sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Taisi se ontuman syykin sitten selvitä...

Meillä on sädemätä! Uusimmassa Hevosenomistaja-lehdessä oli juttua sädemädästä ja epäilyt heräsivät. Kun poni eilen oli heittäny itsensä taas ravissa erittäin ontuvaksi, aloin tutkia asiaa. Ja bingo; vasemmasta etusesta se sitten löytyi.




Kipeä ja aristava tuo oli ja syvälle uppoaa kaviokoukku, sisältä sai kaivettua pahanhajuista töhnää, hiekkaa jne.. Kanta oli sisäsyrjältä lämmin. Kengittäjälle soittelen heti huomenissa, että tulee avaamaan nuo uurteet ja taskut. Senverran jo toista kengittäjää kuvan kanssa vaivasin, että sai varmistuksen diagnoosilleni.

Laitoi eilen ensiavuksi desinfiointiainetta ja senjälkeen kaviotervaa koloihin ja tietenkin pesin harjan kanssa säteen. Ilmeisesti hoito oli oikeaa, sillä tänään vastassa oli jo lähes puhtaasti liikkuva, iloinen poni ja kannan kuumotuskin oli vähentynyt. Tein samanlaisen uusintakäsittelyn myös tänään ja odottelen huomiseen, jotta saan kengittäjältä ohjeet jatkoon.

Tämä tietysti sopisi moneenkin mysteeriin ontuman kohdalla, joita olen pohtinut. Sateinen sää ja märkä pohja selittäisi yhtäkkisen pahentumisen. Poni on todistettavasti ollut jo yli viikon ontumaton ennen tätä (eikä sitä ole rasitettu). Eilenkin se lähti hyvin raviin, mutta kahden askeleen jälkeen alkoi ontua voimakkaasti.
Tänään se ravasi kovaa ja mielellään, mutta oli aavistuksen epämääräinen vielä.

Vaikka sädemädän hoito onkin kinkkistä ja pitkäkestoista, silti toivoisin, että tässä se syy sitten olisi..

8 kommenttia:

  1. Voihan mätä. :/ Josellakin oli sädemätää keväällä, mutta onneksi sille ei ollut tullut tuollaista uurretta säteen keskelle, vaan ainoastaan siihen sivuille semmoisia taskuja joissa mätä sitten muhi. Mutta on kyllä kurja vaiva. Itse käytin tervaa lopulta eniten hoidossa ja lisäksi joskus Vainikan aitasta ostamaani sinistä litkua.. Tämä on varmasti vaiva jossa sitkeä hoito palkitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin netistä luin, että tuo terva on ihan hyvää. Se sininen aine sisältää luultavasti kuparisulfaattia. Sitä saa kuulemma apteekista ja sen voi sekoittaa veden kanssa liuokseksi. Kyselen huomenissa kengittäjältä asiasta.

      Sitkeys tosiaan palkitaan, lehdessä luki, että paraneminen voi kestää kuukausia!! Mutta jos nyt pääsisi edes tilanteeseen, jossa kipu katoaisi.

      Poista
  2. Ällöä! Mutta mikä helpotus, ettei ole tuon pahemmasta kyse. Kun Ruusa oli kengättömien hevosten pihatossa, siellä oli tosi monella sädeongelmia. Hoitivat niitä pesemällä jollain kavioshampoolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin niin toivoisin, että ongelma tosiaan olisi tässä. Kun olen käynyt läpi aika monta diagnoosia jo... Nivelrikosta kaviokuumeen kautta ties mihin kauheuksiin.

      Tärkeintähän kaiketi olisi kuiva pohja ja sitten säteiden pitäminen puhtaana ja ilmavina. Mitä nyt olen netissä asiaan perehtynyt, niin erilaisia hoitotapoja ja -aineita on pilvinpimein, sitten pitäisi vaan osata valita joku.. heh. Tärkeintä kuitenkin on, että poni on selkeästi vastannut hoitoon jo nyt.

      Poista
  3. Hieno juttu, että ontuman syy selvisi! Toivottavasti heppa toipuu ennalleen. Meillä kärsitään jostain ihmeellisestä (laidun)uupumuksesta, laitan siitä juttua ja kuvia jossain vaiheessa blogiini. Mukavaa kesää teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se nyt siltä näyttää, että syy on tämä. :) Voihan uupumus sentään! Menen lukemaan, jahka kirjoitat. Mukavaa kesää sinnekin ja toivottavasti poninkin olo piristyisi!

      Poista
  4. Saako sinun blogin bannerin kopioida lemppariblogit postaukseen? :)

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.