lauantai 2. joulukuuta 2017

Yleistä höpöttelyä ja kuulumisia + oljen analyysi

Otettiin tänään tallikaverin kanssa Ripestä muutama kuva. Se seisoo aika paljon loimien alla, eikä itsekään tule aina otettua niitä pois tai hahmotettua kokonaisuutta. Onhan se lihakseton ja löysä, mutta muuten lihavuuskunto on nyt kiva - kivempi, kun pitkiin aikoihin. Kaulan kaventunut profiili vaan hivelee silmiä, kun tietää millaiset vaikutukset sillä on aineenvaihduntaan ja kaikkeen. 

Alempi kuva on toukokuu-kesäkuun vaihteessa.

Ollaan kävelty puolen tunnin lenkkejä viime viikolla ja poni on ollut ihan hyvä kokoajan. Tälläviikolla ei olla päästy liikkumaan ollenkaan. Olen itse ollut koko viikon flunssassa ja lisäksi säät ei ole kyllä yhtään suosineet. Puukenkiin kerääntyy aivan kauheat tilsat. Olen kokeillut kyllä kaikenlasia virityksiä, mutta ne on työläitä ja pysyvät paikallaan vain hetken. Lunta on aina pari-kolme päivää ja sitten ne sulavat pois. Kunnes taas parin pävän päästä sitä sataa. Ja aina on plussakeli!

Parin viikon sisään olisi varmaan koetettava saada ne toiset kengät jalkaan. Mutta sen jälkeen mulla alkaa sellainen työputki, että en varmasti kerkeä kovin paljon tallilla aikaa viettää. Huoh. Nyt tosin liikutuksen kanssa ei ole niin kovaa stressiä, kun ruokinta on kunnossa ja maltillista.
Olisi kuitenkn hyvä saada liikettä ja pikkuhiljaa rakentaa kuntoa. Kunhan nyt saadaan ne käyttökengät jalkaan, niin voidaan alkaa pikkuhiljaa ottamaan myös ravia mukaan.

Ainiin - teetin oljesta analyysin, koska yleisesti siitä liikkuu uskomus korkeista sokereista. Jos vilja on puitu kypsänä (ei viljelijälle ole kannattavaa sitä raakana kerätä), niin oljen korressa ei pitäisi olla sokeria jäljellä, se kuluu viljan kypsyttämiseen. Olen nähnyt aika montakin analyysia ja kaikissa sokerit ovat olleet reilusti alle sadan, 12-90g/ka ka.
Meidän oljessa sokeria on 20g kilossa kuiva-ainetta.
Myöskään ähkyjä tai turvotuksia ei ole ollut. Piereskely on myös loppunut lähes kokonaan. Kurailua on ollut, kuten jokainen syksy. Se loppui taas, kun tarjolle tuli kuivempia paaleja heinää. Sama toistui myös viimesyksynä. 


 

4 kommenttia:

 1. Mistä olet löytänyt syöttökelpoista olkea? Minä etsin kuivikkeeksikin sitä mutten kelpuuta huonolaatuista kun tammat saattavat sitä syödä, en kuitenkaan ole bongannut toistaiseksi... Ajattelin myös korvata osan heinistä oljella tms. (sinun innoittamana) sillä toinen tammoista on lihoamiseen taipuvainen ja lisäksi liikkuu hyvin vähän (toipilas). Pureskelu on kuitenkin tärkeää ja oljella/köyhemmällä heinällä olisi tekemistä enemmän kun tarha-alaakin on jouduttu näiden kurakelien vuoksi rajoittamaan.
  Hieno muutos tuossa Ripen kaulassa! Toivotan tsemppiä jatkoonkin 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tässä lähellä yksi viljelijä, jolla sattui olemaan ylivuotista olkea. Toivottavasti saan samalta viljelijältä vielä toisenkin kuorman. Olki on tänävuonna varsinkin vähän kiven alla. Meillä on myös yksi tuttu maanviljelijä, jolta ostettiin aikanaan pihattoon oljet, mutta hänelläkään ei ole enää olkia eikä tänävuonna saatu tehtyä uusia.

   Minä oon olkea kysellessä kysynyt, että onhan olki syötettäväksi kelpaavaa (ei esim. korrenvahvistajaa ja lannoitteet sun muut oikein).
   Näissä nykyisissä on ollut jokunen huonompi joukossa, mutta tämä syksy on ollut säilytyksen kannalta todella huono! :(

   Poista
 2. Heivaan, kiva kuulla, että Rippe voi jo paremmin :)Mun on jo aiemmin pitänyt kysyä ruokintapostaukseesi liittyen jodista. Itsellänikin kun on PPID-hevonen ja sä tunnut olevan niin hyvin selvillä näistä niiden erityistarpeista, niin merilevän sijaan riittäisikö, jos antaisi jodipitoista merisuolaa, kun suolaa tulee muutenkin annettua se rkl päivässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merisuolassahan jodi on melko alhainen. Jodioitua ruokasuolaa mietin itse, mutta sitä olisi pitänyt syöttää isoja määriä. PPID-hevosille suositellaan 3-5mg jodia päivittäin. Käytännössä en ainakaan itse keksinyt merilevän lisäksi muuta järkevää tapaa lisätä jodia ruokintaan riittävästi JOS hevonen ei saa sitä kivennäisestä (niissä jodia on yleensä suositusmäärässä noin 1-1,5mg). :)

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.