin. :D

      Poni voi hyvin, piristyy kokoajan. Pakkasjakso sillä otti selvästi koville.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.