keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Pullea papparainen

Hönöt ABSilla. :D

Liikunnan vähentyminen ja ruuan suurempi määrä alkaa näkyä Ripen ulkomuodossa. Ikävä kyllä. Mie oon tässä hysteerisenä vähän huolestuneena seurannut kehitystä, jättänyt kaikki väkirehut pois (joiden annostus muutenkin on ollut deseissä). Silti kaula kasvaa ja persus levenee. Liikuntaa en kerkeä, enkä voi lisätä. En uskalla enää hulluna höykyttää, että jalat kestäisi vielä jatkossakin. Eikä näytä se rasvanpolttojauhekaan olevan mikään ihmeaine. ;)

Oli siis otettava härkää sarvista ja avattava suu. Inhoan sanoa asioista, koska tulee heti tunne, että olen vaikea asiakas. Toin tallille vaa'an, punnasin mallisäkin ja otin asian puheeksi. Ihana tallinpitäjä ymmärsi heti huoleni ja totesi, ettei ole ongelmaa! Iso kivi vierähti sydämeltä. Miksi sitä joskus stressaa ihan turhilla asioilla? Avaisi vaan suunsa, niin moni ongelma ratkeaisi. Tallinpitäjä sanoikin kassin nähdesään, että kyllä se on tosiaan paljon enemmän saanut, kun ei tule punnittua. Meidän tallilla ei heinässä pihistellä.

Nyt Ripen aamu- ja päiväheinät punnitaan (tai tehdään silmämääräisesti sopivan pieniä kasseja) ja iltaheinät laitan itse punnittuna verkkoon. Millään kitudieetillä se ei suinkaan ole, vaan katsotaan ensin, josko paino lähtisi putoamaan tällä vähän rajoitetulla ruualla. 
 
Vähän tämä laihdutus sai vauhtia,  kun katselin vanhoja kuvia. Paljon pienemmällä liikunnalla ja punnituilla heinillä Rippe on näyttänyt tältä ja saanut silloin myös 6dl valkuaisrehua!

Nyt kaula on paljon paksumpi (tosin se on ollut kokoajan isompi,  kun tuossa ylläolevassa kuvassa) ja onhan siinä muutenkin enemmän pyöreyttä. Se näkyy tässä kuvassa todella karusti.  Ja siis poni on ollut paljon aktiivisemmassa käytössä tai sen kansa on tehty paljon pidempiä lenkkejä. Se syö pelkkää kivennäistä ja heinää. Mutta heinää on ollu liikaa ja se on ilmeisen hyvää.
Karvasta täytyy sanoa sen verran, että Rippe on klipattu viimeksi lokakuussa ja karva on silti ihan kohtuullisessa pituudessa!



Rippe myös alkoi kurailla tässä joku aika sitten. Minä tyhmä yritin tiputtaa sen lääkitystä alaspäin pienen määrän... Nostin lääkkeen ennalleen ja nyt tilanne on taas hyvä. Ei pidä sorkkia. Jännää, miten se lääkitys voi aiheuttaa ripulia, mutta myös cushingin oireisiin kuuluu ripuli. Siinä onkin vähän tasapainottelemista.
Tästä ei toivottavasti ole suunta, kun alaspäin painon puolesta.

4 kommenttia:

  1. Meillä toimi myös hyvin yhteisymmäryksessä tallinpitäjän kanssa, että hevoseni heinät punnittiin. Oli lihomiseen taipuvainen ja pakko oli jotain tehdä. Joka päivä kävin sitten täyttämässä kassit ja punnaamassa. Loppujen lopuksi hyvin helppo tapa kunhan muistaa katsoa myös hieman analyysia ja hevosta samaan aikaan. Meillä korsirehu oli hevosen pääruoka, pienet lisärit sen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun meilläkin on niin hyvä talli, että yhteisymmärrykseen päästiin helposti. :) Toistaiseksi ainakin tallin puolesta heinä punnataan. Voin toki sitten tarvittaessa itsekin punnita.

      Miehän aikanaan puolihoidossa itse punnasin kassit valmiiksi ja siihen heinään Rippe tarviti myös valkuaislisän. Nyt se on tosiaan pelkällä kivennäisellä, kun se nyt ylipätään nirsoilee noiden nappuloiden kanssa. :D

      Poista
  2. Nämä eestiläiset vaan ovat NIIN hyviä rehunkäyttäjiä... ;) Eipä tarvitse minunkaan omalle kaviokuumetaustaiselle hobuselle miettiä mitään rehuja heinän ja kivennäisen lisäksi. En henkilökohtaisesti jaksa oikein uskoa pelkän liikunnan olevan autuaaksi tekevä asia hevosen lihavuuskunnon kannalta, sen sain aikoinaan huomata kun hevosta liikutettiin reippaasti 5-6 kertaa viikossa, mutta se vapaa heinä oli tie turmioon...

    Toivotaan että Ripelläkin heinän tarkempi annostelu auttaa, meillä ainakin laihtuminen tapahtui kaviokuumeen jälkeen nopeasti, kun sain silloisen tallinpitäjän ymmärtämään, että eestinhevoselle ei vaan voi antaa heinää niin paljon kuin se jaksaa syödä ja alettiin punnitsemaan heinät. Tsemppiä laihikseen! :)

    -Marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rippehän on tähän ati pysynyt suhteellisessa kunnossa ja oikeastaan edellisessä paikassa jouduin heinän lisäksi antamaan sille rehuakin, kun tuntui hoikistuvan liikaa. :D Mutta nyt heinä on niin tuhtia ja hyvää ilmeisesti ja sitä on ollut kiloina paljon enemmän tarjolla. Alkaa pappakin näyttää syöttöporsaalle.

      Mie luulen, että laihtuminen lähtee hyvin käyntiin, kun heinää punnataan. Nyt se on syöny aika valtavia määriä heinää. Punnaamatta sitä helposti menee aika paljon, kun annetaan vain säkillinen.
      Onneksi meillä on niin ihana tallinpitäjä, joka kyllä ymmärtää huoleni hevosystävän puolesta. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.